آسپیرین

Aspirin
نام های تجاری

آسپیرین (نام تجاری: آ اس آ)، از داروهای رقیق کننده خون و از خانواده سالیسیلات می باشد که به کاهش عوامل التهابی و تب در بدن کمک می کند. خواص بسیار زیاد این دارو، آن را به یکی از داروهای پرکاربرد تبدیل کرده است. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف آسپیرین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: آسپیرین

نام تجاری: آ.اس.آ

موارد مصرف

داروی آسپیرین (آ.اس.آ)

از آسپیرین در کاهش تب و تسکین دردهای خفیف تا متوسط ناشی از بیماری هایی مانند درد عضلانی، دندان درد، سرماخوردگی و سر درد استفاده می شود. همچنین از آسپیرین برای کاهش درد و تورم ناشی از بیماری هایی مانند آرتروز استفاده می شود. آسپیرین به عنوان سالیسیلات و داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) شناخته می شود. این دارو با مسدود کردن ماده طبیعی خاصی در بدن منجر به کاهش درد و تورم می شود. قبل از مصرف کودک زیر 12 سال از این دارو با پزشک خود مشورت کنید. تمام داروها باید دور از دسترس کودکان نگهداری شوند. آسپیرین دلیل شایع مسمومیت در کودکان می باشد.

تسکین درد ناشی از آرتروز با مصرف داروی آسپیرین

پزشک برای جلوگیری از ایجاد لخته خون، دوز کمی از آسپیرین را تجویز می کند. این امر منجر به کاهش خطر سکته و حمله قلبی می شود. در صورت انجام جراحی برای درمان گرفتگی رگ ها (مانند جراحی بای پس، اندارترکتومی کاروتید، استنت کرونر)، پزشک دوزهای پایینی از آسپیرین را به عنوان رقیق کننده خون جهت جلوگیری از لخته شدن خون، تجویز می کند. آسپیرین با جلوگیری از جمع شدن سلول های خونی خاص (پلاکت ها)، از لخته شدن خون جلوگیری می کند.

زمان و نحوه مصرف

در صورت مصرف بدون نسخه دارو، تمام دستورالعمل های روی بسته را مطالعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر به پزشک یا پزشک داروخانه مراجعه کنید. در صورت تجویز این دارو توسط پزشک، به دقت از نسخه و دستورالعمل های پزشک پیروی کنید.

پیش از مصرف آسپیرین درباره نحوه صحیح مصرف آن (جویدن، خرد کردن یا بلعیدن دارو)، با پزشک خود مشورت کنید.

دوز مصرفی دارو و طول درمان طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می شود.

در صورت استفاده از داروی آسپیرین به صورت خود درمانی تمامی اطلاعات روی بسته بندی را بخوانید. از مصرف دارو بیشتر از دوز و مدت زمان توصیه شده خودداری کنید، مگر اینکه پزشک توصیه کرده باشد. همچنین از کمترین دوز مؤثر استفاده کنید. در صورت داشتن هرگونه سؤال، با پزشک یا پزشک داروخانه مشورت کنید.

در صورت مصرف دارو بدون نسخه برای رفع سر درد، هنگام بروز مشکلاتی اعم از اختلال در تکلم، ضعف در یک طرف بدن یا تغییرات ناگهانی بینایی، فوراً به پزشک مراجعه کنید. قبل از مصرف دارو در صورت بروز مواردی مانند سر درد ناشی از آسیب سر، سرفه، سر درد ناشی از خم بودن گردن، سر درد با استفراغ مداوم و شدید، تب و سفت شدن گردن، با پزشک یا پزشک داروخانه مشورت کنید. این موارد، می تواند علائمی برای یک بیماری جدی باشند.

مصرف داروهای ضد درد به محض بروز اولین علائم درد، بهترین نتیجه را خواهند داشت. در صورت عدم مصرف از این داروها تا زمان وخیم تر شدن علائم، ممکن است دارو به خوبی عمل نکند.

از مصرف این دارو بیش از 10 روز برای خود درمانی خودداری کنید. همچنین از مصرف آسپیرین برای تبی که بیش از 3 روز به طول انجامیده است، خودداری کنید. در همچین شرایطی برای جلوگیری از بدتر کردن وضعیت، با پزشک خود مشورت کنید. در صورت ایجاد صدای زنگ در گوش یا مشکل شنوایی، فوراً به پزشک اطلاع دهید.

در صورت عدم بهبود و بدتر شدن شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید (مانند علائم جدید یا غیر معمول، قرمزی و تورم ناحیه درد، درد و تبی که از بین نرود یا بدتر شود).

عوارض جانبی

از عوارض جانبی داروی آسپرین می توان به درد معده و شکم اشاره کرد. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف آسپیرین، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

معده درد از عوارض جانبی داروی آسپیرین

در صورت بروز عوارض جانبی جدی، مانند کبودی و خونریزی آسان، مشکل شنوایی، صدای زنگ در گوش، علائم مشکلات کلیوی مانند تغییر در مقدار ادرار، حالت تهوع و استفراغ مداوم یا شدید، خستگی بدون دلیل، سرگیجه، ادرار تیره، زرد شدن سفیدی چشم و پوست، فوراً به پزشک اطلاع دهید.

آسپیرین به ندرت باعث خونریزی جدی معده، روده یا سایر نواحی بدن می شود. در صورت مشاهده هریک از عوارض جانبی مانند مدفوع سیاه یا به رنگ قیر، درد مداوم یا شدید معده و شکم، استفراغی شبیه تفاله قهوه، اختلال در تکلم، ضعف در یک طرف بدن، تغییرات ناگهانی بینایی و سر درد ناگهانی، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون جوش، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی این دارو را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف آسپیرین، در صورت حساسیت به آن یا سالیسیلات های دیگر مانند سالیسیلات کولین، سایر مسکن های درد و کاهش دهنده های تب (سایر NSAIDها) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن و هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

در صورت ابتلا به بعضی اختلالات خاص از مصرف این دارو خودداری کنید. همچنین در صورت وجود اختلالاتی مانند اختلالات خونریزی و لخته شدن خون (مانند هموفیلی، کمبود ویتامین k و تعداد کم پلاکت)، قبل از مصرف این دارو با پزشک یا پزشک داروخانه مشورت کنید.

در صورت وجود اختلالاتی مانند بیماری کلیه، بیماری کبدی، دیابت، مشکلات معده (مانند زخم، سوزش و درد معده)، آسم حساس به آسپیرین (سابقه بدتر شدن تنفس با آبریزش بینی، گرفتگی بینی پس از مصرف آسپیرین یا سایر NSAID ها)، رشد بافت در بینی (پولیپ بینی)، نقرس و برخی کمبودهای آنزیمی (پیرووات کیناز یا کمبود G6PD) قبل از مصرف آسپیرین، با پزشک یا پزشک داروخانه مشورت کنید.

آسپیرین باعث خونریزی معده می شود. مصرف روزانه الکل و تنباکو به ویژه همراه با آسپیرین، خطر ابتلا به عوارض جانبی را افزایش می دهد. مصرف نوشیدنی های الکلی را محدود و سیگار را ترک کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک یا پزشک داروخانه مشورت کنید.

مصرف آسپیرین را پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

مصرف آسپیرین در کودکان نوجوانان زیر 18 سال در صورت ابتلا به آبله مرغان، آنفولانزا، بیماری تشخیص داده نشده یا دریافت واکسن به تازگی، توصیه نمی شود. در این موارد، مصرف آسپیرین خطر سندرم ری که بیماری نادر اما جدی است را افزایش دهد. در صورت مشاهده حالت تهوع و استفراغ فوراً به پزشک اطلاع دهید، زیرا این علائم نشانه های اولیه سندرم ری می باشد.

همچنین ممکن است افراد مسن حساسیت بیشتری نسبت به عوارض جانبی آسپیرین به ویژه خونریزی و زخم معده و روده نشان دهند.

مصرف آسپیرین برای درمان درد یا تب در دوران بارداری تجویز نمی شود، زیرا منجر به آسیب به نوزاد یا اختلال در هنگام زایمان می شود. قبل از استفاده از این دارو در صورت بارداری، با پزشک خود مشورت کنید. در بعضی موارد در دوران بارداری از دوز کم (40-150 میلی گرم در روز) آسپیرین، استفاده می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.

آسپیرین از شیر مادر به نوزاد منتقل می شود. در صورت مصرف آسپیرین به میزان زیاد برای درمان درد یا تب، به کودک شیرخوار آسیب وارد می شود، به همین علت استفاده از این دارو در دوران شیردهی توصیه نمی شود. با این حال، در صورت تجویز پزشک، می توان از آسپیرین با دوز کم برای حمله قلبی یا سکته مغزی استفاده کرد. قبل شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی آسپیرین را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

برخی از محصولاتی که ممکن است با آسپیرین تداخل داشته باشند عبارتند از: استازولامید، سایر رقیق کننده های خون (مانند وارفارین، هپارین)، کورتیکواستروئیدها (مانند پردنیزوندی کلرفنامید، داروهای گیاهی (مانند جینکوبیلوباکتورولاک، متوترکسات، میفپریستون و اسید والپروئیک.

قبل از مصرف آسپیرین، در صورت دریافت واکسن های زنده (مانند واکسن واریسلا، واکسن آنفولانزای زنده) با پزشک خود مشورت کنید.

تمام برچسب های داروهای تجویزی یا بدون نسخه را به دقت مطالعه کنید زیرا بسیاری از داروها حاوی مسکن های درد یا کاهش دهنده های تب معروف به NSAID (داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن) هستند. برای جلوگیری از مصرف بیش از حد آسپیرین، قبل از مصرف داروهای مسکن یا سرماخوردگی، برچسب ها را به دقت مطالعه کنید تا از عدم وجود آسپیرین اطمینان حاصل کنید. در رابطه با مصرف ایمن از این دارو با پزشک داروخانه مشورت کنید.

استفاده روزانه از NSAID ها (مانند ایبوپروفن) توانایی آسپیرین در جلوگیری از حمله قلب یا سکته مغزی را کاهش می دهد. در صورت مصرف آسپیرین با دوز کم برای پیشگیری از حمله قلبی یا سکته مغزی، برای کسب اطلاعات بیشتر و سایر درمان های احتمالی (مانند استامینوفن) جهت کاهش درد و تب، با پزشک یا پزشک داروخانه مشورت کنید.

مصرف آسپیرین می تواند باعث اختلال در برخی تست های آزمایشگاهی مانند آزمایش های خاص قند ادرار شده و باعث نتیجه کاذب شود. بنابراین مطمئن شوید که مسئول آزمایشگاه و پزشک، از مصرف شما از این دارو مطلع هستند.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد آسپیرین و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. علائم سوء مصرف دارو می تواند به صورت : سوزش گلو و معده، گیجی، تغییرات ذهنی و خلقی، غش کردن، ضعف، صدای زنگ در گوش، تب، تنفس سریع، تغییر در مقدار ادرار، تشنج و از دست دادن هوشیاری باشد.

توجه

در صورت، مصرف منظم این دارو برای مدت طولانی به دستور پزشک، از انجام منظم آزمایش های پزشکی دوره ای (مانند تست های عملکرد کبد و کلیه، شمارش سلول های خونی و سطح سالیسیلات) غافل نشوید. انجام این آزمایش ها می توانند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کنند

محصولات آسپیرین بسیار متنوع می باشند. برخی از آنها دارای پوشش های ویژه و برخی دیگر دارای عملکرد طولانی هستند. از پزشک یا پزشک داروخانه بخواهید تا بهترین محصول را برای شما تجویز کنند.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

داروی آسپیرین را در دمای محیط و به دور از نور و رطوبت نگه دارید و از نگهداری دارو در دستشویی یا حمام خودداری کنید. برند های مختلف این دارو، روش های نگهداری متفاوتی دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر برای نگداری محصول، از بسته بندی دارو کمک بگیرید یا از پزشک داروخانه سؤال کنید. همچنین داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره