سرماخوردگی اکثراً 7 تا 10 روز طول می کشد. در واقع هیچ راهی برای درمان قطعی سرماخوردگی وجود ندارد، اما برخی درمان ها می توانند به کاهش علائم آن کمک کنند.
با توجه به مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها (CDC)، بیشتر اوقات بزرگسالان طی مدت 7 تا 10 روز از سرماخوردگی بهبود می یابند.
سرماخوردگی یک عفونت ویروسی در دستگاه تنفسی فوقانی، شامل بینی و گلو، می باشد. سرماخوردگی می تواند راه های تنفسی و ریه را تحت تاثیر قرار داده و باعث بروز احتقان سینه و سرفه مخاطی شود.
سرماخوردگی انرژی بدن را کاهش می دهد و باعث احساس ضعف و بی حالی می شود. بروز علائمی همچون گلودرد، گرفتگی یا آبریزش بینی، جمع شدن اشک در چشم ها و سرفه می تواند در انجام کارهای روزانه اختلال ایجاد نماید.
این مقاله به بررسی دقیق تر علائم رایج سرماخوردگی در بزرگسالان و کودکان، اقداماتی که می توانید برای کاهش علائم انجام دهید و چگونگی پیشگیری از سرماخوردگی در وهله اول می پردازد.
به طور کلی، علائم سرماخوردگی در بزرگسالان معمولاً حدود 7 تا 10 روز طول می کشد.
مدت زمان سرماخوردگی در کودکان می تواند بیشتر طول کشیده و تا 2 هفته نیز ادامه یابد.
به طور متوسط، کودکان در طول سال بیشتر از بزرگسالان سرما می خورند. در حالی که بزرگسالان به طور متوسط ممکن است دو تا چهار بار در سال سرماخوردگی را تجربه کنند، این رقم برای کودکان 6 تا 8 مرتبه است.
به طور کلی، سرماخوردگی معمول شامل سه مرحله مختلف است که تفاوت های جزئی بین علائم هر کدام است.
علائم اولیه سرماخوردگی حدود 10 تا 12 ساعت پس از ابتلا به ویروس شروع می شوند. به عنوان مثال، ممکن است احساس خراش یا درد در گلو ایجاد شده و انرژی کمتری نسبت به حالت عادی داشته باشید. این علائم معمولاً چند روز طول می کشد.
حدود 2 تا 3 روز بعد از شروع علائم اولیه سرماخوردگی، علائم بیماری تشدید می یابد. علاوه بر گلو درد و خستگی، ممکن است علائم زیر نیز بروز کنند:
با پیشرفت سرماخوردگی، همچنان ممکن است برای 3 تا 5 روز دیگر نیز با گرفتگی و احتقان بینی درگیر باشید. در این مدت، ممکن است متوجه شوید که ترشحات بینی به رنگ زرد یا سبز درآمده است. این تغییر رنگ نشان دهنده ی دفاع سیستم ایمنی بدن در مقابل سرماخوردگی و عفونت است.
برخی افراد نیز ممکن است در طول درمان سرماخوردگی سرفه یا خستگی مداوم را تجربه کنند. در برخی موارد، پس از بهبودی، سرفه می تواند برای چندین هفته طول بکشد.
در حالی که علائم سرماخوردگی در کودکان و بزرگسالان مشابه است، برخی علائم دیگری که ممکن است در کودکان ایجاد شوند شامل موارد زیر می باشند:
اگرچه سرماخوردگی در اکثر کودکان در عرض چند هفته بهبود می یابد، اما باید مداوم آنها را از نظر علائم عوارض احتمالی تحت نظر داشته باشید. این موارد عبارت اند از:
گرفتگی بینی یکی از علائم رایج سرماخوردگی است، زیرا بروز سرماخوردگی باعث افزایش سطح ترکیبات التهابی در بینی می شود. این ترکیبات می توانند باعث خشک شدن و ورم بینی شده و احساس گرفتگی یا کیپ شدن بینی را ایجاد کنند.
در حالی که دوره نهفتگی بیماری (مدت زمان بین آلودگی به ویروس سرماخوردگی و ظاهر شدن اولین نشانه ها) معمولاً حدود 48 ساعت است، برخی از افراد علائم گرفتگی بینی را ظرف چند ساعت پس از ورود ویروس سرماخوردگی به مجرای بینی تجربه می کنند.
ترکیباتی که باعث تحریک بینی می شوند معمولاً 48 تا 72 ساعت پس از ورود ویروس به بینی در بیشترین میزان خود قرار می گیرند. این دوره زمانی است که آب ریزش بینی در بدترین حالت خود قرار دارد و ممکن است تا چند روز ادامه داشته باشد.
گرفتگی بینی ممکن است پیش از بروز نشانه های فاز نهایی، مانند سرفه، برطرف شود.
با روش های زیر می توانید شدت گرفتگی بینی را کاهش دهید:
آبریزش بینی، یکی از عوارض جانبی آزاردهنده در اکثر سرماخوردگی ها است. آبریزش بینی معمولاً 2 تا 3 روز پس از شروع علائم به اوج خود می رسد، اما ممکن است تا یک هفته نیز ادامه داشته باشد.
آبریزش بینی معمولاً با مخاطی بی رنگ و آبکی شروع شده و با پیشرفت سرماخوردگی، اغلب غلیظ تر شده و به رنگ زرد یا سبز تغییر می کند. تغییر رنگ نشانه خوبی است. به این معنی که سیستم ایمنی بدن فعال شده و گلبول های سفید خون در حال مبارزه با ویروس سرماخوردگی هستند.
با این حال، اگر با گذشت بیشتر از 10 روز همچنان ترشحات بینی به رنگ زرد یا سبز باشد، ممکن است عفونت ویروسی نبوده و آب ریزش بینی نشان دهنده ی وجود عفونت باکتریایی باشد.
شاید بتوان آبریزش بینی را با مصرف آنتی هیستامین های بدون نیاز به نسخه (OTC) مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین و لوراتادین کاهش داد. این داروها می توانند به خشک شدن آب ریزش بینی و کاهش عطسه نیز کمک کنند.
بهترین راه برای درمان سرماخوردگی معمولی این است که بر کاهش علائم تا زمان طی شدن دوره عفونت تمرکز کنید. از آنجایی که سرماخوردگی توسط ویروس ایجاد می شود، معمولاً آنتی بیوتیک ها درمان مؤثری نیستند.
برخی از روش هایی که می توانند به بهبود وضعیت سرماخوردگی کمک کنند شامل مصرف داروهای بدون نسخه (OTC) و روش های خانگی ساده هستند.
داروهای بدون نسخه می توانند منجر به تسکین علائمی مانند تب، سردرد، درد و احساس ناراحتی شود. برخی از این مسکن ها شامل ایبوپروفن، آسپیرین و استامینوفن می باشند.
هرگز به کودکان زیر 18 سال آسپیرین ندهید، زیرا می تواند باعث ایجاد یک بیماری جدی به نام سندروم ری شود. همچنین به دنبال محصولاتی مانند استامینوفن و ایبوپروفن کودکان باشید که به طور خاص برای این طیف سنی تولید شده اند.
انواع زیادی از داروهای OTC وجود دارند که می توانند به کاهش علائم سرماخوردگی مانند احتقان و گرفتگی بینی، آبریزش چشم و سرفه کمک کنند. این داروها شامل موارد زیر می باشند:
برخی از داروهای سرفه و سرماخوردگی می توانند باعث بروز عوارض جانبی جدی مانند کند شدن تنفس در کودکان خردسال و نوزادان شوند. به همین دلیل، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) استفاده از این داروها را در کودکان زیر 2 سال توصیه نمی کند.
بسیاری از اقدامات خود مراقبتی می توانند به تسکین علائم کمک کنند. این اقدامات عبارت اند از:
سرماخوردگی یک بیماری مسری است، بدان معنی که می تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود.
زمانی که دچار سرماخوردگی می شوید، معمولاً از زمان شروع علائم تا زمانی که علائم از بین بروند، فردی ناقل هستید. با این حال، احتمال انتقال ویروس در زمان اوج علائم (2 تا 3 روز اول پس از ابتلا به سرماخوردگی) بیشتر است.
اگر بیمار هستید، نکات زیر را دنبال کنید تا از سرایت سرماخوردگی به دیگران جلوگیری کنید:
در حالی که همیشه نمی توان از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کرد، اما اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر ابتلا به ویروس سرماخوردگی انجام دهید.
اغلب علائم سرماخوردگی معمولاً در عرض یک یا دو هفته بهبود می یابند. به طور کلی، اگر علائم بیشتر از 10 روز بدون بهبودی ادامه یافت، باید به پزشک مراجعه کرد.
همچنین علائم دیگری نیز وجود دارد که باید مراقب آن ها باشید. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:
در بزرگسالان، سرماخوردگی معمولاً در حدود 7 تا 10 روز برطرف می شود. کودکان نیز ممکن است در مدت زمان کمی بیشتر و تا 14 روز بهبودی پیدا کنند.
هیچ درمان قطعی برای سرماخوردگی وجود ندارد. با این حال، درمان بر کاهش علائم تمرکز دارد. شما می توانید این کار را با نوشیدن مایعات زیاد، استراحت کافی و مصرف داروهای بدون نیاز به نسخه در صورت لزوم انجام دهید.
در حالی که سرماخوردگی معمولاً خفیف است، اما اگر علائم شما یا فرزندتان شدید بود و در عرض 10 روز بهبود نیافت یا در حال بدتر شدن بود، حتماً به پزشک مراجعه کنید.