بیماری کووید 19، که به نام کرونا نیز شناخته می شود، بیماری است که طی یک همه گیری جهانی در سال 2019، میلیون ها انسان را درگیر کرد و تخمین زده می شود که حداقل 6 میلیون کشته برجای گذاشته است. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و علت بیماری کرونا (کووید-19)، نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.
کرونا ویروس یا کووید 19 از خانواده ی ویروس هایی است که باعث بیماری هایی شبیه به سرما خوردگی، سارس (سندرم تنفسی حاد / SARS) و یا بیماری مرس (سندروم تنفسی خاورمیانه / MERS) می شود. در سال 2019 نوع جدیدی از ویروس کرونا شناخته شد که از چین آغاز شد و در دنیا شیوع پیدا کرد.
این ویروس به عنوان کرونا ویروس سندرم تنفسی حاد 2 (SARS-CoV-2) شناخته می شود. بیماری که در نتیجه آلودگی با این ویروس ایجاد می شود کووید-19 (COVID-19) نامیده می شود. در اسفند 1398 (مارس 20) سازمان بهداشت جهانی شیوع این بیماری را یک همه گیری جهانی اعلام کرد.
گروه های سلامت عمومی، شامل مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های آمریکا (CDC) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) بر چگونگی این همه گیری نظارت داشته و اطلاعات لازم را بر روی وب سایت خود قرار می دهند. این گروه ها همچنین پیشنهاد ها و راهکارهای پیشگیری و درمان کووید-19 (کرونا) را اطلاع رسانی می کنند.
علائم کووید-19 (کرونا) بین 2 تا 14 روز پس از قرارگیری در معرض این ویروس ظاهر می شود. فاصله زمانی بعد از آلوده شدن به ویروس و قبل از شروع علائم بیماری، دوره کمون بیماری نامیده می شود. علائم شایع آن عبارتند از:
این لیست، شامل همة علائم کووید-19 (کرونا) نمی باشد. تعداد کمتری از بیماران علائم دیگری را نیز تجربه کرده اند، مانند: عارضه های پوستی، حالت تهوع، استفراغ و اسهال. کودکان نیز مانند بزرگسالان همین علائم را دارند ولی شدت بیماری آنها خفیف تر می باشد.
شدت بیماری کووید-19 از خفیف تا شدید درجه بندی می شود. برخی از افراد ممکن است علائم کمی را نشان دهند و یا اصلاً علامتی نداشته باشند. اما در برخی افراد ممکن است یک هفته پس از بروز بیماری علائمی همچون تنگی نفس و ذات الریه (پنومونی) تشدید شوند.
افراد مسن بیشتر در معرض ابتلا به کووید-19 (کرونا) هستند، احتمال ابتلا به این بیماری و بروز علائم نسبت مستقیمی با افزایش سن دارد، هر چه سن بالاتر باشد خطر افزایش می یابد. افرادی که مبتلا به بیماری های مزمن هستند نیز بیشتر در معرض خطر می باشند. بیماری هایی که خطر شدت یافتن علائم بیماری را افزایش می دهند عبارتند از:
سایر بیماری هایی که خطر کرونا ویروس را تشدید می کنند عبارتند از:
این لیست دربرگیرندة تمام بیماری ها نمی باشد. عارضه های دیگری نیز می توانند افراد را در معرض خطر جدی قرار دهند.
در صورت تجربۀ علائم فوق و یا تماس با فرد مبتلا به کووید-19 (کرونا) باید برای دریافت راهنمایی های لازم با مراکز درمانی تماس گرفت.
اگر دچار علائم جدی و اضطراری کووید-19 شده اید، به سرعت با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید؛ این علائم عبارتند از:
اگر دچار علائم و نشانه های کووید-19 می باشید، برای دریافت راهنمایی های لازم با پزشک و یا کلینیک تماس بگیرید. اگر مبتلا به بیماری های مزمن و جدی دیگری مانند بیماری های ریوی یا قلبی می باشید، به پزشک خود اطلاع دهید. در زمان همه گیری بیماری، بهتر است مراکز درمانی در دسترس افرادی قرار گیرد که نیاز بیشتری به درمان داشته و در معرض خطر بیشتری می باشند.
بیماری کووید-19، بیماری ناشی از کرونا ویروس جدید (کرونا ویروس سندرم تنفسی حاد 2 (SARS-CoV-2)) می باشد.
به نظر می رسد ویروس به آسانی منتشر شده و بین افراد انتقال می یابد. همچنان تحقیقات وسیعی درباره چگونگی انتشار آن در حال انجام است. یافته ها نشان می دهد که کووید-19 بین افرادی که در فاصله کمی از یکدیگر قرار دارند (کمتر از 2 متر)، انتقال می یابد. این ویروس توسط قطرات تنفسی آزاد شده از عطسه، سرفه و صحبت کردن فردِ مبتلا انتشار پیدا می کند. این قطرات می توانند از طریق استنشاق و یا از راه دهان و بینی به بدن فرد مجاور منتقل شوند.
به علاوه، این ویروس می تواند از طریق لمس سطوح آلوده به ویروس و بعد تماس آن به دهان، بینی و چشم انتقال پیدا کند. اگرچه به نظر می رسد این مورد، راه اصلی شیوع بیماری نمی باشد.
عوامل خطرساز کووید-19 عبارتند از:
اگرچه اغلب افراد مبتلا به کووید-19 علائم خفیف تا متوسطی دارند، ولی بیماری می تواند عوارض شدیدی را ایجاد کرده و حتی گاهی منجر به مرگ شود. افراد مسن و یا مبتلایان به بیماری های مزمن، در خطر بیشتری برای ابتلا به علائم شدید کووید-19 می باشند. عوارض بیماری ممکن است به اشکال زیر بروز کنند:
سازمان جهانی بهداشت (WHO) و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) راهکارهای زیر را برای پیشگیری از ابتلا به کووید-19 توصیه می کنند:
اگر دچار بیماری های مزمنی هستید بیشتر در معرض خطر قرار دارید. با پزشک خود در مورد دیگر راه های محافظت از خود در برابر این بیماری مشورت کنید.
اگر دچار علائم بیماری کووید-19 شده اید، با پزشک خود تماس بگیرید؛ اگر در 14 روز گذشته به سفر رفته اید یا با فرد مبتلا در تماس بوده اید آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
برای آزمایش کووید-19، پزشک یا پرستار از سواب بلندی (وسیله ای مشابه گوش پاک کن) برای گرفتن نمونه از گلو و بینی استفاده می کند. نمونه ها برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده می شوند. اگر سرفه خلطی دارید، نمونه ای از آن نیز برای بررسی فرستاده می شود.
برخی از دارو ها برای بهبود کووید-19 مورد تایید قرار گرفته اند، اگرچه داروی خاصی برای درمان قطعی کووید-19 وجود ندارد. آنتی بیوتیک ها در برابر عفونت های ویروسی مانند کووید-19 مؤثر نیستند. محققان همچنان در حال ارزیابی درمان های مختلف می باشند.
سازمان غذا و دارو مجوز استفاده از داروی ضد ویروس رمدسیویر را در موارد ضروری صادر کرده است. اخیراً موسسه ملی سلامت آمریکا، توصیه می کند که برای افراد مبتلا به کرونای حاد که به اکسیژن بیشتر و تنفس مکانیکی (ونتیلاسیون) نیاز دارند، از کورتیکواستروئید دگزامتازون استفاده شود.
همچنین سازمان غذا و دارو اجازه استفاده از پلاسمای فرد بهبود یافته از کووید-19 در شرایط اضطراری داده است. این پلاسما از خون فرد بهبود یافته از کووید-19 گرفته شده و در درمان مبتلایان به آن که در بیمارستان بستری هستند کاربرد دارد.
درمان های تسکین دهندۀ علائم بیماری عبارتند از:
هیچ مدرکی دال بر آن که مصرف ایبوپروفن و یا بقیه ی دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی خطرساز است، وجود ندارد.
اگر علائم بیماری خفیف باشد، پزشک استراحت در منزل را توصیه می کند؛ در این حال وی دستورالعمل های لازم را برای نظارت و کنترل علائم و جلوگیری از انتقال آن به افراد دیگر را به شما توضیح می دهد. زمانی که بیمار هستید از شما خواسته می شود تا خود را قرنطینه کرده و تا حد امکان از خانواده و حیوانات خانگی دوری کنید. زمانی که در اطراف افراد و حیوانات هستید، ماسک بزنید. اگر امکان دارد دستشویی و اتاق خواب خود را جدا کنید.
در موارد شدید بیماری، ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان وجود داشته باشد.
احساس ترس و نگرانی در دوران همه گیری کووید-19 بسیار رایج است. شاید نگران آن باشید که افرادی که دوستشان دارید به این بیماری مبتلا شوند، یا این که چگونه می توانید از عزیزانتان که به این بیماری مبتلا شده اند مراقبت کنید.
اگر به کووید-19 مبتلا هستید، حتماً از راهکارهای زیر پیروی کنید:
ابتلا به این بیماری و یا مراقبت از فرد مبتلا می تواند باعث استرس و نگرانی شود.
در زمان همه گیری بیماری، همیشه مراجعه به پزشک متخصص امکان پذیر نمی باشد. به همین دلیل بهتر است در ابتدا به یک پزشک عمومی مراجعه نمایید، پزشک در صورت لزوم شما را به یک متخصص بیماری های عفونی ارجاع خواهد داد. اگر فکر می کنید که به این بیماری مبتلا هستید از قبل به پزشک و یا کلینیک اعلام کنید. در اینجا برخی از اطلاعاتی که می تواند در هنگام مراجعه به پزشک به شما کمک کند ارائه شده است:
پیش از مراجعه به پزشک، در خصوص آمادگی های قبل از مراجعه سوال نمایید. فهرستی از موارد زیر را تهیه کنید:
در صورت امکان همراه یکی از اعضای خانواده یا یکی از دوستان به پزشک مراجعه کنید تا در یادآوری اطلاعاتی که به شما ارائه می شود، کمک کند. بیشتر از یک نفر همراه نداشته باشید. پیش از مراجعه، اطلاعات لازم را درباره محدودیت های مراجعت افراد به بیمارستان و یا کلینیک را کسب کنید.
سوالاتی که بهتر است در این مورد از پزشک خود بپرسید عبارتند از:
سوالاتی که ممکن است پزشک بپرسد عبارتند از: