باریسیتینیب

Baricitinib
نام های تجاری

باریسیتینیب (نام تجاری: اولومیانت)، یکی از داروهای سرکوب کننده انتخابی سیستم ایمنی است که در کنترل و درمان روماتیسم مفصلی، آلوپشیا (ریزش مو) و کووید-19 کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف باریسیتینیب، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه شده است.

موارد مصرف

داروی باریسیتینیب (اولومیانت)

از داروی باریسیتینیب (اولومیانت) در درمان آرتریت روماتوئید استفاده می شود. این دارو به کاهش درد، حساسیت و تورم مفاصل کمک می کند. در تحقیقات اخیر دیده شده است که باریسیتینیب می تواند به درمان آلوپشیا آرئاتا (نوعی بیماری خودایمنی که باعث ریزش مو می شود)، کمک می کند. در ایالت متحده امریکا، از باریسیتینیب در درمان کووید-19 (بیماری کرونا ویروس) نیز استفاده می شود، این دارو در درمان بیماران مبتلا به کرونایی که در بیمارستان به اکسیژن نیاز دارند (بیمارانی که زیر ونتیلاتور قرار دارند)، مورد استفاده قرار می گیرد. 

داروی باریسیتینیب (اولومیانت) داروی موثر درمان آرتریت روماتوئید

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف داروی باریسیتینیب (اولومیانت)، راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

این دارو بهتر است روزی یک بار به صورت خوراکی با یا بدون غذا و طبق دستور پزشک مصرف گردد.

اگر در بلع دارو دچار مشکل هستید، می توانید قرص را در دو قاشق آب ولرم حل کرده، و در یک وعده آن را بنوشید. پس از آن دوباره دو قاشق آب در ظرف دارو ریخته و آن را بنوشید تا تمام دارو را دریافت کرده باشید. 

دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد، میزان پاسخ بدن به دارو و سایر داروهای مصرفی تعیین می شود. حتماً تمام محصولات مورد استفاده خود (از جمله داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) را به پزشک اطلاع دهید.

بیشترین اثربخشی داروی باریسیتینیب (اولومیانت) در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.

بدون تجویز پزشک دوز دارو را افزایش ندهید، این کار تأثیری در روند بهبودی ندارد و می تواند عوارض جانبی را افزایش دهد.

در صورت عدم بهبودی یا تشدید عارضه، به پزشک خود بگویید.

عوارض جانبی

افرادی که از داروی باریسیتینیب (اولومیانت) استفاده می کنند ممکن است دچار عوارض جانبی جدی شوند. به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. نظارت دقیق توسط پزشک می تواند خطر عوارض جانبی را کاهش دهد.

بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، از جمله علائم کم خونی (مانند خستگی غیرمعمول، رنگ پریدگی پوست، ضربان قلب سریع)، علائم بیماری کبدی (مانند حالت تهوع / استفراغ مداوم، از دست دادن اشتها، درد معده و شکم، زردی چشم / پوست، ادرار تیره)، علائم پارگی جدی در معده یا دیواره روده (مانند درد شدید و مداوم معده و شکم، تب، سرگیجه شدید، غش، تهوع شدید و استفراغ) را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به داروی باریسیتینیب (اولومیانت) نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

عوارض داروی باریسیتینیب (اولومیانت)

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی داروی باریسیتینیب (اولومیانت) را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف داروی باریسیتینیب (اولومیانت)، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف داروی باریسیتینیب (اولومیانت)، پزشک معالج یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص مشکلات خون / مغز استخوان (مانند کم خونی)، سرطان، بیماری کلیوی، بیماری کبد (مانند هپاتیت B یا C)، بیماری های عفونی در گذشته / اخیراً / اکنون (مانند سل، هرپس زوستر، عفونت HIV)، مشکلات معده و روده (مانند زخم، دیورتیکولیت) مطلع سازید.

باریسیتینیب احتمال ابتلا به بیماری را افزایش می دهد یا ممکن است عفونت های فعلی را تشدید کند. از تماس با افرادی که ممکن است مبتلا به بیماری های واگیردار باشند (مانند آبله مرغان، سرخک، آنفولانزا، کووید-19) خودداری کنید. اگر در معرض عفونت قرار گرفته اید یا تمایل دارید اطلاعات بیشتری کسب کنید با پزشک خود مشورت کنید.

بدون موافقت پزشک خود واکسیناسیون انجام ندهید. از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده دریافت کرده اند (مانند واکسن آنفولانزای استنشاقی) خودداری کنید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

عدم مصرف داروی باریسیتینیب مشکلات معده و روده

در دوران بارداری، داروی باریسیتینیب (اولومیانت) باید فقط در صورت ضرورت استفاده شود. درباره خطرات و فواید مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.

انتقال این دارو به شیر مادر مشخص نیست. به دلیل خطر احتمالی برای نوزاد، شیردهی هنگام استفاده از این دارو توصیه نمی شود و بهتر است برای شیردهی تا 4 روز پس از استفاده از آخرین دوز دارو صبر کرد. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد داروی باریسیتینیب (اولومیانت) را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا اختلال در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

در حین مصرف داروی باریسیتینیب (اولومیانت) باید آزمایش های تشخیصی / پزشکی (مانند عملکرد کبد و کلیه، شمارش کامل خون، سطح کلسترول، معاینات پوستی) انجام شود.

تمام قرارهای پزشکی و آزمایشگاهی را حفظ کنید.

دوز فراموش شده

اگر دوز مصرفی را فراموش کردید، به محض به یاد آوردن آن را مصرف کنید. اگر زمان دوز بعدی نزدیک است، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت در ظرف اصلی دارو نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره