سودوافدرین (نام تجاری: سودافد) دارویی ضد احتقان است که به کاهش گرفتگی و کیپی بینی کمک می کند. این دارو معمولاً برای بهبود علائم سرماخوردگی، سینوزیت، یا حساسیت های فصلی تجویز می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف سودوافدرین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: سودوافدرین
نام تجاری: آفرینول، سودافد
سودوافدرین برای تسکین موقت گرفتگی بینی، درد / فشار سینوس ناشی از عفونت (مانند سرماخوردگی، آنفولانزا) یا سایر بیماری های تنفسی (مانند تب یونجه، آلرژی، برونشیت) استفاده می شود. سودوافدرین نوعی ضد احتقان (سمپاتومیمتیک) می باشد. این دارو با باریک کردن رگ های خونی ناحیه بینی، سبب کاهش تورم و احتقان خواهد شد.
اگر به طور سر خود از این دارو استفاده می کنید، دستورالعمل های بسته بندی محصول را با دقت مطالعه کنید. همچنین سوالات خود را می توانید از پزشک داروخانه بپرسید.
بی خطر بودن محصولات سرفه و سرماخوردگی در کودکان زیر 6 سال اثبات نشده است. از سودوافدرین جز با تجویز پزشک برای کودکان زیر 6 سال استفاده نکنید. قرص ها / کپسول های طولانی رهش برای مصرف در کودکان زیر 6 سال تجویز نمی شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد استفاده ایمن از این محصول با پزشک خود یا پزشک داروخانه صحبت کنید.
این محصولات برای درمان یا کوتاه کردن مدت سرماخوردگی استفاده نمی شوند و ممکن است عوارض حانبی جدی ایجاد کنند. برای کاهش خطر عوارض جانبی جدی، تمام دستورالعمل های مربوط به دوز را با دقت دنبال کنید. برای خواباندن کودک هرگز از سودوافدرین استفاده نکنید. سایر داروهای سرفه و سرماخوردگی را که ممکن است حاوی مواد ضد احتقان مشابه باشند را نیز به کودکان ندهید. در مورد راه های دیگر تسکین علائم سرفه و سرماخوردگی (مانند نوشیدن مایعات کافی، استفاده از مرطوب کننده هوا یا قطره / اسپری های نمکی بینی) از پزشک خود سؤال کنید.
اگر بدون تجویز پزشک از انواع بدون نسخه این دارو استفاده می کنید، پیش از مصرف دارو تمام دستورالعمل های موجود در بسته بندی محصول را مطالعه نمایید. سؤالات خود را از پزشک خود یا پزشک داروخانه بپرسید. در صورت تجویز این دارو توسط پزشک، آن را طبق دستور مصرف کنید.
سودوافدرین را به صورت خوراکی همراه با غذا یا بدون غذا طبق دستورالعمل بسته بندی یا تجویز پزشک مصرف کنید. بیش از 4 دوز از دارو را در روز مصرف نکنید. دوز دارو براساس سن، شرایط پزشکی و واکنش بدن به درمان تعیین می شود. از این دارو بیشتر از دوز تجویز شده توسط پزشک یا برگه اطلاعات دارویی مصرف نکنید، همچنین از مصرف طولانی تر این دارو بپرهیزید؛ زیرا با انجام این کار احتمال بروز عوارض جانبی بیشتر می شود.
در صورت استفاده از قرص های جویدنی سودوافدرین، آنها را به خوبی بجوید و ببلعید. اگر از نوع شربت دارو استفاده می کنید، دوز را با استفاده از دستگاه / قاشق مخصوص اندازه گیری کنید. از قاشق خانگی برای اندازه گیری دوز استفاده نکنید زیرا ممکن است دچار اشتباه شوید و دوز مناسب را دریافت نکنید.
مارک ها و اشکال زیادی از سودوافدرین وجود دارد. بعضی از قرص ها باید با مقدار زیادی آب بلعیده شوند. بسته بندی محصول را جهت دریافت راهنمایی و اطلاعات دارو بررسی کنید. دستورالعمل های مخصوص هر محصول را با دقت مطالعه نمایید؛ زیرا ممکن است مقدار سودوافدرین بین محصولات متفاوت باشد. از مصرف بیش از حد سودوافدرین خودداری کنید.
کافئین می تواند سبب افزایش عوارض جانبی سودوافدرین شود. از نوشیدن بیش از حد نوشیدنی های حاوی کافئین (قهوه، چای، کولا)، خوردن بیش از حد شکلات یا مصرف محصولات بدون نسخه حاوی کافئین خودداری کنید.
در صورت تداوم علائم بیش از 7 روز، تشدید یا یازگشت آنها، بروز تب، راش پوستی، سر درد مداوم یا وجود مشکل پزشکی جدی، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
حالت تهوع، استفراغ، مشکل خواب، سرگیجه، سردرد یا عصبانیت ممکن است رخ دهد. در صورت تداوم یا تشدید هریک از عوارض، با پزشک خود یا پزشک داروخانه صحبت کنید. در صورت بروز سرگیجه، عصبانیت یا مشکل خواب مصرف دارو را متوقف کنید و سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این محصول را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این محصول بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف سودوافدرین، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی نادر اما جدی، مانند ضربان قلب سریع / نامنظم / تپنده، تغییرات ذهنی / خلقی (مانند اضطراب، گیجی، بی قراری)، لرزش (رعشه)، مشکل در ادرار کردن بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش یا تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی سودوافدرین را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری یا واکنش منفی به سایر سمپاتومیمتیک ها (مانند افدرین، فنیل افرین)، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف سودوافدرین، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص دیابت، بیماری چشمی خاص (گلوکوم)، مشکلات قلبی (مانند حمله قلبی، درد قفسه سینه، نارسایی قلبی)، ضربان قلب سریع / نامنظم، فشار خون بالا، بیماری کلیوی، پرکاری تیروئید (هایپرتیروئیدیسم)، مشکل در ادرار کردن (به طور مثال به دلیل به بزرگ شدن پروستات) مطلع سازید.
این دارو ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
شکل شربت، قرص های جویدنی یا قرص های داروی سودوافدرین ممکن است حاوی قند / آسپارتام باشند. محصولات مایع ممکن است حاوی الکل نیز باشند. در صورت ابتلا به دیابت، وابستگی به الکل، بیماری کبدی، فنیل کتونوریا (PKU) یا هر بیماری دیگری که فرد را ملزم به محدود کردن و اجتناب از این مواد در رژیم غذایی خود می کند، احتیاط شود. در مورد استفاده ایمن از این محصول با پزشک خود صحبت کنید.
قبل از عمل جراحی، تمام محصولات مورد استفاده خود (از جمله داروهای با نسخه، بدون نسخه یا محصولات گیاهی) را به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهید.
افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی سودوافدرین به ویژه ضربان قلب سریع / نامنظم، سرگیجه، مشکلات ادرار، مشکل خواب یا گیجی حساسیت بیشتری نشان دهند.
کودکان ممکن است نسبت به اثرات این دارو، به ویژه بی قراری حساسیت بیشتری نشان دهند.
هنگام بارداری، این دارو تنها در صورت نیاز مصرف شود. در مورد خطرات و مزایای این دارو با پزشک خود صحبت کنید.
سودوافدرین به شیر مادر منتقل می شود. پیش از شیردهی در مورد خطرات و مزایای این دارو با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی سودوافدرین را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
برخی از محصولاتی که ممکن است با سودوافدرین تداخل داشته باشند عبارتند از: محرک ها (مانند کافئین، دکستروآمفتامین، مت آمفتامین، محصولات گیاهی مانند افدرا)، تربوتالین.
مصرف داروهای مهار کننده MAO با این دارو ممکن است باعث تداخل دارویی جدی شود. در طول درمان با این دارو از مصرف داروهای مهار کننده MAO (ایزوکاربوکسازید، لینزولید، متیلن بلو، موکلوبماید، فنلزین، پروکاربازین، راساژیلین، سافینامید، سلژیلین، ترانسیل پرومین) بپرهیزید. بیشتر مهارکننده های MAO نیز نباید به مدت دو هفته قبل از درمان با این دارو مصرف شوند. از پزشک خود در مورد زمان شروع یا قطع مصرف این دارو سوال کنید.
سودوافدرین ممکن است باعث کاهش اثر داروهای فشار خون (مانند مسدود کننده های بتا، مسدود کننده های کانال کلسیم، گوانتیدین، متیل دوپا) شود.
برچسب روی تمام داروهای خود را بررسی کنید (مانند آلرژی یا محصولات سرفه و سرماخوردگی) زیرا ممکن است حاوی مواد مشابه (داروهای ضد احتقان مانند فنیل افرین) باشند. در مورد استفاده ایمن از این محصول از پزشک خود سؤال کنید.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. علائم سوء مصرف ممکن است شامل: تنفس آهسته / کم عمق، توهم و تشنج باشد.
از این دارو فقط به صورت موقت استفاده شود. از این دارو بدون تجویز پزشک بیشتر از 7 روز استفاده نکنید.
اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.
برند های مختلف سودوافدرین، روش های نگهداری متفاوتی دارند. بسته بندی محصول را برای راهنمایی در مورد نگهداری آن نوع از دارو مطالعه کنید یا از پزشک داروخانه سؤال کنید. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.
داروها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.