چه عواملی باعث کاهش ناخواسته وزن می‌شوند؟

What Causes Unexplained Weight Loss?

کاهش ناخواسته وزن، به معنای از دست دادن وزن بدن بدون هیچ گونه تلاش آگاهانه برای لاغری، یک علامت مهم پزشکی است که نباید نادیده گرفته شود. این عارضه می تواند ناشی از طیف وسیعی از عوامل زمینه ای، از بیماری های نسبتاً شایع گرفته تا شرایط پزشکی پیچیده تر باشد. شناسایی زودهنگام علت کاهش وزن از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا می تواند منجر به تشخیص و درمان به موقع بیماری های جدی شود. در این مقاله، به بررسی جامع علل احتمالی کاهش غیرارادی وزن، از جمله بیماری های گوارشی، مشکلات سلامت روان، بدخیمی ها، اختلالات هورمونی و سایر شرایط پزشکی مرتبط خواهیم پرداخت. همچنین، رویکردهای تشخیصی مورد استفاده توسط پزشکان و اصول کلی درمان این علامت مورد بحث قرار خواهد گرفت. آگاهی از این عوامل می تواند به افراد در تشخیص زودهنگام علائم هشداردهنده و پیگیری مراقبت های پزشکی مناسب کمک کند.

چه عواملی باعث کاهش بدون دلیل وزن می شوند؟

چه عواملی می توانند باعث کاهش وزن غیرقابل توجیه شوند؟

کاهش وزن همیشه نگران کننده نیست و ممکن است پس از تغییر در سبک زندگی یا قرار گرفتن در شرایط استرس زا اتفاق بیفتد.

با این حال، کاهش وزن غیرعمدی یا ناخواسته می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد. برخی از مشکلات سلامتی که می توانند باعث کاهش وزن غیرارادی شوند عبارتند از:

بیماری التهابی روده (IBD)

التهاب مزمن ناشی از بیماری های التهابی روده، مانند بیماری کرون و کولیت اولسراتیو (التهاب طولانی مدت روده بزرگ)، می تواند منجر به کاهش ناخواسته وزن شود. این اتفاق ممکن است به دلایل زیر بیفتد:

  • جذب نامناسب مواد مغذی موجود در غذا
  • کم شدن اشتها به دلیل درد و ناراحتی
  • داشتن رژیم غذایی محدود برای جلوگیری از بدتر شدن علائم
  • درد ناشی از مشکلاتی مانند تنگ شدن یا بسته شدن روده

همچنین، بیماری های التهابی روده می توانند باعث شوند بدن به طور مداوم از بافت ماهیچه و چربی استفاده کند و انرژی زیادی بسوزاند.

اختلالات گوارشی دیگر

بیماری سلیاک، یک اختلال خودایمنی است که در آن مصرف گلوتن منجر به واکنش سیستم ایمنی و آسیب به سلول های بدن می شود و می تواند پیامدهایی نظیر کاهش وزن و کمبود مواد مغذی را به دنبال داشته باشد.

افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یا رشد بیش از حد باکتری ها در روده کوچک (SIBO) نیز ممکن است دچار کاهش اشتها شوند که به کاهش وزن غیرطبیعی منجر می گردد.

عفونت های انگلی

عفونت با برخی از انگل های روده ای نیز می تواند به کاهش وزن غیرارادی منجر شود. انگل هایی مانند کرم های نواری یا ژیاردیا می توانند با اختلال در جذب مواد مغذی در روده، ایجاد التهاب و کاهش اشتها، سبب کاهش وزن شوند. علائم دیگر عفونت انگلی ممکن است شامل مشکلات گوارشی مانند اسهال، درد شکم و نفخ باشد، اما در برخی موارد، کاهش وزن می تواند علامت برجسته تری باشد.

مشکلات سلامت روان

اختلالات سلامت روان، از جمله افسردگی و اضطراب، می توانند بر نواحی از مغز که تنظیم اشتها را بر عهده دارند، تأثیر بگذارند. این امر می تواند سبب کاهش اشتها و در نهایت، کاهش غیرارادی وزن شود.

شایان ذکر است که در برخی افراد، افسردگی یا اضطراب ممکن است با افزایش اشتها همراه باشد. لازم به یادآوری است که تظاهرات علائم در افراد مختلف، متفاوت است.

مشکلات سلامت روان و اشتها

سرطان

سرطان با تکثیر و انتشار سریع سلول های غیرطبیعی در بدن مشخص می شود. فرآیندهای نئوپلاستیک می توانند منجر به افزایش التهاب و تحلیل عضلانی شده و عملکرد هورمون های تنظیم کننده اشتها را مختل نمایند.

همچنین، میزان رشد تومور می تواند نرخ متابولیسم استراحت (میزان انرژی که بدن شما در حالت استراحت مصرف می کند) را به طور قابل توجهی افزایش دهد. کاهش غیرارادی وزن به میزان 4.5 کیلوگرم یا بیشتر ممکن است از علائم اولیه انواع مختلف بدخیمی ها باشد.

پرکاری تیروئید (هایپرتیروئیدیسم)

پرکاری تیروئید وضعیتی است که در آن غده تیروئید مقادیر بیش از حد هورمون های تیروئیدی تولید می کند. این هورمون ها تنظیم کننده بسیاری از عملکردهای بدن، از جمله متابولیسم هستند. در صورت وجود هایپرتیروئیدیسم، بدن حتی با وجود اشتهای کافی، کالری ها را با سرعت بالایی مصرف می کند.

روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید)

روماتیسم مفصلی، یک اختلال خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به غشای مفاصل حمله می کند. این فرآیند التهابی می تواند منجر به تسریع متابولیسم و کاهش وزن کلی فرد شود.

تحلیل عضلات

آتروفی یا تحلیل عضلانی می تواند منجر به کاهش غیرمنتظره وزن، به ویژه در صورت عدم استفاده از عضلات در طولانی مدت شود. این وضعیت در افرادی که فعالیت بدنی منظم ندارند، مشاغل کم تحرک دارند یا دچار محدودیت حرکتی هستند، شایع تر است.

دیابت نوع 1

دیابت نوع 1 یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به برخی سلول های پانکراس که مسئول تولید انسولین هستند، حمله می کند. در غیاب انسولین کافی، بدن قادر به استفاده از گلوکز به عنوان منبع اصلی انرژی نیست. این امر منجر به افزایش سطح گلوکز خون و در نتیجه، تجزیه چربی ها و عضلات برای تامین انرژی می شود.

دیابت و کاهش وزن

بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD)

این بیماری پیشرونده ریوی شامل آمفیزم و برونشیت مزمن است. در مراحل پیشرفته، COPD می تواند منجر به کاهش وزن شود، زیرا تلاش و تقلا برای تنفس کالری زیادی مصرف می کند و در نتیجه باعث کاهش وزن می گردد.

اندوکاردیت (التهاب لایه داخلی قلب)

اندوکاردیت یک عفونت باکتریایی است که منجر به التهاب لایه داخلی قلب (اندوکارد) می شود. اکثر افراد مبتلا به اندوکاردیت دچار تب شده و بسیاری نیز کاهش اشتها را تجربه می کنند. افزایش دمای بدن متابولیسم را افزایش داده و منجر به سوختن چربی و در نهایت کاهش وزن می شود.

سل

این عفونت باکتریایی مسری معمولاً ریه ها را درگیر می کند. بسیاری از افراد مبتلا به سل دچار کاهش وزن و بی اشتهایی می شوند، اگرچه مکانیسم های دقیق این امر هنوز به طور کامل شناخته نشده است.

بیماری آدیسون

اگرچه یک بیماری نادر است، بیماری آدیسون نیز می تواند از علل کاهش وزن غیرطبیعی باشد. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به غدد فوق کلیوی آسیب می رساند و در نتیجه، تولید ناکافی هورمون هایی نظیر کورتیزول و آلدوسترون رخ می دهد. کورتیزول نقش مهمی در تنظیم متابولیسم و اشتها دارد و سطوح پایین آن می تواند منجر به کاهش اشتها شود.

ایدز و وجود HIV (ویروس نقص ایمنی انسانی)

ویروس HIV به سلول های ایمنی خاصی به نام سلول های T حمله کرده و توانایی بدن در مبارزه با عفونت ها را تضعیف می کند. در صورت عدم درمان، این بیماری می تواند به مرحله 3 (ایدز) پیشرفت کرده و منجر به کاهش وزن ناشی از سوءتغذیه و کاهش اشتها شود. این علائم ممکن است ناشی از عفونت های فرصت طلبی باشند که سیستم ایمنی قادر به مقابله با آن ها نیست.

نارسایی احتقانی قلب

این وضعیت زمانی ایجاد می شود که قلب قادر به پر شدن مناسب از خون یا پمپاژ خون به میزان کافی نباشد. کاهش جریان خون به سیستم گوارشی می تواند منجر به تهوع و احساس سیری زودرس شود. همچنین، تنفس ممکن است هنگام غذا خوردن دشوار شود. علاوه بر این، التهاب در بافت های آسیب دیده قلب می تواند متابولیسم را افزایش داده و منجر به مصرف بیشتر کالری شود.

سایر عوامل خطرساز کاهش بدون دلیل وزن

عوامل متعددی می توانند احتمال بروز کاهش وزن غیرارادی را در گروه های سنی مختلف افزایش دهند. این عوامل عبارتند از:

  • افراد مسن: تحقیقات نشان می دهد که 15 تا 20 درصد از بزرگسالان بالای 65 سال، کاهش ناخواسته وزن را تجربه می کنند. استعمال دخانیات و کاهش اشتهای ناشی از سن می تواند احتمال این اتفاق را افزایش دهد.
  • کودکان و نوجوانان در شرایط فقر: مهم ترین عامل در اختلال رشد مناسب کودکان، فقر و به تبع آن، تغذیه نامناسب است.
  • نوزادان و شیرخواران با مشکلات تغذیه ای: نوزادانی که در گرفتن پستان یا تغذیه با شیشه شیر دچار مشکل هستند، ممکن است نتوانند به طور مطلوب وزن بگیرند. در صورت بروز مشکل در تغذیه نوزاد، مشاوره با پزشک متخصص اطفال یا متخصص تغذیه جهت ارزیابی و مدیریت افزایش وزن توصیه می شود.

چگونه پزشکان کاهش بدون دلیل وزن را تشخیص می دهند؟

تشخیص علت کاهش وزن غیرارادی معمولاً با یک ارزیابی جامع آغاز می شود که در آن پزشک در مورد سایر علائم و سابقه پزشکی بیمار سؤالات دقیقی مطرح می کند.

علائم خاصی که بیمار تجربه می کند ممکن است پزشک را در تجویز آزمایش های اختصاصی راهنمایی کند. در صورتی که علت مشخص نباشد، ممکن است آزمایش ها و معاینات عمومی تری به منظور رد سایر شرایط پزشکی توصیه گردد.

برخی از آزمایش های تشخیصی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • معاینه جسمانی در مطب
  • آزمایش های خون، شامل شمارش کامل سلول های خون (CBC) و برخی آزمایش های تخصصی تر
  • آنالیز ادرار
  • آزمایش های اندازه گیری سطح گلوکز خون
  • آزمایش های تشخیص بیماری ها و عفونت هایی نظیر سل
  • مطالعات تصویربرداری، مانند توموگرافی کامپیوتری (CT scan) یا سونوگرافی
  • غربالگری اختلالات خلقی، به ویژه افسردگی

درمان کاهش ناخواسته وزن

درمان کاهش غیرطبیعی وزن به درمان علت های زمینه ای آن بستگی دارد.

تحقیقات نشان می دهد که در یک چهارم افرادی که کاهش بدون دلیل وزن را تجربه می کنند، حتی پس از یک معاینه پزشکی جامع هم علت آن مشخص نمی شود.

در مواردی که کاهش وزن به حدی شدید است که پزشک مشکوک به کمبود مواد مغذی می شود، ممکن است از شما بخواهد که رژیم غذایی خود را تنظیم کنید یا یک مکمل غذایی مصرف کنید حتی اگر علت دقیق هنوز مشخص نشده باشد.

نتیجه گیری

همانطور که در این مقاله اشاره شد، کاهش غیرارادی وزن می تواند ناشی از علل متعددی باشد که بسیاری از آن ها نیازمند توجه و درمان پزشکی هستند. از اختلالات نسبتاً شایع گوارشی و مشکلات سلامت روان گرفته تا بیماری های جدی تری همچون سرطان و عفونت های مزمن، طیف وسیعی از شرایط می توانند با علامت کاهش وزن ناخواسته تظاهر پیدا کنند. درک این عوامل و مراجعه به پزشک در صورت تجربه کاهش وزن قابل توجه و بدون دلیل مشخص، گام حیاتی در حفظ سلامت و تشخیص زودهنگام بیماری های احتمالی است. اگرچه در برخی موارد علت دقیق این عارضه حتی پس از بررسی های پزشکی جامع نیز مشخص نمی شود، پیگیری توصیه های پزشک در خصوص تنظیم رژیم غذایی و دریافت مکمل های غذایی می تواند در بهبود وضعیت تغذیه ای و مدیریت آن مؤثر باشد. هدف نهایی، تشخیص و درمان علت زمینه ای کاهش وزن برای بهبود کیفیت زندگی و پیشگیری از عوارض احتمالی است.

پرسش های متداول

رایج ترین علت کاهش وزن بدون دلیل مشخص چیست؟

تحقیقات انجام شده در سال 2024 نشان می دهد که رایج ترین علل کاهش وزن غیرطبیعی شامل سرطان، اختلالات گوارشی یا اختلالات روانی است.

کدام سرطان باعث کاهش وزن می شود؟

بر اساس یک مطالعه در سال 2017، اکثریت افرادی که بعد از تجربه ی کاهش غیر طبیعی وزن به سرطان تشخیص داده شده اند، به سرطان پانکراس یا لنفوم مبتلا بوده اند بعد از آن، سرطان های کلیه و مثانه در دومین رتبه قرار دارند.

 

چه زمانی باید نگران کاهش وزن بدون دلیل باشم؟

نوسانات وزنی در بدن طبیعی است. با این حال، کاهش وزنی که بدون تغییر عادات شما رخ دهد، می تواند دارای علت زمینه ای باشد. اگر در طی 6 تا 12 ماه 5٪ از وزن خود را از دست دادید یا علائم نگران کننده دیگری مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید.

 

امتیازات

امتیاز شما به این مطلب چیست؟

امتیاز شما به این مطلب چیست؟

ثبت دیدگاه

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید.
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است!