کاربی دوپا و لوودوپا

Carbidopa & Levodopa
نام های تجاری

کاربی دوپا-لوودوپا (نام تجاری: ایزیکام)، از داروهای جبران کننده کمبود دوپامین در بدن است که در کنترل علائم پارکینسون مانند خشکی اندام و رعشه نقش دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف کاربی دوپا-لوودوپا، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: کاربی دوپا-لوودوپا

نام تجاری: ایزیکام، سینمت

موارد مصرف

داروی کاربی دوپا-لوودوپا (ایزیکام)

کاربی دوپا - لوودوپا محصول دارویی ترکیبی است که از آن برای درمان علائم بیماری پارکینسون یا علائم شبه پارکینسون (مانند لرزش، سفتی و اسپاسم و دشواری در حرکت کردن) استفاده می شود. داروی کاربی دوپا تنها زمانی موثر واقع خواهد شد که همراه با لوودوپا مصرف شود. در صورت مصرف کاربی دوپا بصورت مجزا، علائم پارکینسون درمان نخواهند شد. علت ایجاد بیماری پارکینسون کمبود ماده طبیعی دوپامین در مغز است. لوودوپا سطح دوپامین موجود در مغز را تنظیم کرده و به حرکت کردن کمک می کند. کاربی دوپا نیز از تجزیه لوودوپا موجود در جریان خون پیشگیری می کند و اینگونه باعث ورود لوودوپا به مغز می شود. کاربی دوپا همچنین عوارض جانبی ناشی از لوودوپا مانند حالت تهوع و استفراغ را نیز کاهش می دهد.

کنترل علائم ناشی از پارکینسون با داروی کاربی دوپا-لوودوپا

زمان و نحوه مصرف

داروی کاربی دوپا و لوودوپا را بنابر تجویز پزشک بصورت خوراکی همراه با غذا یا بدون آن 3 یا 4 بار در روز، مصرف کنید.

مصرف این دارو همراه با غذا به کاهش حالت تهوع کمک خواهد کرد. بهتر است که هنگام استفاده از این دارو و در طول درمان از مصرف رژیم غذایی دارای پروتئین بالا خودداری کنید (زیرا پروتئین مقدار لوودوپا موجود در بدن را کاهش می دهد) مگراینکه پزشکتان توصیه دیگری کرده باشد. در صورت مصرف هرگونه مکمل ها یا محصولات دارویی دیگر حاوی آهن (مانند مولتی ویتامین های همراه با مواد معدنی) تا چندین ساعت از مصرف این دارو خودداری نمایید؛ زیرا آهن مقدار لوودوپا جذب شده توسط بدن را کاهش می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه مشورت کنید.

دوز این دارو براساس شرایط پزشکی و میزان پاسخ دهی بیمار به درمان تعیین خواهد شد. برای کاهش خطر عوارض جانبی، پزشک ابتدا این دارو را با دوز پایین تجویز می کند و به تدریج دوز آن را افزایش می دهد. به دقت از تجویزهای پزشکتان پیروی کنید. داروی کاربی دوپا و لوودوپا در دوز های مختلفی وجود دارد که هرکدام از آن ها با توجه به شرایط بیمار و شدت بیماری تجویز می شود.

بیشترین اثربخشی این دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. برای کمک به یادآوری این موضوع، دارو را هر روز و در یک زمان خاص مصرف کنید.

گاهی در فاصله زمانی بین مصرف داروها ممکن است گاهی بیمار دچار تشدید علائم ناشی از بیماری شوند. همچنین در هنگام مصرف لوودوپا احتمال بروز اثر "آن-آف"، پدیده ای که طی آن بطور ناگهانی بدن دچار سفتی می شود، وجود دارد. در این حال باید با پزشک تماس گرفت تا در صورت صلاح دید، میزان دارو مجدداً تنظیم شود.

بدون مشورت با پزشک از قطع مصرف دارو کاربی دوپا همراه با لوودوپا، خودداری کنید. برخی از شرایط با کاهش سریع یا قطع ناگهانی دارو، تشدید می شوند. دوز دارو می بایست بصورت تدریجی کاهش پیدا کند.

در صورت عدم بهبودی یا تشدید وضعیت، پزشکتان را مطلع سازید.

عوارض جانبی

سرگیجه، سبکی سر، حالت تهوع، استفراغ، از دست دادن هوشیاری، دشواری در خوابیدن، خواب های غیرعادی و سر درد از عوارض جانبی کاربی دوپا و لوودوپا هستند. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این علائم، فوراً پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید.

سردرد از عوارض جانبی داروی کاربی دوپا-لوودوپا

این دارو (لوودوپا) موجب تیرگی رنگ آب دهان، ادرار، عرق می شود و امری زیان بخش است که تیرگی و لک شدن لباس ها را هم به دنبال دارد.

برای کاهش خطر سرگیجه و سبکی سر، هنگام برخاستن از حالت نشسته یا خوابیده، به آرامی بلند شوید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این محصول را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این محصول بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف کاربی دوپا و لوودوپا، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

برخی از افراد در مدت زمان مصرف این محصولات دارویی و در هنگام انجام فعالیت های روزمره شان (مانند صحبت کردن با تلفن یا رانندگی) ناگهان به خواب می روند. در بعضی از موارد این خواب بدون هیچ گونه خواب آلودگی و خستگی قبلی اتفاق می افتد. اگر مدت زمان طولانی است که در حال مصرف داروی کاربی دوپا و لوودوپا هستید، دچار این خواب آلودگی خواهید شد. اگر بیش از اندازه احساس خواب آلودگی می کنید یا در تمام روز این حس را دارید، از انجام فعالیت هایی مانند رانندگی و فعالیت های خطرناک خودداری نمایید. همچنین این خطر با مصرف نوشیدنی های الکلی و سایر داروهای خواب آور، افزایش خواهد یافت.

در صورت مشاهده هریک از عوارض جانبی جدی مانند ایجاد حرکات غیرقابل کنترل جدید یا تشدید حرکات قبلی / گرفتگی و اسپاسم، افزایش بیش از اندازه پلک زدن / انقباضات کوتاه و مکرر عضلات صورت، ضعف کردن، تغییرات بینایی (مانند تاری و دوبینی)، درد در ناحیه چشم، شکم و درد شدید معده، سیاه و قیری شدن رنگ مدفوع، استفراغی شبیه به تفاله قهوه، تغییرات روحی و روانی (مانند اضطراب، هذیان گویی، استفراغ، افکار خودکشی)، علائم عفونت (مانند گلو درد مزمن)، خونریزی / کبودی آسان، خستگی غیرعادی، گزگز دست ها / پاها، تمایلات ناگهانی به انجام کارهای غیر معمول (مانند افزایش میل به قمار کردن و افزایش میل جنسی) با پزشک خود صحبت کنید.

در صورت وقوع درد در قفسه سینه به دنبال امداد های فوری پزشکی باشید.

توقف و کاهش ناگهانی دوز کاربی دوپا و لوودوپا، به ندرت منجر به ایجاد بیماری جدی بنام سندرم بدخیم نورولپتیک می شود. در صورت وجود علائمی از جمله: تب، سفتی غیرعادی ماهیچه ها، گیجی شدید، تنفس سریع، تعریق، ضربان قلب نامنظم و سریع به پزشک مراجعه کنید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش یا تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی کاربی دوپا و لوودوپا را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

بیماری آسم از موارد احتیاطی مصرف داروی کاربی دوپا-لوودوپا

پیش از مصرف کاربی دوپا و لوودوپا، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود مخصوصاً بیماری های کبدی، گلوکوما، مشکلات تنفسی (مانند آسم)، بیماری های قلبی (مانند حملات قلبی، ضربان قلب نامنظم)، بیماری های کلیوی، زخم معده / روده، مشکلات روحی / روانی (مانند افسردگی و اسکیزوفرنی)، بیماری های خونی، سرگیجه و اختلالات خواب، مطلع سازید.

داروی کاربی دوپا و لوودوپا باعث سرگیجه و خواب آلودگی نیز می شود. نوشیدنی های الکلی و ماریجوانا (شاهدانه) سبب تشدید این علائم می شوند. تا زمانیکه نتوانید فعالیت هایی مانند رانندگی و کار با ماشین آلات و سایر فعالیت هایی که نیاز به هوشیاری دارند را با خیال راحت انجام دهید، از انجام آنها خودداری نمایید. مصرف نوشیدنی های الکلی را محدود کنید و در صورت مصرف ماریجوانا، پزشکتان را مطلع سازبد.

پیش از انجام هرگونه عمل جراحی، نام تمامی داروهای مصرفی تان را (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به اطلاع پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه برسانید.

استفاده از این دارو در دوران بارداری فقط در مواقع ضروری توصیه می شود. درباره فواید و ضررهای مصرف این دارو در دوران بارداری با پزشکتان مشورت کنید.

لوودوپا به مقدار کمی به شیر مادر منتقل می شود و ممکن است که بر مقدار شیر او نیز تاثیر بگذارد اما هنوز انتقال کاربی دوپا به شیر مادر مشخص نیست. در صورت مصرف این دارو در دوران بارداری با پزشکتان مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی نحوه عملکرد داروها را تغییر می دهند و خطر عوارض جانبی را نیز افزایش خواهند داد. البته در این یادداشت تمامی تداخلات دارویی احتمالی ناشی از داروی کاربی دوپا و لوودوپا، آورده نشده است. نام همه داروهای مصرفی تان را بنویسید و در اختیار پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه قرار دهید. بدون تائید پزشکتان مصرف دارویی را شروع یا تمام نکنید و همچنین دوز آنها را نیز تغییر ندهید.

برخی از محصولاتی که با این دارو (یا لوودوپا) تداخل دارویی ایجاد می کنند عبارتند از: داروهای ضد روان پریشی (مانند کلروپرومازین، هالوپریدول، تیوریدازین)، داروهای خاصی که برای درمان فشار خون بالا استفاده می شوند (مانند متیل دوپا).

مصرف بازدارنده های اکسیداز تک آمین همراه با این دارو ممکن است منجر به تداخل دارویی جدی و حتی مرگبار شود. از مصرف این نوع بازدارنده ها (ایزوکربوکسازید، لاینزولید، متیلن بلو، موکلوبماید، فنیلازین، پروکربازین، ترانیل سیپرومین) در طول درمان خودداری کنید. از دو هفته پیش از مصرف داروی کاربی دوپا و لوودوپا، باید از مصرف بیشتر بازدارنده های اکسیداز تک آمین پرهیز کنید. با این وجود، برخی از بازدارنده های اکسیداز تک آمین خاصی (مانند راساگیلین، سافیناماید، سلگیلین) با نظارت پزشک می توانند مصرف شوند. درباره زمان شروع و قطع مصرف این داروها با پزشک خود مشورت کنید.

این دارو (یا لوودوپا) با برخی از آزمایش های تشخیصی (مانند آزمایش کاتکولامین / گلوکز / کتون ادرار) تداخل ایجاد می کند و حتی احتمال دارد که باعث خطا در جواب این آزمایش ها نیز بشود. از مطلع بودن تمام پرسنل آزمایشگاه و همچنین پزشک هایتان از مصرف این دارو توسط شما، اطمینان حاصل کنید.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. سایر علائم سوء مصرف دارو عبارتند از: سرگیجه شدید، ضربان قلب نامنظم، تغییرات روحی / روانی (مانند اضطراب).

توجه

هرگز این دارو را بصورت سر خود به دیگران تجویز نکنید.

از انجام منظم آزمایش های پزشکی دوره ای (مانند تست های عملکرد کبدی / کلیوی / قلب، شمارش کامل سلول های خونی) غافل نشوید. انجام این آزمایش ها می تواند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک معالجتان مشورت کنید.

افراد مبتلا به بیماری پارکینسون، در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست نیز قرار خواهند گرفت. در صورت بزرگ شدن یا متفاوت شدن ظاهر خال ها یا ایجاد تغییرات غیرعادی پوستی، فوراً پزشکتان را مطلع سازید. همچنین درباره انجام آزمایش های منظم پوستی با پزشک خود مشورت کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید به محض به خاطر آوردن، آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

دارو را در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگه دارید و نگهداری آن در حمام خودداری کنید. همواره همه داروهایتان را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

داروها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره