روپینیرول

Ropinirole
نام های تجاری

روپینیرول (نام تجاری: ریکوئیپ)، از داروهایی با اثر مشابه هورمون دوپامین است که در کنترل و درمان علائم بیماری پارکینسون، مانند خشکی اندام، رعشه و اسپاسم عضلانی کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف روپینیرول، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: روپینیرول

نام تجاری: ریکوئیپ

موارد مصرف روپینیرول

داروی روپینیرول (ریکوئیپ)

روپینیرول بصورت مجزا یا همراه با داروهای دیگر برای درمان بیماری پارکینسون استفاده می شود. این دارو می تواند به بهبود علائمی مانند لرزش، سفتی، مشکل در حرکت و همچنین می تواند به کاهش دوره "آف" (مقاومت بدن نسبت به دارو) کمک کند.

همچنین از این دارو برای درمان سندرم پاهای بی قرار نیز استفاده می شود. این دارو با کاهش قدرت حرکتی پاها، خواب را نیز بهبود می بخشد.

روپینیرول یک آگونیست دوپامین است که با کمک به بازگرداندن تعادل یک ماده طبیعی خاص (دوپامین) در مغز کار می کند.

کنترل علائم بیماری پارکینسون با داروی روپینیرول

زمان و نحوه مصرف روپینیرول

پیش از مصرف این دارو یا در هربار شروع مجدد آن، برگه راهنما دارو و دستورالعمل استفاده از آن را مطالعه نمایید. در صورت داشتن هرگونه سوالی، آن را از پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه بپرسید.

اگر روپینیرول را برای درمان پارکینسون مصرف می کنید، بنابر توصیه پزشک می بایست از آن بصورت خوراکی و همراه با غذا یا بدون آن و معمولاً 3 بار در روز استفاده کنید. مصرف این دارو همراه با غذا حالت تهوع را کاهش می دهد. برای کاهش خطرات ناشی از عوارض جانبی (مانند خواب آلودگی، فشار خون پایین) پزشک تجویز این دارو را با دوز پایین شروع می کند تا اینکه به تدریج متوجه شود مناسب ترین دوز برای شما کدام است.

اگر روپینیرول را برای درمان سندرم پاهای بی قرار مصرف می کنید، بنابر توصیه پزشک می بایست از آن بصورت خوراکی، معمولاً 1 بار در روز و همراه با غذا یا بدون آن، 1 الی 3 ساعت پیش از خوابیدن، استفاده کنید.

بیشترین اثر دارو در صورت استفاده ی منظم آن حاصل خواهد شد. برای پرهیز از فراموشی، آن را هر روز در ساعتی مشخص مصرف کنید.

این دارو را دقیقاً به اندازه مقدار تجویزشده مصرف کنید و دوز دارو و مقدار مصرفی آن را افزایش ندهید.

اگر به مدت چند روز مصرف این دارو را متوقف کنید، هنگام شروع مجدد آن می بایست به تدریج دوز دارو را افزایش دهید تا به همان دوز قبلی بازگردید. درباره شروع مجدد دارو با پزشکتان مشورت کنید.

بدون مشورت با پزشک، مصرف دارو هایتان را قطع نکنید. اگر بصورت ناگهانی استفاده از داروهایتان را متوقف کنید، علائم ترک اعتیاد (مانند تب، سفتی ماهیچه ها، گیجی) را تجربه خواهید کرد. بنابراین پزشک برای پیشگیری از ایجاد این علائم، به تدریج دوز داروها را کاهش می دهد. در صورتیکه مدت طولانی است که در حال مصرف این دارو هستید یا از دوزهای بالای آن استفاده می کند، احتمال بوجود آمدن علائم ترک اعتیاد بیشتر خواهد بود. در صورت داشتن این علائم، فوراً پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید.

اگر روپینیرول را برای درمان سندرم پای بی قرار مصرف می کنید، در صورت افزایش یا تشدید علائم هنگام اوایل صبح و یا شروع شدن علائم پیش از عصر یا اواخر بعد ازظهر، پزشکتان را مطلع سازید تا نحوه درمانتان را تغییر دهد.

دوز دارو براساس شرایط پزشکی فرد بیمار و میزان پاسخ دهی او به درمان تعیین خواهد شد.چندین هفته طول می کشد تا متوجه اثرگزاری کامل این دارو شوید. در صورت تشدید یا تداوم علائم، پزشکتان را مطلع سازید.

عوارض جانبی روپینیرول

حالت تهوع، استفراغ، سرگیجه، خواب آلودگی، یبوست، سردرد، ضعف، تعریق غیرعادی و خشکی دهان، از عوارض روپینیرول هستند.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این محصول را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این محصول بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این محصول، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

سردرد از عوارض جانبی داروی روپینیرول

ممکن است با مصرف این دارو، افت ناگهانی فشار خون را تجربه کنید که می تواند منجر به سرگیجه، حالت تهوع یا غش کردن شود. زمانی که به تازگی مصرف این دارو را شروع کرده اید، دوز دارو افزایش پیدا کرده است یا بطور ناگهانی از جای خود برمی خیزید، احتمال ایجاد این عارضه بیشتر خواهد بود.

روپینیرول همچنین ممکن است فشار خون را افزایش دهد. فشار خون خود را مرتباً بررسی کنید و در صورت بالا بودن نتایج به پزشک اطلاع دهید.

در صورت مشاهده هریک از عوارض جانبی جدی مانند: دشواری در حرکت کردن یا راه رفتن، تغییرات روحی / روانی (مانند گیجی، افسردگی، هذیان گویی، مشکلات حافظه، دشواری در خوابیدن)، گرفتگی / اسپاسم ماهیچه، کاهش توانایی جنسی، تمایلات غیرعادی شدید (مانند تمایل به قمار و افزایش تمایلات جنسی)، درد قفسه سینه، ضربان قلب غیرعادی تند / آهسته / نامنظم، تورم زانوها / پاها و تغییرات بینایی با پزشک صحبت کنید.

برخی از افراد مصرف کننده روپینیرول در هنگام انجام فعالیت های روزمره شان (مانند صحبت کردن با تلفن، رانندگی) بطور ناگهانی به خواب می روند. در برخی از موارد این خواب بدون هیچ گونه احساس خواب آلودگی قبلی ایجاد می شود. در صورتیکه مدت طولانی است که در حال مصرف روپینیرول هستید، این عارضه ممکن است در هر زمان از طول درمان رخ دهد. اگر بیش از حد در روز احساس خواب آلودگی می کنید و به خواب می روید تا زمانیکه با پزشکتان درباره این موضوع صحبت نکرده اید، از انجام فعالیت هایی مانند رانندگی یا شرکت در سایر فعالیت های خطرناک احتمالی خودداری نمایید. خطر این عارضه با مصرف نوشیدنی های الکلی یا سایر داروهای خواب آور، افزایش پیدا خواهد کرد.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش یا تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی روپینیرول را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف روپینیرول در صورت داشتن آلرژی به آن یا هرگونه آلرژی دیگری، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید. این محصول حاوی اجزا غیرفعالی است که منجر به ایجاد واکنش های آلرژیک یا مشکلات دیگری می شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

بیماری های قلبی از موارد احتیاطی مصرف داروی روپینیرول

پیش از استفاده از روپینیرول، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود مخصوصاً: فشار خون بالا یا پایین، مشکلات قلبی (مانند ضربان قلب نامنظم)، مشکلات کلیوی، بیماری های خلقی / روانی (مانند گیجی، هذیان گویی، جنون، اسکیزوفرنی)، اختلالات خواب (مانند آپنه خواب، حمله خواب)، دشواری در راه رفتن و مشکلات کبدی مطلع سازید.

این دارو باعث گیجی و خواب آلودگی می شود. نوشیدنی های الکلی یا ماریجوانا (شاهدانه) نیز این علائم را تشدید می کنند. از انجام فعالیت هایی مانند رانندگی، کار با ماشین آلات یا هرنوع فعالیت دیگری که نیاز به هوشیاری دارد، تا زمانیکه نمی توانید آنها را با خیال راحت انجام دهید، خودداری کنید. از مصرف نوشیدنی های الکلی اجتناب کنید و در صورتیکه در حال مصرف ماریجوانا (شاهدانه) هستید، پزشکتان را مطلع سازید.

افراد مسن تر نسبت به عوارض جانبی روپینیرول مخصوصاً تغییرات روحی / روانی(مانند هذیان گویی)، حالت تهوع و استفراغ حساس تر هستند.

استفاده از این دارو در دوران بارداری فقط در مواقع ضروری توصیه می شود. درباره فواید و ضررهای مصرف این دارو در طول بارداری با پزشکتان مشورت کنید.

انتقال این دارو به شیر مادر نامشخص است. پیش از شیردهی با پزشکتان مشورت کنید.

تداخلات دارویی روپینیرول

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی روپینیرول را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

برخی از محصولاتی که با داروی روپینیرول تداخل دارویی ایجاد می کنند عبارتند از: داروهای ضد روان پریشی (مانند کلروپرامازین، هالوپریدول، تیوتکسن)، متوکلوپراماید.

سایر داروهایی که نحوه دفع داروی روپینیرول را از بدن تغییر داده و بدین صورت بر نحوه عملکرد آن تاثیر می گذارند عبارتند از: سیمیتیدین ها، فلوواکسامین ها، مکسیلتین ها، اُمپرازول، ریفامپین و غیره.

چنانچه در حال مصرف محصولاتی که باعث سرگیجه می شوند مانند نوشیدنی های الکلی، ماریجوانا (شاهدانه)، آنتی هیستامین ها (مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین)، داروهای خواب آور یا ضد اضطراب (مانند آلپرازولام، لورزپام، زولپیدن)، شل کننده های عضلانی (مانند کاریسوپرودال، سیکلوبنراپرین) و مسکن های مخدر (مانند کدئین، هیدروکدون).

هنگام مصرف داروها، برچسب های روی همه داروها (مانند داروهای آلرژی، سرما خوردگی و سرفه) را بررسی کنید زیرا ممکن است حاوی اجزایی باشند که موجب سرگیجه شوند. در مورد مصرف ایمن داروها از پزشکتان سوال کنید.

دود سیگار باعث کاهش سطح این دارو در خون می شود. درصورتیکه سیگاری هستید و یا اخیراً سیگار را ترک کرده اید، پزشکتان را مطلع سازید.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

هرگز این دارو را بصورت سر خود به دیگران تجویز نکنید.

افراد مبتلا به بیماری پارکینسون بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست قرار خواهند گرفت. اگر برای درمان بیماری پارکینسون در حال مصرف روپینیرول هستید و متوجه ایجاد تغییری در ظاهر و سایز خال هایتان یا هرگونه تغییرات غیرعادی پوستی شده اید، فوراً پزشکتان را مطلع سازید. از پزشک خود در مورد انجام آزمایش های منظم پوستی سؤال کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

در صورتیکه از این دارو برای درمان سندرم پای بی قرار استفاده می کنید و مصرف یک دوز آن را فراموش کرده اید، دوز فراموش شده را حذف کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از نگهداری آن در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

داروها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره