سیکلوبنزاپرین

Cyclobenzaprine
نام های تجاری

سیکلوبنزاپرین یکی از داروهای شل کننده عضلات است که تکانه های عصبی (یا احساس درد) ارسال شده به مغز را مسدود می کند و درد ناشی از کشیدگی و گرفتگی عضلات را بهبود می بخشد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف سیکلوبنزاپرین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه شده است.

نام عمومی: سیکلوبنزاپرین

نام تجاری: آمریکس، کامفورت پک ویت سیکلوبنزاپرین، فکسمید، فلکسریل

موارد مصرف

داروی سیکلوبنزاپرین

از داروی سیکلوبنزاپرین به صورت کوتاه مدت، برای درمان گرفتگی عضلات و همراه با استراحت و فیزیوتراپی استفاده می شود. این دارو با شل کردن عضلات، باعث بهبود بیماری می شود. به دلیل احتمال بروز عوارض جانبی جدی، استفاده از این دارو برای افراد مسن توصیه نمی‌شود. از پزشک خود و یا پزشک داروخانه در این باره سوال نمایید.

سیکلوبنزاپرین برای درمان گرفتگی عضلات

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف سیکلوبنزاپرین، راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

داروی سیکلوبنزاپرین را طبق تجویز پزشک، معمولاً یک بار در روز، همراه با غذا یا به تنهایی و به صورت خوراکی مصرف کنید. کپسول‌ها را به طور کامل بلعیده و از شکستن یا جویدن آن‌ها خودداری نمایید زیرا با انجام این کار تمام دارو به صورت یکجا آزاد شده و خطر بروز عوارض جانبی افزایش می یابد. در صورتی که در بلعیدن کپسول مشکل دارید، می توانید کپسول را باز کرده و محتویات آن را با دقت روی یک قاشق غذاخوری تخلیه نمایید. تمام محتویات کپسول را بدون جویدن آن ببلعید و با آب، دهان‌ خود را بشویید. برای اطمینان از بلعیدن کل محتویات کپسول، آبی که دهان خود را شسته اید را نیز ببلعید. فاصله مخلوط کردن و مصرف دارو نباید طولانی شود چرا که ممکن است باعث از بین رفتن اثر دارو شود.

دوز مصرفی داروی سیکلوبنزاپرین طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می شود. این دارو باید به صورت کوتاه مدت (به مدت 3 هفته یا کمتر) مورد استفاده قرار گیرد، مگر آن که پزشک دستور دیگری داده باشد. دوز مصرفی دارو و تعداد دفعات استفاده آن را افزایش ندهید و از طولانی‌تر کردن مدت زمان مصرف دارو نسبت به زمان مقرر، خودداری کنید. در این صورت نه تنها عارضه سریع تر بهبود نمی‌یابد بلکه خطر ابتلا به عوارض جانبی افزایش خواهد یافت.

در صورت تداوم یا تشدید عارضه بعد از 2 الی 3 هفته، موضوع را به پزشک معالج خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی

خواب آلودگی، سرگیجه، خشکی دهان و خستگی می‌تواند از عوارض داروی سیکلوبنزاپرین باشند. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.

به یاد داشته باشید پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده است چرا که معتقد است نفع آن بیشتر از ضرر آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

عوارض سیکلوبنزاپرین

در صورت بروز عوارض جانبی جدی مانند: ضربان قلب سریع یا نامنظم، اختلالات ذهنی و خلقی (مانند گیجی و توهم) موضوع را سریعاً به پزشک معالج خود اطلاع دهید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید با جویدن، مکیدن و حل کردن دارو در دهان امکان بروز واکنش‌های آلرژیک افزایش می‌یابد.

 موارد مذکور، تمام عوارض جانبی داروی سیکلوبنزاپرین را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف سیکلوبنزاپرین، در صورتی که به این دارو و یا موارد دیگری حساسیت دارید، موضوع را با پزشک معالج خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشدکه می توانند باعث بروز واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

سیکلوبنزاپرین احتمال بروز واکنش آلرژیک

همچنین پیش از مصرف داروی سیکلوبنزاپرین، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص بیماری کبد، پرکاری تیروئید، مشکلات قلبی (مانند ضربان قلب نامنظم، نارسایی قلبی، سابقه حمله قلبی اخیر)، دشواری در ادرار (مانند بزرگ شدن پروستات) و گلوکوم مطلع سازید.

داروی سیکلوبنزاپرین ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

استفاده از داروی سیکلوبنزاپرین در دوران بارداری، تنها در موارد اضطراری مجاز می‌باشد. در مورد مزایا و خطرات استفاده از سیکلوبنزاپرین با پزشک خود صحبت کنید.

انتقال این دارو به شیر مادر مشخص نمی باشد، اما داروهای مشابه به شیر مادر منتقل می شوند. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی می تواند نحوه‌ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی سیکلوبنزاپرین را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (مانند آمی‌تریپتیلین، ایمی‌پرامین).

مصرف داروهای مهار کننده ام آ او (MAO) همراه با این دارو ممکن است باعث بروز تداخلات دارویی بسیار جدی شود بنابراین در طول درمان با سیکلوبنزاپرین، از مصرف داروهای مهارکننده ام آ او (مانند ایزوکاربوکسازید، لینزولید، متیلن بلو، موکلوبماید، فنلزین، پروکاربازین، راساژلین، سافینامید، سلژیلین، ترانسیل پرومین) خودداری نمایید. همچنین بیشتر مهارکننده‌ های ام آ او نباید از دو هفته قبل از درمان با این دارو مصرف شوند. زمان شروع یا قطع مصرف این داروها را از پزشک خود سوال کنید.

قبل از استفاده از این دارو، استفاده از داروهایی که سروتونین را افزایش می دهند، از جمله روانگردان ها (مانند ام‌دی‌ام‌ای (MDMA) و اکستازی)، گل راعی، داروهای ضد افسردگی خاص (از جمله اس‌اس‌آر‌آی (SSRI) مانند فلوکستین و پاروکستین، اس‌ان‌آر‌آی (SNRI) مانند دولوکستین و ونلافاکسین) و ترامادول را به پزشک خود گزارش دهید.

همچنین در صورت استفاده از سایر محصولاتی مانند: داروهای تسکین دهنده درد یا سرفه (مانند کدئین، هیدروکدون)، الکل، ماری‌جوانا (شاهدانه)، داروهای خواب آور یا ضداضطراب (مانند آلپرازولام، لورازپام، زولپیدم)، داروهای شل کننده عضلات (مانند کاریزوپرولول، متوکاربامول) یا آنتی هیستامین‌ها (مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین)، موضوع را به پزشک خود و پزشک داروخانه اطلاع دهید.

برچسب روی تمام داروهای خود (مانند داروهای آلرژی، سرفه و سرماخوردگی) را بررسی کنید زیرا ممکن است حاوی مواد خواب آور باشند. نحوه استفاده صحیح و مطمئن از این داروها را از پزشک داروخانه بپرسید.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد داروی سیکلوبنزاپرین و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا مشکلات تنفسی با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

علائم سوء مصرف دارو می‌توانند به صورت ضربان قلب سریع یا نامنظم، غش کردن، خواب آلودگی شدید، مشکل تکلم، تشنج، تغییرات ذهنی و خلقی (مانند گیجی و توهم) باشند.

توجه

از تجویز سرخود این دارو به دیگران بپرهیزید.

توجه داشته باشید این دارو فقط برای شرایط فعلی تجویز شده و از مصرف آن در موارد بعدی ابتلا به بیماری، بدون تجویز و راهنمایی پزشک، خودداری نمایید. چرا که ممکن است به داروی متفاوتی نیاز داشته باشید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

دارو ها را درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره