سرطان پانکراس (لوزالمعده)

Pancreatic Cancer

سرطان پانکراس (سرطان لوزالمعده) سرطانی است که می تواند در هر نقطه از پانکراس بروز کند. شدت بیماری به محل و اندازه آن و سلامتی عمومی فرد بیمار بستگی دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و علل بروز سرطان پانکراس، نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.

نگاه کلی

سرطان پانکراس (لوزالمعده / اندامی در شکم که پشت قسمت تحتانی معده قرار دارد) با رشد و تکثیر غیرعادی سلول های پانکراس آغاز می شود. آنزیم های مترشحه از پانکراس به هضم غذا و هورمون های تولید شده از آن به کنترل قند خون کمک می کنند.

توده های مختلفی ممکن است در پانکراس تشکیل شوند، از جمله تومورهای سرطانی و غیر سرطانی. متداول ترین نوع سرطانی که در پانکراس ایجاد می شود، از سلول هایی شروع می شود که در مجاری حامل آنزیم های گوارشی پانکراس، وجود دارند (آدنوکارسینومای مجرای پانکراس).

عکس سرطان پانکراس (لوزالمعده)

سرطان پانکراس به ندرت در مراحل اولیه که احتمال بهبودی بیشتر است، تشخیص داده می شود چرا که اغلب تا بعد از انتشار به سایر اندام ها علائمی ایجاد نمی کند.
روش های درمان سرطان پانکراس براساس میزان پیشروی سرطان انتخاب می شوند. روش ها شامل جراحی، شیمی درمانی، پرتو درمانی یا ترکیبی از این موارد می باشند.

علائم

علائم سرطان پانکراس معمولاً تا زمان پیشرفت بیماری خود را نشان نمی دهند.این علائم عبارتند از:

  • درد شکم که به کمر هم انتشار می یابد
  • از دست دادن اشتها یا کاهش ناخواسته وزن
  • زرد شدن پوست و سفیدی چشم (بیماری زردی)
  • مدفوع روشن
  • ادرار تیره
  • خارش پوست
  • تشخیص جدید دیابت یا تشدید علائم دیابت که کنترل آن دشوارتر می شود
  • لخته شدن خون
  • خستگی

علائم سرطان پانکراس

علل بیماری

مشخص نیست که چه عواملی باعث سرطان پانکراس می شوند. پزشکان برخی عوامل را که خطر ابتلا به این نوع سرطان را افزایش می دهد، از جمله استعمال دخانیات و جهش های ژنی خاص ارثی را به عنوان عوامل مؤثر در ابتلا به سرطان معرفی کرده اند.

ساختار و عملکرد پانکراس

پانکراس حدود 15 سانتی متر طول دارد و تقریباً ظاهر گلابی مانندی دارد که به پهلو خوابیده است. پانکراس هورمون هایی از جمله انسولین را ترشح می کند تا به بدن در پردازش قند غذاهایی که خورده می شوند، کمک کند. همچنین با تولید شیره گوارشی به بدن در هضم غذا و جذب مواد مغذی کمک می کند.

چگونگی شکل گیری سرطان پانکراس

سرطان پانکراس زمانی اتفاق می افتد که تغییراتی (جهش) در DNA سلول های پانکراس ایجاد شود. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری باید انجام دهد. این جهش ها سبب می شوند سلول ها رشد غیرقابل کنترل داشته باشند. تجمع این سلول ها، تومور را ایجاد می کند. در صورت عدم درمان، سلول های سرطانی پانکراس به اندام های اطراف و عروق خونی و نقاط دوردست بدن گسترش می یابند.

چگونگی شکل گیری سرطان پانکراس

بیشتر سرطان های پانکراس از سلول هایی که مجاری پانکراس را پوشانده اند شروع می شود. به این نوع سرطان، آدنوکارسینومای پانکراس یا سرطان اگزوکرین پانکراس گفته می شود. به ندرت، سرطان در سلول های هورمون ساز یا سلول های عصبی و غدد درون ریز پانکراس ایجاد می شود. به این نوع سرطان ها، تومورهای نورواندوکرین پانکراس، تومورهای سلول جزایر لانگرهانس یا سرطان اندوکرین پانکراس گفته می شود.

عوامل خطرساز (ریسک فاکتورها)

عواملی که خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش می دهند عبارتند از:

  • استعمال دخانیات
  • دیابت
  • التهاب مزمن پانکراس (پانکراتیت)
  • سابقه خانوادگی سندرم های ژنتیکی که خطر سرطان را افزایش می دهند، از جمله جهش ژن BRCA2، سندرم لینچ و سندرم آتیپیکال ملانومای مالتیپل مول خانوادگی (FAMMM)
  • سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پانکراس
  • چاقی
  • سن های بالا، معمولاً پس از 65 سالگی بیماری تشخیص داده می شود.

ارتباط دیابت و سرطان پانکراس

مطلعه ای بزرگ نشان داد که ترکیبی از سیگار کشیدن، دیابت طولانی مدت و رژیم غذایی نامناسب، خطر ابتلا به سرطان پانکراس را فراتر از خطر هر کدام از این عوامل به تنهایی، افزایش می دهد.

عوارض بیماری

عوارض سرطان پانکراس عبارتند از:

  • کاهش وزن. برخی عوامل، باعث کاهش وزن در افراد مبتلا به سرطان پانکراس می شوند. کاهش وزن به علت صرف انرژی برای رشد سرطان، اتفاق می افتد. حالت تهوع و استفراغ ناشی از درمان های سرطان یا فشار آوردن تومور به معده نیز غذا خوردن را دشوار می کند. همچنین بدن در پردازش مواد مغذی مشکل پیدا می کند زیرا پانکراس به اندازه کافی شیره گوارشی تولید نمی کند.
  • زردی. اگر سرطان پانکراس مجاری صفراوی کبد را مسدود کند، باعث زردی می شود. علائم آن شامل زرد شدن پوست و سفیدی چشم، ادرار تیره و مدفوع روشن می باشد. زردی بدون درد شکم اتفاق می افتد. در این حالت، پزشک قرار دادن لوله ای پلاستیکی یا فلزی (استنت) را درون مجرای صفرا جهت باز ماندن آن، تجویز می کند. این کار با کمک روشی به نام کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپی (ERCP) انجام می شود.
  • درد. تومور در حال رشد بر روی اعصاب شکم فشار وارد می کند و باعث درد شدید می شود. داروهای ضد درد منجر به احساس راحتی در بیمار می شوند. درمان هایی مانند پرتو درمانی و شیمی درمانی به کند شدن رشد تومور کمک کرده و تا حدی تسکین دهنده درد می باشند.
    در موارد شدید، پزشک روشی را برای تزریق الکل به اعصابی که درد در شکم را کنترل می کنند (انسداد شبکه سلیاک)، تجویز می کند. این روش از ارسال سیگنال درد به مغز توسط اعصاب جلوگیری می کند.
  • انسداد روده. سرطان پانکراس که قسمت فوقانی روده کوچک (دئودنوم) را تحت فشار قرار می دهد، باعث انسداد مسیر جریان غذای هضم شده از معده به روده می شود. د این حالت معمولاً پزشک قرار دادن لوله ای (استنت) را در روده کوچک، تجویز می کند. در بعضی شرایط، از لوله ی تغذیه استفاده می شود یا معده را به نقطه ای در پایین روده که توسط سرطان مسدود نشده باشد، متصل می کنند.

زرد شدن سفیدی چشم از عوارض سرطان پانکراس

پیشگیری از بروز بیماری

با رعایت موارد زیر خطر ابتلا به سرطان پانکراس کاهش می یابد:

  • ترک سیگار. با پزشک در مورد راهکارهای کمکی ترک سیگار، از جمله گروه های پشتیبانی، داروها و درمان جایگزین نیکوتین، صحبت کنید. اگر سیگاری نیستید، هرگز استعمال دخانیات را آغاز نکنید.
  • وزن سالم. در صورت داشتن وزنی مناسب، برای حفظ آن تلاش کنید. در صورت نیاز به کاهش وزن، کاهش سریع و آهسته وزن هدف قرار داده شود تقریباً 0.5 تا 1 کیلوگرم در هفته. ورزش روزانه همراه با رژیم غذایی غنی از سبزیجات، میوه و غلات کامل به کاهش وزن کمک می کند.
  • رژیم غذایی سالم. رژیم غذایی سرشار از میوه ها و سبزیجات رنگارنگ و غلات سبوس دار به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک می کند.
  • در صورت وجود سابقه خانوادگی سرطان پانکراس، به مشاور ژنتیک مراجعه شود. مشاور با مرور سابقه سلامت خانواده بیمار، تعیین می کند که بیمار می تواند از آزمایش ژنتیک برای درک خطر ابتلا به سرطان پانکراس یا سایر سرطان ها بهره مند شود یا خیر.

ترک سیگار از راه های پیشگیری از سرطان پانکراس

تشخیص

اگر پزشک به سرطان پانکراس مشکوک باشد، انجام یک یا چند آزمایش را برای بیمار توصیه می کند:

آزمایش های تصویربرداری که تصاویری از اندام های داخلی ایجاد می کنند. این آزمایش ها به پزشکان کمک می کنند تا اندام های داخلی از جمله پانکراس را ارزیابی کنند. تکنیک های مورد استفاده برای تشخیص سرطان پانکراس شامل سونوگرافی، اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)، تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI / ام آر آی) و گاهی اسکن توموگرافی انتشار پوزیترون (PET / پت اسکن) می باشند.

  • سونوگرافی پانکراس. سونوگرافی آندوسکوپیک (EUS) با استفاده از دستگاه سونوگرافی از داخل شکم تصاویری از پانکراس را ایجاد می کند. تصویربرداری از طریق لوله ای نازک و انعطاف پذیر (آندوسکوپ) که به پایین مری و داخل معده منتقل می شود، انجام می شود.
  • برداشتن نمونه بافت برای آزمایش (نمونه برداری/بیوپسی). بیوپسی روشی برای برداشتن نمونه کوچکی از بافت جهت بررسی زیر میکروسکوپ می باشد. غالباً حین سونوگرافی از پانکراس، بافت با عبور ابزار های ویژه از آندوسکوپ برداشته می شود. در موارد معدودی، با وارد کردن سوزنی از طریق پوست به داخل پانکراس، نمونه بافتی از پانکراس برداشته می شود (آسپیراسیون با سوزن ریز).
  • آزمایش خون. خون از نظر پروتئین های خاصی (نشانگرهای تومور) که توسط سلول های سرطانی پانکراس تولید می شوند، آزمایش می شود. آزمایش نشانگر تومور که در سرطان پانکراس استفاده می شود، CA19-9 نام دارد. این آزمایش در درک چگونگی پاسخ سرطان به درمان مفید می باشد. اما این آزمایش همیشه قابل اعتماد نیست زیرا سطح CA19-9 در برخی افراد مبتلا به سرطان پانکراس افزایش نمی یابد و لذا اطمینان به این آزمایش کمتر خواهد بود.

تصویربرداری، از راه های تشخیص سرطان پانکراس

تعیین مرحله سرطان

پس از تشخیص سرطان پانکراس، با استفاده از اطلاعات آزمایش ها پزشک مرحله سرطان را تعیین می کند که به انتخاب نوع روش درمانی کمک می کند.

مراحل سرطان با اعداد رومی از 0 تا IV نشان داده می شوند. پایین ترین مرحله نشان دهنده محدود بودن سرطان به پانکراس می باشد. در مرحله چهارم، سرطان به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است.

درمان

درمان سرطان پانکراس به مرحله و محل سرطان و همچنین به سلامت کلی و اولویت شخصی بیمار بستگی دارد. هدف اول از درمان سرطان پانکراس برای بیشتر افراد، حذف تومور سرطانی در صورت امکان می باشد. اگر این روش امکان پذیر نباشد، تمرکز بر روی بهبودی کیفیت زندگی و محدود کردن رشد تومور سرطانی می باشد.

درمان شامل جراحی، پرتو درمانی، شیمی درمانی یا ترکیبی از این موارد می باشد. هنگامی که سرطان پانکراس پیشرفته باشد و این درمان ها اثربخشی لازم را نداشته باشند، پزشک بر روی کاهش علائم (مراقبت تسکینی) تمرکز خواهد کرد.

جراحی

جراحی های مورد استفاده در افراد مبتلا به سرطان پانکراس عبارتند از:

  • جراحی تومور های سر پانکراس. اگر تومور سرطانی در ناحیه ابتدایی (سر) پانکراس واقع شده باشد، جراحی تحت عنوان جراحی ویپل (Whipple) انجام می شود.
    روش ویپل (Whipple) جراحی بزرگی است که طی آن سر پانکراس، قسمت اول روده (دئودنوم)، کیسه صفرا، بخشی از مجرای صفراوی و غدد لنفاوی مجاور، برداشته می شود. در برخی شرایط بخشی از معده و روده بزرگ نیز برداشته می شود. جراح قسمت های باقی مانده پانکراس، معده و روده را به هم متصل می کند تا امکان هضم غذا وجود داشته باشد.
  • جراحی برای تومور های تنه و انتهای پانکراس. جراحی برای برداشتن سمت چپ (تنه و دم) پانکراس، که پانکراتکتومی دیستال نامیده می شود. همچنین ممکن است نیاز به برداشتن طحال نیز باشد.
  • جراحی برای برداشتن کل پانکراس. در برخی افراد لازم است کل پانکراس برداشته شود. به این عمل، پانکراتکتومی کامل می گویند. بیمار می تواند بدون پانکراس نسبتاً به طور طبیعی زندگی کند اما به استفاده مادام العمر از جایگزین های انسولین و آنزیم نیاز دارد.

جراحی تومورهای درگیر کننده عروق خونی مجاور. اگر تومور رگ های خونی مجاور را درگیر کرده باشد، امکان انجام عمل ویپل یا سایر جراحی های پانکراس وجود ندارد. در مراکز پزشکی کاملاً تخصصی، جراحان اعمال جراحی پانکراس را که شامل برداشتن و بازسازی عروق خونی درگیر می باشد، ارائه می دهند.

هر یک از این جراحی ها، خطر خونریزی و عفونت را به همراه دارد. اگر معده در تخلیه مشکل داشته باشد (تأخیر در تخلیه معده)، برخی از افراد بعد از جراحی حالت تهوع و استفراغ را تجربه می کنند. پس از انجام هر یک از این روش ها، انتظار بهبودی طولانی مدت می باشد. بیمار چند روز را در بیمارستان خواهد گذراند و سپس برای چند هفته در خانه دوره نقاهت خود را طی خواهد کرد.

تحقیقات گسترده نشان می دهد جراحی سرطان پانکراس وقتی توسط جراحان با تجربه در مراکزی که بسیاری از این عمل ها را انجام می دهند، عوارض کمتری ایجاد می کند. 

شیمی درمانی

در شیمی درمانی از داروهایی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. این داروها به داخل ورید تزریق شده و یا به صورت خوراکی مصرف می شوند. در این روش، یک داروی شیمی درمانی یا ترکیبی از آنها مورد استفاده قرار می گیرد.

شیمی درمانی را می توان همزمان با پرتو درمانی انجام داد. ترکیب این دو به طور معمول برای درمان سرطان هایی استفاده می شود که از پانکراس به اندام های دیگر گسترش پیدا نکرده باشند. در برخی مراکز، این ترکیب قبل از جراحی و به منظور کوچک شدن تومور استفاده می شود. گاهی اوقات نیز بعد از جراحی و با هدف کاهش خطر عود سرطان پانکراس انجام می شود.

در افراد مبتلا به سرطان پیشرفته و متاستاتیک پانکراس، از شیمی درمانی برای کنترل رشد تومور سرطانی، تسکین علائم و طولانی شدن بقا استفاده می شود.

پرتو درمانی

در پرتو درمانی از پرتوهای پر انرژی مانند اشعه ایکس و پروتون ها برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. بیمار قبل یا بعد از جراحی سرطان، و گاهی هم زمان با شیمی درمانی، تحت پرتو درمانی نیز قرار می گیرد. گاه، هنگامی که سرطان با جراحی قابل درمان نباشد، پزشک روش دیگری از ترکیب پرتو درمانی و شیمی درمانی را تجویز می کند.

در پرتو درمانی خارجی، دستگاهی در اطراف تخت بیمار حرکت کرده و اشعه را به نقاط خاصی از بدن هدایت می کند. 

در پرتو درمانی سنتی از اشعه ایکس برای درمان استفاده می شود، اما شکل جدیدتری از اشعه با استفاده از پروتون در برخی از مراکز درمانی موجود می باشد. در شرایط خاص، پروتون تراپی برای درمان سرطان پانکراس استفاده می شود و عوارض جانبی کمتری در مقایسه با پرتو درمانی استاندارد ایجاد می کند.

مراقبت های حمایتی (تسکینی)

مراقبت تسکینی یک مراقبت پزشکی ویژه است که بر روی تسکین درد و سایر علائم جدی بیماری، متمرکز می باشد. مراقبت تسکینی همان مراقبت در بیمارستان یا پایان زندگی نمی باشد. مراقبت های تسکینی توسط تیم هایی از پزشکان، پرستاران، مددکاران اجتماعی و سایر متخصصان آموزش دیده ارائه می شود. هدف این تیم ها ارتقاء کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان و خانواده های آنها می باشد.

متخصصان مراقبت تسکینی با خانواده و سایر پزشکان همکاری می کنند تا مکمل مراقبت های پزشک باشد. این روش ها اغلب هنگام انجام درمان های تهاجمی مانند جراحی، شیمی درمانی و پرتو درمانی مورد استفاده قرار می گیرد.

هنگامی که از مراقبت های تسکینی همراه با سایر درمان های مناسب استفاده می شود، افراد مبتلا به سرطان احساس و کیفیت زندگی بهتر و عمر طولانی تری دارند.

درمان های مکمل

برخی رویکردهای مکمل به کاهش علائم ناشی از سرطان یا درمان های آن، کمک می کنند.

درمان هایی برای کمک به بیمار در کنار آمدن با پریشانی

افراد مبتلا به سرطان غالباً دچار پریشانی می شوند. برخی تحقیقات نشان می دهد پریشانی در افراد مبتلا به سرطان پانکراس بیشتر از افراد مبتلا به انواع دیگر سرطان می باشد.

اگر بیمار مضطرب باشد، در خوابیدن مشکل دارد و مدام به سرطان فکر می کند. همچنین ممکن است عصبانی یا غمگین شود.

بیمار باید احساساتش را با پزشک در میان بگذارد. متخصصان کمک می کنند تا بیمار احساسات خود را بهبود دهد. در برخی موارد، داروها کمک کننده می باشند.

دارو و درمان های مکمل به بیمار در درمان اضطراب و پریشانی کمک می کنند. از این دسته می توان به موارد زیر اشاره نمود:

راهکارهایی برای کنار آمدن با بیماری

درک ابتلا به سرطان پانکراس، می تواند بسیار سخت باشد و هنگامی که بیمار می خواهد با شوک و ترس در مورد آینده کنار بیاید، باید در مورد روش های درمانی تصمیم بگیرد.

هر شخص برای کنار آمدن با تشخیص سرطان، روشی را مد نظر قرار می دهد. می توان برای پیدا کردن روشی مناسب به موارد زیر توجه کرد:

  • به اندازه کافی در مورد سرطان اطلاعات کسب کنید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای انتخاب درمان بگیرید. برای کسب اطلاعات کافی در مورد سرطان پانکراس، از پزشک در مورد جزئیات بیماری سؤال کنید. در مورد منابع مناسب برای کسب اطلاعات به روز در مورد روش های درمانی سؤال کنید.
    داشتن اطلاعات کافی در مورد سرطان و روش های درمانی به بیمار در هنگام تصمیم گیری، اعتماد به نفس زیادی می دهد. 
  • صحبت با دیگران در شرایط مشابه، به بیمار حس دلگرمی می دهد. 
  • پیدا کردن فردی برای بیان کردن احساسات خود به او. یکی از دوستان، اعضای خانواده یا مشاور می تواند شنونده خوبی باشد. از پزشک خواسته شود تا بیمار را به مشاور یا متخصصی که با بازماندگان سرطان در ارتباط است، ارجاع دهد.
  • داشتن رابطه ی صمیمی با دوستان و خانواده. دوستان و خانواده بیمار شبکه حمایتی حیاتی را برای بیمار در طول درمان سرطان فراهم می کنند.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

در صورت مشاهده علائم نگران کننده، به پزشک مراجعه شود. پزشک در صورت شک به بیماری آزمایش ها و روش هایی را برای بررسی علائم تجویز می کند. ممولاً اگر پزشک به سرطان پانکراس مشکوک باشد، بیمار را به افراد زیر ارجاع می دهد:

  • متخصص گوارش
  • متخصص سرطان
  • جراح متخصص در عمل های مربوط به پانکراس

آن چه می توانید انجام دهید

  • مطلع بودن از هرگونه محدودیت های قبل ملاقات، مانند محدود کردن رژیم غذایی.
  • تهیه لیستی از علائم، حتی علائمی که به نظر با بیماری مرتبط نمی باشند.
  • تهیه لیستی از اطلاعات مهم شخصی، شامل تغییرات اخیر یا استرس ها.
  • تهیه لیستی از تمام داروها، ویتامین ها و مکمل های مصرفی و دوز آنها.
  • همراه بردن یکی از دوستان یا اعضای خانواده. گاهی اوقات به خاطر سپردن تمام اطلاعات ارائه شده سخت می باشد. شخصی که همراه بیمار می باشد در یادآوری اطلاعات به او کمک می کند.
  • نوشتن سؤالاتی که بیمار می خواهد از پزشک بپرسد.


سؤالاتی که بهتر است از پزشک پرسید:

  • آیا مبتلا به سرطان پانکراس می باشم؟
  • سرطان در چه مرحله ای قرار دارد؟
  • آیا به آزمایش های اضافی نیاز می باشد؟
  • آیا بیماری من قابل علاج است؟
  • روش های درمانی چه چیزهایی می باشند؟
  • آیا درمانی وجود دارد تا به بقای بیشتر کمک کند؟
  • خطرات احتمالی هر روش درمانی چیست؟
  • بهترین روش درمانی چیست؟
  • بروشور یا وب سایتی را برای مطالعه پیشنهاد می دهید؟

از پزشک چه انتظاری می رود

پزشک احتمالاً سؤالاتی خواهد پرسید، از جمله:

  • چه زمانی اولین بار علائم بروز کردند؟
  • شدت علائم چقدر است؟ گذرا هستند یا مداوم؟
  • آیا چیزی علائم را بهتر یا بدتر می کند؟
ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها