لانرئوتاید

Lanreotide
نام های تجاری

لانرئوتاید (نام تجاری: سوماتولین دپو)، نوعی هورمون ساخت بشر است که مشابه هورمون سوماتوستاتین در بدن ساخته شده است. لانرئوتاید در درمان آکرومگالی، سندرم کارسینوئید و تومورهای نورواندوکرین کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف لانرئوتاید، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: لانرئوتاید

نام تجاری: سوماتولین دپو

موارد مصرف

داروی لانرئوتاید (سوماتولین)

این دارو شکل اثر طولانی مدت لانرئوتاید است. از لانرئوتاید برای درمان بیماری به نام آکرومگالی استفاده می شود که وقتی بدن بیش از حد ماده طبیعی خاصی به نام هورمون رشد تولید می کند، اتفاق می افتد. این دارو در مواقعی که جراحی یا پرتودرمانی کاملاً موفقیت آمیز نبوده و یا قابل اجرا نباشد، استفاده می شود. درمان بیماری آکرومگالی باعث کاهش خطر بروز مشکلات جدی مانند دیابت و بیماری های قلبی می شود. لانرئوتاید باعث کاهش میزان هورمون رشد و رساندن آن به سطح طبیعی می شود.

این دارو درمان فوری برای بیماری آکرومگالی نیست و برای درمان این عارضه در طولانی مدت استفاده می شود.

درمان آکرومگالی با داروی لانرئوتاید

همچنین لانرئوتاید برای درمان برخی سرطان های معده، روده یا پانکراس (لوزالمعده) به کار می رود. همچنین می تواند به کاهش رشد این تومورها نیز کمک کند. لانرئوتاید همچنین برای درمان سندرم کارسینوئید استفاده می شود. این دارو باعث کاهش نیاز به استفاده از داروهای دیگر برای درمان اسهال یا گرگرفتگی ناشی از سندرم کارسینوئید می شود.

اَشکال دارویی

محلول زیر جلدی (120 میلی گرم / 0. 5 میلی لیتر؛ 60 میلی گرم / 0. 2 میلی لیتر؛ 90 میلی گرم / 0. 3 میلی لیتر)

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف لانرئوتاید و قبل از هر بار تزریق ماهیانه راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

لانرئوتاید، معمولاً هر 4 هفته یکبار به روش تزریق عمقی، در عضله کپل، توسط متخصص مراقبت های بهداشتی طبق دستور پزشک انجام می شود. برای کاهش حساسیت ناشی از تزریق، پزشک هر دوز را در عضله سمت چپ یا راست به تناوب تزریق می کند. دوز مصرفی بر اساس شرایط پزشکی فرد و پاسخ بدن به درمان تعیین می شود.

بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. برای جلوگیری از فراموشی مصرف دارو بهتر است روز دریافت دوز را در تقویم خود علامت بزنید. 

در صورت عدم بهبودی یا بدتر شدن شرایط به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی

سردرد، درد عضلات / مفاصل، سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ، مدفوع شل، اسهال، یبوست، ناراحتی معده، گاز یا کاهش وزن می تواند از عوارض لانرئوتاید باشند. درد و حساسیت در محل تزریق نیز از عوارض جانبی این دارو است. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.

عوارض جانبی داروی لانرئوتاید

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. نظارت دقیق توسط پزشک می تواند خطر بروز عوارض جانبی را کاهش دهد.

در صورت بروز هرکدام از این عوارض خطرناک جانبی، بلافاصله به پزشك مراجعه کنید: علائم مشکلات کیسه صفرا / سنگ صفرا (به عنوان مثال تب، درد معده / شکم، حالت تهوع / استفراغ شدید، زردی چشم / پوست، درد بدون علت پشت / شانه راست)، علائم تیروئید کم کار (به عنوان مثال، افزایش وزن غیرقابل توجیه، عدم تحمل سرما، یبوست شدید، خستگی غیر عادی / شدید، رشد / توده / تورم در جلوی گردن)، تپش آهسته قلب، تغییرات ذهنی / خلقی (به عنوان مثال افسردگی).

در صورت ابتلا به دیابت، این دارو می تواند بر سطح قند خون تأثیر بگذارد. علائم قند خون بالا شامل تشنگی و دفع ادرار است. علائم افت قند خون شامل عصبانیت، لرزش، تعریق، ضربان قلب سریع و گرسنگی است. در صورت بروز علائم قند خون بالا یا پایین، بلافاصله به پزشک اطلاع دهید. طبق دستور پزشک، سطح قند خون خود را کنترل کنید. ممکن است لازم باشد پزشک داروهای دیابت شما را تنظیم کند.

لانرئوتاید می تواند باعث افزایش فشار خون شود. فشار خون خود را به طور منظم کنترل کرده و در صورت بالا بودن نتایج آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی لانرئوتاید را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

دیابت از موارد احتیاطی مصرف لانرئوتاید

همچنین قبل از مصرف لانرئوتاید، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص سابقه بیماری کلیوی، بیماری کبدی، دیابت، مشکلات قلبی (به عنوان مثال، ضربان قلب آهسته، فشار خون بالا، مشکلات دریچه قلب)، مشکلات تیروئید، مشکلات کیسه صفرا (به عنوان مثال، سنگ صفرا) مطلع سازید.

این دارو ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

در دوران بارداری، این دارو باید فقط در موارد ضروری استفاده شود. در مورد خطرات و مزایای استفاده از این دارو با پزشک خود صحبت کنید.

مشخص نیست که لانرئوتاید به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

محصولی که با لانرئوتاید تداخل دارد عبارت است از: مسدود كننده هاي بتا (به عنوان مثال، متوپرولول، پروپرانولول) و پگویسومانت.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا تنگی نفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

آزمایش های تشخیصی (به عنوان مثال، سطح هورمون رشد، آزمایش های گلوکز خون، آزمایش عملکرد تیروئید، فشار خون، ضربان قلب) باید به صورت دوره ای انجام شود تا میزان پیشرفت درمان یا عوارض جانبی بررسی شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.

دوز فراموش شده

دریافت هر دوز از دارو طبق دستورالعمل برنامه ریزی شده از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

 اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، برای تعیین یک برنامه دوز جدید با پزشک خود مشورت کنید.

نگهداری

داروی لانرئوتاید را در یخچال (دمای 2 الی 8 درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. این دارو نباید یخ بزند. همچنین دارو را در بسته بندی محصول و به دور از نور و رطوبت قرار دهید. از نگهداری داروها در حمام و دستشویی خودداری کنید.

همواره تمامی دارو ها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره