استرپتوزوسین

Streptozocin
نام های تجاری

داروی استرپتوزوسین (نام تجاری: زانوسار)، یکی از داروهای مورد استفاده در شیمی درمانی سرطان است که در درمان نوعی سرطان پانکراس کاربرد دارد. Streptozocin، نوعی آنتی بیوتیک بسیار قوی و وسیع الطیف نیز می باشد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف استرپتوزوسین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: استرپتوزوسین

نام تجاری: زانوسار

موارد مصرف

داروی استرپتوزوسین (زانوسار)

از داروی استرپتوزوسین در درمان سرطان پانکراس (لوزالمعده) استفاده می شود. همچنین ممکن است استرپتوزوسین برای اهدافی که در این یادداشت دارو ذکر نشده است استفاده شود.

داروی استرپتوزوسین در درمان سرطان پانکراس

اَشکال دارویی

پودر تزریق وریدی (1 گرم)

عوارض جانبی

واکنش آلرژیک از عوارض بسیار جدی نسبت به این دارو است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو) و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

عوارض جانبی داروی استرپتوزوسین

ادرار کم، یا ادرار نکردن، تورم، افزایش سریع وزن، گیجی، از دست دادن اشتها، استفراغ، درد در ناحیه پهلو یا کمر، کبودی آسان، خونریزی غیرمعمول، لکه های بنفش یا قرمز زیر پوست، مشکلات کبدی (مانند: درد معده (سمت راست بالا)، خستگی، خارش، ادرار تیره، مدفوع تیره)، زردی (زردی پوست یا چشم) و تعداد کم گلبول های سفید خون (مانند: تب، زخم های دهان، زخم های پوستی، گلودرد، سرفه، درد، مشکلات تنفسی) می توانند از عوارض جانبی استرپتوزوسین باشند. درصورت مشاهده بلافصله به پزشک اطلاع دهید.

عوارض جانبی بسیار جدی از جمله حالت تهوع، استفراغ، ورم، قرمزی، سوزش و یا حساسیت پوستی در محل تزریق دارو، ممکن است رخ دهد. بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی داروی استرپتوزوسین را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

مصرف داروی استرپتوزوسین می تواند به کبد یا کلیه های شما آسیب برساند و همچنین ممکن است باعث استفراغ شدید یا اسهال شود.

همچنین در صورت بروز عارضه جانبی جدی در نتیجه مصرف داروی استرپتوزوسین، باید بتوانید فوراً به پزشک یا دارو ساز خود اطلاع دهید. برای این کار ممکن است لازم باشد به طور مکرر آزمایش خون انجام دهید.

موارد احتیاطی مصرف داروی استرپتوزوسین

پیش از استفاده از داروی استرپتوزوسین، به پزشک یا داروساز خود سابقه پزشکی خود را خصوصاً: بیماری کلیوی، بیماری کبد، اختلالات خونریزی یا لخته شدن خون و یا سرکوب مغز استخوان، اطلاع دهید.

استفاده از داروی استرپتوزوسین ممکن است خطر ابتلا به انواع دیگر سرطان مانند معده را افزایش دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این این عوارض با پزشک خود مشورت کنید.

داروی استرپتوزوسین نباید در دوران بارداری استفاده شود. اگر باردار شدید یا فکر می کنید باردار هستید، فوراً پزشک خود را در جریان بگذارید. چون این دارو ممکن است به جنین آسیب برساند. بنابراین هنگام استفاده از این دارو از اَشکال مطمئن پیشگیری از بارداری استفاده کنند.

هنوز مشخص نیست که این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد داروی استرپتوزوسین را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی استرپتوزوسین را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید.

دوکسوروبیسین، محصولی است که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشد.

سوءمصرف

از آنجا که این دارو توسط یک پزشک متخصص در یک محیط پزشکی تجویز می شود، مصرف بیش از حد آن است بعید است رخ دهد.

توجه

این دارو ممکن است باعث ایجاد سرگیجه شود. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید.

از تماس با افرادی که دچار عفونت یا بیماری های واگیردار هستند، پرهیز کنید.

هنگام استفاده از استرپتوزوسین بدون موافقت پزشک خود واکسیناسیون انجام ندهید. از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده دریافت کرده اند (مانند واکسن سرخک، اوریون، سرخچه (MMR)، روتاویروس، حصبه، تب زرد، واکسن واریسلا (آبله مرغان)، زوستر (زونا) و آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می شود) خودداری کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، برای تعیین یک برنامه دوز جدید با پزشک خود مشورت کنید.

نگهداری

ویال های بازنشده داروی استرپتوزوسین را در یخچال (دمای 2 الی 8 درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. این دارو نباید یخ بزند. همچنین دارو را در بسته بندی محصول و به دور از نور و رطوبت قرار دهید.

از نگهداری داروها در حمام و دستشویی خودداری کنید و به خاطر داشته باشید همواره دارو ها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره