واکسن ام ام آر، نوعی واکسن ترکیبی است که با ایجاد ایمنی در بدن به پیشگیری از ابتلا به بیماری های بسیار واگیردار سرخک، اوریون و سرخجه کمک می کند. این واکسن معمولاً برای افراد بالای 12 ماه تزریق می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه انجام تزریق واکسن ام ام آر، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
موارد مصرف
واکسن ام ام آر (واکسن سرخک، اوریون، سرخجه) برای جلوگیری از عفونت های جدی و کشنده که ناشی از این 3 ویروس: سرخک، اوریون و سرخجه (سرخک آلمانی) می باشد، مورد استفاده قرار می گیرد. این عفونت ها در دوران کودکی متداول هستند و می توانند مشکلات جدی تری مانند ناشنوایی، مشکلات ریوی، مشکلات ذهنی یا آسیب به جنین، ایجاد کند. بنابراین پیشگیری از این عفونت ها از طریق واکسیناسیون بسیار اهمیت دارد.
این واکسن حاوی ویروس های ضعیف شده ی زنده می باشد. این امر باعث می شود که بدن در برابر سرخک، اوریون و سرخجه، آنتی بادی ایجاد کند.
زمان و نحوه مصرف
پیش از هر بار مصرف دارو، راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.
واکسن ام ام آر به صورت زیر پوستی و توسط فرد متخصص، تزریق می شود. در کانادا نیز می توان برند های مختلفی از این واکسن را که تزریقشان به شکل عضلانی می باشد، پیدا کرد. بزرگسالان معمولاً 1 دوز واکسن و کودکان 2 دوز واکسن دریافت می کنند. در مورد برنامه واکسیناسیون خود و کودکتان، با پزشک صحبت کنید.
عوارض جانبی
عوارض واکسن ام ام آر می تواند درد، قرمزی، تورم در محل تزریق، تب و خارش باشد. اگر علائم تان ادامه دار بود و یا بدتر شد، فورا به پزشک خود اطلاع دهید.
علائمی مانند بی حالی، سرگیجه، اختلال در بینایی یا احساس صدای زنگ در گوش پس از دریافت واکسن، به ندرت به وجود می آید. در صورت وجود علائم نام برده شده، فوراً به پزشک مراجعه کنید یا بنشینید یا دراز بکشید زیرا این علائم ممکن است طولانی مدت نباشند. به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این واکسن را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این واکسن بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این واکسن، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، مانند گرفتگی شدید عضلات، کبودی، خونریزی، تشنج، تغییرات حالات روانی مانند گیجی را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به واکسن ام ام آر نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش یا تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی واکسن ام ام آر را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
موارد احتیاطی و منع مصرف
پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی (مانند نئومایسین) باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از دریافت واکسن ام ام آر، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص تب، بیماری ها سیستم ایمنی مانند عفونت ناشی از ویروس اچ آی وی، سرطان خون، سرطان های خاصاز جمله سرطان غدد لنفاوی، درمان سرطان یا رادیوتراپی، کمبود تعداد پلاکت های خون یا ترومبوسیتوپنی، اختلالات ذهنی (مانند تشنج، آسیب به سر)، انتقال خون یا پلاسما مطلع سازید.
در صورت بارداری یا قصد بارداری برای آینده، به متخصص اطلاع دهید. این واکسن در صورت باردار بودن، نباید تزریق شود زیرا می تواند به نوزاد متولد شده آسیب برساند. پس از دریافت این واکسن به مدت 4 هفته از باردار شدن اجتناب کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با متخصص خود صحبت کنید.
واکسن ویروس سرخجه به شیر مادر منتقل می شود. اما انتقال واکسن ویروس سرخک یا اوریون به شیر مادر مشحص نیست. پیش از شیردهی با پزشک مشورت کنید.
تداخلات دارویی
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی واکسن ام ام آر را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
برخی از دارو هایی که می توانند با واکسن ام ام آر تداخل داشته باشند شامل داروهای تضعیف کننده ی سیستم ایمنی مانند آباتاسپت، سیکلوسپورین، تاکرولیموس، شیمی درمانی سرطان، کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزون، ایمونوگلوبولین می باشند.
این واکسن در برخی تست های آزمایشگاهی مانند آزمایش پوستی سل تداخل ایجاد می کند که به دنبال آن نتایج نادرستی را هم به دنبال دارد. از مطلع بودن مسئول آزمایشگاه و پزشک در مورد دریافت این واکسن اطمینان حاصل کنید.
سوءمصرف
امکان پذیر نمی باشد.
توجه
این واکسن نیز مانند دیگر واکسن هایی که فرد دریافت می کند، می تواند موثر نباشد و از بدن محافظت نکند.
تاریخ واکسیناسیون خود و همه فرزندان خود را یادداشت کنید و پس از بزرگ شدن آنها، سوابق را در اختیار پزشک متخصص قرار دهید تا از واکسیناسیون غیر ضروری جلوگیری کند.
دوز فراموش شده
انجام واکسیناسیون مطابق برنامه بسیار اهمیت دارد. زمان دریافت هر دوز برای کودک تان را بپرسید و برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، زمان ان را داخل تقویم یادداشت کنید.
نگهداری
این واکسن باید در یخچال و دور از نور نگهداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.
پرسش های متداول
واکسن MMR چیست و برای چه بیماریهایی استفاده میشود؟
واکسن MMR یک واکسن ترکیبی است که برای پیشگیری از سه بیماری ویروسی مهم سرخک (Measles)، سرخجه (Rubella) و اوریون (Mumps) استفاده میشود.
نحوه تزریق واکسن MMR چگونه است؟
واکسن MMR بهصورت تزریق عضلانی (معمولاً در قسمت فوقانی بازو) انجام میشود. این واکسن در دو دوز:
- دوز اول در 12 تا 15 ماهگی
- دوز دوم بین 4 تا 6 سالگی
برای بزرگسالان نیز تزریق در صورت نیاز انجام میشود.
آیا بزرگسالان نیز به واکسن MMR نیاز دارند؟
بزرگسالانی که واکسن نگرفتهاند یا مدارک کافی درباره ایمن بودن خود در برابر این بیماریها ندارند، میتوانند واکسن را دریافت کنند، بهخصوص اگر قصد سفر به مناطق پرخطر را دارند.
عوارض واکسن MMR چیست؟
برخی عوارض رایج عبارتند از:
- تب خفیف
- قرمزی و تورم محل تزریق
- گاهی عارضه های خفیف پوستی یا تورم گره های لنفاوی
عوارض جدی بسیار نادر هستند و شامل واکنشهای آلرژیک شدید میشوند.
آیا تزریق واکسن MMR در دوران بارداری مجاز است؟
خیر، تزریق این واکسن در دوران بارداری توصیه نمیشود. بهتر است حداقل یک ماه قبل از بارداری این واکسن تزریق شود.
اگر واکسن MMR به اشتباه تزریق شود چه باید کرد؟
در صورتی که اشتباه در دوز یا زمانبندی تزریق رخ دهد، باید با پزشک مشورت کنید.
آیا واکسن MMR نیاز به یادآوری دارد؟
معمولاً پس از دو دوز اصلی نیازی به تزریق یادآور نیست مگر در شرایط خاصی که پزشک توصیه کند.
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.