بیماری های انگلی

Parasites

انگل ها موجودات ریزی هستند که در بدن میزبان زندگی کرده و از آن تغذیه می کنند و می توانند باعث بیماری هایی مانند مالاریا، ژیاردیازیس و کرم های روده ای شوند. این موجودات بسته به نوعشان می توانند در دستگاه گوارش، خون، یا بافت های دیگر بدن انسان مستقر شوند. پیشگیری شامل بهداشت فردی، مصرف آب و غذای سالم، رعایت اصول بهداشتی، و کنترل ناقلین بیماری مانند پشه ها است.

ساس ها

ساس ها - انگل ها (بیماری های انگلی)

مبلمان، کاغذ دیواری و حتی تشک، آشیانه ای برای این حشرات کوچک است. ساس در مجاورت با انسان یا حیوانات خانگی زندگی می کند و هنگام خواب برای تغذیه از خون بدن میزبان استفاده می کند. این مهمان مزاحم باعث بیماری نمی شود، اما گاهی افراد به نیش آن واکنش آلرژیک نشان می دهند و اگر بیش از حد جای نیش را بخارانند، محل آن می تواند آلوده و عفونی شود. برای تسکین خارش نیش ساس، می توان از کرم ها یا لوسیون های ضدعفونی کننده کمک گرفت و یا آنتی هیستامین مصرف کرد. برای کنترل ساس ها، شست وشوی منظم ملحفه ها با آب داغ، استفاده از اسپری های ضدساس، و تمیز نگه داشتن محیط مؤثر است.

شپش

این حشرات از خون انسان تغذیه می کنند. در دو نقطه شپش بیشتر لانه می کند: سر و لگن. از آنجا که این حشرات تحرک زیادی دارند، می توانید از طریق قرارگیری در نزدیکی فرد مبتلا هم از او شپش بگیرید. آنها روی بدن میزبان تخم گذاشته و با خارج شدن شپش ها از تخم، خارش شروع می شود. این حشرات تخم هایی به نام "رشک" می گذارند که به موها می چسبند. استفاده از شامپوها و داروهای ضدشپش همراه با شانه های مخصوص برای جدا کردن رشک ها از مو ضروری است.

شپش - انگل ها (بیماری های انگلی)

گال

گال نوعی بیماری پوستی است که در اثر نفوذ کنه ای کوچک به پوست ایجاد می شود. این بیماری با تماس پوستی از فرد آلوده به افراد دیگر سرایت می کند. علائم شامل خارش و به ویژه در شب، عارضه های پوستی، زخم و لکه های پوستی می باشد. برای پیشگیری از گال، رعایت بهداشت فردی و اجتناب از تماس نزدیک با فرد مبتلا ضروری است. درمان معمولاً شامل کرم ها یا داروهای خوراکی ضدکنه است.

گال - انگل ها (بیماری های انگلی)

کرم های نواری خوک

این انگل ها از طریق مصرف گوشت خوک خام یا نیم پز یا تماس با آب و غذای آلوده منتقل می شوند. انسان و خوک ناقل بیماری هستند و تخم ها از طریق آب و غذای آلوده پخش می شوند. در صورت تماس با مدفوع فرد ناقل هم این بیماری قابل انتقال است. آن ها می توانند روده یا مغز را آلوده کنند و باعث علائمی مانند سردرد، تشنج، یا اختلالات گوارشی شوند. برخی از افراد بدون درمان بهتر می شوند. اما دیگران نیاز به دارو یا جراحی دارند. برای پیشگیری، گوشت را به طور کامل بپزید و از منابع آب آشامیدنی مطمئن استفاده کنید.

کرم های نواری خوک - انگل ها (بیماری های انگلی)

آمیب مغزخوار

مردم ایالات متحده به اندازه مردم آسیای جنوب شرقی نگران این انگل نیستند. این انگل که نگلیریا فولری نامیده می شود، در آب های شیرین گرم زندگی می کند و از طریق بینی وارد بدن می شود. آمیب مغزخوار باعث تخریب بافت مغز و بروز نوعی عفونت به نام "مننگوانسفالیت اولیه آمیبی" می شود. علائم آن شامل سردرد، تب، استفراغ، گیجی، گرفتگی گردن، تشنج و از دست دادن تعادل است. در حال حاضر فقط درمان های تجربی برای بهبود این بیماری وجود دارد و در صورت ابتلا، احتمال زنده ماندن اندک است. استفاده از آب کلرزده و اجتناب از شنا در آب های گرم غیرایمن می تواند خطر ابتلا را کاهش دهد.

آمیب مغزخوار - انگل ها (بیماری های انگلی)

کرم های لوله ای

اکثر این حشرات، روده را آلوده می کنند، اما گونه ای از آنکه باعث ایجاد "تریشینوز" (بیماری انگلی ناشی از کرم های لوله ای) می شود، بر عضلات نیز تأثیر می گذارد.

انواع کرم های لوله ای و علائم ناشی از درگیری با آن ها عبارتند از:

  • آسکاریازیس - درد شکم
  • کرم قلابدار - دفع خون
  • کرم سنجاقی - خارش مقعدی
  • تریشینوز - درد، تب، تورم صورت، صورتی چشم، عارضه های پوستی

کرم های لوله ای - انگل ها (بیماری های انگلی)

پزشکان داروهایی برای درمان این عفونت ها تجویز می کنند. رعایت بهداشت فردی، شست وشوی دست ها و مصرف غذای سالم از جمله راه های پیشگیری از این انگل ها هستند.

ژیاردیا

یکی از علل بروز علائمی مانند اسهال، گاز معده، گرفتگی شکم، نفخ و حالت تهوع، ابتلا به این انگل روده ای می باشد؛ این انگل از طریق غذا، آب آشامیدنی و یا تماس با مدفوع فرد یا حیوان آلوده منتقل می شود. این بیماری با دارو قابل درمان است. مصرف آب تصفیه شده و شست وشوی صحیح میوه و سبزیجات خطر ابتلا را کاهش می دهد.

ژیاردیا - انگل ها (بیماری های انگلی)

تریپانوزوما کروزی

این انگل باعث بیماری شاگاس (نوعی بیماری مشترک بین انسان و حیوان) می شود که می تواند خطرناک باشد. انگل تریپانوزوما کروزی در اثر تماس بدن حشره با مدفوع حیوان و سپس نیش آن حشره، به انسان سرایت می کند. علائمی مانند تب، خستگی، درد، سردرد، بروز جوش، کاهش اشتها، اسهال، استفراغ و تورم پلک به سرعت بروز می کند و در صورت درمان نشدن، ممکن است منجر به مشکلات قلبی و روده ای شود. این انگل با دارو درمان می شود.

تریپانوزوما کروزی - انگل ها (بیماری های انگلی)

کریپتوسپوریدیوم

این حشره "کریپتو" نیز نامیده می شود و روی روده ها اثر می گذارد. این عارضه در اثر تماس با مدفوع فرد یا حیوان آلوده منتقل می شود. به طور معمول انسان، به خصوص بچه ها این انگل را از طریق آب استخرهای آلوده گرفته که آلودگی با آن می تواند منجر به اسهال طولانی مدت شود. و ممکن است روند بیماری مدت ها طول بکشد اما معمولاً خود به خود و بدون نیاز به درمان خاصی بهبود می یابد. برای پیشگیری، مراجعه به استخرهایی که از نظر بهداشتی استاندارد را رعایت می کنند و اجتناب از بلع آب استخر مهم است.

کریپتوسپوریدیوم - انگل ها (بیماری های انگلی)

پی.فالسیپاروم

بعضی از پشه ها با انتقال این انگل، باعث سرایت بیماری مالاریا می شوند. این بیماری بیش از هر نوع دیگری منجر به مرگ افراد می شود. علائم مالاریا شامل تب، لرز و گاهی اوقات حالت تهوع یا استفراغ و مشابه با بیماری آنفولانزا می باشد. به همین دلیل است که پزشکان برای تشخیص بیماری، خون بیمار را زیر میکروسکوپ بررسی می کنند. درمان به موقع، بهترین راهکار مقابله با این بیماری است. برخی داروهای تجویزی می توانند اکثر گونه های این انگل را درمان کنند. استفاده از پشه بند، اسپری های ضدحشره و درمان به موقع علائم می تواند از ابتلا پیشگیری کند.

پی.فالسیپاروم - انگل ها (بیماری های انگلی)

تریکوموناس واژینالیس

این انگل باعث یک بیماری مقاربتی به نام تریکومونیازیس، شایع ترین بیماری غیر ویروسی مقاربتی می شود. بسیاری از افراد آلوده ممکن است هیچ علامتی را تجربه نکنند، اما در برخی موارد، خارش، سوزش یا ترشح از آلت تناسلی یا واژن ایجاد می شود. عفونت با این انگل با آنتی بیوتیک درمان می شود. استفاده از روش های پیشگیری مانند کاندوم و درمان سریع عفونت از اهمیت بالایی برخوردار است.

تریکوموناس واژینالیس - انگل ها (بیماری های انگلی)

دی.فراژیلیس

این انگل که می تواند باعث درد معده و اسهال شود، هنوز به طور کامل شناخته نشده است. بیماری با این انگل در همه نقاط جهان معمول است. رعایت بهداشت فردی و درمان با داروهای تجویز شده توسط پزشک مؤثر است.

دی.فراژیلیس - انگل ها (بیماری های انگلی)

کرم گینه

این بیماری به لطف گروه های بهداشتی که به مردم می آموزند چگونه از آلوده شدن جلوگیری کنند، تقریبا شیوعی ندارد. نوشیدن آب از حوضچه های آلوده به لارو باعث ابتلا به این گونه انگل می شوند. کرم ها در معده تولید مثل کرده و رشد می کنند، سپس از طریق تاول روی پوست خارج می شوند. علائم می تواند شامل تب، تورم و درد در نزدیکی تاول باشد، معمولاً یک سال پس از عفونت، علائم هشدار دهنده ظاهر می شوند. هیچ درمانی برای این انگل وجود ندارد. رعایت اصول بهداشتی و استفاده از منابع آب پاکیزه، بهترین روش پیشگیری است.

کرم گینه - انگل ها (بیماری های انگلی)

کرم درمانی

اگرچه انگل ها اغلب برای سلامتی انسان مضر است، اما برخی محققان در پی استفاده از مزایای آن ها هستند. نتایج مطالعات "کرم درمانی" که در آن تخم های انگل برای درمان بیماری توسط بیماران بلعیده می شود، نشان می دهد که این روش به تسکین علائم کولیت، بیماری کرون، دیابت نوع ۱ و آسم و ام اس کمک می کند. این روش در حال بررسی است و تنها تحت نظر پزشک متخصص باید انجام شود.

داروهای مرتبط با درمان عفونت های انگلی

داروهای مورد استفاده برای درمان عفونت های انگلی بسته به نوع انگل و بیماری متفاوت هستند. در ادامه، لیستی از رایج ترین داروها برای درمان عفونت های انگلی آورده شده است:

۱. داروهای ضد مالاریا

۲. داروهای ضد عفونت های پروتوزوآ

  • مترونیدازول: برای درمان ژیاردیا و آمیب های روده ای.
  • تینیدازول: جایگزینی برای مترونیدازول در برخی عفونت ها.
  • پارومومایسین: برای درمان لیشمانیازیس و عفونت های آمیبی.
  • نیفورتیموکس: برای درمان بیماری شاگاس.
  • ملارسوپول: برای مرحله پیشرفته تریپانوزومیازیس (بیماری خواب).
  • سپترین (تریمتوپریم / سولفامتوکسازول): برای عفونت های انگلی مانند پنوموسیستیس.

۳. داروهای ضد کرم ها (ضد هلمینت ها)

  • آلبندازول: برای درمان کرم های نواری، کرم سنجاقی و کرم قلابدار.
  • مبندازول: درمان انواع کرم های روده ای.
  • پرازیکوانتل: برای درمان شیستوزومیازیس و کرم های کبدی.
  • ایورمکتین: برای درمان آنکوسرکیازیس (کوری رودخانه) و گال.
  • دی اتیل کاربامازین (DEC): برای درمان فیلاریازیس.

۴. داروهای ضد کریپتوسپوریدیوم و ایزوسپورا

خلاصه ای از بیماری های مرتبط با انگل ها

انگل ها می توانند باعث طیف وسیعی از بیماری ها شوند که شامل موارد زیر است:

۱. بیماری های ناشی از پروتوزوآها

  • مالاریا: ناشی از پلاسمودیوم.
  • ژیاردیازیس: ناشی از انگل ژیاردیا لامبلیا.
  • آمیبیازیس: ناشی از انتاموبا هیستولیتیکا.
  • بیماری شاگاس: ناشی از تریپانوزوما کروزی.
  • لیشمانیازیس: ناشی از انگل لیشمانیا.
  • توکسوپلاسموز: ناشی از توکسوپلاسما گوندی.

۲. بیماری های ناشی از کرم ها (هلمینت ها)

  • آسکاریازیس: ناشی از کرم آسکاریس.
  • تریشینوز: ناشی از کرم های تریشینلا.
  • کرم قلابدار: ناشی از آنکیلوستوما.
  • فیلاریازیس: ناشی از کرم های فیلاریال.
  • شیستوزومیازیس: ناشی از کرم های خونی.
  • اکینوکوکوزیس (کیست هیداتید): ناشی از کرم های نواری.

۳. بیماری های ناشی از انگل های خارجی

  • گال: ناشی از کنه سارکوپتس اسکابیئی.
  • پدیکولوزیس (شپش): ناشی از شپش سر یا بدن.
  • ماییازیس: ناشی از لارو حشرات.

۴. بیماری های ناشی از کریپتوسپوریدیوم

  • کریپتوسپوریدیوزیس: مرتبط با اسهال مزمن، به ویژه در بیماران با نقص سیستم ایمنی.

نتیجه گیری

انگل ها و پارازیت ها با وجود اندازه کوچکشان می توانند تأثیرات جدی بر سلامت انسان داشته باشند، از عفونت های گوارشی و پوستی تا آسیب به اندام های حیاتی مانند مغز و قلب. آگاهی از نحوه انتقال، علائم و روش های پیشگیری، نخستین گام در کنترل و مقابله با این موجودات مضر است. رعایت بهداشت فردی، مصرف آب و غذای سالم، کنترل ناقلین و مراجعه به پزشک در صورت مشاهده علائم مشکوک، از مهم ترین راهکارها برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های انگلی است. همچنین با گسترش تحقیقات و آگاهی بخشی عمومی، می توان به کاهش شیوع این بیماری ها و بهبود کیفیت زندگی افراد در سراسر جهان کمک کرد. سلامت شما در گرو پیشگیری و درمان به موقع است!

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها