آتزولیزوماب (نام تجاری: تسنتریک) نوعی داروی مورد استفاده در ایمونوتراپی است که به سیستم ایمنی بدن برای ردیابی و مبارزه با سرطان کمک می کند. از داروی تسنتریک (آتزولیزوماب) در درمان ملانوما و سرطان های مثانه، ریه و کبد استفاده می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف تسنتریک و عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: آتزولیزوماب
نام تجاری: تسنتریک
داروی تسنتریک (آتزولیزوماب) در درمان سرطان های مختلفی (مانند مثانه، پستان، کبد، ریه، پوست) استفاده می شود، آتزولیزوماب به سیستم ایمنی بدن کمک می کند تا با سرطان مبارزه کند. آتزولیزوماب به دسته داروهایی که تحت عنوان آنتی بادی مونوکلونال شناخته می شوند، تعلق دارد.
درصورتی که خود یا یکی از عزیزانتان به سرطان پیشرفته و متاستاتیک مبتلا هستید، می توانید از بخش درمان هوشمند سین سا مد کمک بگیرید. درمان هوشمند راهی برای مدیریت صحیح هزینه های درمان و دستیابی به بهترین نتیجه ی ممکن می باشد.
محلول درون وریدی (1200 میلی گرم در 20 میلی لیتر؛ 840 میلی گرم در 14 میلی لیتر)
پیش از هر بار مصرف داروی تسنتریک (Tecentriq)، راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.
این دارو توسط پزشک متخصص و طی 30 تا 60 دقیقه به آرامی در ورید تزریق می شود. امکان بروز واکنش های جدی حین تزریق این دارو وجود دارد به همین دلیل، در صورت بروز علائمی همچون لرز، گرگرفتگی یا سرگیجه، فوراً پزشک یا پرستار خود را در جریان قرار دهید.
دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می شود. در صورت بروز عوارض جانبی جدی، ممکن است پزشک برای مدتی درمان را متوقف کرده و برای بهبود این عوارض، داروهای دیگری (از جمله کورتیکواستروئیدها مانند متیل پردنیزولون یا پردنیزون) را برای فرد تجویز کند.
بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.
خستگی، از دست دادن اشتها، حالت تهوع یا یبوست می تواند از عوارض داروی تسنتریک (آتزولیزوماب) باشند. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.
به خاطر داشته باشید که پزشک معالجتان داروی تسنتریک (Tecentriq) را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، از جمله: علائم بیماری کبد (مانند حالت تهوع / استفراغ مداوم، درد معده / شکم، زردی چشم / پوست، ادرار تیره)، بروز / تشدید سرفه، اسهال، خون / مخاط در مدفوع، مشکلات چشم / بینایی (مانند تاری دید، تغییرات بینایی، درد چشم)، سردرد شدید / مداوم، خشکی / درد گردن، افزایش / کاهش غیرمعمول وزن، تغییرات ذهنی / خلقی (مانند گیجی)، عدم تحمل سرما / گرما، ضربان قلب سریع / آهسته / کوبنده / نامنظم، افزایش تشنگی / حجم ادرار، ضعف عضلانی، اختلال تکلم، بی حسی / گزگز دست / پا / بازوها / کف پا، درد / قرمزی / تورم بازوها / پاها، علائم مشکلات کلیوی (مانند ادرار صورتی / خونی، تغییر در مقدار ادرار، سوزش / درد / غیر قابل کنترل بودن ادرار) را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت بروز هرکدام از این عوارض خطرناک جانبی، بلافاصله به پزشك مراجعه کنید: درد قفسه سینه، تشنج.
داروی تسنتریک (Tecentriq) توانایی فرد در مبارزه با عفونت ها را کاهش داده و احتمال ابتلا به عفونت جدی و یا بدتر شدن عفونت های فعلی را افزایش می دهد. در صورت مشاهده علائم عفونت (مانند گلودرد مداوم، تب، لرز)، بلافاصله با پزشک خود صحبت کنید.
واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی این دارو را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف داروی تسنتریک (آتزولیزوماب)، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف دارو Tecentriq، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص ابتلا به اختلال سیستم ایمنی بدن (مانند بیماری کرون، کولیت اولسراتیو، لوپوس)، پیوند اعضا، بیماری کبد، اختلالات سیستم عصبی (مانند میاستنی گراویس، سندروم گیلن باره)، عفونت، دیابت، بیماری های قلبی (مانند میوکاردیت) مطلع سازید.
داروی تسنتریک (Tecentriq) با کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن، فرد را در معرض ابتلا به عفونت جدید یا تشدید بیماری های پیشین قرار می دهد. از تماس با افراد مبتلا به بیماری های واگیردار (مانند آبله مرغان، سرخک، آنفولانزا، کووید-19) خودداری کنید. اگر در معرض عفونتی قرار گرفته اید با پزشک خود صحبت کنید.
بدون موافقت پزشک واکسیناسیون انجام ندهید. از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده دریافت کرده اند (مانند واکسن آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می شود) خودداری کنید.
تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف داروی تسنتریک (آتزولیزوماب) در دوران بارداری توصیه نمی شود، زیرا می تواند به جنین آسیب برساند. بنابراین از اشکال قابل اطمینان جلوگیری از بارداری (مانند کاندوم، قرص های ضد بارداری) در طول درمان و حداقل 5 ماه پس از اتمام آن استفاده کنید. اگر باردار شده اید یا فکر می کنید باردار هستید، فوراً به پزشک اطلاع دهید.
انتقال این دارو به شیر مادر مشخص نیست. به دلیل خطر احتمالی برای نوزاد، شیردهی هنگام استفاده از این دارو و حداقل 5 ماه پس از آخرین دوز، توصیه نمی شود. قبل از شیردهی با پزشک مشورت کنید.
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات این دارو را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تأیید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
حین مصرف داروی تسنتریک (Tecentriq) تست های آزمایشگاهی یا پزشکی (مانند تست های عملکرد کبد و تیروئید، رادیوگرافی قفسه سینه) انجام شود. تمام قرار های پزشکی و آزمایشگاهی را به خاطر داشته باشید.
مصرف هر دوز طبق برنامه تجویز شده اهمیت زیادی دارد. اگر یک دوز را فراموش کردید، بلافاصله از پزشک یا داروساز بخواهید تا برنامه جدیدی تجویز کنند.
ویال های بازنشده داروی تسنتریک را در یخچال (دمای بین 2 الی 8 درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. این دارو نباید یخ بزند. همچنین دارو را در بسته بندی محصول و به دور از نور و رطوبت قرار دهید. از تکان دادن دارو خودداری فرمایید.
محلول رقیق شده (آماده تزریق) این دارو را بهتر است که هرچه سریع تر تزریق کرد. با این حال این محلول آماده تزریق را می توان به مدت 6 ساعت در دمای اتاق (بین 20 الی 25 درجه سانتی گراد) و نهایتا تا 24 ساعت در یخچال نگهداری کرد.