سرطان کبد

Liver Cancer

سرطان کبد، یکی از شایع ترین سرطان ها در دنیا می باشد؛ مانند هر بیماری دیگری، هر چه سرطان کبد زودتر تشخیص داده شده و درمان سریع تر آغاز شود، احتمال موفقیت درمان افزایش می یابد. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و علل بروز سرطان کبد، نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.

نگاه کلی

سرطان کبد، سرطانی است که در سلول های کبد شروع می شود. کبد عضوی به اندازه توپ راگبی (فوتبال آمریکایی) است که در قسمت فوقانی راست شکم، زیر دیافراگم و بالای معده قرار دارد

انواع مختلفی از سرطان می تواند در کبد شکل بگیرد. کارسینوم هپاتوسلولار شایع ترین نوع سرطان کبد است که از سلول های اصلی کبدی (هپاتوسیت) منشأ می گیرد.

انواع دیگر سرطان کبد، مانند کلانژیوکارسینوم اینتراهپاتیک، و هپاتوبلاستوما کمتر بروز می کنند.  سرطان هایی که از نواحی دیگر، کبد را تحت تأثیر قرار می دهند از سرطان اولیه کبد که از خود کبد شروع می شود، شیوع بیشتری دارند.

سرطانی که در ناحیه دیگری از بدن شروع می شود مانند کولون، ریه یا پستان - و سپس به کبد پخش می شود سرطان متاستاتیک نام دارد، این نوع سرطان به دلیل عضوی که در آن آغاز شده است نامگذاری می شود مانند سرطان متاستاتیک روده بزرگ که توصیف سرطانی است که از روده بزرگ شروع شده و به کبد گسترش یافته است.

سرطان کبد

علائم

بیشتر افراد در مراحل اولیه سرطان کبد، دچار علائم و نشانه هایی نمی شوند. در صورت بروز، علائم و نشانه ها ممکن است به اشکال ذیل بروز کنند:

  • کاهش ناخواسته وزن
  • از دست دادن اشتها
  • درد بالای شکم
  • تهوع و استفراغ
  • ضعف و خستگی عمومی
  • تورم شکم
  • تغییر رنگ پوست به رنگ زرد و سفیدی چشم (زردی)
  • مدفوع سفید و گچی

علائم سرطان کبد

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

در صورت مشاهده علائم و نشانه های نگران کننده، به پزشک مراجعه کنید.

علل بیماری

سرطان کبد زمانی اتفاق می افتد که تغییراتی (جهش) در DNA سلول های کبدی ایجاد شود. DNA سلول ماده ای است که دستورالعمل هایی را برای هر فرآیند شیمیایی در بدن صادر می کند. جهش در DNA باعث تغییر در این دستورالعمل ها می شود.  یکی از نتایج این پدیده این است که رشد خارج از کنترل سلول ها شروع شده و در نهایت توده ای از این سلول های جهش یافته تشکیل می شود.

گاهی اوقات علت سرطان کبد مشخص است، مانند عفونت های مزمن هپاتیت. اما گاهی سرطان کبد در افرادی رخ می دهد که هیچ بیماری زمینه ای ندارند و مشخص نیست که چه عواملی باعث بروز آن می شوند.

جهش ژنتیکی از عوامل اصلی بروز سرطان

عوامل خطرساز (ریسک فاکتورها)

عواملی که خطر ابتلا به سرطان اولیه کبد را افزایش می دهند عبارتند از:

  • عفونت مزمن با HBV یا HCV. عفونت مزمن با ویروس هپاتیت بی (HBV) یا ویروس هپاتیت سی (HCV) خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد.
  • سیروز. این وضعیت پیشرونده و برگشت ناپذیر باعث تشکیل بافت اسکار در کبد می شود و احتمال ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد.
  • برخی بیماری های ارثی کبدی. بیماری های کبدی که می توانند خطر سرطان کبد را افزایش دهند شامل هموکروماتوز و بیماری ویلسون است.
  • دیابت. خطر ابتلا به سرطان کبد در افراد مبتلا به این اختلال قند خون بیشتر از کسانی است که دیابت ندارند.
  • بیماری کبد چرب غیرالکلی. تجمع چربی در کبد، خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد.
  • قرار گرفتن در معرض آفلاتوکسین ها. آفلاتوکسین ها سمومی هستند که توسط کپک هایی تولید می شوند که روی محصولاتی رشد می کنند که به درستی نگه داری نشده اند. محصولات زراعی، مانند غلات و مغزها، می توانند به آفلاتوکسین آلوده شده که در نهایت می تواند به غذاهای ساخته شده از این محصولات وارد شود.
  • مصرف زیاد الکل. مصرف بیش از حد متوسط ​​الکل در طول سال ها می تواند منجر به آسیب غیر قابل برگشت کبد شود و خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد.

مصرف زیاد الکل از عوامل خطرساز سرطان کبد

پیشگیری از بروز بیماری

کاهش ریسک ابتلا به سیروز:

سیروز، زخمی را در کبد به جای می گذارد و خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد. با انجام این موارد می توانید ریسک ابتلا به سیروز را کاهش دهید:

  • درمصرف الکل زیاده روی نکنید. اگر الکل مصرف می کنید، مقدار آن را محدود کنید. برای زنان، بیش از یک لیوان در روز و برای مردان، بیش از دو لیوان در روز توصیه نمی شود.
  • وزن مناسبی داشته باشید. اگر وزن مناسبی دارید، برای حفظ آن با انتخاب رژیم غذایی سالم و ورزش بیشتر در روزهای هفته تلاش کنید. در صورت نیاز به کاهش وزن، کالری های مصرفی روزانه را کاهش داده و میزان ورزش را افزایش دهید. با هدف کاهش 0.5 تا 1 کیلوگرم، هر هفته به آهستگی وزن خود را کاهش دهید.

واکسن هپاتیت بزنید

با دریافت واکسن هپاتیت B می توانید خطر ابتلا به هپاتیت B را کاهش دهید. این واکسن را می توان تقریباً به همه افراد، از جمله نوزادان، بزرگسالان مسن و کسانی که دارای سیستم ایمنی نامناسبی هستند، تزریق کرد.

برای جلوگیری از ابتلا به هپاتیت C اقداماتی انجام دهید

هیچ واکسنی برای هپاتیت C وجود ندارد، اما می توانید خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهید. 

  • از وضعیت سلامتی شریک جنسی آگاهی داشته باشید و همینطور از انجام رابطه جنسی محافظت نشده پرهیز کنید، مگر اینکه مطمئن باشید همسرتان به HBV، HCV یا هرگونه عفونت منتقله از راه جنسی آلوده نشده باشد. درصورت عدم اگاهی از وضعیت سلامتی شریک جنسی خود با هربار رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید.
  • برای تزریق از سوزن استریل استفاده کنید.
  • برای تتو به مراکز مطمئن مراجعه کنید. سوزن هایی که به درستی استریل نشده باشند می توانند ویروس هپاتیت C را گسترش دهند. قبل از انجام سوراخ کردن بدن (پیرسینگ) یا تتو، از مرکز مربوطه بازدید کنید و از اعضای کارکنان در مورد اقدامات ایمنی آنها سوال کنید. اگر کارمندان یک مرکز از پاسخ دادن به سوالات امتناع می کنند یا سوالات را جدی نمی گیرند، نشانه نامناسب بودن این مرکز می باشد.

پیشگیری از ابتلا به هپاتیت سی از راه های پیشگیری از سرطان کبد

برای عفونت هپاتیت B یا C به دنبال درمان باشید.

روش های درمانی برای هپاتیت B و عفونت های هپاتیت C در دسترس است. تحقیقات نشان می دهد که درمان می تواند خطر ابتلا به سرطان کبد را کاهش دهد.

از پزشک خود در مورد غربالگری سرطان کبد سوال کنید.

ثابت شده است برای عموم افراد، غربالگری سرطان کبد خطر مرگ در اثر ابتلا به سرطان کبد را کاهش می دهد. بنابراین به طور کلی توصیه می شود غربالگری سرطان کبد برای کسانی که بیشتر در معرض خطر هستند، انجام شود. ابتلا به بیماری های زیر می تواند خطر سرطان را افزایش دهد:

  • عفونت هپاتیت B
  • عفونت هپاتیت C
  • سیروز کبدی

غربالگری به طور معمول هر شش ماه یکبار آزمایش خون و معاینه سونوگرافی شکم انجام می شود.

تشخیص

آزمایش ها و روش هایی که برای تشخیص سرطان کبد استفاده می شود شامل موارد زیر است:

  • آزمایش خون. آزمایش خون ناهنجاری های عملکرد کبد را نشان می دهد.
  • تست های تصویربرداری. پزشک ممکن است آزمایش های تصویربرداری مانند سونوگرافی، CT و MRI را توصیه کند.
  • نمونه برداری از بافت کبد. برای تشخیص قطعی سرطان کبد، گاهی لازم است که برای آزمایش، قسمتی از بافت کبد برداشته شود.

در طی نمونه برداری از کبد، پزشک یک سوزن نازک را از طریق پوست وارد کبد می کند تا نمونه بافتی بدست آورد. در آزمایشگاه، پزشکان برای یافتن سلول های سرطانی، بافت را زیر میکروسکوپ بررسی می کنند. نمونه برداری از کبد خطر خونریزی، کبودی و عفونت را به همراه دارد.

راه های تشخیص سرطان کبد

تعیین میزان گسترش و مرحله سرطان کبد

پس از تشخیص سرطان کبد، پزشک برای تعیین مرحله سرطان از نتایج تست های تصویربرداری که به تعیین اندازه و محل سرطان کمک می کنند، استفاده می کند. روش های تصویربرداری که برای مرحله بندی سرطان کبد استفاده می شود شامل CT، MRI و اسکن استخوان می باشد.

روش های مختلفی برای تعیین مرحله سرطان کبد وجود دارد. به عنوان مثال، در یک روش از اعداد رومی I تا IV استفاده می شود و در روش دیگر از حروف A تا D استفاده می شود، پزشک با تعیین مراحل بیماری، گزینه های درمانی و پیش آگهی را تشخیص می دهد.

درمان

درمان های سرطان اولیه کبد به میزان (مرحله) بیماری و همچنین سن، سلامت کلی و اولویت های شخص بستگی دارد.

عمل جراحی

جراحی در درمان سرطان کبد به صورت های زیر ممکن است رخ دهد:

  • جراحی برای برداشتن تومور. در شرایط خاص، اگر تومور کوچک باشد و عملکرد کبد مناسب باشد، پزشک توصیه می کند تا قسمت سرطانی کبد و بخش کوچکی از بافت سالم کبد دور آن برداشته شود.

انتخاب درمان مناسب به محل سرطان در کبد، عملکرد کبد و سلامت کلی شخص بستگی دارد.

  • جراحی پیوند کبد. در طی جراحی پیوند کبد، کبد بیمار برداشته می شود و کبد سالم از طرف اهدا کننده جایگزین می شود. جراحی پیوند کبد گزینه ای برای درصد کمی از افراد مبتلا به سرطان کبد در مراحل اولیه است.

جراحی از روش های درمان سرطان کبد

درمان های لوکال

درمان های لوکال سرطان کبد، دسته ای از درمان ها می باشند که مستقیماً در سلول های سرطانی یا در اطراف سلول های سرطانی اعمال می شوند. گزینه های درمان لوکال برای سرطان کبد عبارتند از:

  • از بین بردن سلولهای سرطانی با گرما. در روش ابلیشن با فرکانس رادیویی، از جریان الکتریکی برای گرم کردن و از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می شود. با راهنمایی یک روش تصویربرداری مانند سونوگرافی، پزشک یک یا چند سوزن نازک را در برش های کوچکی در شکم وارد می کند. وقتی سوزن ها به تومور رسیدند، با جریان الکتریکی گرم می شوند و سلول های سرطانی را از بین می برند. سایر روش ها برای گرم کردن سلول های سرطانی استفاده از امواج ماکرو یا لیزر می باشد.
  • انجماد سلول های سرطانی. در این روش از سرمای شدید برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می شود. در طی این روش، پزشک ابزاری (کرایوپروب) حاوی نیتروژن مایع را مستقیماً روی تومورهای کبد قرار می دهد. از سونوگرافی برای هدایت کرایوپروب و نظارت بر وضعیت انجماد سلول ها استفاده می شود.
  • تزریق الکل به تومور. در طی تزریق الکل، الکل خالص مستقیم از طریق پوست یا در حین جراحی به تومورها تزریق می شود. الکل باعث مرگ سلول های تومور می شود.
  • تزریق داروهای شیمی درمانی به کبد. کموآمبولیزاسیون نوعی شیمی درمانی است که داروهای ضد سرطان قوی را مستقیماً به کبد می رساند.
  • پرتودرمانی کبد. منبع های کوچکی که دارای تشعشع هستند مستقیماً در کبد قرار گرفته و در آنجا اشعه را مستقیماً به تومور می رسانند.

پرتو درمانی

در این روش درمانی از انرژی پرقدرت منابعی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی و کوچک شدن تومورها استفاده می شود. پزشکان با احتیاط و با مراقبت از بافت سالم اطراف، انرژی را به سمت کبد هدایت می کنند.

در صورت ناممکن بودن درمان های دیگر و یا بی تأثیر بودن آن ها، پرتودرمانی یک گزینه می باشد. برای سرطان پیشرفته کبد، پرتودرمانی به کنترل علائم کمک می کند.

در طول درمان با این روش، بیمار روی یک تخت دراز می کشد و یک دستگاه، پرتوهای پر انرژی را به ناحیه مشخصی از بدن هدایت می کند.

 رادیوتراپی استریوتاکتیک بدن نوع پرتودرمانی تخصصی است که بسیاری از پرتوهای تابش را در یک نقطه از بدن متمرکز می کند.

دارو درمانی هدفمند

درمان های دارویی هدفمند بر روی ناهنجاری های خاص موجود در سلول های سرطانی متمرکز هستند. داروهای هدفمند با مسدود کردن این ناهنجاری ها، می توانند سلول های سرطانی را از بین ببرند.

بسیاری از داروهای هدفمند برای درمان سرطان پیشرفته کبد در دسترس هستند.

برخی از روش های درمانی هدفمند فقط در افرادی که سلول های سرطانی آنها دارای جهش های ژنتیکی خاصی هستند، مؤثر است. سلول های سرطانی در آزمایشگاه مورد آزمایش قرار گرفته تا مشخص شود آیا درمان هدفمند، اثربخش خواهد بود یا خیر.

ایمونوتراپی

ایمنی درمانی از سیستم ایمنی بدن درجهت مقابله با سرطان استفاده می کند. سیستم ایمنی بدن امکان دارد به سلول های سرطانی حمله نکند زیرا سلول های سرطانی پروتئین هایی تولید می کنند که سلول های سیستم ایمنی را غیرفعال می کنند. ایمنی درمانی با تداخل در این روند باعث شناسایی سلول های سرطانی توسط سیستم ایمنی بدن می شود.

به طور کلی درمان های ایمونوتراپی برای افراد مبتلا به سرطان کبد پیشرفته تجویز می شود.

شیمی درمانی

در شیمی درمانی از داروهایی برای از بین بردن سلول هایی که رشد سریعی دارند - از جمله سلول های سرطانی- استفاده می شود. شیمی درمانی می تواند از طریق وریدی یا خوراکی یا هر دو انجام شود.

شیمی درمانی گاهی برای درمان سرطان پیشرفته کبد استفاده می شود.

مراقبت های حمایتی (تسکینی)

مراقبت تسکینی نوعی مراقبت پزشکی ویژه است که بر روی تسکین درد و سایر علائم یک بیماری متمرکز است. متخصصان مراقبت تسکینی با شخص، خانواده و سایر پزشکان همکاری می کنند تا مکمل مراقبت های مداوم بیمار باشد. از مراقبت های تسکینی می توان در کنار درمان های تهاجمی دیگر مانند جراحی، شیمی درمانی یا پرتودرمانی، کمک گرفت.

مراقبت های تسکینی توسط تیمی از پزشکان، پرستاران و سایر افراد متخصص آموزش دیده ارائه می شود. تیم های مراقبت تسکینی با هدف بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان و خانواده های آنها فعالیت می کنند. این نوع مراقبت در کنار سایر روش های درمانی دیگر ارائه می شود.

درمان مکمل

درمان های مکمل به کنترل درد در افراد مبتلا به سرطان کبد پیشرفته کمک می کنند. پزشک برای کنترل درد، درمان ها و داروهایی تجویز می کند.

با پزشک در مورد روش های درمانی دیگری که می تواند به کنار آمدن با درد کمک کنند، مشورت کنید. از جمله:

  • طب فشار
  • طب سوزنی
  • هیپنوتیزم
  • ماساژ درمانی
  • تکنیک های ریلکسیشن

طب سوزنی از درمان های مکمل سرطان کبد

کنار آمدن و پشتیبانی

از پزشک در مورد جزئیات تشخیص بیماری سوال کرده و نوع و درجه سرطان خود را بیش‌تر بشناسید. هر فرد روش های خود را برای کنار آمدن با تشخیص سرطان کبد پیدا می کند. اگرچه پاسخ ساده ای برای افراد مبتلا به سرطان کبد وجود ندارد، اما راهکارهای زیر می تواند کمک کننده باشد:

  • برای تصمیم گیری درباره مراقبت از خود به اندازه کافی درباره سرطان بیاموزید. از پزشک خود در مورد سرطان خود، از جمله گزینه های درمانی و در صورت تمایل، پیش آگهی خود بپرسید. با کسب اطلاعات بیشتر در مورد سرطان، ممکن است در تصمیم گیری در مورد درمان اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنید.
  • دوستان و خانواده را نزدیک خود نگه دارید. قوی نگه داشتن روابط نزدیک به شما کمک می کند تا با سرطان مقابله کنید. دوستان و خانواده می توانند پشتیبانی عملی لازم را از قبیل کمک به مراقبت از خانه در صورت بستری بودن در بیمارستان فراهم کنند و هنگامی که احساس نا امیدی می کنید می توانند از نظر عاطفی شما را حمایت کنند.
  • شنونده خوبی پیدا کنید که مایل باشد به صحبت های شما درباره امیدها و ترس های شما گوش دهد. این ممکن است یکی از دوستان یا اعضای خانواده باشد. صحبت با یک مشاور، مددکار اجتماعی پزشکی، یا گروه پشتیبانی سرطان نیز ممکن است مفید باشد. از پزشک خود در مورد گروه های پشتیبانی سوال کنید.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

در صورت مشاهده هرگونه علامتی، حتماً به پزشک عمومی مراجعه کنید. در صورتی که پزشک به سرطان مشکوک شود، بیمار را به متخصص کبد (هپاتولوژیست) یا متخصص سرطان (انکولوژیست) ارجاع می دهد.

به علت زمان محدود برای ویزیت پزشک در اینجا برخی اطلاعات برای کمک به شخص در آماده سازی موارد لازم و انتظاراتی که از پزشک دارید، آورده شده است.

آن چه می توانید انجام دهید

قبل از ملاقات با پزشک در مورد محدودیت‌های احتمالی که باید در دستور کار قرار دهید، سوال بپرسید. مثلا کمی پیش از معاینه رژیم غذایی خاصی را دنبال کرده یا یک ماده غذایی خاص را مصرف نکنید‌.

هنگام ملاقات با پزشک حتماً یکی از دوستان و یا اعضای خانواده خود را به همراه داشته باشید. چرا که گاهی به خاطر سپردن همه اطلاعات رد و بدل شده سخت بوده و همراه به شما در یادآوری گفته ها کمک خواهد کرد.

  • علائم خود را بنویسید، حتی آن دسته که به نظر ربطی به بیماری ندارند.
  • اطلاعات شخصی مهم، از جمله استرس های عمده یا تغییرات اخیر زندگی را بنویسید.
  • از نام و مقدار داروها، ویتامین ها یا سایر مکمل هایی که اخیراً مصرف کرده اید لیست تهیه کنید.
  • سوالاتی که می خواهید از پزشک بپرسید را بنویسید.

زمان ملاقات با پزشک محدود است، بنابراین تهیه لیستی از سؤالات به شما کمک می کند تا از وقت خود بهترین استفاده را ببرید. در صورت کمبود زمان، سوالات خود را از مهمترین تا کم اهمیت ترین لیست کنید. در مورد سرطان کبد، برخی از سوالات اساسی که بهتر است از پزشک بپرسید شامل موارد زیر است:

  • چه نوع سرطان کبدی دارم؟
  • مرحله سرطان کبد من چیست؟
  • گزارش آسیب شناسی نشان دهنده چیست؟ آیا می توانم کپی گزارش آسیب شناسی را داشته باشم؟
  • آیا به آزمایشات بیشتری احتیاج دارم؟
  • گزینه های درمان چه هستند؟
  • عوارض جانبی هر گزینه درمانی چیست؟
  • شیوه درمانی مناسب من چیست؟
  • درمان چه تأثیری بر زندگی روزمره دارد؟
  • چقدر زمان برای انتخاب نوع شیوه درمانی وجود دارد؟
  • آیا نیاز به مراجعه به پزشکان دیگر هست؟
  • آیا باید به متخصص سرطان کبد مراجعه کنم؟ این هزینه چقدر است و آیا بیمه آن را پوشش می دهد؟
  • چه مجله ها و بروشورهایی در دسترس هستند؟ چه سایت هایی را برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می دهید؟

علاوه بر این سوالات، در پرسیدن هر سوال دیگری که برایتان پیش آمده است تردید نکنید.

از پزشک چه انتظاری می رود

پزشک احتمالاً تعدادی سوال از شخص می پرسد. آماده بودن برای پاسخ دادن به آنها بعداً زمان بیشتری را برای برسی سایر نکاتی که می خواهید بپردازید فراهم می کند. پزشک از شخص سوالاتی می پرسد مثل:

  • چه زمانی برای اولین بار علائم را تجربه کردید؟
  • آیا علائم مداوم یا گاه به گاه بوده است؟
  • شدت علائم چقدر است؟
  • چه مواردی، علائم را بهبود می بخشد؟
  • چه چیزی، علائم را بدتر می کند؟
ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره