بودزوناید

Budesonide
نام های تجاری

بودزوناید (نام تجاری: انتوکورت ای سی)، از داروهای کورتیکواستروئیدی است که در کنترل بیماری کولیت اولسراتیو در بزرگسالان و بیماری کرون در افراد بالای 8 سال و با وزن حداقل 25 کیلوگرم کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف داروی بودزوناید، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: بودزوناید (خوراکی)

نام تجاری: انتکوورت EC، اورتيكوس

موارد مصرف

داروی بودزوناید (انتوکورت ای سی)

بودزوناید برای درمان برخی بیماری های روده (مانند بیماری کرون، کولیت اولسراتیو) استفاده می شود. در حالی که این دارو درمان کاملی نیست اما، می تواند علائمی مانند درد و اسهال را کاهش دهد. این یک داروی کورتیکواستروئیدی است که به سرعت توسط کبد تجزیه شده و با کاهش پاسخ دفاعی طبیعی بدن (پاسخ ایمنی) کار می کند.

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف دارو راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

بودزوناید باید روزی یک بار در صبح، به صورت خوراکی و طبق دستور پزشک، همراه با غذا یا بدون غذا مصرف گردد. این دارو را با یک لیوان آب کامل ببلعید. از له کردن یا جویدن خوداری کنید؛ زیرا با انجام این کار می توان تمام دارو را به طور همزمان آزاد کرد و خطر عوارض جانبی را افزایش داد.

اگر از قرص های طولانی رهش استفاده می کنید، قرص ها را تقسیم نکنید، مگر اینکه پزشک عمومی یا پزشک داروخانه بگوید. قرص کامل یا تکه شده را بدون خرد کردن یا جویدن قورت دهید.

اگر از کپسول های طولانی رهش استفاده می کنید و در بلعیدن کامل آنها مشکل دارید، این موضوع را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید. برخی مارک ها ممکن است پودر شده و محتویات آن با یک قاشق در یک ظرف تمیز ریخته و با آب مخلوط کرده، هم بزنید و ظرف 30 دقیقه تمام مخلوط دارو را با غذا مصرف کنید. مخلوط را نجوید. سپس یک لیوان پر آب خنک بنوشید تا مطمئن شوید که کل دوز را قورت داده اید. پیش از موعد، دارو را آماده نکنید. اگر سوالی در مورد مارک تجاری خود دارید از پزشک داروخانه بپرسید.

دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می شود.

در حین استفاده از بودزوناید از خوردن گریپ فروت یا نوشیدن آب گریپ فروت خودداری کنید، مگر اینکه پزشک عمومی یا پزشک داروخانه بگوید که می توانید این کار را با خیال راحت انجام دهید. گریپ فروت می تواند احتمال عوارض جانبی این دارو را افزایش دهد. از پزشک خود یا پزشک داروخانه برای جزئیات بیشتر بپرسید.

اگر مرتباً کورتیکواستروئید دیگری از طریق خوراکی (مانند پردنیزون) مصرف می کنید، نباید مصرف آن را قطع کنید، مگر اینکه توسط پزشک دستور داده شود. برخی شرایط (مانند آسم، آلرژی) ممکن است با قطع دارو به طور ناگهانی تشدید شوند. اگر ناگهان مصرف دارو را قطع کنید، ممکن است علائم ترک (مانند ضعف، کاهش وزن، حالت تهوع، درد عضلانی، سردرد، خستگی، سرگیجه) نیز داشته باشید. برای کمک به جلوگیری از ترک دارو، پزشک ممکن است به آرامی دوز داروی قدیمی شما را بعد از شروع مصرف این دارو، کاهش دهد. در صورت قطع مصرف، فوراً به پزشک خود یا پزشک داروخانه خود بگویید.

بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود؛ بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید. برای کمک به یادآوری، هر روز در ساعت معینی از آن استفاده کنید. دوز خود را افزایش ندهید، دارو را بیشتر از مقدار و زمان تجویز شده مصرف نکنید زیرا ممکن است خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد.

بدون مشورت با پزشک مصرف این دارو را قطع نکنید. با قطع ناگهانی این دارو، برخی شرایط ممکن است تشدید شود. ممکن است لازم باشد دوز به تدریج کاهش یابد.

در صورت عدم بهبودی و تشدید شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید.

عوارض جانبی

بودزوناید معمولاً نسبت به سایر کورتیکواستروئیدها عوارض جانبی کمتری دارد زیرا این دارو در روده عمل می کند و فقط مقادیر کمی به بدن جذب می شود. حالت تهوع، دل درد و سردرد می تواند از عوارض مصرف بودزوناید باشد. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف بودزوناید، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

از آنجا که این دارو با تضعیف سیستم ایمنی بدن کار می کند، ممکن است توانایی بدن در مبارزه با عفونت ها را کاهش دهد. این امر ممکن است باعث ایجاد نوعی عفونت جدی یا تشدید هر عفونت دیگری شود. در صورت مشاهده علائم عفونت (مانند سرفه، گلودرد، تب، لرز)، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. استفاده از این دارو برای دوره های طولانی مدت یا مکرر ممکن است منجر به برفک دهانی یا عفونت مخمر شود. در صورت مشاهده لکه های سفید در دهان یا تغییر ترشحات واژن با پزشک خود تماس بگیرید.

در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی نادر اما جدی مانند: خستگی غیرمعمول، مشکلات بینایی، کبودی و خونریزی آسان، پف صورت، رشد غیرمعمول مو، تغییرات ذهنی و خلقی (مانند افسردگی، نوسانات خلقی، تحریک)، ضعف و درد عضله، درد استخوان، نازک شدن پوست، بهبودی آهسته زخم، علائم خونریزی معده و روده (مانند درد معده و شکم، مدفوع سیاه و قیر مانند، استفراغ شبیه تفاله قهوه) را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

دل درد از عوارض جانبی مصرف داروی بودزوناید

واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون راش، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی بودزوناید را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف بودزوناید، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف بودزوناید، پزشک خود یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص: بیماری چشم (مانند آب مروارید، آب سیاه)، فشار خون بالا، بیماری کبد، مشکلات تیروئید، دیابت، مشکلات معده و روده (مانند دیورتیکولیت، زخم)، استخوان های شکننده (پوکی استخوان)، عفونت های موجود و گذشته (مانند سل، آزمایش سل مثبت، تبخال، قارچ)، مشکلات خونریزی، شرایط روحی / خلقی (مانند روان پریشی، اضطراب، افسردگی) مطلع سازید.

استفاده طولانی مدت از داروهای کورتیکواستروئید می تواند پاسخ دادن به استرس های جسمی را برای بدن دشوارتر کند؛ بنابراین، قبل از انجام جراحی یا درمان اضطراری، یا در صورت ابتلا به بیماری و جراحت جدی، به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید که از این دارو استفاده می کنید یا طی 12 ماه گذشته از این دارو استفاده کرده اید. در صورت بروز خستگی غیرمعمول و شدید یا کاهش وزن، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. اگر به مدت طولانی از این دارو استفاده می کنید، یک کارت هشدار یا دستبند شناسه پزشکی که استفاده شما از این دارو را مشخص می کند، همراه داشته باشید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

استفاده روزانه از الکل در هنگام استفاده از بودزوناید ممکن است خطر خونریزی معده را افزایش دهد. نوشیدنی های الکلی را محدود کنید. برای اطلاعات بیشتر با پزشک خود یا پزشک داروخانه خود مشورت کنید.

این دارو ممکن است علائم عفونت را پنهان کند. این امر می تواند احتمال ابتلا به عفونت را بیشتر کند یا عفونت های فعلی را تشدید کند؛ بنابراین برای جلوگیری از شیوع عفونت، دستان خود را به خوبی بشویید. از تماس با افرادی که ممکن است به دیگران آلوده شود (مانند آبله مرغان، سرخک، آنفولانزا) خودداری کنید. اگر در معرض عفونت یا جزئیات بیشتر هستید با پزشک خود مشورت کنید.

بودزوناید ممکن است باعث شود که واکسن ها نیز کار نکنند؛ بنابراین، در هنگام استفاده از این دارو بدون رضایت پزشک خود، واکسیناسیونی انجام ندهید. از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده دریافت کرده اند (مانند واکسن آنفولانزای استنشاقی) خودداری کنید.

افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو، به ویژه کاهش تراکم استخوان و درد، خونریزی معده و روده و تغییرات ذهنی و خلقی (مانند گیجی) حساسیت بیشتری نشان دهند.

این دارو در صورت استفاده طولانی مدت ممکن است رشد کودک را کند، کند. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود یا پزشک داروخانه خود مشورت کنید. به طور منظم به پزشک مراجعه کنید تا قد و رشد کودک بررسی شود.

بیماری دیابت از موارد احتیاطی مصرف داروی بودزوناید

در دوران بارداری، بودزوناید باید فقط در صورت نیاز به وضوح استفاده شود. خطرات و فواید را با پزشک خود در میان بگذارید. نوزادانی که از مادرانی که به مدت طولانی از کورتیکواستروئیدها استفاده کرده اند به دنیا آمده اند ممکن است دچار مشکلات هورمونی شوند. در صورت مشاهده علائمی مانند حالت تهوع و استفراغ مداوم، اسهال شدید یا ضعف در نوزاد تازه متولد شده، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

این دارو به شیر منتقل می شود، به همین دلیل حتماً قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی بودزوناید را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

برخی از محصولاتی که ممکن است با بودزوناید تداخل داشته باشند عبارتند از: آلدسلوکین، میفپریستون، داروهایی که می توانند باعث خونریزی و کبودی شوند (از جمله داروهای ضد پلاکت مانند کلوپیدوگرل، "داروهای رقیق کننده خون" مانند دابیگاتران / وارفارین، داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی مانند آسپیرین / سلکوکسیب / ایبوپروفن).

اگر پزشک شما را به مصرف آسپیرین با دوز کم برای حمله قلبی یا پیشگیری از سکته مغزی (معمولاً با دوزهای 81-325 میلی گرم در روز) راهنمایی کرده است، باید آن را ادامه دهید، مگر اینکه پزشک خلاف این امر را تجویز کند. از پزشک خود یا پزشک داروخانه برای جزئیات بیشتر بپرسید.

این محصول ممکن است در برخی آزمایش های تشخیصی (مانند آزمایش های پوستی) تداخل ایجاد کند. اطمینان حاصل کنید که پرسنل آزمایشگاه و کلیه پزشکان از استفاده از این دارو مطلع هستند.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد بودزوناید و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

اگر این دارو برای مدت طولانی استفاده می شود، آزمایش های تشخیصی یا پزشکی (مانند شمارش کامل فاکتور های خون، آزمایش تراکم استخوان، معاینه چشم، اندازه گیری قد / وزن) باید به طور منظم برای بررسی عوارض جانبی انجام شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

این دارو ممکن است باعث مشکلات استخوانی (پوکی استخوان) شود. تغییر سبک زندگی که ممکن است به کاهش خطر مشکلات استخوانی در هنگام مصرف طولانی مدت این دارو کمک کند شامل انجام ورزش های تحمل وزن، دریافت کافی کلسیم و ویتامین D، ترک سیگار و محدود کردن الکل است. با پزشک خود در مورد تغییراتی که ممکن است برای شما مفید باشد صحبت کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

دارو را در دمای محیط و به دور از نور و رطوبت نگه دارید. از نگهداری دارو در حمام خودداری کنید. همچنین داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره