سرطان پستان در مردان

Male Breast Cancer

اگرچه سرطان پستان اغلب به عنوان یک بیماری که در زنان رخ می دهد شناخته می شود، اما می تواند آقایان را نیز درگیر کند. سرطان پستان در مردان بسیار نادر بوده و حدود 1 درصد از تمام سرطان‌های پستان را تشکیل می دهد. در ادامه اطلاعاتی در مورد علائم و علل بروز سرطان پستان در مردان و نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.

نگاه کلی

سرطان پستان در مردان

سرطان پستان مردان نوعی سرطان نادر می باشد که در بافت پستان مردان ایجاد می شود. معمولاً تصور می شودسرطان پستان فقط زنان را درگیر می کند اما این سرطان در مردان هم رخ می دهد.

این سرطان بیشتر در مردان مسن دیده می شود، اگرچه می تواند در هر سنی رخ دهد.

در مردانی که سرطان پستان در مراحل اولیه تشخیص داده می شود، شانس علاج بسیار بالاست. به طور معمول جراحی برای برداشتن بافت پستان، درمان اصلی در سرطان پستان مردان است. سایر درمان ها، مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی، ممکن است براساس شرایط خاص شخص توصیه شود.

علائم

علائم و نشانه های سرطان پستان در مردان می تواند به صورت زیر بروز کند:

  • توده یا ضخیم شدن بدون درد بافت پستان
  • تغییراتی در پوست پستان، مانند گودی، قرمزی یا پوسته پوسته شدن
  • تغییراتی در نوک پستان، مانند قرمزی یا پوسته پوسته شدن، یا فرو رفتن آن به داخل
  • ترشحات از نوک پستان

علائم سرطان پستان در مردان

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

درصورت وجود علائم و نشانه های طولانی مدت و نگران کننده به پزشک مراجعه کنید.

علل بیماری

مشخص نیست که چه عواملی باعث سرطان پستان در مردان می شود.

برای پزشکان مشخص است که سرطان پستان در مردان هنگامی اتفاق می افتد که برخی از سلول های پستان با سرعت بیشتری نسبت به سلول های سالم تقسیم می شوند. سلولهای جمع شده توموری را تشکیل می دهند که امکان دارد به بافت مجاور، گره های لنفاوی یا سایر قسمت های بدن گسترش یابد (متاستاز).

علل بروز سرطان پستان در مردان

سرطان پستان در مردان از کجا آغاز می شود؟

همه ی افراد با مقدار کمی بافت پستانی متولد می شوند. بافت پستان از غدد تولید کننده شیر (لوبول)، مجاری که شیر را به نوک سینه ها منتقل می کنند و چربی تشکیل شده است.

در دوران بلوغ، زنان رشد بیشتری در بافت پستانی دارند ولی در مردان این اتفاق نمی افتد. اما از آنجا که به هر حال مقدار کمی بافت پستانی وجود دارد، احتمال ابتلا به این سرطان نیز وجود دارد.

انواع سرطان پستان در مردان تشخیص داده می شود:

  • سرطانی که از مجاری شیر شروع می شود (کارسینوم داکتال). تقریباً تمام سرطان های پستان در مردان از نوع کارسینوم داکتال است.
  • سرطانی که از غدد تولید کننده شیر شروع می شود (کارسینوم لوبولار). این نوع سرطان در مردان بسیار نادر می باشد زیرا تعداد کمی لوبول در بافت پستانی آنها وجود دارد.
  • انواع دیگر سرطان. انواع نادرتر سرطان پستان که می تواند در مردان رخ دهد شامل بیماری پاژه در نوک پستان و سرطان التهابی پستان است.

ژن های وراثتی خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهند

برخی از مردان ژن جهش یافته ای را از والدین خود به ارث می برند که خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد. جهش در یکی از چندین ژن، به ویژه ژنی به نام BRCA2، فرد را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان های پستان و پروستات قرار می دهد.

اگر سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان دارید، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. پزشک آزمایش های ژنتیکی را جهت بررسی وجود ژن هایی که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند تجویز خواهد کرد، همچنین می توانید با متخصص ژنتیک نیز مشورت کنید.

ژن های وراثتی خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهند

عوامل خطرساز (ریسک فاکتورها)

عواملی که خطر ابتلا به سرطان پستان در مردان را افزایش می دهد عبارتند از:

  • سن بالا. با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان پستان افزایش می یابد. اغلب، سرطان پستان در مردان بالای 60 سال تشخیص داده می شود.
  • مصرف استروژن. مصرف داروهای حاوی استروژن مانند داروهای مورد استفاده در هورمون درمانی برای سرطان پروستات خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد.
  • سابقه خانوادگی ابتلا سرطان پستان. اگر یکی از اعضای نزدیک خانواده مبتلا به سرطان پستان شده باشد، احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر است.
  • سندرم کلاینفلتر. این سندرم ژنتیکی زمانی اتفاق می افتد که پسران با بیش از یک نسخه از کروموزوم X متولد شوند. سندرم کلاینفلتر باعث رشد غیر طبیعی بیضه ها می شود. در نتیجه، در بدن مردان مبتلا به این سندرم میزان کمتری از برخی هورمون های مردانه (آندروژن ها) و میزان بیشتری هورمون های زنانه (استروژن ها) تولید می شود.
  • بیماری کبد. برخی عارضه ها مانند سیروز کبدی می تواند باعث کاهش هورمون های مردانه و افزایش هورمون های زنانه شده و خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد.
  • چاقی. چاقی با مقادیر بالای استروژن در بدن مرتبط بوده که خطر ابتلا به سرطان پستان در مردان را افزایش می دهد.
  • بیماری بیضه یا سابقه جراحی. التهاب بیضه (ارکیتیس) یا جراحی برای برداشتن بیضه (ارکیکتومی) می تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را در مردان افزایش دهد.

عوامل خطرساز (ریسک فاکتورها) سرطان پستان در مردان

تشخیص

تشخیص سرطان پستان درمردان

آزمایش هایی که برای تشخیص این بیماری انجام می شوند عبارتند از:

  • معاینه بالینی پستان. پزشک پستان و نواحی اطراف آن را از نظر وجود توده یا سایر تغییرات بررسی می کند. او میزان بزرگی توده (ها)، قوام توده و نزدیک بودن آن به پوست و عضلات را ارزیابی می کند.
  • تصویربرداری. این آزمایش ها، تصاویری از بافت پستان ایجاد می کنند که به پزشک امکان می دهد نواحی غیر طبیعی را در پستان تشخیص دهند. این آزمایش ها شامل ماموگرافی یا سونوگرافی پستان می باشد.
  • نمونه برداری از بافت پستان (بیوپسی). نمونه برداری تنها روش قطعی برای تشخیص سرطان پستان است. در طی بیوپسی، پزشک با هدایت یک سیستم تصویربرداری، سوزن مخصوصی را در ناحیه مورد نظر فرو برده و بافت کوچکی را از منطقه مشکوک خارج می کند.

نمونه های بیوپسی برای آنالیز به آزمایشگاهی ارسال می شود که در آن جا، متخصصان سرطانی بودن سلول ها را تشخیص می دهند. همچنین نمونه بیوپسی برای تعیین نوع سرطان پستان، شدت تهاجمی بودن آن (گرید/درجه) و اینکه آیا سلول های سرطانی گیرنده های هورمونی دارند یا خیر، مورد بررسی قرار می گیرد.

تشخیص سرطان پستان درمردان

بسته به شرایط، آزمایش و روش های تشخیصی دیگری نیز ممکن است توصیه شود.

تعیین شدت سرطان

هنگامی که پزشک سرطان پستان را تشخیص داد، مرحله سرطان را تعیین خواهد کرد. مرحله بندی سرطان به تعیین پیش آگهی بیماری و انتخاب بهترین گزینه های درمانی کمک می کند.

آزمایش و روش هایی که برای مرحله بندی سرطان پستان استفاده می شود عبارتند از:

  • اسکن استخوان
  • سی تی اسکن (CT Scan)
  • اسکن توموگرافی انتشار پوزیترون (PET Scan)

مراحل سرطان پستان از 0 تا IV متغیر است که 0 نشانگر سرطانی غیرتهاجمی است که در مجاری شیر وجود دارد. مرحله چهار سرطان پستان، که سرطان پستان متاستاتیک نیز نامیده می شود، نشان دهنده سرطانی است که به سایر مناطق بدن گسترش یافته است.

سی تی اسکن و سرطان پستان در مردان

درمان

برای تعیین گزینه های درمانی، پزشک مرحله سرطان، سلامت کلی بیمار و ترجیحات او را در نظر می گیرد. اغلب خط اول درمان سرطان پستان در مردان جراحی است که ممکن است انجام درمان های دیگری نیز توصیه شود.

عمل جراحي

هدف از جراحی برداشتن تومور و بافت اطراف پستان است. این مراحل شامل موارد زیر است:

  • برداشتن تمام بافت پستان (ماستکتومی). جراح، تمام بافت پستان از جمله نوک پستان و هاله اطراف آن را بر می دارد.
  • برداشتن چندین گره لنفاوی برای بررسی (بیوپسی گره های لنفاوی نگهبان). پزشک، گره های لنفاوی که بیشتر احتمال دارد اولین جایی باشند که سلول های سرطانی به آن می رسند را مشخص می کند. این چند گره لنفاوی برداشته و آنالیز می شوند. اگر هیچ سلول سرطانی پیدا نشود، احتمال زیادی وجود دارد که سرطان پستان فراتر از بافت پستان را درگیر نکرده باشد. در صورت یافتن سلول سرطانی، باقی گره های لنفاوی برای آزمایش برداشته می شوند.

جراحی سرطان پستان مردان

رادیوتراپی (پرتو درمانی)

در پرتودرمانی از پرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می شود. در سرطان پستان مردان، ممکن است از پرتودرمانی پس از جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی که ممکن است در پستان، عضلات قفسه سینه یا زیر بغل مانده باشد، استفاده شود.

در طول پرتودرمانی، یک دستگاه بزرگ در اطراف بدن حرکت می چرخد و پرتوهای پرانرژی را به نواحی مورد نظر می تاباند.

رادیوتراپی (پرتو درمانی) سرطان پستان در مردان

هورمون درمانی

اکثر مردان مبتلا به سرطان پستان دچار انواعی از سرطان هستند که برای رشد به هورمون نیاز دارند (حساس به هورمون). اگر سرطان به هورمون حساس باشد، پزشک هورمون درمانی را توصیه خواهد کرد.

هورمون درمانی برای سرطان پستان در مردان اغلب با استفاده از داروی تاموکسیفن است. ثابت نشده است که سایر داروهای هورمون درمانی که در زنان مبتلا به سرطان پستان استفاده می شود، برای مردان مؤثر باشد.

هورمون درمانی سرطان پستان در مردان

شیمی درمانی

در شیمی درمانی از داروهایی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می شود. این داروها می توانند به صورت وریدی یا خوراکی باشند.

ممکن است پزشک شیمی درمانی را برای از بین بردن سلول های سرطانی در خارج از بافت پستان، توصیه کند. شیمی درمانی برای مردان مبتلا به سرطان پیشرفته پستان گزینه مناسبی است.

مراقبت و پشتیبانی

تشخیص سرطان می تواند تکان دهنده و ناراحت کننده باشد. با گذشت زمان راه های مقابله با استرس و چالش های سرطان و درمان سرطان را پیدا خواهید کرد. تا آن زمان، درنظر گرفتن این نکات می تواند مفید باشد:

  • صحبت کردن با دیگران. صحبت کردن درباره بیماری و در مورد احساسات خود با یک دوست یا یکی از اعضای خانواده خود می تواند مفید باشد.
  • دعا یا مدیتیشن.
  • ورزش. ورزش آرام به تقویت روحیه کمک کرده و احساس خوبی ایجاد می کند. از پزشک خود بخواهید ورزش مناسب را توصیه کند.
  • فعالیت های خلاقانه. فعالیت های خاصی مانند هنر، رقص و موسیقی به شخص کمک کرده تا احساس بهتری داشته باشد.
  • تمرین های آرامش بخش. این تمرین ها به تمرکز ذهن کمک کرده و فرد را به آرامش می رساند.

شما می توانید این تمرینات را به تنهایی، با یک مربی یا با گوش دادن به یک صدای ضبط شده که راهنما در تمرینات است، انجام دهید.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

اگر علائم یا نشانه ای موجب نگرانیتان شد، به یک پزشک عمومی مراجعه کنید پزشک امکان دارد برای بررسی بیشتر علائم آزمایش هایی را تجویز نماید.

به دلیل مختصر بودن زمان ویزیت و زیاد بودن سوالات، آمادگی برای پرسش سوالات اهمیت زیادی دارد. در اینجا برخی اطلاعات برای کمک به شخص در آماده سازی و انتظاراتی که از پزشک دارید، آورده شده است.

آن چه می توانید انجام دهید

  • اگر پیش از ملاقات با پزشک پرهیز خاصی مثل پرهیز غذایی لازم است، از آن مطلع شده و آن را رعایت کنید.
  • اطلاعات شخصی مهم خود را یادداشت کنید، از جمله هرگونه استرس یا تغییر عمده که به تازگی در زندگی تان رخ داده است.
  • فهرستی از داروها، ویتامین ها یا مکمل هایی که مصرف می کنید را تهیه کنید.
  • یکی از اعضای خانواده یا دوستانتان را به همراه خود ببرید تا تمامی گفته های پزشک را به خاطر داشته باشید.
  • سوال هایی که می خواهید از پزشک بپرسید را یادداشت کنید.

در مورد سرطان پستان مردان، برخی از سوالات اساسی که بهتر است از پزشک بپرسید شامل موارد زیر است:

  • چه نوع سرطان پستانی دارم؟
  • سرطان در چه مرحله ای قرار دارد؟
  • آیا سرطان به خارج ازبافت پستان گسترش یافته است؟
  • آیا بیماری من قابل درمان است؟
  • آیا به آزمایش های بیشتری احتیاج دارم؟
  • گزینه های درمان من چه هستند؟
  • عوارض جانبی احتمالی هر گزینه چیست؟
  • بهترین گزینه درمانی از نظر شما چیست؟
  • درمان سرطان چه مدت طول می کشد؟
  • درمان سرطان چه تاثیری بر زندگی روزمره من دارد؟
  • دچار بیماری های دیگری نیز می باشم، چگونه می توانم به بهترین صورت این وضعیت را کنترل کنم؟
  • آیا باید به متخصص مراجعه کنم؟ این هزینه چقدر است و آیا بیمه من آن را پوشش می دهد؟
  • چه مجله ها و بروشورهایی در دسترس هستند؟ چه سایت هایی را برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می دهید؟

علاوه بر این سوالات، در پرسیدن هر سوال دیگری که برایتان پیش آمده است تردید نکنید.

از پزشک چه انتظاری می رود

پزشک معالج احتمالاً در روند معاینه و تشخیص تعدادی سؤال از شخص خواهد پرسید، از جمله:

  • چه علائمی را تجربه می کنید؟ شدت آن ها چقدر است؟
  • چه زمانی برای اولین بار علائم را تجربه کردید؟ مداوم هستند یا گاه به گاه؟
  • آیا در بستگان نزدیک، ابتلا به سرطان تشخیص داده شده است؟ چه نوع سرطانی و در چه سنی بوده است؟
ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره