آلپلیزیب

Alpelisib
نام های تجاری

آلپلیزیب (نام تجاری: پیکرای)، نوعی دارو در درمان هدفمند سرطان است که در درمان برخی انواع سرطان پستان کاربرد دارد. این دارو بیشتر برای خانم هایی که در سنین یائسگی قرار دارند تجویز می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف آلپلیزیب، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: آلپلیزیب

نام تجاری: پیکرای

موارد مصرف

داروی آلپلیزیب

از این دارو در درمان برخی انواع سرطان پستان استفاده می شود. آلپلیزیب به گروهی از داروها بنام مهارکننده های کیناز تعلق دارد و سرعت رشد سلول های سرطانی را کاهش داده یا متوقف می کند.

داروی آلپلیزیب برای درمان انواع سرطان پستان

اَشکال دارویی

قرص (150 میلی گرم، 200 میلی گرم، 50 میلی گرم)

زمان و نحوه مصرف

قبل از شروع به مصرف آلپلیزیب و قبل هر بار تکرار دوره مصرف، برگه اطلاعات دارویی را مطالعه کنید و برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک یا دکتر داروساز صحبت کنید.

برندهای مختلف این دارو کاربرد و جهت های متفاوتی دارند. برند این دارو را تغییر ندهید مگر اینکه پزشک دستور دهد.

این دارو به صورت خوراکی همراه با غذا و طبق دستور پزشک، معمولا روزی یک عدد، مصرف می شود. قرص را کامل ببلعید و از جویدن، خرد یا نصف کردن آن خودداری کنید. از مصرف قرص های آسیب دیده، خرد شده و ترک دار بپرهیزید.

دز دارو بر اساس وضعیت پزشکی بیمار، سن و پاسخ بدن به درمان تعیین می شود.

بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در زمان معین مصرف کنید.

در صورت استفراغ بعد از مصرف یک دوز، از مصرف دوز بعدی در همان روز خودداری کنید و آن را روز بعد در زمان مشخص شده مصرف نمایید.

از افزایش خودسرانه دوز دارو، تعداد دفعات مصرف دارو و یا طولانی کردن دوره درمان خودداری نمایید چرا که با این اقدامات نه تنها بیماری سریعتر بهبود نمی یابد بلکه خطر عوارض جانبی افزایش خواهد یافت.

از آنجاییکه این دارو از طریق پوست و ریه ها نیز جذب شده و می تواند به جنین آسیب بزند، زنان باردار و یا کسانی که قصد باردار شدن دارند نباید این دارو را لمس کرده و یا ذرات آن را تنفس کنند.

عوارض جانبی

عوارض جانبی که ممکن است در اثر مصرف آلپلیزیب بروز کنند عبارتند از: تهوع، استفراغ، خستگی، تغییر در حس چشایی، بی اشتهایی،کاهش وزن، و خشکی پوست. در صورت تداوم و یا تشدید هر یک از این عوارض فوراً پزشک یا دکتر داروساز را مطلع سازید.

یکی از عوارض رایج آلپلیزیب اسهال است. اسهال شدید می تواند به از دست رفتن آب زیاد از بدن (دهیدراتاسیون) و مشکلات کلیوی منجر شود. در صورت ابتلا به اسهال فوراً پزشک را مطلع سازید و برای پیشگیری از دهیدراتاسیون، مایعات کافی بنوشید. همچنین درباره داروهای بهبود دهنده اسهال با پزشک یا دکتر داروساز صحبت کنید.

عوارض داروی آلپلیزیب

ممکن است عوارضی مانند احساس درد یا ایجاد زخم در دهان نیز در اثر مصرف این دارو بروز کند. بنابراین دندان ها را به دقت و به آرامی مسواک بزنید، از مصرف دهانشویه های حاوی الکل خودداری کنید، دهان خود را با مخلوط آب خنک و جوش شیرین یا نمک شستشو دهید. بهتر است از غذاهای نرم و مرطوب استفاده نمایید.

ریزش موی موقتی نیز ممکن است رخ دهد ولی معمولاً بعد از اتمام درمان رشد موها به حالت عادی برخواهد گشت.

بیمارانی که این دارو را مصرف می کنند ممکن است عوارض جانبی جدی را تجربه کنند. با این حال به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است.

در صورت بروز عوارض جدی شامل علائم مشکلات ریوی (مانند تنگی نفس، سرفه، درد قفسه سینه) فورا به پزشک خود اطلاع دهید.

مصرف این دارو می تواند سبب افزایش قند خون شده و از این طریق باعث ایجاد یا تشدید دیابت گردد. در صورت بروز علائم قند خون بالا همچون افزایش حس تشنگی/ تکرر ادرار فورا پزشک خود را مطلع سازید. در صورتی که مبتلا به دیابت هستید باید طبق دستور پزشک قند خون خود را به طور منظم بررسی کرده و نتیجه را با پزشک خود در میان بگذارید تا در صورت لزوم داروهای دیابت، تمرینات ورزشی یا رژیم غذایی شما را تغییر دهد.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله راش پوستی (عارضه های پوستی)، علائم شبه آنفولانزا (مانند تب، بدن درد)، تورم گره های لنفاوی، لایه لایه شدن پوست، خارش/ تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور تمام عوارض جانبی آلپلیزیب را در بر نمی گیرد. بنابراین در صورت مشاهده هرگونه عارضه جانبی دیگری آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف آلپلیزیب، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. زیرا این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

قبل از مصرف این دارو پزشک یا دکتر داروساز را در جریان سوابق پزشکی خود به خصوص ابتلا به دیابت، بیماری های کبدی، واکنش های شدید پوستی ( مانند سندرم استیونز-جانسون، اریتم مولتی فرم، نکرولیز اپیدرمی سمی) قرار دهید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو به ویژه افزایش قند خون حساسیت بیشتری داشته باشند.

مصرف این دارو بر توانایی باروری در مردان و زنان تاثیر می گذارد. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.

از آن جا که این دارو از طریق پوست و ریه ها نیز جذب شده و می تواند به جنین آسیب بزند، زنان باردار و یا کسانی که قصد باردار شدن دارند نباید این دارو را لمس کرده و یا ذرات آن را تنفس کنند.

در صورتی که باردار هستید و یا تصمیم به بارداری دارید حتما به پزشک خود اطلاع دهید. زنان باید قبل از مصرف این دارو تست بارداری بدهند و در دوره مصرف این دارو نباید باردار شوند. آلپلیزیب می تواند به جنین آسیب بزند. زنانی که در سن باروری هستند و مردانی که همسران آنها در سن باروری است باید از روش های قابل اعتماد پیشگیری از بارداری در دوره درمان و یک هفته بعد از اتمام درمان، استفاده کنند. در صورتی که شما یا همسرتان در دوره مصرف این دارو باردار شدید درباره فواید و خطرات مصرف این دارو با پزشک خود صحبت کنید.

انتقال این دارو به داخل شیر مادر نامشخص است در نتیجه بدلیل خطر احتمالی این دارو برای نوزاد، شیردادن به نوزاد در دوره درمان با این دارو و یک هفته بعد از آخرین دوز توصیه نمی شود. قبل از شیر دادن به نوزاد با پزشک مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی آلپلیزیب را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

سایر داروها مانند ریفامایسین ( از جمله ریفامپین) و غیره می توانند بر دفع آلپلیزیب از بدن و نحوه عملکرد آن تاثیر بگذارند.

سوءمصرف

در صورت استفاده بیش از حد بیمار از دارو و بروز علائم جدی مانند بیهوش شدن یا سخت شدن تنفس، فوراً با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.

توجه

 از تجویز سرخود این دارو به دیگران خودداری نمایید.

در دوره مصرف دارو، باید آزمایش های تشخیصی / پزشکی (مانند تست شمارش کامل سلول های خونی، تست قند خون، تست عملکرد کلیه / کبد) انجام شود.

دز فراموش شده

در صورت فراموشی یک دز، تا 9 ساعت بعد از زمان تعیین شده، دز فراموش شده را مصرف نمایید. اگر این زمان بیشتر از 9 ساعت باشد از مصرف دز فراموش شده خودداری کرده و دز بعدی را در زمان خود مصرف نمایید. از دوبرابر کردن دز مصرفی خودداری نمایید.

نگهداری

دارو را داخل بسته خود در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری کنید. از نگه داشتن آن در حمام بپرهیزید. تمام داروها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.

از ریختن دارو به داخل چاه فاضلاب یا دستشویی خودداری کنید مگر اینکه دستورالعمل های موجود این کار را پیشنهاد دهند. در صورت منقضی شدن دارو یا عدم نیاز به آن، دارو را با استفاده از روش های مناسب دور بیندازید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره