لووفلوکساسین

Levofloxacin
نام های تجاری

لووفلوکساسین (نام تجاری: ولاتریکس، تاوانکس)، نوعی آنتی بیوتیک است که در درمان عفونت های مختلف باکتریایی از جمله عفونت های کلیه، ریه، مجاری ادراری و پوست می باشد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف لووفلوکساسین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: لووفلوکساسین

نام تجاری: لواکین، تاوانکس

موارد مصرف

داروی لووفلوکساسین (تاوانکس)

از لووفلوکساسین در درمان عفونت های باکتریایی استفاده می شود. این دارو از دسته ی داروهای آنتی بیوتیک های کینولون می باشد که باعث توقف رشد باکتری ها می شود.

این آنتی بیوتیک فقط عفونت های باکتریایی را درمان می کند. برای درمان عفونت های ویروسی مانند سرماخوردگی و یا آنفولانزا به کار نمی رود. استفاده از هر نوع آنتی بیوتیک نمی تواند از عفونت هایی که در آینده پیش می آید، جلوگیری کند.

درمان عفونت های باکتریایی با مصرف داروی لووفلوکساسین

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف دارو راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

لووفلوکساسین باید روزی یک بار، به صورت خوراکی و طبق دستور پزشک، همراه با غذا یا بدون غذا مصرف گردد. هنکام مصرف این دارو مایعات زیادی بنوشید، مگر آن که پزشک دستور دیگری داده باشد.

به منظور جلوگیری از کاهش اثربخشی دارو، آن را حداقل 2 ساعت قبل یا 2 ساعت پس از مصرف دارو های دیگر استفاده کنید. از این داروها می توان به کویناپریل، سوکرالفات، ویتامین ها، مواد معدنی (مانند آهن، روی) و دارو هایی که منیزیم، آلومینیوم یا کلسیم (مانند آنتی اسیدها، محلول دیدانوزین، نوشیدنی غنی شده با کلسیم) هستند، اشاره کرد. در رابطه با همه ی دارو های مصرفی از پزشک داروخانه سوال کنید.

دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می شود. دوز مصرفی کودکان بر اساس وزن آنها تعیین می شود.

برای بیشترین اثربخشی آنتی بیوتیک ها، آنها را در فاصله زمانی مناسب و در یک زمان مشخص و معین مصرف کنید.

حتی پس از بهبودی علائم و از بین رفتن عفونت نیز مصرف دارو نباید تا زمان تجویز شده، قطع شود، چون ممکن است عفونت بازگردد.

در صورت عدم بهبود و بدتر شدن شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید.

عوارض جانبی

حالت تهوع، اسهال، سردرد، سرگیجه، اختلال در خواب می تواند از عوارض مصرف لووفلوکساسین باشد. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی مانند کبودی، خونریزی غیرعادی، علائم اختلال کلیوی (مانند تغییر در میزان دفع ادرار)، علائم اختلال کبدی (مانند حالت تهوع، استفراغ مداوم)، بی اشتهایی، درد معده و ناحیه ی شکمی، زردی چشم و پوست و تیره شدن ادرار فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

در صورت بروز هرگونه عوارض جانبی بسیار جدی مانند درد قفسه سینه، سرگیجه شدید، غش کردن، ضربان قلب تند و نامنظم، پارگی در رگ اصلی خون به نام آئورت ( احساس درد ناگهانی)، درد ناحیه ی معده، قفسه سینه و پشت، سرفه و تنگی نفس، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

به ندرت پیش می آید که لووفلوکساسین باعث یک نوع عفونت باکتریایی روده ای (اسهال ناشی از کلستریدیوم دیفیسیل) شود. در صورت مشاهده علائمی مانند اسهال مداوم، درد و گرفتگی ناحیه ی شکمی یا معده، تب، خونی و مخاطی بودن مدفوع از مصرف داروهای ضد اسهال یا افیونی خودداری کنید؛ زیرا این داروها می توانند باعث بدتر شدن علائم شوند.

استفاده از داروی لووفلوکساسین برای دوره های طولانی مدت و مکرر، می تواند باعث برفک دهانی یا عفونت قارچی شود. در صورت مشاهده لکه های سفید در دهان، ترشحات واژن و سایر علائم به پزشک خود اطلاع دهید.

واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون جوش، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

اسهال از عوارض جانبی مصرف داروی لووفلوکساسین

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی لووفلوکساسین را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا آنتی بیوتیک های کینولون دیگر (مانند سیپروفلوکساسین، موکسی فلوکساسین، افلوکساسین) و هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف لووفلوکساسین، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص دیابت، مشکلات مفصل و تاندون (مانند التهاب تاندون، بورسیت)، اختلالت کلیوی، اختلالات روحی و ذهنی (مانند افسردگی)، بیماری عضلانی مانند (میاستنی) گراویس، اختلالات عصبی (مانند نوروپاتی محیطی)، تشنج، اختلالات عروقی (مانند آنوریسم یا انسداد آئورت یا رگهای خونی دیگر، روی هم قرار گرفتن شریان ها)، فشار خون بالا، اختلالات ژنتیکی (سندرم مارفان، الرز-سندرم دانلوس) مطلع سازید.

لووفلوکساسین می تواند بر روی موج QT نیز اثر بگذارد. طولانی شدن موج QT به ندرت می تواند باعث ضربان قلب تند، نامنظم، گاه کشنده و علائم دیگر (مانند سرگیجه شدید، غش کردن) شود. در این شرایط فوراً به پزشک مراجعه کنید.

اگر شرایط پزشکی خاصی دارید و یا داروهای دیگری مصرف می کنید که باعث طولانی شدن مدت زمان موج QT می شود، احتمال طولانی شدن موج QT، ممکن است افزایش پیدا کند. قبل از مصرف لووفلوکساسین، تمام داروهای مصرفی خود را به پزشک یا پزشک داروخانه اطلاع دهید و در صورت ابتلا به اختلالاتی مانند مشکلات قلبی (نارسایی قلبی، ضربان قلب آهسته، طولانی شدن QT در الکتروکاردیوگرافی)، سابقه خانوادگی طولانی شدن QT در الکتروکاردیوگرافی و ایست قلبی پزشک را در جریان قرار دهید.

سطح پایین پتاسیم یا منیزیم خون نیز می تواند خطر طولانی شدن موج QT را افزایش دهد. این خطر می تواند در صورت مصرف داروهای مخصوص مانند داروهای ادرار آور یا داشتن شرایطی مانند تعریق شدید، اسهال یا استفراغ افزایش یابد. در رابطه با مصرف ایمن لووفلوکساسین با پزشک خود مشورت کنید.

لووفلوکساسین به ندرت باعث تغییرات جدی در قند خون به خصوص در افرد مبتلا به دیابت می شود. قند خون خود را مطابق دستور پزشک کنترل کنید و نتایج را به پزشک خود اطلاع دهید. از بروز علائمی مانند قند خون بالا در زمان افزایش تشنگی و افزایش ادرار آگاهی داشته باشید. همچنین از علائم کاهش قند خون مانند تعریق ناگهانی، لرزش، ضربان قلب تند، گرسنگی، تار شدن بینایی، سرگیجه یا گزگز شدن دست ها و پاها را مطلع باشید. همراه داشتن قرص یا ژل گلوکز برای درمان قند خون پایین، می تواند عادت خوبی باشد. در صورت عدم دسترسی، با یک حبه قند، عسل یا آب نبات، نوشیدن آب میوه یا نوشابه غیر رژیمی، به سرعت قند خون خود را افزایش دهید. پزشک خود را در جریان واکنش بدن در حین مصرف این دارو قرار دهید. برای کمک به جلوگیری از کاهش قند خون، وعده های غذایی را مطابق یک برنامه منظم مصرف کنید و از وعده های غذایی دیگر صرف نظر نکنید. در صورت بروز هرگونه واکنش و علائمی، پزشک با تجویز یک دارو ی مخصوص دیابت و یا آنتی بیوتیک، آن را کنترل می کند.

این دارو ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

داروی لووفلوکساسین می تواند باعث افزایش حساسیت پوست نسبت به آفتاب شود. زمان در معرض آفتاب قرار گرفتن را محدود کنید. از دستگاه های سولاریوم برای برنزه کردن، استفاده نکنید. در فضای باز از کرم ضد آفتاب استفاده کنید و لباس های مخصوص بپوشید. در صورت آفتاب سوختگی، تاول های پوستی و یا قرمزی فوراً به پزشک خود مراجعه کنید.

این دارو باعث کاهش عملکرد واکسن های زنده باکتریایی (مانند واکسن تیفوئید / حصبه) می شود. از انجام واکسیناسیون در حین مصرف این دارو خودداری کنید، مگر آن که پزشک دستور داده باشد.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

مصرف لووفلوکساسین در کودکان، می تواند باعث بروز اختلالات در مفصل و تاندون شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

افراد مسن می توانند بیشتر در معرض خطر اختلال تاندون (به خصوص اگر از کورتیکواستروئیدهایی مانند پردنیزون یا هیدروکورتیزون نیز استفاده کنند)، طولانی شدن مدت موج QT و پارگی ناگهانی در رگ اصلی خون (آئورت) باشند.

تنها در صورت لزوم از این دارو در دوران بارداری استفاده کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

هنوز مشخص نیست که آیا این دارو از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود یا خیر، به همین دلیل حتماً قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی لووفلوکساسین را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

برخی از محصولاتی که ممکن است با لووفلوکساسین تداخل داشته باشند عبارتند از استرانسیم.

لووفلوکساسین مشابه افلوکساسین می باشد. در حین مصرف لووفلوکساسین، از مصرف داروهایی دارای افلوکساسین خودداری کنید.

مصرف این دارو می تواند باعث اختلال در برخی تست های آزمایشگاهی مانند آزمایش های ادرار برای تشخیص مواد مخدر و نتیجه کاذب شود. بنابراین مطمئن شوید که مسئول آزمایشگاه و پزشک، از مصرف شما از این دارو مطلع هستند.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. علائم سوء مصرف می تواند شامل سرگیجه می باشد.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

این دارو فقط برای شرایط فعلی شما تجویز شده است، از مصرف آنها در آینده بدون نظر پزشک برای عفونت های دیگر خودداری کنید.

ممکن است در هنگام شروع مصرف این دارو و در حین درمان آزمایش هایی (مانند سنجش میزان سلول های خونی، قند خون، عملکرد کلیه) انجام شود. به طور مرتب به پزشک مراجعه کنید و آزمایشات خود ر انجام دهید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود یعنی 8 ساعت از دوز قبلی گذشته بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری شود و از نگهداری دارو در دستشویی یا حمام خودداری کنید. همچنین داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره