جمی فلوکساسین

Gemifloxacin
نام های تجاری

جمی فلوکساسین (نام تجاری: فکتیو)، از دسته داروهای آنتی بیوتیک است که در درمان برونشیت و عفونت های ریوی شدید کاربرد دارد. این دارو به دلیل عوارضی که دارد معمولاً در خط آخر درمان قرار می گیرد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف جمی فلوکساسین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: جمی فلوکساسین

نام تجاری : فکتیو

موارد مصرف جمی فلوکساسین

داروی جمی فلوکساسین (فکتیو)

از جمی فلوکساسین در درمان انواع عفونت های باکتریایی استفاده می شود. این دارو رشد باکتری ها را متوقف می کند. این دارو از دسته داروهای آنتی بیوتیک های کینولون می باشد.

این آنتی بیوتیک تنها عفونت های باکتریایی را درمان می کند و در درمان عفونت های ویروسی (مانند سرماخوردگی، آنفولانزا) مؤثر نمی باشد. استفاده از آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری عفونت های آینده موثر نمی باشد.

درمان عفونت های باکتریایی با داروی جمی فلوکساسین

زمان و نحوه مصرف جمی فلوکساسین

پیش از هر بار مصرف دارو، راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

جمی فلوکساسین باید روزی یک بار، به صورت خوراکی و همراه غذا یا بدون غذا و طبق تجویز پزشک مصرف شود. دوز مصرفی دارو و مدت درمان براساس شرایط پزشکی و پاسخ بدن به درمان تعیین می شود. هنگام مصرف این دارو مایعات زیادی بنوشید مگر اینکه دستور پزشک چیز دیگری باشد.

این دارو را حداقل 2 ساعت قبل یا 3 ساعت پس از مصرف برخی داروها مصرف کنید، در غیر این صورت اثرگذاری داروها کاهش می یابد. به عنوان مثال می توان به کویناپریل، سوکرالفیت، ویتامین ها یا مواد معدنی (از جمله آهن، روی) و محصولات حاوی منیزیم یا آلومینیوم (مانند آنتی اسیدها، محلول دیدانوزین) و سایر موارد اشاره کرد. می توانید سوالات خود را از پزشک داروخانه بپرسید.

بشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود؛ بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو ، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.

مصرف جمی فلوکساسین را تا پایان زمان تجویز شده ادامه دهید، حتی اگر علائم پس از چند روز از بین بروند. قطع دارو، زودتر از موعد تجویز شده می تواند منجر به بازگشت عفونت شود.

در صورت تداوم یا بدتر شدن وضعیت، پزشک خود را در جریان امور قرار دهید.

عوارض جانبی جمی فلوکساسین

حالت تهوع، اسهال، سرگیجه، سردرد یا مشکل خواب می تواند از عوارض جمی فلوکساسین باشد. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف جمی فلوکساسین، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

سردرد از عوارض جانبی داروی جمی فلوکساسین

بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، مانند کبودی یا خونریزی غیرمعمول، علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار)، علائم مشکلات کبدی (مانند حالت تهوع یا استفراغ مداوم، از دست دادن اشتها، درد معده یا شکم، زردی چشم یا پوست، ادرار تیره) را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

در صورت بروز هرکدام از عوارض جانبی نادر اما جدی مانند درد قفسه سینه، سرگیجه شدید، غش کردن، ضربان سریع یا نامنظم قلب، علائم پارگی آئورت (درد ناگهانی و شدید در معده یا سینه یا کمر، سرفه، تنگی نفس) به پزشک مراجعه کنید.

مصرف جمی فلوکساسین به ندرت ممکن است باعث بروز نوعی بیماری شدید روده ای (اسهال مرتبط با کلستریدیوم دیفیسیل) شود که علائم آن می تواند هفته ها تا ماه ها پس از قطع درمان رخ دهند. در صورت مشاهده علائمی همچون اسهال مداوم، درد یا گرفتگی شکم و معده، خون یا مخاط در مدفوع به پزشک خود اطلاع دهید و از مصرف داروهای ضد اسهال و داروهای حاوی مخدر خودداری کنید؛ زیرا این محصولات باعث تشدد علائم می شوند.

استفاده ی طولانی مدت یا مکرر از جمی فلوکساسین منجر به برفک دهانی یا عفونت مخمر جدید خواهد شد. در صورت مشاهده لکه های سفید در دهان، تغییر ترشحات واژن یا سایر علائم جدید به پزشک خود مراجعه کنید.

واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون جوش، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید و دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

مصرف داروی جمی فلوکساسین معمولاً می تواند عارضه های پوستی خفیفی ایجاد کند که جدی نمی باشند. با این حال، تشخیص این نوع عارضه ها از نوعی واکنش آلرژیک جدی دشوار می باشد. خطر ابتلا به عارضه های پوستی در افراد کمتر از 40 سال، زنان (به خصوص اگر تحت درمان با داروهای هورمونی می باشند) یا مصرف جمی فلوکساسین بیش از 7 روز، افزایش می یابد. در صورت بروز عارضه های پوستی، مصرف دارو را متوقف کرده و بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی جمی فلوکساسین را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف جمی فلوکساسین، در صورت حساسیت به آن یا سایر آنتی بیوتیک ها (مانند سیپروفلوکساسین یا لووفلوکساسین) یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص دیابت، مشکلات مفصل یا تاندون (مانند التهاب تاندون، بورسیت)، مشکلات کلیوی، اختلالات روحی یا خلقی (مانند افسردگی)، بیماری عضلانی خاص (میاستنی گراویس)، مشکلات عصبی (مانند نوروپاتی محیطی)، اختلال تشنج، مشکلات رگ های خونی (مانند آنوریسم یا انسداد آئورت یا سایر رگهای خونی، تصلب شرایین)، فشار خون بالا، برخی شرایط ژنتیکی (سندرم مارفان ، سندرم اهلرز-دانلوس) مطلع سازید.

جمی فلوکساسین می تواند، بر ریتم قلب تأثیر بگذارد (طولانی شدن QT). طولانی شدن QT به ندرت باعث ضربان سریع و نامنظم قلب و علائم دیگر (مانند سرگیجه شدید و غش کردن) می شود. در صورت مشاهده این علائم فوراً به پزشک مراجعه کنید.

در صورت وجود شرایط خاص پزشکی یا مصرف داروهای دیگر که باعث طولانی شدن QT می شوند، خطر این عارضه افزایش می یابد. قبل از مصرف جمی فلوکساسین، تمام داروهای مصرفی یا شرایطی همچون برخی مشکلات قلبی (نارسایی قلبی، ضربان آهسته قلب، طولانی شدن QT در EKG)، سابقه خانوادگی برخی مشکلات قلبی (طولانی شدن QT در EKG یا مرگ ناگهانی قلب) را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

سطح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون نیز خطر طولانی شدن QT را افزایش می دهد. این خطر ممکن است در صورت استفاده از داروهای خاص (مانند داروهای ادرار آور یا "قرص های آب") یا داشتن شرایطی مانند تعریق شدید، اسهال یا استفراغ افزایش یابد. در رابطه با مصرف ایمن این دارو با پزشک خود مشورت کنید.

این دارو به ندرت می تواند تغییرات جدی در قند خون به خصوص در صورت ابتلا به دیابت ایجاد کند. قند خون خود را طبق دستور به طور منظم بررسی کنید و نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید. از علائم قند خون بالا، مانند افزایش تشنگی یا ادرار آگاه باشید. همچنین علائم کاهش قند خون مانند تعریق ناگهانی، لرزش، ضربان سریع قلب، گرسنگی، تاری دید، سرگیجه و خارش دست یا پاها را زیر نظر داشته باشید. همراه داشتن قرص یا ژل گلوکز برای درمان قند خون پایین عادت خوبی می باشد. در صورت عدم دسترسی به این نوع گلوکز، با خوردن یک منبع فوری قند مانند قند، عسل یا آب نبات یا نوشیدن آب میوه یا نوشابه غیر رژیمی، به سرعت قند خون خود را افزایش دهید. در رابطه با واکنش بدن و مصرف این محصول فوراً با پزشک خود صحبت کنید. برای کمک به جلوگیری از افت قند خون، وعده های غذایی را طبق یک برنامه منظم میل کنید و از عدم مصرف وعده های غذایی خودداری کنید. در صورت بروز هرگونه واکنش نسبت به این دارو، ممکن است لازم باشد پزشک آنتی بیوتیک دیگری را تجویز کند یا داروهای دیابت را تنظیم کند.

این دارو ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

جمی فلوکساسین ممکن است حساسیت شما را نسبت به آفتاب بیشتر کند. مدت زمان قرار گرفتن در معرض نور خورشید را محدود کنید. از غرفه ها و لامپ های سولاریوم خودداری کنید. در فضای باز از ضد آفتاب استفاده کنید و لباس محافظ بپوشید. در صورت آفتاب سوختگی، تاول های پوستی یا قرمزی فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

جمی فلوکساسین ممکن است سبب عملکرد نادرست واکسن های زنده ی باکتریایی (مانند واکسن تیفوئید) شود. از واکسیناسیون در حین مصرف این دارو بدون تجویز پزشک خودداری کنید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

ممکن است کودکان هنگام مصرف جمی فلوکساسین بیشتر در معرض مشکلات مفصل یا تاندون باشند. درباره خطرات و مزایای مصرف دارو با پزشک خود صحبت کنید.

همچنین ممکن است افراد مسن بیشتر در معرض خطر مشکلات تاندون (به خصوص در صورت مصرف کورتیکواستروئیدهایی مانند پردنیزون یا هیدروکورتیزون)، طولانی شدن مدت QT و پارگی یا شکستگی ناگهانی آئورت باشند.

تنها در صورت نیاز از جمی فلوکساسین در حین بارداری، استفاده کنید. در مورد خطرات و مزایای این دارو با پزشک خود صحبت کنید.

مقدار اندکی از این دارو از شیر مادر به نوزاد منتقل می شود؛ بنابراین قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی جمی فلوکساسین

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی جمی فلوکساسین را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

محصولی که ممکن است با جمی فلوکساسین تداخل داشته باشد عبارت است از: استرانسیم.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

این دارو فقط برای شرایط فعلی تجویز شده است، بنابراین برای عفونت های دیگر بدون تجویز پزشک خودداری کنید.

ممکن است قبل از شروع مصرف جمی فلوکساسین و هنگام مصرف آن آزمایش های آزمایشگاهی (مانند عملکرد کلیه، شمارش کامل خون، قند خون، کشت) انجام شود. به طور مرتب به پزشک مراجعه کنید و تست های آزمایشگاهی را انجام دهید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از نگهداری آن در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره