بیماری های مقاربتی (STD)

(Sexually Transmitted Diseases (STD

بیماری های مقاربتی به دسته ای از بیماری ها اطلاق می شود که به طور معمول در اثر رابطه جنسی محافظت نشده انتقال می یابند. در ادامه اطلاعاتی درباره انواع بیماری های مقاربتی، علائم و علل بروز آن ها و نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.

نگاه کلی

بیماری های مقاربتی (STDs) یا عفونت های مقاربتی (STLs)، بیماری هایی هستند که در اثر تماس جنسی انتقال می یابند. ارگانیسم هایی (باکتری ها، ویروس ها یا انگل ها) که باعث بیماری های مقاربتی می شوند، از طریق خون، مایع منی یا ترشحات واژن و سایر مایعات بدن شخصی به شخص دیگر منتقل می شوند.

گاهی، این عفونت ها به صورت غیر جنسی هم منتقل می شوند، از جمله: از مادر به نوزاد در دوران بارداری یا در حین زایمان، انتقال خون یا استفاده از سرنگ مشترک.

بیماری های مقاربتی همیشه علامت ایجاد نمی کنند، بنابراین انتقال بیماری های مقاربتی از افرادی که کاملاً سالم به نظر می رسند و حتی از ابتلا به عفونت اطلاعی ندارند، امکان پذیر است.

(STD) بیماری های مقاربتی

علائم

بیماری های مقاربتی (STDs) یا عفونت های مقاربتی (STIs) طیف وسیعی از علائم را ایجاد می کنند و حتی ممکن است هیچ علائمی را هم به وجود نیاورند. به همین دلیل تا زمان بروز علائم و عوارض یا تشخیص ابتلای شریک جنسی به این بیماری، این بیماری مورد توجه قرار نمی گیرد. علائم نشان دهنده STI عبارتند از:

  • زخم یا برجستگی در اندام  های تناسلی، ناحیه دهان یا رکتوم
  • درد یا سوزش ادرار
  • ترشح از آلت تناسلی مرد
  • ترشحات غیر معمول واژن یا بوی غیرمعمول آن
  • خونریزی غیر معمول واژن
  • درد در هنگام رابطه جنسی
  • غدد لنفاوی دردناک و متورم، به ویژه در کشاله ران، اما گاهی گره های لنفاوی دورتر هم درگیر می شوند.
  • درد زیر شکم
  • تب
  • راش (عارضه های پوستی) روی بدن، دست ها یا پاها

درد زیر شکم از علائم بیماری های مقاربتی

بسته به عامل بیماری (نوع ارگانیسم)، علائم از چند روز تا چند سال پس از مواجهه با آن بروز می کند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

در موارد زیر باید فوراً به پزشک مراجعه کرد:

  • فرد از نظر جنسی فعال باشد و در معرض عفونت قرار گرفته باشد
  • فرد علائم بیماری را داشته باشد

بهتر است در موارد زیر با پزشک مشورت کرد:

  • هنگامی که فرد از نظر جنسی فعال شود یا 21 ساله شود (هرکدام که زودتر اتفاق بیفتد)
  • قبل از شروع رابطه جنسی با شریک جدید

علل بیماری

بیماری های مقاربتی (STDs) یا عفونت های مقاربتی (STIs) به علل زیر ایجاد می شوند:

فعالیت و رابطه جنسی در انتقال بسیاری از بیماری های دیگر نیز نقش دارد، با این حال ممکن است آلودگی بدون تماس جنسی هم منتقل شود. به عنوان مثال از این دسته می توان به ویروس های هپاتیت آ، ب و سی، شیگلا و ژیاردیا اینتستینالیس اشاره کرد.

عوامل خطرساز (ریسک فاکتورها)

هرکسی که از نظر جنسی فعال باشد، در معرض درجاتی از خطر ابتلا به بیماری مقاربتی (STD) یا عفونت مقاربتی (STI) قرار دارد. عواملی که این خطر را افزایش می دهند عبارتند از:

  • رابطه جنسی محافظت نشده. رابطه جنسی واژینال یا مقعدی توسط شریک آلوده بدون استفاده از کاندوم (لاتکس یا پلی اورتان)، به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی را افزایش می دهد. استفاده نادرست از کاندوم نیز می تواند خطر ابتلا را افزایش دهد. رابطه جنسی دهانی خطر کمتری دارد، اما همچنان امکان انتقال عفونت ها بدون کاندوم وجود دارد.
  • رابطه جنسی با چندین شریک. رابطه جنسی با تعداد افراد بیشتر، خطر را بیشتر می کند.
  • داشتن سابقه عفونت های جنسی. داشتن یک عفونت مقاربتی باعث می شود تا احتمال ابتلا به سایر عفونت های مقاربتی بیشتر شود.
  • اجبار به انجام رابطه جنسی یا فعالیت جنسی. مقابله با تجاوز یا حمله دشوار است، اما مهم است که هرچه سریع تر به پزشک مراجعه شود تا غربالگری، درمان و حمایت عاطفی آغاز شود.
  • سوء استفاده از الکل یا مصرف مواد مخدر. مصرف مواد مخدر، عملکرد صحیح عقل را مختل کرده و فرد را به سمت رفتارهای پرخطر سوق می دهد.
  • تزریقی. بسیاری از عفونت های جدی از جمله HIV، هپاتیت ب و سی می توانند به دلیل استفاده از سرنگ مشترک منتقل شوند.

عوامل خطرساز ابتلا به بیماری های مقاربتی

انتقال از مادر به نوزاد

برخی بیماری های مقاربتی مانند سوزاک، کلامیدیا، اچ آی وی و سفلیس، طی بارداری یا زایمان از مادر آلوده به فرزند منتقل می شوند. عفونت های جنسی در نوزادان مشکلات جدی ایجاد کرده یا حتی باعث مرگ می شود. تمام زنان باردار باید از نظر این عفونت ها غربال شده و تحت درمان قرار گیرند.

عوارض بیماری

از آنجا که بسیاری افراد در مراحل اولیه بیماری مقاربتی (STD) یا عفونت مقاربتی (STI) علائمی را تجربه نمی کنند، غربالگری STI در پیشگیری از عوارض مهم است.

عوارض احتمالی عبارتند از:

  • لگن درد
  • ناراحتی حین بارداری
  • التهاب چشم
  • آرتروز
  • بیماری التهابی لگن
  • ناباروری
  • بیماری قلبی
  • بعضی سرطان ها مانند سرطان رحم و سرطان مقعد ناشی از HPV

آرتروز از عوارض بیماری های مقاربتی

پیشگیری از بروز بیماری

روش های مختلفی برای جلوگیری یا کاهش خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی (STD) یا عفونت های مقاربتی (STI) وجود دارد.

  • داشتن شریک جنسی سالم. روش قابل اعتماد برای جلوگیری از بیماری های مقاربتی، ماندن در رابطه ای طولانی مدت با یک شریک جنسی می باشد که در آن رابطه، هردو نفر فقط با یکدیگر رابطه جنسی برقرار می کنند و هیچ یک از دو شریک زندگی، آلوده نباشند.
  • صبر و آزمایش. تا زمانی که هر دو نفر از نظر بیماری مورد آزمایش قرار نگرفته اند، از رابطه واژینال و مقعدی خودداری کنند. رابطه دهانی خطر کمتری دارد، اما همچنان می تواند خطرساز باشد.
  • واکسیناسیون. واکسیناسیون زودهنگام، قبل رابطه جنسی، در پیشگیری از انواع خاصی از بیماری مؤثر می باشد. واکسن های ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، هپاتیت آ و ب در دسترس هستند. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) واکسن HPV را برای دختران و پسران 11 و 12 ساله توصیه می کنند. برخی انواع واکسن HPV تا 40 سالگی قابل تزریق می باشند.
  • استفاده صحیح از کاندوم برای هر رابطه جنسی. برای هر عمل جنسی، چه از راه دهان، چه واژن یا مقعد، از کاندوم لاتکس استفاده شود. هرگز از روان کننده های روغنی مانند وازلین همراه با کاندوم لاتکس استفاده نشود. کاندوم های ساخته شده از غشاهای طبیعی توصیه نمی شوند زیرا در جلوگیری از بیماری های مقاربتی مؤثر نیستند. همچنین، روش های جلوگیری از بارداری مانند قرص های ضد بارداری خوراکی یا دستگاه داخل رحمی (IUD)، از ابتلا به بیماری های مقاربتی جلوگیری نمی کنند.
  • ختنه مردان. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد ختنه مردان خطر ابتلا به HIV از زنی را که آلوده است، تا 60% کاهش می دهد. ختنه شدن مردان می تواند به پیشگیری از انتقال HPV دستگاه تناسلی و تبخال تناسلی کمک کند.

واکسیناسیون از راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری های مقاربتی

تشخیص

آزمایش ها

اگر سابقه جنسی و علائم فعلی حاکی از آن باشد که فرد به بیماری مقاربتی (STD) یا عفونت مقاربتی (STI) مبتلا است، آزمایش ها، عامل بیماری را شناسایی کرده و عفونت ها را حتی پیش از شروع علائم نشان می دهند.

  • آزمایش خون. آزمایش خون می تواند HIV یا مراحل آخر سفلیس را تشخیص دهد.
  • نمونه ادرار. برخی بیماری ها با نمونه ادرار قابل تأیید هستند.
  • نمونه ترشحات. اگر زخم های دستگاه تناسلی باز باشند، پزشک مایعات و نمونه هایی از زخم ها را برای تشخیص نوع عفونت آزمایش می کند.

تشخیص بیماری های مقاربتی با آزمایش خون

غربالگری

آزمایش بیماری در کسی که علائمی ندارد، غربالگری نامیده می شود. بیشتر اوقات، غربالگری عفونت های مقاربتی بخشی معمول از مراقبت های بهداشتی نیست، اما به طور کلی توصیه هایی در این مورد می شود:

همه افراد برای حداقل یک بار. انجام آزمایش خون یا بزاق برای تشخیص ویروس نقص ایمنی انسانی که باعث ایدز می شود (HIV) در افراد 15 تا 65 سال لازم است. به افراد در معرض خطر، توصیه می شود هر ساله آزمایش HIV انجام دهند.

متخصصان توصیه می کنند همه افراد بزرگسال از نظر هپاتیت سی و افراد بالای 18 سال حداقل یک بار از نظر هپاتیت ب مورد غربالگری قرار گیرند.

خانم های باردار. به طور کلی تمام زنان باردار باید در اوایل بارداری از نظر HIV، هپاتیت ب، کلامیدیا و سیفلیس غربال شوند. آزمایش های غربالگری سوزاک و هپاتیت سی نیز در زنان باردار که بیشتر در معرض عفونت قرار داشته اند، تجویز می شود.

زنان 21 ساله و بالاتر. آزمایش پاپ اسمیر برای تشخیص ناهنجاری های دهانه رحم، از جمله التهاب، تغییرات پیش سرطانی و سرطان، که اغلب توسط سویه های خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شود، انجام می شود. متخصصان توصیه می کنند که زنان از 21 سالگی هر سه سال یک بار آزمایش پاپ اسمیر انجام دهند. بعد از 30 سالگی، متخصصان توصیه می کنند که هر پنج سال یک بار آزمایش HPV و آزمایش پاپ اسمیر انجام شود. آزمایش پاپ اسمیر هر سه سال نیز قابل قبول است.

زنان زیر 25 سال که از نظر جنسی فعال هستند. متخصصان توصیه می کنند که تمام زنان فعال جنسی زیر 25 سال از نظر عفونت کلامیدیا آزمایش شوند. آزمایش کلامیدیا توسط نمونه ادرار یا مایع واژن انجام می شود که فرد می تواند خودش نمونه را تهیه کند.

برخی متخصصان توصیه می کنند آزمایش کلامیدیا، سه ماه پس از اینکه نتیجه آزمایش مثبت شد و فرد تحت درمان قرار گرفت، تکرار شود. عفونت مجدد توسط شریک درمان نشده یا تحت درمان، معمول است؛ بنابراین برای تأیید بهبودی عفونت به آزمایش دوم نیاز می باشد.

غربالگری سوزاک نیز برای زنان فعال جنسی زیر 25 سال توصیه می شود.

افراد مبتلا به HIV. اگر فرد به HIV مبتلا باشد، خطر ابتلا به سایر بیماری های مقاربتی به طرز چشمگیری افزایش می یابد. متخصصان پس از تشخیص HIV، آزمایش فوری را برای تشخیص بیماری سیفلیس، سوزاک، کلامیدیا و تبخال، تجویز می کنند. آنها همچنین توصیه می کنند که افراد مبتلا به HIV از نظر هپاتیت سی مورد غربالگری قرار گیرند.

افرادی که شریک جدیدی دارند. قبل برقراری رابطه واژینال یا مقعدی با شرکای جدید، هردو نفر باید از نظر STI مورد آزمایش قرار گیرند. با این حال، آزمایش معمول برای تبخال دستگاه تناسلی توصیه نمی شود مگر این که علائمی وجود داشته باشد.

درمان

درمان بیماری های مقاربتی (STDs) یا عفونت های مقاربتی (STIs) ناشی از باکتری، به طور کلی آسان تر است. عفونت های ویروسی قابل کنترل هستند اما همیشه بهبود نمی یابند. اگر فرد، باردار و مبتلا به بیماری باشد، درمان، از ابتلای کودک به بیماری جلوگیری کرده یا خطر آن را کاهش می دهد.

درمان، بسته به عفونت شامل یکی از موارد زیر است:

آنتی بیوتیک ها. آنتی بیوتیک ها، اغلب در یک دوز، بسیاری از عفونت های باکتریایی و انگلی منتقله از راه جنسی، از جمله سوزاک، سفلیس، کلامیدیا و تریکومونیازیس را درمان می کنند.

دوره درمان با آنتی بیوتیک باید به طور کامل طی شود. علاوه بر این، پرهیز از رابطه جنسی تا هفت روز پس از اتمام درمان آنتی بیوتیک و بهبود همه زخم ها، بسیار مهم است. متخصصان همچنین پیشنهاد می کنند در مدت سه ماه، دوباره آزمایش ها انجام شوند، زیرا احتمال عفونت مجدد زیاد است.

داروهای ضد ویروس. در صورت ابتلا به تبخال (هرپس) یا HIV، داروی ضد ویروسی تجویز می شود.

اگر داروی ضد ویروس روزانه مصرف شود، احتمال عود آن کمتر خواهد بود. با این حال همچنان احتمال انتقال بیماری به شریک جنسی وجود دارد.

داروهای ضد ویروسی، عفونت HIV را برای سال های طولانی کنترل می کنند. اما باید توجه داشت ویروس همچنان در بدن قرار داشته و می تواند منتقل شود، هرچند احتمال آن کمتر شده باشد.

هرچه درمان زودتر شروع شود، مؤثرتر هم خواهد بود. اگر داروها دقیقاً طبق دستورالعمل مصرف شوند، تعداد ویروس ها به اندازه ای کم می شوند که به سختی قابل تشخیص هستند.

فرد مبتلا به بیماری مقاربتی، باید از پزشک در مورد زمان آزمایش مجدد پس از درمان، بپرسد. آزمایش مجدد، نشان می دهد که آیا درمان مؤثر بوده و فرد مجدداً آلوده شده است یا خیر.

اطلاع به شریک جنسی و درمان پیشگیرانه

اگر آزمایش ها نشان داد که فرد مبتلا به بیماری های جنسی می باشد، شرکای جنسی او از جمله شریک فعلی و سایر شرکا، که طی سه ماه تا یک سال گذشته با او رابطه داشته اند، باید مطلع شوند تا به انجام آزمایش اقدام کنند. اگر آنها آلوده باشند، باید درمان را شروع کنند.

راهکارهایی برای کنار آمدن با بیماری

آگاهی از ابتلا به بیماری مقاربتی می تواند بسیار آزاردهنده باشد. فرد اگر احساس کند که به او خیانت شده است یا خودش، دیگران را آلوده کرده است شرمنده و عصبانی می شود. راهکارهایی می تواند کمک می کند تا شخص با بیماری کنار بیاید:

  • توقف در مقصر دانستن. تصور نشود که شریک زندگی خیانت کرده است. ممکن است یک یا هردو نفر توسط شریک قبلی در زندگی آلوده شده باشند.
  • صادق بودن با کارکنان مراقبت های بهداشتی. وظیفه آنها قضاوت بیمار نیست، بلکه ارائه راهکارهای درمانی و جلوگیری از شیوع بیماری های مقاربتی است. هرچزی که به آنها گفته می شود، به طور محرمانه باقی می ماند.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

اکثر مردم در به اشتراک گذاشتن جزئیات تجربیات جنسی، احساس راحتی نمی کنند، اما مطب پزشک مکانی است که باید اطلاعاتی بیان شود تا شخص از مراقبت های مناسب برخوردار شود.

آن چه می توانید انجام دهید

  • آگاه بودن از هرگونه محدودیت، پیش از مراجعه. هنگام تعیین وقت در مورد اقداماتی که لازم است از قبل انجام شود، سوال شود.
  • نوشتن علائمی که تجربه شده اند، حتی اگر به نظر با بیماری ارتباطی ندارند.
  • تهیه لیستی از تمام داروها، ویتامین ها مکمل های مصرفی.
  • سوال هایی که فرد می خواهد از پزشک بپرسد.

برخی سوالات اساسی که بهتر است از پزشک پرسیده شوند عبارتند از:

  • این عفونت ها دقیقاً چگونه انتقال می یابند؟
  • آیا این بیماری از بچه دار شدن جلوگیری می کند؟
  • در صورت بارداری، این بیماری به کودک منتقل خواهد شد؟
  • آیا می توان دوباره به این بیماری مبتلا شد؟
  • آیا این بیماری می تواند از فردی که فقط یک بار با او رابطه جنسی برقرار شده است، منتقل شده باشد؟
  • آیا این بیماری می تواند به شخصی که فقط یک بار رابطه جنسی با او انجام شده است، منتقل شود؟
  • در صورت وجود سایر بیماری ها، چگونه آنها با هم به بهترین وجه مدیریت شوند؟
  • آیا حین معالجه نباید رابطه جنسی انجام شود؟
  • آیا شریک زندگی هم برای معالجه باید به پزشک مراجعه کند؟

از پزشک چه انتظاری می رود

ارائه گزارش کامل از علائم و سابقه جنسی، به پزشک کمک می کند تا مراقبت، به بهترین وجه انجام شود. در اینجا برخی سوالاتی که پزشک ممکن است بپرسد آورده شده است:

  • چه علائمی باعث تصمیم برای مراجعه به پزشک شد؟ چه مدت این علائم وجود داشته اند؟
  • آیا فرد از نظر جنسی با مردان، زنان یا هردو، رابطه دارد؟
  • آیا در حال حاضر یک شریک جنسی یا بیشتر از آن وجود دارد؟
  • چه مدت با شریک زندگی یا شرکای فعلی رابطه جنسی وجود داشته است؟
  • آیا تا به حال تزریق مواد مخدر انجام شده است؟
  • آیا تا به حال با شخصی که دارو تزریق کرده است، رابطه جنسی برقرار شده است؟
  • برای محافظت در برابر بیماری های مقاربتی چه اقدامی انجام شده است؟
  • برای جلوگیری از بارداری چه کاری انجام شده است؟
  • آیا پزشک یا پرستار با شما تا به حال در مورد ابتلا به کلامیدیا، تبخال، سوزاک، سیفلیس یا HIV صحبت کرده اند؟
  • آیا تاکنون برای ترشحات دستگاه تناسلی، زخم های دستگاه تناسلی، ادرار دردناک یا عفونت اندام های جنسی تحت درمان قرار گرفته اید؟
  • در سال گذشته چند شریک جنسی داشته اید؟ در دو ماه گذشته چطور؟
  • آخرین تماس جنسی شما چه زمانی بوده است؟

در این بین چه کارهایی می توان انجام داد

اگر فکر می کنید به بیماری های مقاربتی مبتلا هستید، بهتر است تا زمانی که با پزشک صحبت نکرده اید، رابطه جنسی نداشته باشید. اگر قبل از مراجعه به پزشک، رابطه جنسی دارید، حتماً با استفاده از کاندوم رابطه جنسی محافظت شده ای را داشته باشید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره