اسپری بکلومتازون (استنشاقی)

Beclomethasone Inhalation
نام های تجاری

اسپری بکلومتازون (نام تجاری: کیووار، بکلوتروکس)، از داروهای کورتیکواستروئیدی است که از بروز حمله های آسمی در بزرگسالان و کودکان بالای 4 سال جلوگیری می کند. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف اسپری بکلومتازون، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: اسپری بکلومتازون

نام تجاری: کیووار، بکلوتروکس

موارد مصرف

اسپری بکلومتازون (بکلوتروکس)

از اسپری بکلومتازون در پیشگیری و کنترل علائم (خس خس سینه و تنگی نفس) ناشی از آسم استفاده می شود. این دارو متعلق به دسته ای از داروها است که به عنوان کورتیکواستروئید شناخته می شوند. این دارو مستقیماً بر روی ریه ها اثر کرده و با کاهش تحریک و تورم مجاری تنفسی، تنفس را تسهیل می کند. برای جلوگیری از مشکلات تنفسی (حملات خس خس سینه / تنگی نفس)، از این دارو باید به طور منظم استفاده شود. اثرگذاری بکلومتازون سریع نبوده و نباید از آن برای تسکین حمله آسم استفاده کرد. در صورت بروز حمله های آسمی، باید طبق دستورالعمل از داروهای سریع الاثر تسکین دهنده استفاده نمود.

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف دارو راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

در صورت مصرف اسپری بکلومتازون برای اولین بار یا شروع مصرف آن بعد از 10 روز یا بیشتر، از دستورالعمل های مربوط به آماده سازی اسپری به پیروی کنید. نیازی به تکان دادن اسپری استنشاقی نمی باشد. هنگام استفاده از اسپری استنشاقی، از ورود دارو به چشم خود جلوگیری کنید.

اسپری بکلومتازون از طریق دهان استنشاق و معمولا دو بار در روز یا مطابق دستور پزشک مصرف می شود. دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می شود.

اگر دو مرتبه استنشاق تجویز شده است، حداقل 1 دقیقه بین آنها صبر کنید. اگر به طور همزمان از دستگاه های استنشاقی دیگری نیز جهت مصرف داروهای مختلف استفاده می کنید، حداقل 1 دقیقه بین مصرف سایر داروها و این دارو صبر کنید.

کنترل علائم ناشی از آسم با اسپری بکلومتازون

برای جلوگیری از بروز خشکی دهان، گرفتگی صدا و عفونت های مخمری دهان، پس از هر بار استفاده از دارو، دهان خود را با آب بشویید. از قورت دادن آبی که برای شستشو استفاده می شود، خودداری کنید.

تعداد دفعاتی که از اسپری استنشاقی بکلومتازون استفاده می کنید را در نظر بگیرید و بعد از اتمام تعداد دفعات مصرف، بر طبق تعداد یادداشت شده بر روی بسته بندی، اسپری استنشاقی را از دسترس خارج کنید حتی اگر به نظر برسد که دارویی در کپسول باقی مانده است. از دستورالعمل های مربوط به تمیز کردن اسپری استنشاقی پیروی کنید. از شستن اسپری استنشاقی و قرار دادن هر قسمتی از آن در آب خودداری کنید.

بشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود؛ بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید. حتی پس از بهبودی علائم نیز مصرف دارو نباید قطع شود. از افزایش میزان دوز مصرفی بدون تأیید پزشک و مصرف طولانی تر از میزان تجویز شده خودداری کنید. استفاده بیش از حد از اسپری بکلومتازون نه تنها باعث تسریع بهبودی نمی شود بلکه می تواند خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش می دهد.

از قطع ناگهانی دارو بدون مشورت با پزشک خودداری کنید. زیرا برخی از بیماری ها با قطع ناگهانی دارو بدتر می شوند و ممکن است نیاز به کاهش تدریجی دوز مصرفی داشته باشند.

لازم است استفاده به جا از هر کدام یک از اسپری های استنشاقی خود را بیاموزید و بدانید کدام اسپری را باید به صورت روزانه (داروهای کنترل کننده) و کدام یک را در صورت بدتر شدن ناگهانی وضعیت تنفس (داروهای تسکین دهنده سریع الاثر) استفاده کنید. پیشاپیش در رابطه با انجام اقدامات لازم در صورت ابتلا به سرفه یا تنگی نفس جدید یا وخیم تر، خس خس سینه، افزایش خلط، نتایج نا خوشایند حاصل از بررسی پیک فلومتر، بیدار شدن از خواب شبانه با مشکل تنفسی، استفاده زیاد از اسپری استنشاقی تسکین دهنده سریع الاثر خود، (بیش از 2 روز در هفته)، یا اگر به نظر می رسد اسپری استنشاقی تسکین دهنده سریع الاثر شما بخوبی کار نمی کند، از پزشک خود سوال کنید. همچنین بدانید که کدام یک از مشکلات تنفسی ناگهانی را خودتان می توانید برطرف کنید و کدام یک نیازمند مراجعه فوری به پزشک می باشد.

در صورت مصرف مرتب داروی کورتونی خوراکی دیگر (مانند پردنیزون)، از قطع ناگهانی مصرف آن خودداری کنید مگر به دستور پزشک. در برخی شرایط (مانند آسم، آلرژی)، با قطع ناگهانی دارو، احتمال دارد وضعیت بدتر شود. در صورت قطع ناگهانی مصرف دارو، احتمال بروز علائم ترک (مانند ضعف، کاهش وزن، حالت تهوع، درد عضلانی، سردرد، خستگی، سرگیجه) نیز وجود دارد. به منظور کمک به جلوگیری از بروز علائم ناشی از قطع مصرف دارو، پزشک به آرامی و بعد از شروع استفاده از بکلومتازون، دوز داروی قدیمی را کاهش می دهد. در صورت قطع مصرف دارو، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را مطلع سازید.

تاثیر اسپری بکلومتازون را می توانید از 24 ساعت بعد از مصرف دارو احساس کنید، اما رسیدن به نتیجه کامل و مطلوب، ممکن است 3 هفته یا بیشتر زمان ببرد. در صورت عدم بهبودی یا بدتر شدن وضعیت، به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی

خشکی گلو یا گلو درد، گرفتگی صدا، احساس طعم نامطبوع در دهان، سردرد یا تغییر صدا می تواند از عوارض مصرف اسپری بکلومتازون باشد. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.

گلودرد از عوارض جانبی اسپری بکلومتازون

اسپری بکلومتازون به ندرت پس از مصرف، باعث بروز مشکلات شدید و ناگهانی تنفسی یا آسم می شود. در صورت وخیم تر شدن ناگهانی مشکل تنفسی، به سرعت از اسپری تنفسی تسکین دهنده سریع الاثر خود استفاده و فوراً به پزشک مراجعه کنید.

از آنجایی که بکلومتازون سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند، امکان کاهش توانایی بدن جهت مبارزه علیه عفونت ها وجود دارد. این مسئله می تواند باعث ابتلای فرد به یک عفونت جدی و یا تشدید هر عفونتی شود. در صورت مشاهده علائم عفونت (مانند گوش درد، گلودرد، تب، لرز)، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. استفاده از این دارو به مدت طولانی یا مداوم می تواند منجر به برفک دهانی (عفونت مخمر) شود. در صورت مشاهده لکه های سفید در دهان یا زبان خود به پزشک مراجعه کنید.

در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی نادر اما بسیار جدی مانند خستگی غیرطبیعی، مشکلات بینایی، کبودی یا خونریزی سریع، پف کردن صورت، رشد غیرمعمول مو، تغییرات ذهنی یا خلقی (مانند افسردگی، نوسانات خلقی، تحریک پذیری)، ضعف و درد عضلانی، نازک شدن پوست، ترمیم کند زخم، افزایش تشنگی یا تکرر ادرار، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون جوش، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی اسپری بکلومتازون را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف اسپری بکلومتازون، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص بیماری های چشمی (مانند آب مروارید، آب سیاه / گلوکوم)، بیماری های کبدی، مشکلات تیروئیدی، دیابت، مشکلات معده / روده (مانند دایورتیکولیت، زخم)، تحلیل رفتن استخوان ( پوکی استخوان)، عفونت های فعلی / گذشته (مانند سل، آزمایش سل مثبت، هرپس، قارچ)، مشکلات خونریزی، شرایط روحی / خلقی (مانند روان پریشی، اضطراب، افسردگی) مطلع سازید.

در صورت تغییر داروی کورتیکواستروئید خوراکی (مانند قرص پردنیزون) به فرم استنشاقی، طی 12 ماه گذشته یا مصرف طولانی مدت از این محصول با دوزهای بالا، ممکن است پاسخ بدن به فشار های جسمی دشوار باشد. بنابراین، قبل از جراحی یا انجام درمان اضطراری، یا در صورت ابتلا به بیماری یا جراحت جدی، پزشک یا دندانپزشک خود را از مصرف این دارو یا مصرف کورتیکواستروئید خوراکی طی 12ماه گذشته، مطلع سازید. در صورت بروز خستگی غیر طبیعی یا شدید و کاهش وزن، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین کارت هوشمند سلامت خود را به همراه داشته باشید تا مصرف داروهای کورتونی (یا داشتن سابقه مصرف آن ها) شما مشخص شود.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

اسپری بکلومتازون می تواند علائم عفونت را پنهان و خطر ابتلا به عفونت ها را افزایش دهد یا ممکن است عفونت های فعلی را وخیم تر کند؛ بنابراین، به منظور جلوگیری از شیوع عفونت، دستان خود را به خوبی بشویید. از تماس با افراد مبتلا به عفونت / ناقلین (مانند آبله مرغان، سرخک، آنفولانزا) خودداری کنید. در صورت قرارگرفتن در معرض عفونت و جهت اطلاع از جزئیات بیشتر، با پزشک خود مشورت کنید.

اسپری بکلومتازون می تواند عملکرد واکسن ها را تضعیف کند؛ بنابراین، هنگام مصرف این دارو از دریافت هرگونه واکسیناسیون بدون تایید پزشک خود، خودداری کنید. از تماس با افرادی که به تازگی واکسن های زنده دریافت کرده اند (مانند واکسن آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می شود) اجتناب کنید.

اسپری بکلومتازون در صورت مصرف طولانی مدت می تواند به صورت موقتی، رشد کودکان را آهسته کند. البته آسم کنترل نشده نیز می تواند سرعت رشد را کند کند. به طور منظم به پزشک مراجعه کنید تا قد فرزند شما بررسی شود.

تنها در صورت لزوم از این دارو در دوران بارداری، استفاده کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

هنوز مشخص نیست که آیا این دارو از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود یا خیر، به همین دلیل حتماً قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی اسپری بکلومتازون را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

برخی از محصولاتی که ممکن است با اسپری بکلومتازون تداخل داشته باشند عبارتند از: آلدسلوکین، سایر داروهایی که سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کنند (مانند آزاتیوپرین، سیکلوسپورین، داروهای شیمی درمانی سرطانمیفپریستون.

این محصول ممکن است در برخی آزمایشات آزمایشگاهی (مانند آزمایشات پوستی) تداخل ایجاد کند. مطمئن شوید که پرسنل آزمایشگاه و کلیه پزشکان از مصرف شما از این دارو مطلع هستند.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد اسپری بکلومتازون و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

از انجام منظم آزمایش های پزشکی دوره ای (مانند سطح کورتیزول، شمارش خون، اندازه گیری قد / وزن، آزمایش تراکم استخوان، معاینات چشم) غافل نشوید. انجام این آزمایش ها می توانند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کنند. جهت کسب اطلاعات دقیق تر، با پزشک خود مشورت کنید.

در معرض مواد حساسیت زا (مانند گرده گیاهان، غبار)، مواد محرک، دود سیگار و سایر عواملی که باعث تشدید آسم می شوند خودداری کنید.

اکثر مردم مبتلا به آسم یا بیماری مداوم ریه باید سالانه واکسن آنفولانزا دریافت کنند. با پزشک خود مشورت کنید.

اسپری بکلومتازون در صورت استفاده طولانی مدت در بزرگسالان، می تواند خطر تحلیل رفتن استخوان (پوکی استخوان) را افزایش دهد. با پزشک خود در رابطه با خطر احتمالی و درمان های موجود برای پوکی استخوان صحبت کنید. ایجاد تغییراتی در سبک زندگی مانند ورزش هایی با تحمل وزن، دریافت کافی کلسیم و ویتامین D، قطع سیگار و محدود کردن الکل خطر تحلیل رفتن استخوان را کاهش می دهد. برای کمک به پیشگیری از پوکی استخوان در مراحل بعدی زندگی، کودکان را به ورزش و رژیم غذایی سالم (از جمله کلسیم) تشویق کنید.

استفاده از یک پیک فلومتر را بیاموزید و روزانه از آن استفاده کنید. در صورت عدم بهبود و بدتر شدن شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید. (مانند اعلام نتیجه پیک فلومتر در محدوده زرد / قرمز یا افزایش استفاده از اسپری های تنفسی).

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

اسپری بکلومتازون را در دمای محیط و به دور از نور و رطوبت نگه دارید و برای جلوگیری از رطوبت ماده خشک کننده را در بسته دارو نگاه داشته و از نگهداری دارو در دستشویی یا حمام خودداری کنید. همچنین داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره