اسپری ایپراتروپیوم (نام تجاری: آتروونت)، از داروهای گشادکننده راه های هوایی در ریه است که از بروز احساس خفگی و تنگی نفس ناشی از بیماری های مزمن ریه جلوگیری می کند. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف اسپری ایپراتروپیوم، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: ایپراتروپیوم بروماید
نام تجاری: آتروونت
از ایپراتروپیوم برای جلوگیری از خس خس سینه و تنگی نفس ناشی از بیماری های ریوی (بیماری های مزمن انسداد ریه - COPD که شامل برونشیت و آمفیزم است) استفاده می شود. این دارو با کاهش انقباضات ماهیچه های اطراف مجاری تنفسی باعث تسهیل تنفس می شود. همچنین کنترل علائم مشکلات تنفسی می تواند زمان غیبت از محل کار یا مدرسه را کاهش دهد.
برای جلوگیری از علائم بیماری ریوی، باید به طور مرتب از اسپری ایپراتروپیوم استفاده شود. از اسپری تسکین فوری خود (مانند آلبوترول، که در بعضی از کشورها به آن سالبوتامول نیز گفته می شود) برای خس خس سینه یا تنگی نفس ناگهانی استفاده کنید، مگر اینکه دستور پزشک خلاف این باشد. ایپراتروپیوم به سرعت اسپری تسکین فوری کار نمی کند، اما در صورت تجویز پزشک، میتواند گاهی برای تسکین علائم خس خس سینه یا تنگی نفس ناگهانی استفاده شود.
پیش از هر بار مصرف اسپری ایپراتروپیوم راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.
در صورت استفاده از اسپری برای اولین بار یا عدم استفاده از آن برای بیش از سه روز، دستورالعمل آزمایش اسپری ها در هوا را دنبال کنید. هنگام آزمایش اسپری در هوا دقت کنید که اسپری را دور از صورت آزمایش کنید تا با چشم تماس نداشته باشد و این کار را تا زمانی که دارو به صورت کاملا یک دست اسپری شود ادامه دهید.
اسپری ایپراتروپیوم باید روزی 2 بار طبق دستورالعمل پزشک در دهان اسپری شود. از ورود دارو به داخل چشم ها خودداری کنید. ورود دارو به چشم می تواند منجر به احساس درد و تحریک چشم، تاری دید موقت و سایر اختلالات بینایی شود. علاوه بر این، هنگام اسپری دارو لب های خود را محکم در اطراف محل قرار گرفتن دهان بر روی اسپری قرار دهید.
اگر دوز تجویز شده برای شما 2 پاف است، حداقل یک دقیقه بین هر پاف صبر کنید و در صورت استفاده از اسپری های دیگر، بین مصرف هر کدام حداقل یک دقیقه تامل کنید.
پس از استفاده از اسپری دهان برای جلوگیری از خشکی دهان و تحریک گلو، دهان خود را شستشو دهید.
دوز مصرفی فرد بر اساس شرایط پزشکی و پاسخ بدن به درمان تعیین می شود.
محل قرار گرفتن دهان بر روی اسپری را حداقل هفته ای یکبار با آب بشویید و قبل از استفاده ی دوباره اجازه دهید که کاملا خشک شود.
بشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود؛ بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید. دوز مصرفی یا تعداد دفعات مصرف و یا مدت مصرف دارو را از مقدار تجویز شده افزایش ندهید. از قطع ناگهانی دارو بدون مشورت پزشک خودداری کنید.
تعداد دفعاتی که از اسپری استفاده می کنید را بخاطر داشته باشید و پس از اتمام تعداد دفعاتی که روی بسته بندی ذکر شده است، آن را از دسترس خارج کنید.
در صورت عدم بهبود و بدتر شدن شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید.
اسپری های روزانه خود را از اسپری های مورد استفاده در مواقع تشدید تنگی نفس، جدا کنید. همچنین در صورت بروز سرفه یا تنگی نفس جدید یا بدتر، خس خس سینه، افزایش خلط، بیدار شدن از خواب شبانه به دلیل دشواری در تنفس و یا استفاده ی بیشتر از اسپری تنگی نفس خود و یا اگر بنظر می رسد، اسپری تنفسی خوب کار نمی کند، قبل از موعد از پزشک خود درباره ی اقدامات لازم سوال کنید.
از عوارض جانبی اسپری ایپراتروپیوم می توان به سرگیجه، حالت تهوع، ناراحتی معده، خشکی دهان و یبوست اشاره کرد. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف اسپری ایپراتروپیوم، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
در موارد نادری، بلافاصله پس از مصرف دارو، فرد دچار اختلالات تنفسی شدید می شود. در صورت تشدید اختلالات تنفسی از اسپری تنفسی خود استفاده کنید و به پزشک مراجعه کنید.
بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، مانند ضربان قلب سریع و تند، ادرار کردن دشوار و دردناک فوراً پزشک خود را در جریان بگذارید.
در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی بسیار جدی، از جمله: درد چشم، تورم یا قرمزی، تغییرات بینایی (مانند دیدن هاله های رنگی نور در اطراف چراغ ها در شب و تاری دید) بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنید.
واکنش جدی آلرژیک به اسپری ایپراتروپیوم به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون جوش، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی ایپراتروپیوم را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا ایپراتروپیوم و اتروپین یا سایر داروهای نوع بلادونا و هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف اسپری ایپراتروپیوم، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص سابقه شخصی یا خانوادگی از ابتلا به گلوکوم (نوع بسته شدن زاویه)، مشکل در ادرار کردن (به دلیل بزرگ شدن پروستات) مطلع سازید.
اسپری ایپراتروپیوم ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
احتمال ابتلا به دشواری در ادرار کردن و یبوست هنگام مصرف این دارو در افراد مسن بسیار بیشتر است.
تنها در صورت لزوم از این دارو هنگام بارداری استفاده و برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
هنوز مشخص نیست که آیا ایپراتروپیوم از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود یا خیر، به همین دلیل حتماً قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی اسپری ایپراتروپیوم را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی ای مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
از تجویز سرخود این دارو به دیگران پرهیز کنید.
اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.
دارو را در دمای محیط و به دور از نور و رطوبت نگه دارید و از نگهداری دارو در دستشویی یا حمام خودداری کنید و از سوراخ کردن قوطی اسپری یا استفاده از آن در کنار شعله جلوگیری کنید.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.