اسپری دهانی سیکلزوناید

Ciclesonide
نام های تجاری

اسپری سیکلزوناید (نام تجاری: آلوسکو) نوعی داروی کورتیکواستروئیدی است که برای درمان و مدیریت بیماری های التهابی مزمن مجاری تنفسی، به ویژه آسم، استفاده می شود. این دارو با کاهش التهاب و تورم در مسیرهای هوایی به بهبود علائم تنفسی کمک می کند. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف اسپری سیکلزوناید، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: سیکلزوناید (استنشاقی)

نام تجاری: آلوسکو اچ اف ای، آلوسکو

موارد مصرف اسپری سیکلزوناید

اسپری دهانی سیکلزوناید

از سیکلزوناید برای پیشگیری و کاهش علائم ناشی از آسم (مانند خس خس سینه و تنگی نفس) استفاده می شود. کنترل علائم آسم می تواند زمان از دست رفته در محل کار یا مدرسه را کاهش دهد. این دارو متعلق به گروهی از داروها است که به عنوان کورتیکواستروئید شناخته می شوند. این دارو با کاهش تورم مجاری تنفسی در ریه ها، باعث سهولت تنفس می شود.

اسپری دهانی سیکلزوناید باید به طور منظم مورد استفاده قرار گیرد تا اثر بخشی خوبی داشته باشد. همچنین این دارو اثربخشی سریعی ندارد و نباید از آن برای تسکین حملات ناگهانی آسم استفاده کرد. اگر دچار حمله آسم شدید، از اسپری آسم خود طبق دستورالعمل ها استفاده کنید.

تعداد دفعاتی که نیاز به استفاده از اسپری آسم خود دارید را ثبت کرده و به پزشک خود اطلاع دهید. اگر به نظر می رسد که اسپری آسم شما به خوبی کار نمی کند یا متوجه می شوید که نیاز است بیش از حد معمول (به مدت 2 روز یا بیشتر) از اسپری خود پشت سر هم استفاده کنید و یا بیشتر از یک قوطی کامل اسپری آسم در طی 2 ماه استفاده می کنید، به سرعت به مرکز فوریت های پزشکی مراجعه کنید.

مقایسه ریه درگیر با آسم و ریه سالم

زمان و نحوه مصرف اسپری سیکلزوناید

پیش از شروع مصرف و در هربار مصرف مجد برگه اطلاعات دارو را مطالعه کنید.

اگر سوالی دارید از پزشک خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

اسپری دهانی سیکلزوناید را طبق تجویز پزشک استنشاق کنید. پیش از استفاده، لازم نیست دستگاه را تکان دهید. اگر از دستگاه استنشاقی جدید استفاده می کنید یا 1 هفته یا بیشتر از آن استفاده نشده است، قبل از استفاده 3 پاف از دارو به هوا زده و سپس از آن استفاده کنید. پوشش دهانه آن را بردارید. تا می توانید راحت نفس بکشید. دهانه دستگاه را در دهان خود قرار داده و لب های خود را محکم در اطراف آن ببندید. در حالی که به آرامی و عمیق نفس می کشید، با انگشت خود روی کنیستر فشار دهید. پس از استنشاق، سعی کنید حداقل 10 ثانیه نفس خود را حبس کنید تا این دارو وارد ریه ها شود و اجازه دهید تاثیر خود را به خوبی بگذارد.

مقدار مصرف اسپری دهانی سیکلزوناید براساس عارضه پزشکی و پاسخ به درمان متفاوت است.

اگر استفاده از این دستگاه استنشاق دشوار است می توانید از دستگاه اسپیسر استفاده کنید. برای اطلاعات بیشتر از پزشک خود و یا پزشک داروخانه بپرسید.

اگر دوز تجویز شده 2 پاف است، حداقل یک دقیقه بین آنها فاصله بگذارید. اگر به طور همزمان از سایر داروهای استنشاقی دیگر نیز استفاده می کنید، حداقل 1 دقیقه بین استفاده از هر دارو صبر کنید و این دارو را (کورتیکواستروئید) پس از دیگر داروها و در انتها مصرف کنید.

برای جلوگیری از خشکی دهان، گرفتگی صدا و ایجاد عفونت های مخمری در دهان (برفک دهانی)، بعد از هر بار استفاده، در دهان خود آب قرقره کرده و بشویید. آبی که برای شستشو استفاده کرده اید را قورت ندهید.

هفته ای یک بار دهانه دستگاه را با دستمال خشک تمیز کنید. برای تمیز کردن دهانه دستگاه آن را خیس نکنید.

بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. این دارو را در فواصل زمانی مساوی مصرف کنید، تا از بهترین عملکرد آن برخوردار شوید. برای کمک به یادآوری، هر روز آن را در یک ساعت مشخص مصرف کنید. از افزایش خودسرانه دوز مصرفی یا مدت زمان مصرف دارو خودداری کنید. همچنین بدون مشورت با پزشک مصرف دارو را قطع نکنید.

بدانید که از کدام یک از دارو های استنشاقی خود را باید به طور روزانه استفاده کنید (داروهای کنترل کننده) و اگر به طور ناگهانی دچار مشکل تنفسی شدید از کدام یک (داروهای تسکین سریع) استفاده کنید. در صورت بروز سرفه، ایجاد و یا تشدید تنگی نفس، خس خس سینه، افزایش خلط، یا برای اطلاع از تشدید عارضه توسط نمودار پیک فلو متر، بیدار شدن از خواب شبانه با مشکل تنفسی و اگر از اسپری استنشاقی خود بیش از حد استفاده می کنید (بیش از 2 روز در هفته) و یا اگر به نظر می رسد که اسپری استنشاقی عملکرد خوبی ندارد، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین درباره مواردی که باید برای درمان مشکلات تنفسی به مراکز فوریت های پزشکی مراجعه کنید یا می توانید خودتان درمان را انجام دهید، اطلاع یابید.

همچنین ممکن است تصور کنید که اثربخشی این دارو در عرض 24 ساعت مشخص می شود، اما بدانید که ممکن است چندین هفته یا بیشتر طول بکشد تا اثربخشی این دارو به طور کامل مشخص شود. در صورت عدم بهبود علائم یا تشدید آن، به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی اسپری سیکلزوناید

از عوارض جانبی اسپری دهانی سیکلزوناید می توان به خشکی / تحریک شدن گلو، گرفتگی صدا، طعم بد دهان یا سرفه اشاره کرد. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، سریعاً به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف اسپری دهانی سیکلزوناید، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

در صورت بروز عارضه جانبی بعید اما جدی، مانند ایجاد لکه های سفید در دهان یا زبان خود بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض اسپری دهانی سیکلزوناید

در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی نادر اما بسیار جدی، مانند اختلالات بینایی، سردرد غیرعادی / مداوم، بهبودی ضعیف زخم، پف صورت، افزایش وزن غیر منتظره، درد / ضعف عضلانی، تغییرات (اختلالات) ذهنی / خلقی (مانند افسردگی و زودرنجی) و افزایش تشنگی / ادرار، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

در برخی موارد، بلافاصله پس از مصرف اسپری دهانی سیکلزوناید ممکن است تشدید ناگهانی مشکلات تنفسی / آسم ایجاد شود. اگر به طور ناگهانی دچار تشدید مشکل تنفسی شدید، از اسپری تنفسی سریع الاثر خود استفاده کنید و به سرعت به مرکز فوریت های پزشکی مراجعه کنید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو به ندرت اتفاق می افتد. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش (عارضه پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فوراً به پزشک یا مراکز فوریت های پزشکی مراجعه کنید.

موار مذکور تمام عوارض جانبی اسپری دهانی سیکلزوناید را در بر نمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده عوارض جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه خود اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف سیکلزوناید، در صورت حساسیت به آن یا به کورتیکواستروئیدهای دیگر (مانند بکلومتازون، فلوتیکازون) یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف اسپری دهانی سیکلزوناید، پزشک خود یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص سابقه شخصی ابتلا به سل، عفونت های درمان نشده (مانند موارد ناشی از قارچ یا باکتری)، برخی بیماری های چشمی (مانند گلوکوم، آب مروارید و عفونت تبخال چشم)، بیماری کبدی، بیماری های غدد فوق کلیوی (مانند نارسایی آدرنال)، تیروئید کم کار (هایپوتیروئیدیسم) و پوکی استخوان، مطلع سازید.

گلوکوم از موارد احتیاطی مصرف اسپری دهانی سیکلزوناید

اگر در طی 12 ماه گذشته از کورتیکواستروئید های خوراکی (مانند قرص پردنیزون) استفاده می کردید و اکنون این داروی استنشاقی را مصرف می کنید و یا مدت طولانی است که از این محصول در دوزهای بیشتر از حد معمول استفاده می کنید، ممکن است پاسخ بدن به فشار های جسمی دشوار باشد. (بدن در پاسخ به فشار های جسمی دچار مشکل شود)؛ بنابراین، قبل از انجام جراحی یا انجام درمان های اضطراری و یا در صورت ابتلا به بیماری یا ایجاد جراحتی جدی، به پزشک یا دندان پزشک خود در مورد مصرف این دارو در حال حاضر یا سابقه مصرف کورتیکواستروئید خوراکی طی 12 ماه گذشته اطلاع دهید.

در صورت بروز خستگی غیرمعمول / شدید و یا کاهش وزن، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر در کودکی به آبله مرغان یا عفونت سرخک مبتلا نشده اید، در طول مصرف اسپری دهانی سیکلزوناید خود را در معرض ابتلا به این عوارض قرار ندهید. اگر در معرض هر یک از این عفونت ها قرار گرفتید و سابقه ابتلا به آن را نداشتید، سریعاً به مرکز فوریت های پزشکی مراجعه کنید.

سیکلزوناید ممکن است علائم عفونت را پوشش داده و یا باعث شود بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت قرار گیرید. علائم عفونت را (مانند گلودرد مداوم، تب، سرفه، تغییر در رنگ خلط) که در طول درمان رخ می دهد، به پزشک اطلاع دهید.

مصرف طولانی مدت داروهای مشابه سیکلزوناید می تواند بر استحکام استخوان ها، به ویژه در افرادی که سیگار می کشند، سابقه خانوادگی پوکی استخوان دارند، یا داروهای دیگری مصرف می کنند که ممکن است موجب تضعیف استخوان ها شوند (مانند فنی توئین) تأثیر بگذارد. انجام آزمایش های تراکم استخوان می تواند در اطلاع از اینکه آیا برای درمان یا پیشگیری از این عارضه نیاز به دارو دارید یا خیر کمک کند. برای اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

ممکن است مصرف طولانی مدت اسپری سیکلزوناید به طور موقت رشد کودک را کاهش دهد. اگرچه، عدم کنترل و درمان نامناسب آسم نیز می تواند رشد کودک را کاهش دهد. برای بررسی قد و وزن فرزند خود به طور مرتب به پزشک مراجعه کنید.

در دوران بارداری، سیکلزوناید باید فقط در موارد ضروری استفاده شود. درباره خطرات و فواید آن با پزشک خود صحبت کنید.

نوزادانی که مادر آنها به مدت طولانی از این دارو استفاده می کند ممکن است سطح هورمون کورتیکواستروئید پایینی داشته باشند. در صورت مشاهده علائمی مانند تهوع / استفراغ مداوم، اسهال شدید یا ضعف در نوزاد تازه متولد شده، بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.

انتقال این دارو به شیر مادر مشخص نیست؛ بنابراین قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی اسپری سیکلزوناید

پزشک عمومی یا پزشک داروخانه ممکن است از قبل در مورد هرگونه تداخل دارویی احتمالی آگاه بوده و شما را برای آنها تحت نظر داشته باشد. بدون مشورت با آنها، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

همچنین قبل از مصرف اسپری دهانی سیکلزوناید، تمام داروهای دارای نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی مصرفی خود از جمله آلدسلوکین، کورتیکواستروئیدهای خوراکی (مانند پردنیزون، دگزامتازون)، میفپریستون، داروهای موثر بر دفع سیکلزوناید از بدن، مهار کننده های قوی CYP 3A4 مانند کتوکونازول، ایتراکونازول، نلفیناویر، ریتوناویر را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

این یادداشت تمامی تداخلات دارویی اسپری دهانی سیکلزوناید را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید. لیستی از تمام داروهای مصرفی خود به همراه داشته باشید و با پزشک خود و پزشک داروخانه به اشتراک بگذارید.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا مشکل تنفسی با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

نحوه استفاده از پیک فلومتر را بیاموزید، روزانه از آن استفاده کنید و در صورت تشدید آسم بلافاصله آن را گزارش دهید (مانند قرار گرفتن نمودار در محدوده زرد / قرمز یا افزایش استفاده از اسپری های استنشاقی سریع)

تمام پزشکان خود را در جریان استفاده از این دارو قرار دهید.

تمام قرارهای پزشکی خود را به خاطر بسپارید. بهتر است آزمایش های تشخیصی / پزشکی (مانند سطح کورتیزول، معاینات چشم، آزمایش تراکم استخوان) انجام شود تا میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی بررسی شود.

از قرار گیری در معرض مواد حساسیت زا (مانند گرده گل)، مواد تحریک کننده، سیگار کشیدن / قرار گرفتن در معرض دود سیگار و سایر عواملی که باعث تشدید آسم می شوند خودداری کنید.

بیشتر افراد مبتلا به آسم یا بیماری های مداوم ریوی باید هر ساله واکسن آنفولانزا دریافت کنند. این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

مصرف طولانی مدت اسپری دهانی سیکلزوناید در بزرگسالان، می تواند خطر پوکی استخوان را افزایش دهد. با پزشک خود در مورد خطر خود و در مورد درمان های موجود برای پوکی استخوان صحبت کنید. تغییراتی در سبک زندگی که می توانند خطر پوکی استخوان را کاهش دهند شامل ورزش های قدرتی، مصرف کافی کلسیم و ویتامین D، قطع مصرف سیگار و محدود کردن مصرف الکل است. برای کمک به پیشگیری از پوکی استخوان در مراحل بعدی زندگی، کودکان را به ورزش و رژیم غذایی سالم (از جمله کلسیم) تشویق کنید.

دوز فراموش شده

اگر دوز مصرفی را فراموش کردید، به محض به یاد آوردن آن را مصرف کنید. اگر زمان دوز بعدی نزدیک است، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

این دارو را در دمای اتاق ( بین 15 الی 30 درجه سانتیگراد) دور از نور و رطوبت نگهداری کنید. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها