کتوکونازول

Ketoconazole
نام های تجاری

کتوکونازول (نام تجاری: نیزورال)، از داروهای ضد قارچ آزول است که در درمان برخی عفونت های قارچی کاربرد دارد. این دارو در درمان قارچ های ناخن کاربرد ندارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف کتوکونازول، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: کتوکونازول

نام تجاری: نیزورال

موارد مصرف

داروی کتوکونازول (نیزورال)

کتوکونازول جهت درمان برخی از عفونت های جدی قارچی در بدن استفاده می شود. کتوکونازول در گروه داروهایی به نام ضد قارچ آزول قرار دارد. با جلوگیری از رشد قارچ کار می کند.

به دلیل خطر عوارض جانبی جدی و تداخلات دارویی، نباید از کتوکونازول برای درمان عفونت های قارچی ناخن استفاده شود. با پزشک خود در مورد سایر داروهایی که می توانید برای درمان این نوع عفونت استفاده کنید مشورت کنید.

درمان عفونت های قارچی با مصرف داروی کتوکونازول

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف این دارو، راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

داروی کتوکونازول را طبق دستور پزشک و معمولاً روزی یک بار به صورت خوراکی مصرف کنید. این دارو را می توانید همراه یا بدون غذا مصرف کنید، اما مصرف آن همراه غذا به کاهش ناراحتی معده کمک می کند.

اگر داروی ضد اسید مصرف می کنید، حداقل 2 ساعت قبل یا 1 ساعت پس از مصرف آنتی اسید، کتوکونازول را مصرف کنید، در غیر این صورت امکان دارد کتوکونازول جذب بدن نشود.

دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد، میزان پاسخ بدن به دارو و سایر داروهای مصرفی تعیین می شود.. حتماً تمام داروهای مورد استفاده خود (از جمله داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) را به پزشک خود و پزشک داروخانه اطلاع دهید. در کودکان، دوز نیز براساس وزن تعیین می شود. تکمیل درمان از چند روز تا چند ماه طول می کشد.

بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف مقدار ثابت دارو در بدن حاصل می شود؛ بنابراین، این دارو را در فواصل زمانی مساوی مصرف کنید و برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.

مصرف کتوکونازول را تا پایان مقدار کامل تجویز شده ادامه دهید، حتی اگر علائم پس از چند روز از بین بروند. قطع مصرف دارو می تواند منجر به بازگشت عفونت شود.

در صورت عدم بهبودی و تشدید شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید.

عوارض جانبی

حالت تهوع و استفراغ می تواند از عوارض کتوکونازول باشند. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، از جمله: سردرد، تغییرات بینایی، تغییرات ذهنی / خلقی (مانند افسردگی، افکار خودکشی)، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

اگرچه بعید به نظر می رسد، اما وقتی کتوکونازول در دوزهای بالا استفاده می شود، می تواند باعث مشکل غده فوق کلیه (نارسایی آدرنال)، کاهش سطح تستوسترون و کاهش تولید اسپرم شود. کتوکونازول همچنین می تواند مشکلات موجود در عملکرد غده فوق کلیه را تشدید کند این مشکل پاسخ به استرس جسمی را برای بدن دشوارتر می کند؛ بنابراین، قبل از جراحی یا درمان اضطراری، یا اگر بیماری / جراحت جدی دارید، به پزشک یا دندانپزشک مصرف این دارو را اطلاع دهید. پزشک آزمایش خون برای نظارت بر عملکرد غده فوق کلیه در حین مصرف این دارو تجویز می کند. این اثرات معمولاً پس از قطع درمان با کتوکونازول از بین می روند. در صورت بروز هرکدام از این عوارض خطرناک جانبی: خستگی غیرمعمول، ضعف، سرگیجه هنگام ایستادن، اسهال، کاهش وزن، تغییرات دوره قاعدگی، کاهش میل یا توانایی جنسی، بزرگ شدن / حساس شدن سینه ها در مردان، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

در صورت بروز هرکدام از این عوارض خطرناک جانبی، بلافاصله به پزشك مراجعه کنید: ضربان قلب سریع / نامنظم، سرگیجه شدید، غش کردن.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

استفراغ از عوارض جانبی داروی کتوکونازول

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی کتوکونازول را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، مثل حساسیت به سایر داروهای ضد قارچ آزول (مانند فلوکونازول، ایتراکونازول) پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف کتوکونازول، پزشک معالج یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص: مشکلات کبدی، استفاده از الکل، سطح پایین تستوسترون، کاهش مشکلات عملکرد غده فوق کلیه (مانند سطح پایین کورتیزول، بیماری آدیسون، نارسایی آدرنال)، عدم تولید یا کاهش تولید اسید معده (آکلرو هیدریا) مطلع سازید.

کتوکونازول می تواند با ایجاد وضعیتی بر ریتم قلب تاثیر گذار باشد (مثل طولانی شدن زمان QT) و با این حالت باعث ضربان قلب سریع یا نامنظم یا سایر علائمی مثل سرگیجه یا غش کردن شود که بلافاصله باید به پزشک مراجعه کرد.

اگر شرایط پزشکی خاصی داشته باشید یا داروهای دیگری مصرف کنید که ممکن است باعث طولانی شدن زمان QT شود، خطر طولانی شدن QT ممکن است افزایش یابد؛ بنابراین پیش از مصرف این دارو تمام داروهای مصرفی خود را به پزشک اطلاع دهید یا در صورت وجود موارد: مشکلات قلبی خاصی (نارسایی قلبی، ضربان قلب آهسته، طولانی شدن QT در EKG)، سابقه خانوادگی برخی مشکلات قلبی طولانی شدن (QT در EKG، مرگ ناگهانی قلب).

سطح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون نیز خطر طولانی شدن QT را افزایش می دهد. این خطر در صورت استفاده از داروهای خاص (مانند داروهای ادرار آور / "قرص های آب") یا وجود شرایطی مانند تعریق شدید، اسهال یا استفراغ افزایش می یابد. در مورد استفاده بی خطر از کتوکونازول با پزشک خود صحبت کنید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

هنگام مصرف داروی کتوکونازول از مصرف نوشیدنی های الکلی پرهیز کنید زیرا الکل خطر ابتلا به مشکلات جدی کبدی را افزایش می دهد. پرهیز از نوشیدنی های الکلی همچنین خطر واکنش نادر با کتوکونازول را که منجر به گرگرفتگی، سردرد و حالت تهوع می شود، کاهش می دهد.

افراد مسن نسبت به عوارض جانبی این دارو، به ویژه طولانی شدن QT، حساسیت بیشتری نشان می دهند.

مصرف نوشیدنی های الکلی از موارد احتیاطی داروی کتوکونازول

در دوران بارداری، این دارو باید فقط در موارد ضروری استفاده شود. درصورت مصرف در 3 ماهه اول بارداری به نوزاد می تواند آسیب برساند، در مورد مزایا و مضرات این دارو را با پزشک مشورت کنید.

این دارو به شیر مادر منتقل می شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی کتوکونازول را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

کتوکونازول با بسیاری از داروهای با نسخه و بدون نسخه تداخل می کند. در حالی که از کتوکونازول استفاده می کنید، بسیار مهم است که هرگونه تغییر در داروهای مصرفی خود را به پزشک معالج یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

محصولاتی که با کتوکونازول تداخل دارند عبارتند از: داروهای دیگری که می توانند باعث مشکلات کبدی شوند (مانند استامینوفن).

سایر داروها می توانند بر حذف یا عملکرد کتوکونازول از بدن تأثیر بگذارند. به عنوان مثال می توان به ایزونیازید، نویراپین، ریفامایسین (مانند ریفابوتین، ریفامپین)، گل راعی و غیره اشاره کرد.

این دارو می تواند باعث کاهش سرعت دفع سایر داروها از بدن شود، که می تواند بر نحوه عملکرد آنها تأثیر بگذارد. نمونه هایی از داروهای تاثیرگذار شامل برخی از بنزودیازپین ها (مانند آلپرازولام، میدازولام، تریازولام)، دومپریدون، الکتریپتان، اپلرنون، داروهای ارگوت (مانند ارگوتامین)، نیسولدیپین، داروهایی که برای درمان اختلال نعوظ-ED یا فشار خون ریوی استفاده می شوند (مانند سیلدنافیل، تادالافیل، تادالافیل )، برخی از داروها برای درمان تشنج (مانند فنی توئین)، برخی داروهای استاتین (مانند لوواستاتین، سیمواستاتین) و غیره می باشند.

کتوکونازول برای جذب خوب نیاز به اسید در معده دارد. بنابراین، اگر داروهایی مصرف می کنید که میزان اسید معده از جمله آنتی اسیدها، داروهای سوزش / زخم معده (مسدود کننده های H2 مانند سایمتیدین، ​​فاموتیدین، ​​رانیتیدین)، سوکرالفات را کاهش می دهد، یا اگر دارویی مصرف می کنید که حرکت روده را کند می کند (داروهای آنتی کولینرژیک مانند دی سیکلومین، پروپانتلین)، حداقل 2 ساعت قبل از هر یک از این داروها کتوکونازول مصرف کنید. اگر از داروهای مهارکننده پمپ پروتون (PPI مانند لانزوپرازول، امپرازول) استفاده می کنید، از پزشک معالج یا پزشک داروخانه در مورد نحوه کاهش یا جلوگیری از این تداخل راهنمایی بخواهید.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

این دارو فقط برای شرایط فعلی شخص تجویز شده است. از مصرف آن برای سایر موارد خودداری کنید مگر با تجویز پزشک باشد.

قبل از شروع درمان، به طور دوره ای برای کنترل پیشرفت خود یا بررسی عوارض، باید آزمایش های تشخیصی / پزشکی (مانند تست های عملکرد کبد و INR) انجام شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

تمام قرارهای معاینات پزشکی و آزمایشگاهی را حفظ کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت در ظرف اصلی دارو نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره