عفونت قارچی ناخن

Fungal Nail Infections

قارچ ناخن، یکی از شایع ترین بیماری ها است که تقریباً 14% از جمعیت عمومی در زندگی خود به آن دچار می شوند. این قارچ بیشتر ناخن شست را درگیر می کند، اما امکان بروز آن در هر ناخن دیگری نیز وجود دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و علل بروز قارچ ناخن، نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.

نگاه کلی

قارچ ناخن بیماری شایعی است که با لکه ی سفید یا زرد در زیر نوک ناخن دست یا پا شروع می شود. قارچ ناخن با عمیق شدن عفونت باعث تغییر رنگ، ضخیم شدن و خرد شدن لبه ناخن می شود. این بیماری می تواند چندین ناخن را درگیر کند.

در صورت خفیف و آزار دهنده نبودن وضعیت، نیازی به درمان نمی باشد. اما در صورت دردناک بودن یا ضخیم شدن ناخن، مراقبت از ناخن و استفاده از دارو نیاز می باشد. حتی اگر درمان موفقیت آمیز باشد، قارچ ناخن دوباره ظاهر می شود.

قارچ ناخن به عنوان آنيكوميكوز (onychomycosis) نیز شناخته مي شود.

در این عفونت هنگامی که این قارچ، نواحی بین انگشتان و پوست پا را آلوده می کند، به عنوان بیماری پای ورزشکار (tinea pedis) / قارچ پا، شناخته می شود.

بیماری پای ورزش کار نوعی عفونت قارچی ناخن

علائم

قارچ ناخن یک یا چند ناخن را درگیر موارد زیر خواهد کرد:

  • ضخیم شدگی
  • تغییر رنگ از سفید تا قهوه ای زرد
  • بی دوام، شکننده و کهنه شدن ناخن
  • تغییر شکل
  • تیره شدن ناخن به دلیل جرم زیر ناخن
  • کمی بوی نامطبوع

تغییر رنگ از علائم عفونت قارچی ناخن

قارچ ناخن اگرچه بیشتر ناخن های پا را درگیر می کند ما می تواند ناخن های دست را هم تحت تأثیر قرار دهد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

در صورت عدم درمان بیماری توسط مراقبت های خانگی و افزایش تغییر رنگ، ضخیم شدگی یا تغییر شکل ناخن، به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت ابتلا به دیابت و بروز هر علامتی از قارچ ناخن، به پزشک مراجعه کنید.

علل بیماری

عفونت های قارچی توسط ارگانیسم های مختلف قارچی ایجاد می شوند. شایعترین علت آن نوعی قارچ به نام درماتوفیت است. انواعی کپک نیز می توانند باعث عفونت ناخن شوند.

عفونت قارچی ناخن در تمام رده های سنی اما بیشتر در افراد مسن دیده می شود. با افزایش سن ناخن، شکننده و خشک شدگی سراغ آن می آید. ترک های ناخن سبب ورود قارچ ها می شوند. عوامل دیگر (از جمله کاهش گردش خون در پا و ضعف سیستم ایمنی بدن) نیز ممکن است در این امر نقش داشته باشند.

عفونت قارچی ناخن پا می تواند از پای ورزشکار شروع شود و از ناخنی به ناخن دیگر گسترش یابد. اما سرایت عفونت از فردی به فرد دیگر، غیر معمول می باشد.

کاهش گردش خون در پا از عوامل ایجاد عفونت قارچی ناخن

عوامل خطرساز (ریسک فاکتورها)

عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به قارچ ناخن عبارتند از:

  • پیری، به دلیل کاهش جریان خون، سال ها در معرض قارچ قرار گرفتن و رشد کند ناخن ها
  • تعریق شدید
  • داشتن سابقه پای ورزشکار (قارچ پا)
  • قدم زدن با پای برهنه در مناطق مرطوب عمومی مانند استخرهای شنا، سالن های بدن سازی و اتاق های دوش
  • ابتلا به آسیب جزئی پوست یا ناخن یا بیماری پوستی مانند پسوریازیس
  • ابتلا به دیابت، مشکلات گردش خون یا سیستم ایمنی ضعیف

سابقه بیماری پای ورزشکار از عوامل خطر سازعفونت قارچی ناخن

عوارض بیماری

تشدید قارچ ناخن می تواند دردناک باشد یا سبب آسیب دائمی ناخن ها شود. سیستم ایمنی سرکوب شده توسط دارو، دیابت یا سایر بیماری ها، ممکن است منجر به عفونت های حادی که فراتر از ناخن پا می باشد، شود.

در صورت ابتلا به دیابت، ممکن است گردش خون و تأمین عصب رسانی پا کاهش یابد. همچنین فرد بیشتر در معرض خطر عفونت باکتریایی پوست (سلولیت) قرا می گیرد، بنابراین هرگونه آسیب نسبتاً جزئی به پاها (از جمله عفونت قارچی ناخن) می تواند منجر به عارضه جدی تری شود. در صورت ابتلا به دیابت و قارچ ناخن، به پزشک مراجعه کنید.

عوارض ابتلا به عفونت قارچی ناخن

پیشگیری از بروز بیماری

عادت های زیر می تواند به جلوگیری از قارچ ناخن یا عفونت مجدد و قارچ پا کمک کنند:

  • دست و پای خود را مرتباً بشویید. دستان را پس از لمس ناخن آلوده بشویید. پس از شستن ناخن ها، آن ها را مرطوب کنید.
  • ناخن ها را از بالا کوتاه کنید، لبه های آن ها را با سوهان صاف کنید و مناطق ضخیم شده را با سوهان مسطح کنید. ناخن گیرهای خود را بعد از هر بار استفاده ضد عفونی کنید.
  • جوراب های جاذب عرق و نخی بپوشید، یا جوراب های خود را در طول روز عوض کنید.
  • از کفش های منفذدار استفاده کنید.
  • کفش های قدیمی را دور بریزید یا آنها را با مواد ضد عفونی کننده یا پودرهای ضد قارچ تمیز کنید.
  • در استخر و رختکن دمپایی تمیز بپوشید.
  • به سالن های ناخنی که ابزار مانیکور را برای هر مشتری ضدعفونی کنند مراجعه کنید.
  • از لاک و ناخن مصنوعی تا زمانی که ناخن کامل بهبود نیافته است، استفاده نکنید.

عدم استفاده از لاک در صورت ابتلا به عفونت قارچی ناخن

تشخیص

پزشک ناخن ها را معاینه می کند. وی همچنین ممکن است برخی ناخن ها را برداشته یا بقایای زیر آن ها را بتراشد و نمونه را به آزمایشگاه بفرستد تا نوع قارچ عامل عفونت را شناسایی کند.

سایر شرایط، مانند پسوریازیس، می تواند عفونت قارچی ناخن را به وجود آورد. میکروارگانیسم هایی مانند کپک و باکتری ها نیز می توانند موجب آلودگی ناخن ها شوند. دانستن علت عفونت به تعیین بهترین روش درمانی کمک می کند.

برداشتن نمونه از راه های تشخیص عفونت قارچی ناخن

درمان

درمان عفونت های قارچی ناخن می تواند دشوار باشد. اگر مراقبت های خانگی و محصولات بدون نسخه کمک کننده نبوده اند، با پزشک خود صحبت کنید. روش درمان به شدت وضعیت و نوع قارچ بستگی دارد. مشاهده نتیجه درمان ممکن است ماه ها طول بکشد و حتی اگر شرایط ناخن بهبود یابد، عود عفونت ممکن است.

داروها

پزشک ممکن است داروهای ضد قارچ خوراکی یا موضعی را تجوز کند.

داروهای ضد قارچ خوراکی. این داروها اغلب اولین انتخاب هستند زیرا با سرعت بیشتری نسبت به داروهای موضعی عفونت را از بین می برند. از این نوع می توان تربینافین و ایتراکونازول را نام برد. این داروها به رشد ناخن جدید و عاری از عفونت کمک می کنند و به آرامی قسمت آلوده را از بین می برند.

این دارو معمولاً به مدت 6 تا 12 هفته باید مصرف شود. اما تا زمان رشد کامل ناخن، نتیجه نهایی درمان را مشاهده نخواهید کرد. از بین رفتن عفونت ممکن است 4 ماه یا بیشتر طول بکشد. به نظر می رسد میزان موفقیت درمان با این داروها در بزرگسالان بالای 65 سال کمتر است.

داروهای ضد قارچ خوراکی ممکن است عوارض جانبی مانند عارضه پوستی یا حتی آسیب کبدی را ایجاد کنند. برای بررسی نحوه عملکرد این دارو ممکن است گاهی نیاز به آزمایش خون باشد. پزشکان ممکن است این موارد را برای افراد مبتلا به بیماری کبدی یا نارسایی احتقانی قلب یا افرادی که داروهای خاصی مصرف می کنند، تجویز نکنند.

لاک دارویی ناخن. پزشک ممکن است لاک ناخن ضد قارچ به نام سیکلوپیروکس (پنلاک، لوپراکس) را تجویز کند تا روزی یک مرتبه آن را روی ناخن های آلوده و پوست اطراف بمالید. بعد از هفت روز، لایه های انباشته شده از دارو را با الکل تمیز کرده و دوره جدید برای مصرف دارو را شروع کنید. شاید لازم باشد تقریباً یک سال، روزانه از این نوع لاک استفاده کنید.

کرم دارویی ناخن. پزشک ممکن است کرم ضد قارچ را تجویز کند تا پس از مرطوب کردن ناخن آن را بمالید. در صورت نازک کردن ناخن ها، این کرم عملکرد بهتری خواهد داشت.

برای نازک کردن ناخن ها می توانید از لوسیون حاوی اوره بدون نسخه استفاده کنید. یا پزشک ممکن است سطح ناخن را توسط سوهان نازک کند.

جراحی

پزشک ممکن است برداشتن ناخن را به طور موقت پیشنهاد کند تا داروی ضد قارچ مستقیماً روی عفونت زیر ناخن قرار گیرد. برخی از عفونت های قارچی ناخن به داروها پاسخ نمی دهند. در صورت تشدید یا دردناک شدن عفونت، پزشک ممکن است برداشتن ناخن را توصیه کند.

سبک زندگی و درمان های خانگی

اغلب می توان از عفونت قارچی ناخن در خانه مراقبت کرد:

  • کرم ها و پمادهای ضد قارچ بدون نسخه را امتحان کنید. چندین محصول در این زمینه موجود می باشد. در صورت مشاهده لکه های سفید روی ناخن، آنها را سوهان کرده، ناخن ها را بشویید، خشک کنید و از لوسیون دارویی استفاده کنید.
  • ناخن ها را کوتاه و نازک کنید. این امر با کاهش فشار به ناخن سبب کاهش درد می شود. همچنین، اگر این کار را قبل از استفاده از ضد قارچ انجام دهید، باعث می شود دارو به لایه های عمیق ناخن برسد.
  • استفاده از کرم حاوی اوره. پیش از کوتاه کردن یا استفاده از سوهان برای نازک کردن ناخن های ضخیم، آنها را با کرم های حاوی اوره نرم کنید. اگر شرایطی دارید که باعث جریان خون ضعیف در پاها می شود و نمی توانید ناخن های خود را مرتب کنید، مرتباً به فردی متخصص در مراقبت های بهداشتی مراجعه کنید تا ناخن هایتان را کوتاه کند.

کوتاه کردن ناخن از روش های درمان خانگی عفونت قارچی ناخن

آمادگی برای ملاقات با پزشک

درمان با مراجعه به پزشک معالج یا پزشک عمومی آغاز خواهد شد. در برخی موارد وقتی برای تنظیم قرار ملاقات تماس می گیرید، ممکن است بلافاصله به پزشک متخصص پوست یا به متخصص بیماری های پا (پدیاتریست) ارجاع داده شوید.

برای صرفه جویی در زمان ملاقات بهتر است از قبل آماده باشید.

آنچه می توانید انجام دهید

  • تهیه لیستی از علائم، از جمله علائمی که به نظر می رسد با قارچ ناخن ارتباط ندارند.
  • تهیه لیستی از اطلاعات مهم شخصی، از جمله استرس های عمده یا تغییرات اخیر زندگی.
  • تهیه لیستی از تمام داروها، ویتامین ها و مکمل های مصرفی.
  • تهیه لیستی از سؤال هایی که می خواهید از پزشک بپرسید.

سؤال هایی که در مورد قارچ ناخن بهتر است از پزشک خود بپرسید، عبارتند از:

  • چه عاملی باعث ایجاد این علائم یا بیماری می شود؟
  • سایر علل احتمالی بروز علائم یا شرایط چیست؟
  • به چه آزمایش هایی نیاز دارم؟
  • بهترین اقدام چیست؟
  • دچار بیماری های دیگری نیز می باشم، چگونه می توانم همه آنها را با یکدیگر مدیریت کنم؟
  • آیا بروشور یا سایر مطالب چاپی وجود دارد که بتوانم داشته باشم؟ چه وب سایت هایی را پیشنهاد می کنید؟

در پرسیدن هر سؤال دیگری که برایتان پیش آمده است تردید نکنید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره