سیمواستاتین (نام تجاری: زوکور)، از داروهای خانواده استاتین است که در کاهش کلسترول بد خون و افزایش کلسترول خوب خون کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف سیمواستاتین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: سیمواستاتین
نام تجاری: زوکور
از داروی سیمواستاتین همراه با یک برنامه غذایی مناسب برای کمک به کاهش کلسترول های "مضر" و چربی ها (ال دی ال، تریگلیسیرید) و افزایش کلسترول های "مفید" (اچ دی ال) در جریان خون، استفاده می شود. سیمواستاتین به گروهی از داروها که تحت عنوان استاتین شناخته می شوند، تعلق دارند. نحوه عملکرد این دارو به این صورت است که مقدار کلسترول های تولید شده توسط کبد را کاهش می دهد. کاهش سطح کلسترول های مضر و تریگلیسیرید ها و افزایش سطح کلسترول های مفید، خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد و از ایجاد سکته و حمله قلبی، پیشگیری می کند.
علاوه بر داشتن یک برنامه غذایی سالم (رژیم غذایی کم کلسترول و کم چربی) سایر تغییرات سبک زندگی مانند ورزش کردن، از دست دادن وزن یا اضافه کردن وزن و ترک سیگار به عملکرد بهتر این دارو، کمک خواهند کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشکتان صحبت کنید.
سیمواستاتین طبق توصیه پزشک معمولاً یک بار در روز (هنگام عصر) و به صورت خوراکی مصرف می شود. در صورتی که در حال استفاده از قرص سیمواستاتین هستید می توانید آن را همراه با غذا یا بدون آن مصرف کنید.
در صورت استفاده از فرم مایع سیمواستاتین می بایست معده تان خالی باشد. پیش از هربار استفاده از این دارو، حداقل به مدت 20 ثانیه آن را تکان دهید. با استفاده از یک قاشق اندازه گیری، به دقت میزان داروی مصرفی تان را اندازه گیری کنید. نباید از قاشق دیگری استفاده شود زیرا باعث بروز اشتباه در اندازه گیری می شود.
دوز این دارو بر اساس شرایط پزشکی فرد بیمار و میزان پاسخ دهی او به درمان، سن و سایر داروهای مصرفی، تعیین خواهد شد. مطمئن شوید که نام تمامی داروهای مصرفی تان (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) را به اطلاع پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه، رسانده اید.
از سیمواستاتین می بایست به مقدار 40 میلی گرم در روز استفاده کرد اما اگر پزشکتان به شما توصیه کرد که مقدار بیشتری از این دارو را مصرف کنید، به توصیه او گوش دهید ولی فوراً درباره فواید و ضررهای استفاده بیشتر از حد معمول این دارو، با او صحبت کنید.
دوز دارو و مقدار مصرفی آن را بدون مشورت با پزشک، افزایش ندهید. این کار باعث تسریع روند بهبودی شما نمی شود بلکه تنها عوارض جانبی را افزایش می دهد.
تا زمانیکه در حال مصرف سیمواستاتین هستید، از خوردن گریپ فروت یا از نوشیدن آب آن خودداری کنید مگراینکه پزشک توصیه کرده باشد زیرا گریپ فروت مقدار این دارو را در جریان خون افزایش می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه، مشورت کنید.
بیشترین اثر بخشی این دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. به یاد داشته باشید که این دارو را هر روز و در یک زمان خاص مصرف کنید. حتی اگر احساس بهبودی نیز پیدا کرده اید، به مصرف دارو ادامه دهید. اکثر افرادی که کلسترول یا تریگلیسیرید بالایی دارند، احساس بیماری نمی کنند.
پیروی کردن از توصیه های تغذیه ای و ورزشی پزشک، اهمیت بالایی دارد. حدود 4 هفته طول می کشد تا این دارو اثر خود را بطور کامل بگذارد.
پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده است چرا که بر این باور است که منافع این دارو، از عوارض جانبی آن بیشتر است. بیشتر افراد با مصرف سیمواستاتین دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
تعداد معدودی از افرادی که داروی سیمواستاتین را مصرف می کنند، دچار عوارضی مانند مشکلات حافظه خفیف یا گیجی می شوند. در صورت وقوع این عوارض، با پزشکتان صحبت کنید.
در مواقع نادر، استاتین ها می توانند باعث ایجاد بیماری دیابت یا تشدید آن شوند. درباره فواید و ضرر های استفاده از استاتین ها، با پزشک خود صحبت کنید.
سیمواستاتین به ندرت می تواند باعث ایجاد مشکلات ماهیچه ای شود در مواقع نادر می تواند منجر به ایجاد بیماری های خطرناکی به نام های واپاشی ماهیچه مخطط و میوپاتی (ماهیچه آسیبی) شود. زنان، افراد مسن، و افراد با نژاد خاص (آسیای شرقی) بیشتر در معرض خطر قرار دارند. در صورت بروز هر یک از این علائم در طول درمان یا تداوم یافتن آنها حتی پس از قطع مصرف داروها، فوراً پزشکتان را در جریان قرار دهید. این علائم عبارتند از: درد / حساسیت / ضعف عضلانی (مخصوصاً زمانیکه همراه با تب یا خستگی غیر عادی باشد)، نشانه هایی از وجود مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار).
همچنین این دارو به ندرت می تواند مشکلات کبدی نیز ایجاد کند. اگر متوجه هر یک از علائم غیرمحتمل اما خطرناک زیر شده اید، فوراً پزشکتان را در جریان قرار دهید: زرد شدن رنگ چشم ها و پوست، تیره شدن رنگ ادرار، معده درد و دل درد شدید، حالت تهوع و استفراغ مزمن.
واکنش جدی آلرژیک به این محصول، به ندرت رخ می دهد. در صورت مشاهده علائم زیر، به دنبال امداد های فوری پزشکی باشید: ایجاد راش، خارش، تورم (مخصوصاً در صورت، گلو و زبان)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی.
البته موارد مذکور تمامی عوارض جانبی ناشی از این واکنش آلرژیک را در بر نمی گیرد. اگر متوجه علائم دیگری شده اید که در بالا آورده نشده است، با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه، تماس بگیرید.
پیش از مصرف سیمواستاتین، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف سیمواستاتین، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا به بیماری های کبدی، بیماری های کلیوی و استفاده از نوشیدنی های الکل دار مطلع سازید.
تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف نوشیدنی های الکل دار را محدود کنید. استفاده روزانه از نوشیدنی های الکل دار مخصوصاً هنگامیکه با داروی سیمواستاتین ترکیب شوند، خطر ابتلا به بیماری های کبدی را افزایش می دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر، با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه، صحبت کنید.
افراد مسن تر نسبت به عوارض جانبی سیمواستاتین مخصوصاً بیماری های ماهیچه ای، حساسیت بیشتری دارند.
از این دارو نباید در دوران بارداری استفاده کرد زیرا ممکن است که به جنین آسیب وارد کند. بنابراین مهم است که در حین مصرف سیمواستاتین، از بارداری پیشگیری شود. با پزشکتان درباره روش های قابل اطمینان پیشگیری از بارداری (مانند استفاده از کاندوم و مصرف قرص های ضد بارداری) در حین استفاده از داروی سیمواستاتین، مشورت کنید. اگر باردار شده اید یا فکر می کنید که باردار هستید، فوراً با پزشکتان صحبت کنید.
هنوز مشخص نشده است که این دارو می تواند وارد شیر مادر شود یا خیر. به دلیل خطرات احتمالی که نوزاد را تهدید می کند، مصرف این دارو در دوران شیردهی توصیه نمی شود. پیش از شیردهی، با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی سیمواستاتین را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
برخی از داروهایی که با سیمواستاتین تداخل دارویی دارند عبارتند از: رقیق کننده های خون مانند وارفارین، سیکلوسپورین، دانازول، داپتومایسین، جم فیبروزیل.
داروهای دیگری که بر جذب داروی سیمواستاتین و نحوه عملکرد آن تاثیر می گذارند، عبارتند از: ضد قارچ های آزول (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول، پوساکونازول، وُریکونازول)، بوسپرویر، کوبیسیستات، کلشی سین، دلاویردین، آنتی بیوتیک های ماکرولید (مانند کلاریترومایسین، اریترومایسین)، نفازودون، دارو های HIV مانند نلفیناویر، ریتوناویر، تلاپرویر، تلیترومایسین و غیره.
افراد آسیای شرقی هنگام مصرف داروی سیمواستاتین نباید از داروی نیاسین (برای کاهش کلسترول و به مقدار 1 گرم یا بیشتر) استفاده کنند.
اگر شخصی بیش از اندازه از این دارو استفاده کند، دچار علائم خطرناکی مانند غش کردن یا دشواری در تنفس می شود. در این هنگام با مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
هرگز این دارو را به صورت سر خود به دیگران تجویز نکنید.
از انجام منظم آزمایش های پزشکی دوره ای (مانند اندازه گیری سطح کلسترول و تریگلیسیرید خون) غافل نشوید. انجام این آزمایش ها می تواند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشکتان مشورت کنید.
اگر یک دوز از دارو را فراموش کرده اید به محض به خاطر آوردن، آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را 2 برابر نکنید.
دارو را در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری کنید. محدوده دمایی که دارو باید در آن نگهداری شود با توجه به تولید کنندگان مختلف دارو، متفاوت است. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه، مشورت کنید. دارو را در داخل یخچال و فریزیر قرار ندهید. همچنین آنها را در داخل حمام و دستشویی نیز نگه ندارید. اگر یک ماه از باز کردن بسته بندی دارو گذشته است، حتی اگر مقداری از دارو باقیمانده است، آن را دور بیندازید. همواره همه داروهایتان را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی تان قرار دهید.
هیچ گاه داروهارا داخل توالت یا چاه های فاضلاب نیندازید مگراینکه در دستورالعمل استفاده از آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بیندازید.