کولسولام

Colesevelam
نام های تجاری

کولسولام (نام تجاری: ولکول)، یکی از داروهای مورد استفاده در کاهش کلسترول بد خون است که برای افراد بالای 10 سال تجویز می شود. این دارو در بسیاری موارد همراه با سایر داروهای کاهنده کلسترول خون مصرف می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف کولسولام، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: کولسولام

نام تجاری: ولکول

موارد مصرف

داروی کولسولام (ولکول)

از کولسولام همراه با یک رژیم غذایی مناسب و تمرینات ورزشی منظم برای کاهش سطح کلسترول خون در افرادی که کلسترول بالایی دارند، استفاده می شود. کاهش سطح کلسترول خون خطر بیماری های قلبی را کاهش می دهد و از ایجاد سکته و حمله های قلبی نیز جلوگیری خواهد کرد.

کولسولام همراه با یک برنامه غذایی مناسب و تمرینات ورزشی منظم برای کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نیز، استفاده می شود. کنترل قند خون بالا به پیشگیری از ایجاد آسیب های کلیوی، نابینایی، مشکلات عصبی، قطع اندام های حرکتی و مشکلات جنسی، کمک خواهد کرد. همچنین کنترل دیابت خطر حمله های قلبی و سکته را نیز کاهش می دهد.

کاهش قند خون بالا در مبتلایان به دیابت نوع 2 با داروی کولسولام

کولسولام به طبقه ای از داروها تعلق دارد که تحت عنوان رزین های متصل شونده به اسیدهای صفراوی شناخته می شوند. اسیدهای صفراوی مواد طبیعی هستند که با کمک کلسترول در کبد ساخته می شوند. کولسولام اسیدهای صفراوی را از بدن حذف می کند که این امر موجب می شود تا کبد با استفاده از کلسترول های موجود در سطح خون به تولید اسیدهای صفراوی بیشتری بپردازد و اینگونه کلسترول موجود در سطح خون افراد با کلسترول بالا، کاهش می یابد. هنوز مشخص نشده است که کولسولام چگونه باعث کاهش قند خون نیز می شود.

زمان و نحوه مصرف

این دارو باید یک یا دو بار در روز همراه با یک وعده غذایی مصرف شود. این قرص را همراه با مایعات (مانند آب یا شیر) مصرف کنید. اگر در بلعیدن قرص مشکلی دارید به پزشک خود اطلاع دهید تا به جای قرص، پودر کولسولام را برای شما تجویز کند.

در صورت استفاده از پودر کولسولام، محتوای آن را داخل یک لیوان بریزید و سپس به مقدار یک فنجان (240 میلی لیتر) آب، آبمیوه یا نوشابه رژیمی به آن اضافه کنید سپس مخلوط را به خوبی هم زده و آن را بنوشید. پودر را به تنهایی و بدون مخلوط کردن آن در مایع، مصرف نکنید.

برای اثرگزاری کامل این دارو باید از آن بصورت منظم استفاده شود. برای انجام این امر در ساعت مشخصی در روز دارو را مصرف کنید.

چندین هفته طول می کشد تا دارو بطور کامل اثر خود را بگذارد.

کولسولام جذب برخی از داروها را کاهش می دهد. این داروها عبارتند از: سیکلوسپورین، گلیپیزاید، گلیمپیراید، گلیبورید، لووتیروکسین و فنیتوئین. همچنین قرص های جلوگیری از بارداری که حاوی اتینل استرادیول و نورثیندرون هستند. سایر داروهایتان را نیز بنابر توصیه پزشک حداقل 4 ساعت پیش از مصرف کولسولام، استفاده کنید. در صورت داشتن هرگونه سوالی آن را از داروساز خود بپرسید.

عوارض جانبی

یبوست و معده درد، از عوارض جانبی استفاده از کولسولام هستند. در صورت تشدید یا تداوم هر یک از این علائم، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.

برای پیشگیری از ایجاد یبوست، از مواد غذایی فیبردار استفاده کنید، به مقدار کافی آب بنوشید و ورزش کنید. در صورت لزوم می توانید از داروهای ملین نیز استفاده کنید. از داروسازتان بپرسید که کدامیک از این نوع دارو برایتان مناسب تر است.

به یاد داشته باشید که فواید استفاده از این دارو بسیار بیشتر از عوارض جانبی آن است و به همین دلیل است که پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده است. در اکثر افرادی که از این دارو استفاده کرده اند، عوارض جانبی جدی و خطرناکی مشاهده نشده است.

در صورت بروز عوارض جانبی نامحتمل اما خطرناک زیر به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید: حالت تهوع، استفراغ، درد در ناحیه معده و شکم، مشکلات بلع و خونریزی و کبودی غیرعادی.

معمولاً داروی کولسولام به تنهایی نمی تواند باعث کاهش قند خون شود. کاهش قند خون زمانی اتفاق می افتد که این دارو همراه با داروهای دیابت تجویز شود. دریافت نکردن کالری کافی و انجام تمرینات ورزشی شدید نیز، قند خون را کاهش می دهند.

علائم و نشانه های کمبود قند خون عبارتند از: تعریق ناگهانی، لرزش، تند شدن ضربان قلب، گرسنگی، تاری دید، سرگیجه و مور مور شدن دست و پا. بهتر است که همواره قرص های گلوکز یا ژل های آن را با خودتان به همراه داشته باشید تا زمانی که قند خونتان کاهش پیدا کرد، از آنها استفاده کنید. در صورت به همراه نداشتن موارد ذکر شده، می توانید قند خونتان را با خوردن منابع قندی که سریع قند خون را افزایش می دهند، تنظیم کنید. این منابع قندی عبارتند از: قرص شکر، عسل، آبنبات، آبمیوه یا نوشابه های غیررژیمی. برای پیشگیری از کاهش قند خون، وعده های غذایی تان را طبق یک برنامه زمانی منظم، مصرف کنید و هیچ یک از آنها را حذف نکنید. در صورت فراموش کردن مصرف یک وعده غذایی، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید که چگونه باید آن را جبران کنید.

علائم و نشانه های قند خون بالا عبارتند از: تشنگی، افزایش مقدار ادرار، گیجی، خواب آلودگی، گر گرفتگی، تنفس سریع و این که نفس شخص بوی میوه می دهد. در صورت وقوع هر یک از این علائم فوراً به پزشک خود مراجعه کنید ممکن است که نیاز باشد تا دوز دارو را افزایش دهد.

واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون عارضه های پوستی، خارش، تورم در صورت، گلو، زبان، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی کولسولام را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

در صورت داشتن آلرژی به کولسولام یا هرنوع آلرژی دیگر، پیش از مصرف دارو، این موضوع را به اطلاع پزشک یا داروساز خود برسانید. این دارو حاوی ترکیبات غیرفعالی است که موجب ایجاد واکنش های آلرژیک یا مشکلات دیگر خواهد شد. برای دستیابی به اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.

بیماری های روده ای از موارد احتیاطی مصرف داروی کولسولام

پیش از استفاده از این دارو سوابق پزشکی خود مخصوصاً موارد زیر را در اختیار پزشکتان قرار دهید: التهاب پانکراس (که ناشی از افزایش سطح تری گلیسیرید خون است)، مشکلات بلع، بیماری های روده ای و معده ای (مانند یبوست، انسداد و فلج معده ای)،جراحی های اخیر در ناحیه روده و هموروئید.

به دلیل اینکه استفاده طولانی مدت از این دارو در جذب ویتامین های محلول در چربی (مانند آ، دی، ای، کا) اختلال ایجاد می کند، گاهی اوقات پزشک مکمل های مولتی ویتامین را تجویز می کند. از مولتی ویتامین ها حداقل 4 ساعت پیش از مصرف کولسولام، استفاده کنید.

کولسولام به شکل پودر، حاوی آسپارتام است. درصورت ابتلا به بیماری فنیل کتونوریا یا هر بیماری دیگری که با وجود آن نمی توانید از آسپارتام یا فنیل آلانین استفاده کنید، با پزشکتان صحبت کنید.

در صورت باردار بودن، پیش از مصرف این دارو، این موضوع را به اطلاع پزشکتان برسانید.

کولسولام به احتمال زیاد وارد شیر مادر نمی شود و به نوزاد نیز صدمه ای وارد نمی کند اما پیش از استفاده از این دارو در دوران شیردهی، با پزشکتان مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی کولسولام را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

برخی از محصولاتی که ممکن است با کولسولام تداخل داشته باشند عبارتند از: ریفاکسیمین، وارفارین

داروهای زیادی بر روی قند خون اثر می گذارند و کنترل آن را سخت تر می کنند. پیش از قطع مصرف یا شروع هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که بر روی قند خونتان اثری نخواهند گذاشت. قند خونتان را به صورت مداوم بررسی کنید و نتیجه را به اطلاع پزشک خود برسانید. در صورت داشتن علائم قند خون بالا یا پایین فوراً به پزشک مراجعه کنید. پزشک داروهای دیابت را برای شما تجویز می کند و همچنین یک برنامه غذایی و ورزشی مناسب نیز در اختیارتان قرار خواهد داد.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

تا زمانیکه از این دارو استفاده می کنید، می بایست تست های آزمایشگاهی / پزشکی (مانند اندازه گیری سطح کلسترول خون و قند خون) بصورت منظم انجام دهید. برای دستیابی به جزئیات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.

تغییر سبک زندگی باعث عملکرد بهتر کولسولام می شود. این تغییرات عبارتند از: ورزش کردن، ترک سیگار و داشتن یک رژیم غذایی کم کلسترول و کم چربی. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشکتان صحبت کنید. برای کنترل بهتر بیماری دیابت، در یک برنامه آموزشی دیابت شرکت کنید تا متوجه شوید که چگونه می توانید به کمک داروها، رژیم غذایی، ورزش و معاینه منظم پزشکی، بیماری تان را مدیریت کنید.

علائم و نشانه های قند خون بالا و پایین را بیاموزید و یاد بگیرید که در هنگام افت قند خون، چه کارهایی می توانید انجام دهید. همچنین قند خون تان را بصورت منظم بررسی کنید و نتیجه آن را به پزشکتان اطلاع دهید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

داروی کولسولام را در دمای محیط و به دور از نور و رطوبت نگه دارید و از نگهداری دارو در دستشویی یا حمام خودداری کنید. همچنین داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره