کلشی سین

Colchicine
نام های تجاری

کلشی سین (نام تجاری: مداسین)، معروف ترین داروی ضد نقرس است که از دانه های گیاهی تهیه شده است. این دارو تولید و ترشح اسید اوریک را کاهش نمی دهد و فقط از تشکیل بلورهای آن جلوگیری می کند. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف کلشی سین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: کلشی سین

نام تجاری: مداسین

موارد مصرف کلشی سین

داروی کلشی سین (مداسین)

کلشی سین برای پیشگیری یا درمان حمله های حاد نقرس مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا علائم نقرس به طور ناگهانی ایجاد می شود و تنها یک یا تعداد کمی مفصل را درگیر می کند. معمولا درگیری در شست پا، زانو، یا قوزک پا رخ می دهد. نقرس در اثر افزایش بیش از حد اسید اوریک خون ایجاد می شود. درحقیقت بالا بودن بیش از حد اسید اوریک در خون به ایجاد کریستال های سختی در مفاصل منجر می شود. کلشی سین از طریق کاهش تورم و کاهش تشکیل کریستال های اوریک اسید ایجاد کننده درد در مفاصل، عمل می کند.

همچنین کلشی سین در پیشگیری از حملات درد در نواحی شکم، سینه، یا مفاصل در اثر نوعی بیماری ارثی (تب مدیترانه ای فامیلیال) مورد استفاده قرار می گیرد. بنظر می رسد این دارو از طریق کاهش تولید نوعی پروتئین در بدن (آمیلوئید A) عمل می کند. این پروتئین در بدن افراد مبتلا به تب مدیترانه ای فمیلیال جمع می شود. کلشی سین داروی ضد درد نمی باشد و نباید برای کاهش درد ناشی از سایر بیماریها استفاده شود.

جلوگیری از عوارض ناشی از نقرس با داروی کلشی سین

زمان و نحوه مصرف کلشی سین

قبل از شروع مصرف کلشی سین برگه راهنمای دارو که توسط داروساز داده می شود را مطالعه نمایید و برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک یا دکتر داروساز صحبت کنید.

این دارو را به صورت خوراکی همراه با غذا و یا بدون غذا و دقیقا مطابق دستور پزشک مصرف کنید. دوز تجویز شده دارو با توجه به شرایط بیماری متفاوت است و محدوده گسترده ای را شامل می شود و ممکن است با دوز های بیان شده در این مقاله متفاوت باشد. افزایش خودسرانه دوز مصرفی باعث افزایش اثرگذاری دارو نمی شود و حتی ممکن است خطر عوارض جانبی را بیشتر کند. برای اطلاعات بیشتر با پزشک یا دکتر داروساز صحبت کنید.

در صورتی که برای درمان حمله های نقرس، کلشی سین مصرف می کنید، دستورات پزشک را به دقت دنبال کنید. این دارو زمانی بیشترین کارایی را دارد که با مشاهده اولین علامت حمله نقرسی مصرف شود. دوز پیشنهادی 1.2 میلی گرم با بروز اولین علامت حمله و یک ساعت بعد 0.6 میلی گرم است. بیشترین دوز پیشنهادی 1.8 میلی گرم است که در مدت زمان یک ساعته مصرف می شود.

درباره این موضوع که در صورت حمله مجدد نقرس با رعایت چه فاصله زمانی می توانید درمان با کلشی سین را تکرار کنید، از قبل با پزشک خود صحبت کنید. اگر از این دارو برای پیشگیری از حملات نقرس یا برای پریکاردیت قلبی استفاده می کنید، در مورد دوز و زمان مصرف دارو مطابق دستورات پزشک عمل کنید.

در صورتی که این دارو را برای پیشگیری از حملات درد ناشی از تب مدیترانه ای فامیلیال مصرف می کنید، دوز معمول 1.2 تا 2.4 میلی گرم در روز می باشد. دوز روزانه ممکن است یک بار در روز مصرف شود و یا به دو دوز در روز تقسیم شود. در صورت بروز عوارض جانبی و یا برای کنترل علائم بیماری، ممکن است پزشک دوز دارو را تغییر دهد.

دوز دارو بر اساس شرایط پزشکی بیمار، سایر داروها / غذاهای مصرفی و پاسخ وی به درمان تعیین می شود. برای کاهش خطر ایجاد عوارض جانبی از افزایش خودسرانه دوز دارو، دفعات مصرف دارو و یا دوره درمان با این دارو بپرهیزید. عوارض جانبی جدی حتی در دوزهای معمولی تجویز شده توسط پزشک نیز احتمال بروز دارند.

در صورتی که پزشک دستور به مصرف منظم کلشی سین داده است، برای رسیدن به بهترین نتیجه دارو را به طورمنظم مصرف کنید. به منظور جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو بهتر است آن را هر روز در یک زمان مشخص مصرف کنید.

در دوره مصرف دارو از خوردن گریپ فروت و یا آب گریپ فروت خودداری نمایید مگر اینکه پزشک دستور به این کار دهد. گریپ فروت می تواند مقدار برخی داروها در جریان خون را افزایش دهد. برای دریافت جزئیات بیشتر با پزشک یا دکتر داروساز صحبت کنید.

اگر از کلشی سین برای درمان علائم ناشی از تب مدیترانه ای فامیلیال استفاده می کنید، در صورت عدم بهبودی علائم و یا وخامت آنها به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی کلشی سین

عوارض جانبی که ممکن است رخ دهد عبارتند از اسهال، تهوع، اسپاسم و گرفتگی عضلانی، درد در ناحیه شکم و استفراغ. در صورت تداوم و یا بدتر شدن این عوارض فورا به پزشک یا دکتر داروساز اطلاع دهید.

به یاد داشته باشید که پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده است چرا که بر این باور است منافع این دارو بیشتر از عوارض جانبی ناشی از آن است. بسیاری از بیمارانی که کلشی سین مصرف می کنند عوارض جانبی جدی را تجربه نمی کنند.

دل درد از عوارض جانبی داروی کلشی سین

در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی بسیار جدی که در ادامه آورده شده مصرف دارو را متوقف کرده و فورا به مراکز درمانی مراجعه کنید: خونریزی / کبودی غیر معمول، اسهال یا استفراغ شدید، ضعف یا درد عضلات، بی حسی / گزگز انگشتان دست ها یا پاها، رنگ پریدگی یا خاکستری رنگ شدن لبها / زبان / کف دستها، علائم عفونت (مانند تب، گلو درد طولانی)، ضعف / خستگی غیرعادی، ضربان قلب تند، تنگی نفس و علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار).

بروز واکنش آلرژیک بسیار شدید به کلشی سین نادر است. با این حال در صورت بروز هر یک از علائم واکنش آلرژیک جدی که در ادامه آورده شده، فورا به مراکز درمانی مراجعه کنید: عارضه های پوستی (راش)، خارش / تورم بخصوص در نواحی صورت / زبان / گلو، سرگیجه شدید و سخت شدن تنفس.

موارد ذکر شده لیست کاملی از عوارض جانبی احتمالی مصرف کلشی سین نمی باشد و در صورت بروز سایر عوارض با پزشک یا دکتر داروساز صحبت کنید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

قبل از مصرف کلشی سین در صورت حساسیت به آن و یا سابقه هرگونه آلرژی، به پزشک یا دکتر داروساز اطلاع دهید. این فرآورده دارویی ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که باعث ایجاد واکنش های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. برای دریافت جزئیات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.

قبل از مصرف این دارو پزشک یا دکتر داروساز را در جریان سوابق پزشکی خود مخصوصا سوابق مربوط به مشکلات کلیوی و مشکلات کبدی (مانند سیروز کبدی) قرار دهید.

مصرف الکل می تواند اثربخشی کلشی سین را کاهش دهد. در دوره استفاده این دارو مصرف الکل را محدود کنید.

این دارو می تواند در کیفیت جذب برخی غذاها و مواد مغذی (مانند ویتامین B12) تاثیر بگذارد. برای دریافت جزئیات بیشتر با پزشک یا دکتر داروساز خود صحبت کنید.

قبل از انجام جراحی، لیستی از داروهای مصرفی خود شامل داروهای با نسخه، بدون نسخه و محصولات گیاهی در اختیار پزشک یا دندانپزشک خود قرار دهید.

افراد مسن تر ممکن است به عوارض جانبی کلشی سین بخصوص ضعف / درد عضلات و بیحسی / گزگز در انگشتان دست یا پا، حساستر باشند.

کلشی سین می تواند تولید اسپرم را کاهش داده و از این طریق در توانایی باروری مردان تاثیر بگذارد. برای اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

در دوران بارداری تنها در صورت لزوم از این دارو استفاده شود. درباره خطرات و فواید این دارو با پزشک خود صحبت کنید.

کلشی سین به شیر مادر منتقل می شود. با وجود اینکه شواهدی مبنی بر آسیب زا بودن این دارو برای نوزاد شیرخوار وجود ندارد، اما حتما قبل از شیردادن به نوزاد با پزشک خود مشورت کنید.

ممکن است پزشک پیشنهاد کند که زمان مصرف دارو با زمان شیردادن به نوزاد فاصله داشته باشد.

تداخلات دارویی کلشی سین

مصرف همزمان این دارو و سایر داروها یا محصولات گیاهی می تواند سبب تغییر اثر برخی داروها شود. این امر ممکن است خطر ایجاد عوارض جانبی را افزایش داده و یا باعث اختلال در عملکرد درست داروها شود. این تداخلات دارویی امری ممکن است ولی لزوما همیشه رخ نمی دهد. غالبا پزشک یا داروساز با تغییر نحوه مصرف داروها و یا نظارت دقیق بر وضعیت بیمار می توانند از بروز این تداخلات جلوگیری کرده و یا آنها را مدیریت کنند.

قبل از شروع به درمان با کلشی سین، برای کمک به پزشک و دکتر داروساز برای ارائه بهترین خدمات مراقبتی به شما، آنها را در جریان تمام داروهای مصرفی خود (شامل داروهای با نسخه، بدون نسخه، و محصولات گیاهی) قرار دهید.

در دوره مصرف این دارو، بدون صلاحدید پزشک از شروع، قطع و تغییر خودسرانه دوز سایر داروهای مصرفی خود بپرهیزید.

برخی داروها می توانند بر فرآیند پاکسازی بدن از کلشی سین و دفع آن تاثیر بگذارند و در نتیجه باعث تغییر عملکرد این دارو یا افزایش خطر عوارض جانبی آن شوند. به طور مثال برخی داروهای ضدقارچ آزول (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول)، دیلتیازم، داروهای ایدز (مانند ریتوناویر)، آنتی بیوتیکهای ماکرولید (کلیترومایسین، اریترومایسین)، تلیترومایسین، وراپامیل و غیره.

در موارد نادر مصرف کلشی سین باعث ایجاد نوعی آسیب عضلانی خطرناک به نام رابدومیولیز می شود. این آسیب عضلانی باعث ترشح موادی می شود که می توانند به بروز مشکلات جدی کبدی منجر شوند. مصرف همزمان کلشی سین و سایر داروهایی که ممکن است باعث رابدومیولیز شوند، سبب افزایش خطر ایجاد این نوع آسیب عضلانی می شود. برخی از این داروها عبارتند از دیگوکسین، گمفیبروزیل، پراواستاتین، سیمواستاتین و غیره.

این دارو ممکن است در برخی تستهای آزمایشگاهی تداخل ایجاد کرده و باعث نتایج اشتباه شود. حتما پرسنل آزمایشگاه و پزشک را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.

این متن شامل تمام تداخلات داروی کلشی سین نمی شود. به منظور کاهش خطر بروز تداخلات دارویی، لیستی از داروهای مصرفی خود تهیه کرده و در اختیار پزشک و دکتر داروساز قرار دهید.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائمی چون بیهوش شدن یا سخت شدن تنفس با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. علائم سوءمصرف عبارتند از: تهوع / استفراغ / اسهال شدید، درد شکمی، سخت شدن تنفس و ضعف.

توجه

از تجویز سرخود دارو به سایر افراد خودداری کنید.

اضافه وزن، مصرف زیاد الکل و خوردن برخی غذاها عواملی هستند که می توانند باعث بدتر شدن علائم نقرس شوند. مصرف الکل را محدود کنید و با پزشک، دکتر داروساز، یا متخصص تغذیه درباره پرهیز از خوردن غذاهای حاوی مقادیر بالای پروتئین که باعث بدتر شدن نقرس می شوند مشورت کنید. برخی از این غذاها عبارتند از ماهی آنچوی، بیکن، آبجو، ماهی ساردین، گوشت قرمز، جگر و گوشت های فراوری شده.

برای نظارت بر پیشرفت درمان و بررسی عوارض جانبی می توان تست های آزمایشگاهی / پزشکی (مانند آزمایش خون، تست عملکرد کبد، تست عملکرد کلیه) را به صورت دوره ای انجام داد. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

دوز فراموش شده

در صورتی که کلشی سین را بطور منظم مصرف می کنید و یک دوز را فراموش کرده اید به محض یادآوری آن را مصرف نمایید. در صورتی که یادآوری نزدیک زمان دوز بعدی اتفاق بیفتد از مصرف دز فراموش شده خودداری نموده و دوز بعدی را در زمان خود مصرف کنید. برای جبران دوز از دست رفته، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

این دارو را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگه داری کنید. از نگه داشتن آن در حمام و دستشویی بپرهیزید. تمام داروها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.

از ریختن داروها به داخل چاه فاضلاب یا توالت خودداری کنید مگر اینکه دستورالعمل هایی مبنی بر انجام این کار وجود داشته باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، دارو را با استفاده از روشهای مناسب دور بیندازید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره