اسپری مومتازون

Mometasone Inhalation
نام های تجاری

مومتازون (نام تجاری: آسمانکس)، از دسته داروهای کورتیکواستروئیدی است که مانع از بروز التهاب مجاری تنفسی و در نتیجه پیشگیری از شروع حمله های آسمی می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف اسپری مومتازون، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی :مومتازون

نام تجاری : آسمانکس

موارد مصرف

اسپری مومتازون (آسمانکس)

از مومتازون برای کنترل و جلوگیری از علائم (مانند خس خس سینه و تنگی نفس) ناشی از آسم استفاده می شود. همچنین کنترل علائم مشکلات تنفسی می تواند زمان از دست رفته در محل کار یا مدرسه را کاهش دهد. مومتازون متعلق به داروهای کورتیکواستروئید است. این دارو با کاهش تورم (التهاب) مجاری تنفسی ریه، باعث تسهیل تنفس می شود. اسپری مومتازون برای موثر واقع شدن نیاز به مصرف منظم دارد و بلافاصله پس از مصرف تاثیر نمی گذارد. همچنین نباید برای تسکین اختلالات ناگهانی تنفسی استفاده شود. می توانید در زمان بروز خس خس سینه و یا تنگی نفس ناگهانی از داروهای استنشاقی تسکین سریع (اسپری) استفاده کنید. (مانند آلبوترول که در بعضی کشورها به آن سالبوتامول گفته می شود)

جلوگیری از علائم آسم با مصرف اسپری مومتازون

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف دارو راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. همچنین نحوه ی صحیح استفاده از اسپری را بیاموزید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

در صورت استفاده از اسپری مومتازون برای اولین بار یا عدم استفاده از آن برای بیش از سه روز، از دستورالعمل آزمایش اسپری ها در هوا پیروی کنید. هنگام آزمایش اسپری در هوا دقت کنید که اسپری را دور از صورت آزمایش کنید تا با چشم تماس نداشته باشد.

اسپری مومتازون باید روزی دو بار (صبح و عصر)، طبق دستور پزشک در دهان اسپری شود. دوز دارو طبق شرایط پزشکی فرد و پاسخ بدن به درمان تعیین می شود.

اگر دوز تجویز شده برای شما دو پاف می باشد، حداقل یک دقیقه بین هر پاف صبر کنید و در صورت استفاده از اسپری های دیگر، بین مصرف هر کدام حداقل یک دقیقه تامل کنید و از داروها ی کورتیکواستروئید در آخر استفاده کنید.

برای جلوگیری از خشکی دهان، گرفتگی صدا و عفونت های قارچی دهان، پس از هر بار استفاده از اسپری، دهان خود را بشویید و آب غرغره کنید. از قورت دادن آب خودداری کنید.

حداقل هفته ای یکبار دمیار اسپری را با دستمال خشک تمیز کنید و از خیس کردن و یا جدا کردن قسمت های آن خودداری کنید.

اگر پزشک استفاده منظم از اسپری مومتازون را به شما توصیه کرده است، بهتر است که در فواصل زمانی مساوی استفاده شود؛ بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید. دوز مصرفی یا تعداد دفعات مصرف را از مقدار تجویز شده افزایش ندهید و بدون مشورت با پزشک مصرف دارو را قطع نکنید.

در صورت مصرف منظم داروهای کورتیکواستروئید (از طریق دهان) مانند پردینوزون از قطع ناگهانی مصرف دارو بدون مشورت پزشک خودداری کنید. قطع ناگهانی دارو ممکن است منجر به تشدید علائم آسم و آلرژی شود. در صورت قطع ناگهانی دارو، ممکن است علائم ترک دارو (مانند ضعف، کاهش وزن، حالت تهوع، درد عضلانی، سردرد، خستگی و سرگیجه) بروز پیدا کند. پزشک برای جلوگیری از بروز علائم ترک، دوز مصرفی دارو را بعد از شروع مصرف مومتازون کاهش می دهد.

پس از گذشت یک الی دو هفته از مصرف اسپری مومتازون، اثر آن مشخص می شود. در صورت عدم بهبود و بدتر شدن شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید.

اسپری های روزانه را از اسپری های سریع الاثر، تفکیک کنید. همچنین در صورت بروز سرفه یا تنگی نفس جدید یا بدتر، خس خس سینه، افزایش خلط، بدتر شدن نتایج آزمایش دم سنج، بیدار شدن از خواب شبانه به دلیل دشواری در تنفس و یا استفاده ی بیشتر از اسپری تنگی نفس خود و یا اگر بنظر می رسد اسپری تنفسی خوب کار نمی کند، قبل از موعد از پزشک خود درباره ی اقدامات لازم سوال کنید.

همچنین بدانید که چه زمانی می توانید مشکلات ناگهانی تنفسی را خودتان درمان کنید و چه زمانی باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.

عوارض جانبی

گلو خشک یا تحریک شده، گرفتگی صدا یا سرفه از عوارض جانبی اسپری مومتازون می باشد. در صورت عدم بهبود و بدتر شدن شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف اسپری مومتازون، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

تب از عوارض جانبی اسپری مومتازون

بروز هرگونه عارضه جانبی جدی از جمله لکه های سفید در دهان و زبان، علائم عفونت مانند (تب، لرز، گلودرد مداوم)، تغییرات ذهنی و خلقی (مانند افسردگی، نوسانات خلقی، تحریک پذیری)، اختلال در دید، افزایش عطش و ادرار، درد استخوان و کبودی یا خونریزی آسان را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

در موارد نادری، بلافاصله پس از مصرف دارو، فرد دچار اختلالات تنفسی شدید و خس خس سینه می شود. در صورت تشدید اختلالات تنفسی از اسپری تنفسی خود استفاده کنید و به پزشک مراجعه کنید.

واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون جوش، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی این دارو را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف مومتازون، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

قبل از استفاده از اسپری مومتازون، سابقه پزشکی خود را، به خصوص: عفونت های فعلی یا گذشته (مانند سل و تبخال)، شکنندگی استخوان (پوکی استخوان)، مشکلات چشم (مانند آب مروارید، گلوکوم) به پزشک یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

تغییر وضعیت طی 12 ماه گذشته از کورتیکواستروئید خوراکی (مانند قرص پردنیزون) به این اسپری، همچنین استفاده طولانی مدت از این محصول در دوزهای بالاتر از حد معمول می تواند پاسخ بدن به استرس های جسمی را دشوارتر کند؛ بنابراین، قبل از جراحی یا درمان اضطراری، اگر دچار بیماری یا جراحت جدی ای شده اید، پزشک یا دندانپزشک را از مصرف این دارو مطلع کنید همچنین اگر طی 12 ماه گذشته از کورتیکواستروئید خوراکی استفاده کرده اید، به پزشک یا دندانپزشک اطلاع دهید. در صورت بروز خستگی غیرمعمول یا شدید و کاهش وزن، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

مومتازون میتواند علائم عفونت را پنهان کند و احتمال ابتلا به عفونت را بیشتر یا عفونت های فعلی را بدتر کند. بنابراین، برای جلوگیری از شیوع عفونت، دستان خود را به خوبی بشویید. از تماس با افرادی که بیماری مسری (مانند آبله مرغان، سرخک، آنفولانزا) دارند خودداری کنید؛ همچنین اگر در معرض عفونت هستید و برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف طولانی مدت این دارو می تواند از رشد کودک جلوگیری کند. با این حال، عدم کنترل آسم نیز می تواند باعث کاهش رشد کودک شود؛ بنابراین با مراجعه منظم به پزشک میزان قد و رشد کودک را بررسی کنید.

تنها در صورت لزوم از این مومتازون هنگام بارداری استفاده کنید و برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

هنوز مشخص نیست که آیا این دارو از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود یا خیر، به همین دلیل حتماً قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی اسپری مومتازون را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

در حین مصرف اسپری مومتازون از انجام آزمایشات پزشکی دوره ای (مانند آزمایش کلسترول، عملکرد ریه، معاینات چشم و تراکم استخوان) غافل نشوید. انجام این آزمایشات باعث می شود تا پیشرفت یا عوارض جانبی را بررسی کنید.

روزانه از دم سنج استفاده کنید و در صورت بدتر شدن علائم آسم (مانند گزارش نتیجه در محدوده زرد یا قرمز و یا افزایش استفاده از اسپری های تسکین دهنده فوری) به پزشک مراجعه کنید.

از عواملی مانند سیگار کشیدن، گرده گل، پوسته ی بدن حیوانات خانگی، گرد و غبار و کپک که باعث تحریک و بدتر شدن آسم می شود، دوری کنید. با توجه به اینکه بیماری آنفولانزا، اختلالات تنفسی را تشدید می کند، در رابطه با دریافت سالیانه ی واکسن آنفولانزا با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف طولانی مدت مومتازون ممکن است منجر به مشکلات استخوانی (پوکی استخوان) شود. تغییراتی در سبک زندگی مانند ورزش های قدرتی، قطع سیگار و محدود کردن الکل، دریافت کافی کلسیم و ویتامین D و مصرف مکمل های کلسیم و ویتامین D در صورت نیاز، ممکن است به کاهش خطر مشکلات استخوانی کمک کند. با پزشک خود در مورد تغییراتی که ممکن است برای شما مفید باشد صحبت کنید. همچنین کودکان را برای کمک به پیشگیری از پوکی استخوان در مراحل بعدی زندگیشان، به ورزش و رژیم غذایی سالم (شامل کلسیم) تشویق کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

دارو را در دمای محیط و به دور از گرما و یا شعله آزاد قرار دهید و از نگهداری دارو در دستشویی یا حمام خودداری کنید.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره