پومالیدوماید (ایمنووید)

Pomalidomide (Imnovid)
نام های تجاری

داروی پومالیدوماید (نام تجاری: ایمنووید)، یکی از داروهای مورد استفاده در ایمنی درمانی سرطان است که معمولاً همراه با دگزامتازون برای درمان مالتیپل میلوما تجویز می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف داروی پومالیدوماید (ایمنووید)، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام تجاری: پومالیست

نام عمومی: پومالیدوماید

موارد مصرف

داروی پومالیدوماید (ایمنووید)

داروی پومالیدوماید (ایمنووید) برای درمان انواع خاصی از سرطان ها (مانند میلوم متعدد و سارکوم کاپوزی) استفاده می شود. این دارو، رشد سلول های سرطانی را کاهش می دهد و یا متوقف می سازد.

داروی پومالیدوماید در درمان میلوم متعدد

اَشکال دارویی

کپسول خوراکی (1 میلی گرم؛ 2 میلی گرم؛ 3 میلی گرم؛ 4 میلی گرم)

زمان و نحوه مصرف

برای جلوگیری از آسیب دیدن جنین توسط داروی داروی پومالیدوماید (ایمنووید)، این دارو باید طبق دستور پزشک و برگه راهنما آن، مصرف شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه، مشورت کنید.

پیش از شروع مصرف پومالیدوماید و یا در هر بار شروع مجدد آن، برگه راهنما دارو را مطالعه نمایید. در صورت داشتن هرگونه سوالی، آن را از پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه بپرسید.

این دارو طبق دستور پزشک، بصورت خوراکی، همراه با غذا یا بدون آن، معمولاً یک بار در روز به مدت 21 روز مصرف و سپس به مدت 7 روز، قطع می شود. این یک چرخه درمان است. طبق دستور پزشک، مصرف دارو را به این صورت ادامه دهید.

کپسول ها را کامل با آب ببلعید و از باز کردن، شکستن، خرد کردن و یا جویدن کپسول، خودداری کنید. همچنین دارو را بیش از موعد مقرر نگه ندارید. در صورت ریخته شدن پودر کپسول بر روی پوست، آن ناحیه را با آب و صابون بشویید.

دوز مصرفی داروی پومالیدوماید (ایمنووید) براساس شرایط پزشکی فرد بیمار، میزان پاسخ دهی او به درمان، نتایج آزمایش ها و سایر داروهای مصرفی او، تعیین خواهد شد. نام تمامی داروهای مصرفی تان (از جمله داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) را به اطلاع پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه برسانید.

بیشترین اثربخشی این دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. به یاد داشته باشید که این دارو را باید هر روز و در یک زمان خاص مصرف کنید.

دوز دارو را افزایش ندهید و آن را طولانی تر از موعد مقرر مصرف نکنید. با این کار، نه تنها بیماری تان سریع تر بهبود پیدا نمی کند؛ بلکه خطر بروز عوارض جانبی نیز افزایش خواهد یافت.

از آنجاییکه داروی داروی پومالیدوماید (ایمنووید) از طریق پوست و ریه ها نیز قابل جذب است و ممکن است به جنین آسیب وارد کند، زنانی که باردار هستند و یا ممکن است که باردار شوند نباید این دارو را مصرف کنند و یا گرد کپسول آن را تنفس کنند.

عوارض جانبی

سرگیجه، گیجی، خستگی، ضعف، یبوست، اسهال، درد کمر / استخوان، درد / گرفتگی عضلات، حالت تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها ممکن است رخ دهد. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید.

افرادی که از داروی داروی پومالیدوماید (ایمنووید) استفاده می کنند، ممکن است دچار عوارض جانبی جدی شوند. با این وجود، پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده است چرا که بر این باور است که منافع این دارو از عوارض آن بیشتر است. نظارت دقیق توسط پزشک، خطرات ناشی از این دارو را کاهش خواهد داد.

عوارض جانبی داروی پومالیدوماید

در صورت بروز عوارض جانبی جدی مانند: بی حسی / گزگز / تورم بازوها / پاها / دست ها / پاها و تنگی نفس، فوراً پزشکتان را مطلع سازید.

داروی پومالیدوماید (ایمنووید)، عملکرد مغز استخوان را کاهش می دهد که این امر ممکن است منجر به کاهش تعداد سلول های خونی مانند گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها شود. این اثر می تواند باعث کم خونی، کاهش توانایی بدن در مبارزه با عفونت یا کبودی / خونریزی آسان شود. در صورت وقوع هر یک از علائم زیر، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید: خستگی غیرمعمول، رنگ پریدگی پوست، کبودی / خونریزی آسان، علائم عفونت (مانند تب، لرز، تورم غدد لنفاوی، گلودرد مداوم، سرفه).

پومالیدوماید گاهی اوقات به دلیل تخریب سریع سلول های سرطانی، منجر به ایجاد عوارض جانبی جدی می شود (سندرم لیز تومور). برای کاهش این خطر، پزشک ممکن است داروهای اضافه تری را تجویز کند و به بیماران مصرف مقادیر زیاد مایعات را، توصیه کند. در صورت داشتن علائمی مانند: درد کمر / پهلو، علائم مشکلات کلیوی (مانند دفع ادرار دردناک، ادرار صورتی / خونی، تغییر در مقدار ادرار) و اسپاسم / ضعف عضلات، فوراً پزشکتان را مطلع سازید.

داروی پومالیدوماید (ایمنووید) به ندرت باعث بیماری کبدی بسیار جدی می شود. در صورت بروز علائم بیماری کبدی مانند: درد شدید معده / شکم، ادرار تیره، زردی چشم / پوست، تهوع / استفراغ مداوم، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید.

افرادی که با داروی پومالیدوماید (ایمنووید) درمان می شوند به ندرت ممکن است به سرطان های دیگری مانند سرطان خون نیز مبتلا شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشکتان مشورت کنید.

واکنش جدی آلرژیک نسبت به این محصول، به ندرت رخ میدهد‌. با این وجود در صورت مشاهده علائم واکنش های جدی آلرژیک مانند: راش، خارش / تورم (مخصوصاً در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید و دشواری در تنفس، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید.

البته موارد مذکور، تمامی عوارض جانبی ناشی از واکنش های آلرژیک را در بر نمی گیرند. در صورت مشاهده علائمی به غیر از موارد بالا، با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه تماس بگیرید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف داروی پومالیدوماید (ایمنووید)، در صورت داشتن حساسیت به آن و یا به تالیدوماید یا لنالیدوماید یا هرگونه حساسیت دیگری، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید‌. این محصول حاوی اجزا غیرفعالی می باشد که می تواند باعث ایجاد واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

قبل از استفاده از داروی پومالیدوماید (ایمنووید)، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود مخصوصاً موارد زیر مطلع سازید: موارد کلیوی، بیماری کبدی، سیگار کشیدن، بیماری های قلبی (مانند حمله قلبی، لخته شدن خون)، سکته مغزی.

پومالیدوماید، بیماران را در معرض خطر ابتلا به عفونت های مختلف قرار می دهد و یا عفونت های فعلی را تشدید خواهد کرد. بنابراین، برای جلوگیری از شیوع عفونت، دستان خود را به خوبی بشویید. از تماس با افراد مبتلا به عفونت های واگیردار (مانند آبله مرغان، سرخک، آنفولانزا) خودداری کنید. در صورتی که در معرض عفونت قرار گرفته اید و یا برای کسب اطلاعات بیشتر، با پزشکتان مشورت کنید.

بدون تائید پزشکتان از انجام هرگونه ایمن سازی / واکسیناسیون خودداری نمایید. از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده را دریافت کرده اند (مانند واکسن آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می شود) اجتناب کنید.

برای کاهش احتمال بریدگی، کوفتگی یا آسیب دیدگی، هنگام استفاده از اشیای تیز مانند تیغ و ناخن گیر احتیاط کنید و از انجام فعالیت هایی مانند ورزش های پربرخورد خودداری کنید.

داروی پومالیدوماید (ایمنووید) ممکن است باعث ایجاد سرگیجه شود و نوشیدنی های الکل دار یا ماریجوانا (شاهدانه) نیز میتواند آن را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن فعالیت هایی مانند رانندگی کردن، کار با ماشین آلات و هر کاری که نیاز به هوشیاری دارد اطمینان حاصل نکرده اید، از انجام آنها خودداری نمایید. نوشیدنی های الکل دار را محدود کنید. در صورت استفاده از ماری جوانا (شاهدانه) با پزشک خود صحبت کنید.

پیش از جراحی، نام تمامی داروهای مصرفی تان را (از جمله داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به اطلاع پزشک یا دندانپزشک خود برسانید.

از آنجا که پومالیدوماید می تواند باعث نقایص شدید مادرزادی یا مرگ جنین شود، موارد احتیاط متعددی در زیر ذکر شده است:

در طول درمان و حداقل 1 ماه پس از قطع درمان خون اهدا نکنید.

مردان: در حین درمان و حداقل 4 هفته پس از قطع درمان، اسپرم اهدا نکنید زیرا پومالیدوماید به مایع منی منتقل می شود.

زنان: در صورت تأخیر پریود یا خونریزی غیرطبیعی واژن (قاعدگی)، فوراً پزشکتان را مطلع سازید. از روش های قابل اطمینان پیشگیری از بارداری حتی اگر در گذشته قادر به باردار شدن نبوده اید، استفاده کنید.

از آنجا که این دارو از طریق پوست و ریه ها نیز قابل جذب است و ممکن است به جنین آسیب برساند، زنانی که باردار هستند و یا ممکن است باردار شوند نباید این دارو را لمس کرده و یا گرد کپسول ها را تنفس کنند.

این دارو در دوران بارداری، نباید استفاده شود زیرا ممکن است که به جنین آسیب وارد شود.

مشخص نیست که این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. به دلیل وجود خطرات احتمالی برای نوزاد، شیردهی در هنگام مصرف این دارو توصیه نمی شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد داروی پومالیدوماید (ایمنووید) را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی پومالیدوماید را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

در صورت مصرف محصولاتی که باعث سرگیجه یا گیجی می شوند مانند الکل، ماری جوانا (شاهدانه)، آنتی هیستامین ها (مانند دیفن هیدرامین)، داروهای خواب یا اضطراب (مانند آلپرازولام، زولپیدم)، داروهای شل کننده عضلانی و تسکین دهنده های اعتیادآور (مانند کدئین)، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید.

برچسب روی تمام داروهای خود را (مانند داروهای آلرژی یا داروهای سرفه و سرماخوردگی) بررسی کنید زیرا ممکن است حاوی موادی باشند که باعث سرگیجه شوند. از پزشک داروخانه، نحوه مصرف ایمن داروها را بیاموزید.

سیگار کشیدن سطح این دارو را در خون کاهش می دهد. اگر سیگار می کشید یا اخیراً سیگار را ترک کرده اید، پزشکتان را مطلع سازید.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا دشواری در تنفس، با مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

هرگز این دارو را بصورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

از انجام منظم تست های آزمایشگاهی / پزشکی دوره ای (مانند آزمایش های بارداری، شمارش سلول های خونی، عملکرد کبد) غافل نشوید. انجام این آزمایش ها می تواند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کند. برای کسب اطلاعات بیشتر، با پزشک خود مشورت کنید.

آزمایش بارداری می بایست قبل از درمان و بصورت هفتگی در 4 هفته ابتدایی درمان، داده شود. پس از آن در صورت داشتن قاعدگی منظم، هر 4 هفته یکبار و در صورت نامنظم بودن آن، هر 2 هفته یکبار آزمایش را تکرار کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز را فراموش کرده اید و کمتر از 12 ساعت از زمان معمول مصرف آن دوز می گذرد، به محض به یاد آوردن، آن را مصرف کنید و در صورتی که بیش از 12 ساعت از زمان معمول مصرف آن گذشته است، از دوز فراموش شده صرف نظر کنید. دوز بعدی را به موقع مصرف کنید. برای جبران فراموشی، دوز دارو را 2 برابر نکنید.

نگهداری

دارو را در دمای اتاق (20 الی 25 درجه سانتی گراد) و دور از نور و رطوبت نگه دارید. از نگهداری دارو در حمام و دستشویی خودداری کنید. همه داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگه دارید.

داروها را در داخل توالت یا چاه های فاضلاب نیندازید مگر اینکه در دستورالعمل مصرف آن، ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن محصول یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب، آن را دور بیندازید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره