لنالیدوماید (نام تجاری: رولیمید) یکی از داروهای درمان هدفمند است که در درمان مالتیپل میلوما، لنفوم سلول های منتل و آنمی ناشی از سندرم میلودیسپلاستیک کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف رولیمید و عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی : لنالیدوماید
نام تجاری: رولیمید
داروی رولیمید (لنالیدوماید) برای درمان برخی از سرطان ها استفاده می شود. نحوه عملکرد این دارو به این صورت است که رشد سلول های سرطانی را کند یا متوقف می کند. همچنین از داروی رولیمید (لنالیدوماید) برای درمان کم خونی در افراد مبتلا به برخی از اختلالات خونی / مغز استخوانی (سندرم میلودیسپلاستیک) نیز کاربرد دارد. لنالیدوماید، احتمال نیاز به انتقال خون را کاهش می دهد.
داروی رولیمید (لنالیدوماید) برای درمان برخی از سرطان ها (مانند لوسمی لنفوسیتی مزمن-CLL) مصرف نمی شود، زیرا خطرات عوارض جانبی که باعث آسیب به قلب و یا حتی مرگ می شوند را افزایش می دهد.
کپسول خوراکی (10 میلی گرم؛ 15 میلی گرم؛ 2. 5 میلی گرم؛ 20 میلی گرم؛ 25 میلی گرم؛ 5 میلی گرم)
پیش از شروع مصرف داروی رولیمید (لنالیدوماید) و یا در هربار شروع مجدد آن، برگه راهنما دارو را مطالعه نمایید. در صورت داشتن هرگونه سوالی، آن را از پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه بپرسید.
داروی رولیمید (لنالیدوماید) بنابر توصیه پزشک به شکل خوراکی، همراه با غذا و یا بدون آن و معمولاً یک بار در روز مصرف می شود. این دارو را کامل و همراه با آب ببلعید. برای درمان برخی بیماری ها، این دارو به صورت یک چرخه (یک بار در روز به مدت 21 روز و سپس قطع دارو به مدت 7 روز) مصرف می شود.
دوز دارو براساس شرایط فرد بیمار، میزان پاسخ او به درمان و نتایج تست های آزمایشگاهی، تعیین می شود. از توصیه های پزشک به دقت پیروی کنید.
از باز کردن، خرد کردن یا شکستن کپسول، خودداری نمایید و بیشتر از مقدار مورد نیاز از آنها استفاده نکنید. در صورتی که پودر کپسول بر روی پوستتان ریخت، فورا ناحیه را با آب و صابون بشویید.
از آنجا که داروی رولیمید (لنالیدوماید) از طریق پوست و ریه ها جذب می شود و می تواند به جنین نیز آسیب وارد کند، زنانی که باردار هستند و یا گمان می کنند که باردارند، نباید این دارو را مصرف کنند و یا گرد حاصل از کپسول باز شده را استنشاق کنند. همه افراد پس از تماس با این دارو باید دست های خود را بشویند.
بیشترین اثربخشی این دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. برای به خاطر سپردن این امر، دارو را هر روز و در یک زمان خاص مصرف کنید.
دوز و مقدار دارو را افزایش ندهید و طولانی تر از زمان تعیین شده توسط پزشک، آن را مصرف نکنید. با انجام این کار نه تنها بیماری سریع تر بهبود نمی یابد بلکه خطر عوارض جانبی افزایش خواهد یافت.
اسهال، معده / شکم درد، حالت تهوع / استفراغ، از دست دادن اشتها، یبوست، سرگیجه، خشکی پوست، خشکی دهان یا دشواری در خوابیدن از عوارض جانبی این دارو هستند. در صورت تشدید یا تداوم هر یک از این علائم، فوراً پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید.
افرادی که این دارو را مصرف می کنند ممکن است دچار عوارض جانبی جدی شوند. با این وجود پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده است چرا که بر این باور است که منافع این دارو از عوارض جانبی آن بیشتر است. نظارت دقیق توسط پزشک، خطرات ناشی از عوارض جانبی را کاهش می دهد.
در صورت مشاهده هریک از عوارض جانبی جدی زیر، فوراً پزشک را مطلع سازید: تغییرات روحی / خلقی (مانند افسردگی)، افزایش تشنگی / ادرار، لرز، بی حسی / سوزن سوزن شدن بازوها / ساق پا، ضربان قلب تند / کند / نامنظم، نشانه های نارسایی قلبی (تنگی نفس، تورم زانوها / پاها، خستگی غیرعادی، افزایش وزن غیر عادی / ناگهانی).
لنالیدوماید گاهی اوقات به دلیل تخریب سریع سلول های سرطانی، عوارض جانبی ایجاد خواهد کرد (سندرم لیز تومور). پزشک گاهی به منظور کاهش این خطر، داروی دیگری نیز تجویز می کند و توصیه می کند که مایعات فراوانی نوشیده شود. در صورت مشاهده علائم زیر، فوراً پزشک را مطلع سازید: درد پهلو، نشانه های مشکلات کلیوی (دفع دردناک ادرار، ادرار خونی / صورتی، تغییر در مقدار ادرار)، گرفتگی / ضعف عضلانی.
داروی لنالیدوماید ممکن است منجر به تشدید علائم شود (واکنش عود تومور). در صورت مشاهده علائمی مانند حساس شدن / تورم گره های لنفاوی، تب، درد یا عارضه های پوستی، فوراً با پزشک تماس بگیرید.
داروی رولیمید (لنالیدوماید) به ندرت باعث ایجاد بیماری های کبدی جدی می شود. در صورت ابتلا به هریک از علائم آسیب های کبدی مانند حالت تهوع / استفراغ مداوم، از دست دادن اشتها، معده / شکم درد، زرد شدن رنگ پوست / چشم ها و تیره شدن رنگ ادرار، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید.
لنالیدوماید می تواند باعث ایجاد عارضه های پوستی شوند که اهمیت خاصی ندارند اما نمی توان آن ها را از عارضه هایی که نشانه ای از واکنش های شدید هستند، تشخیص داد. بنابراین در صورت مشاهده هر نوع عارضه پوستی، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید.
واکنش های جدی آلرژیک نسبت به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این وجود در صورتی که متوجه هر یک از نشانه ها شدید، به پزشک مراجعه کنید: عارضه های پوستی، خارش / تورم (مخصوصاً در صورت، گلو، زبان)، سگیجه شدید و دشواری در تنفس.
موارد مذکور تمامی عوارض جانبی ناشی از واکنش های جدی آلرژیک را در بر نمی گیرند. در صورت مشاهده هر علامتی با پزشک معالج یا پزشک داروخانه تماس بگیرید.
پیش از مصرف لنالیدوماید در صورت داشتن آلرژی به آن یا به تالیدوماید یا هرگونه حساسیت دیگری، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید. لنالیدوماید حاوی اجزا غیرفعالی (مانند لاکتوز) است که منجر به ایجاد واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
پیش از استفاده از داروی رولیمید (لنالیدوماید)، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود مخصوصاً ابتلا به موارد زیر، مطلع سازید: بیماری های کلیوی، بیماری های کبدی (مانند هپاتیت بی)، بیماری های تیروئیدی، آبله مرغان و زونا و پیوند عضو.
داروی رولیمید (لنالیدوماید) ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
لنالیدوماید می تواند بیمار را در معرض عفونت قرار دهد یا عفونت های فعلی را بدتر کند. از تماس با افرادی که ممکن است دچار بیماری مسری باشند (مانند آبله مرغان، سرخک، آنفولانزا، کووید-19) خودداری کنید. اگر در معرض عفونت بوده اید با پزشک خود مشورت کنید.
بدون موافقت پزشک خود واکسیناسیون انجام ندهید. از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده دریافت کرده اند (مانند واکسن آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می شود) خودداری کنید.
برای کاهش احتمال بریدگی، کبودی و آسیب، هنگام استفاده از اشیا تیز مانند تیغ ریش تراشی و یا ناخن گیر، احتیاط کنید و از انجام فعالیت هایی مانند ورزش های پربرخورد، خودداری نمایید.
هنگامی که در حال مصرف این دارو هستید و 4 هفته پس از قطع مصرف آن، از اهدای خون یا اسپرم خودداری کنید.
افراد مسن تر نسبت به عوارض جانبی این دارو حساس تر هستند.
از آنجایی که داروی رولیمید (لنالیدوماید) از طریق پوست و ریه ها نیز جذب می شود و ممکن است که به جنین آسیب وارد کند، زنان باردار و یا زنانی که ممکن است باردار باشند، نباید این دارو را مصرف کنند و یا در معرض گرد کپسول آن قرار گیرند.
لنالیدوماید نباید در دوران بارداری مصرف شود زیرا ممکن است که به جنین آسیب وارد کند. بنابراین زنانی که باردار شده اند و یا فکر می کنند که باردار هستند می بایست مصرف این دارو را قطع کنند و فوراً به پزشک اطلاع دهند.
هنوز مشخص نشده است که این دارو می تواند وارد شیر مادر شود یا خیر. به دلیل خطرات احتمالی که برای نوزاد شیرخوار وجود دارد، شیردهی در هنگام مصرف این دارو توصیه نمی شود. پیش از شیردهی با پزشک مشورت کنید.
تداخلات دارویی نحوه عملکرد داروها را تغییر می دهند و خطرات ناشی از عوارض جانبی را نیز افزایش خواهد داد. این یادداشت حاوی تمامی تداخلات دارویی احتمالی نیست. لیستی از داروهای مصرفی تان (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه، محصولات گیاهی) بنویسید و در اختیار پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه قرار دهید. بدون تائید پزشکتان مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید و همچنین دوز آنها را نیز تغییر ندهید.
اگر فردی بیش از اندازه این دارو را مصرف کند، دچار علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس می شود. در این هنگام با فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
هرگز این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.
تست های آزمایشگاهی یا پزشکی (مانند شمارش کامل سلول های خونی، عملکرد کلیه / کبد / تیروئید، سطح مواد معدنی خون، تست بارداری) در طول مصرف این دارو می بایست که انجام شوند. همه تست های آزمایشگاهی و پزشکی را به موقع انجام دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشکتان مشورت کنید.
اگر یک دوز از داروی رولیمید (لنالیدوماید) را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن و در صورتی که کمتر از 12 ساعت از فراموش کردن مصرف آن گذشته بود، آن را مصرف کنید. اما اگر بیش از 12 ساعت از فراموش کردن آن گذشته بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را 2 برابر نکنید.
دارو را در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگه دارید و از آن در داخل حمام و دستشویی نگهداری نکنید. همواره همه داروهایتان را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
هیچ گاه دارو را در داخل توالت یا چاه فاضلاب نیندازید مگراینکه در دستورالعمل استفاده از آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن محصول و یا عدم نیاز به آن با یک روش مناسب آن را دور بیندازید.