فلوتیکازون و ویلانترول

Fluticasone & Vilanterol
نام های تجاری

فلوتیکازون و ویلانترول (نام تجاری: ویلکا، برئوالیپتا)، از داروهای گشادکننده مجاری تنفسی است که به منظور بهبود علائم و جلوگیری از بروز حملات تنفسی در بیماران مبتلا به آسم و یا بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) تجویز می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف فلوتیکازون و ویلانترول، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: فلوتيکازون فوروات و ويلانترول

نام تجاری: برئوالیپتا

موارد مصرف

داروی فلوتیکازون و ویلانترول (برئوالیپتا)

فلوتیکازون و ویلانترول برای پیشگیری و کاهش علائم ناشی از آسم (خس خس سینه و مشکلات تنفسی) و بیماری های ریوی پیشرفته مانند انسداد مزمن ریوی ( که شامل برونشیت مزمن و التهاب آلوئول ها است) استفاده می شود. این اسپری استنشاقی حاوی دو داروی فلوتیکازون و ویلانترول است. فلوتیکازون به طبقه ای از داروها که تحت عنوان کورتیکواستروئید ها شناخته می شوند، تعلق داشته و با کاهش التهاب و تورم مجاری هوایی در ریه ها، تنفس را تسهیل می کند. ویلانترول به طبقه ای از داروها تعلق دارد که تحت عنوان بتا آگونیست های طولانی اثر، شناخته می شوند. این داروها، عضلات اطراف مجاری هوایی را شل کرده و باعث اتساع مجاری هوایی می شوند و تنفس را تسهیل می کنند.

عدم کارایی داروی فلوتیکازون و ویلانترول در حملات ناگهانی آسم

استفاده از بتا آگونیست های طولانی اثر به صورت مجزا (مانند ویلانترول) باعث افزایش خطر ابتلا به آسم و ایجاد مشکلات تنفسی شدید و حتی کشنده خواهد شد اما در صورت ترکیب این دارو با داروهای کورتیکواستروئیدی (مانند آنچه در این محصول وجود دارد) این عوارض به وجود نخواهند آمد. زمانی که بیماری آسم و مشکلات تنفسی توسط سایر داروها مانند اسپری های کورتیکواستروئیدی درمان نشوند یا برای بهبود علائم بیماری، درمان های ترکیبی لازم باشد، این دارو توصیه خواهد شد.

پیش از استفاده از فلوتیکازون و ویلانترول، نحوه مصرف آن را بیاموزید. این دارو در صورت استفاده منظم، اثربخش خواهد بود. البته از این دارو در مواقع ضروری مانند بروز حملات ناگهانی آسم، نمی توان استفاده کرد در این هنگام باید از اسپری های استنشاقی سریع الاثر (مانند آلبوترول که در برخی از کشورها بنام سالبوتامول نامیده می شود) استفاده کرد.

زمان و نحوه مصرف

پیش از شروع دارو یا در هربار شروع مجدد آن، برگه راهنمای بیمار و دستورالعمل استفاده از دارو را مطالعه نمایید و همچنین دستورالعمل های مصور برای استفاده مناسب از این دارو را، دنبال کنید. در صورت داشتن هر گونه سوال دیگری، به پزشک یا داروساز خود مراجعه کنید.

بنابر توصیه پزشک، داروی فلوتیکازون و ویلانترول را یک بار در روز و از طریق دهان استنشاق کنید. بیشتر از یک بار در روز از این دارو استفاده نکنید.

اگر در حال حاضر، در حال استفاده از اسپری های استنشاقی سریع الاثر مانند آلبوترول بر اساس یک برنامه منظم روزانه (مثلاً 4 بار در روز) هستید، باید این برنامه را تغییر دهید و تنها در مواقع اضطراری و بروز تنگی نفس های ناگهانی، از این اسپری استفاده کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر، با پزشک خود مشورت کنید.

اگر همزمان با اسپری فلوتیکازون و ویلانترول، از اسپری های استنشاقی دیگری نیز استفاده می کنید، حداقل 1 دقیقه بین استفاده از هریک از این داروها، صبر کنید.

برای پیشگیری از ایجاد علائمی مانند خشکی دهان، گرفتگی صدا و ایجاد عفونت های قارچی دهان، پس از استفاده از هر یک از این اسپری های استنشاقی، بلافاصله دهان خود را با آب شسته و غرغره کنید. آبی که با آن دهان خود را می شویید را قورت ندهید.

بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود؛ بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید، مصرف دارو نباید بدون مشورت با پزشک قطع شود. همچنین همزمان با استفاده از این دارو از مصرف بتا آگونیست های طولانی اثر دیگر، خودداری نمایید.

اگر این دارو اثربخش نبود و نیاز به استفاده بیشتر از اسپری های استنشاقی سریع الاثر داشتید (مثلاً 4 بار استفاده در روز یا تمام کردن یک اسپری در مدت 8 هفته) سریعاً به پزشک مراجعه کنید زیرا این موضوع می تواند نشانه ای از ابتلا به آسم یا انسداد مزمن ریوی باشد.

بیاموزید که کدامیک از اسپری ها را باید به صورت روزانه مصرف کنید و کدامیک را در مواقع ضروری و هنگام تشدید ناگهانی مشکلات تنفسی (داروهای تسکین دهنده سریع). در صورت مشاهده موارد زیر به پزشک مراجعه کنید: بروز موج جدیدی از سرفه یا تشدید سرفه های قدیمی، تنگی نفس، افزایش خلط، بیدار شدن از خواب شبانه به دلیل مشکلات تنفسی، نیاز به استفاده بیشتر از اسپری های استنشاقی و تاثیر نداشتن استفاده از اسپری های استنشاقی.

بیاموزید که در چه مواقعی، خودتان می توانید مشکلات ناگهانی تنفسی را تسکین دهید و چه زمان هایی نیاز به دریافت امداد های فوری پزشکی دارید.

اگر در حال استفاده از کورتیکواستروئیدهای خوراکی دیگری مانند پردنیزون هستید، مصرف آنها را بر طبق توصیه های پزشک ادامه دهید و به شکل خودسرانه و بدون مشورت با پزشک آن را قطع نکنید. امکان دارد که پزشک بخواهد به تدریج دوز داروها را کاهش دهد.

چندین هفته طول می کشد تا دارو به طور کامل تاثیر خود را بگذارد. در صورت بهبود نیافتن علائم تان یا بدتر شدن آنها، به پزشک خود مراجعه کنید.

عوارض جانبی

سردرد، خشکی و التهاب گلو، گرفتگی صدا، آبریزش بینی و سرفه، همگی می توانند از عوارض جانبی استفاده از فلوتیکازون و ویلانترول هستند. در صورت تداوم یافتن و تشدید این علائم، فوراً به پزشک یا داروساز خود، مراجعه کنید.

آبریزش بینی از عوارض جانبی داروی فلوتیکازون و ویلانترول

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف فلوتیکازون و ویلانترول، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

در صورت مشاهده عوارض جانبی زیر، فوراً پزشک را در جریان قرار دهید: ایجاد لکه های سفید در داخل دهان یا روی زبان، ضعف، تورم ناحیه صورت، افزایش غیرعادی وزن، ترمیم کند زخم ها، نازک شدن پوست، استخوان درد، تغییرات دوران قاعدگی، تغییرات روحی روانی (مانند افسردگی، اضطراب، تغییرات خلقی و آشفتگی)، خونریزی یا کبودی آسان پوست، افزایش تشنگی و دفع ادرار، مشکلات بینایی، گرفتگی عضلات، لرز، نشانه های عفونت (مانند گلودرد مزمن، تب، لرز و سرفه).

در صورت مشاهده هر یک از عوارض جانبی زیر، سریع با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید: تپش قلب نامنظم و سریع، سرگیجه شدید، بیهوشی و درد در قفسه سینه.

به ندرت این داروها باعث ایجاد مشکلات تنفسی ناگهانی و تشدید آنها می شود که این یک امر بسیار خطرناک است. در صورت وقوع این عارضه از اسپری های استنشاقی سریع الاثر استفاده کنید و به پزشک مراجعه کنید.

در موارد نادری امکان وقوع واکنش های آلرژیک شدید پس از استفاده از این دارو وجود دارد، این علائم عبارتند از: ایجاد راش و خارش، تورم صورت، گلو و زبان، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی، در این حالت فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی این دارو را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف فلوتیکازون و ویلانترول، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی (پروتئین شیر) باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص: فشارخون بالا، پوکی استخوان، افسردگی، دیابت، مشکلات چشمی (مانند آب مروارید و آب سیاه)، مشکلات قلبی (مانند آنژین صدری، ضربان نامنظم قلب)، عفونت های مختلف، مشکلات کبدی، پرکاری تیروئید و تشنج مطلع سازید.

داروی فلوتیکازون و ویلانترول، می تواند بر روی ضربان قلب تأثیر بگذارد (سندرم کیوتی). سندرم کیوتی، عوارض جانبی خطرناکی را به دنبال دارد، این عوارض عبارتند از: ضربان قلب نامنظم و سریع، سرگیجه، ضعف و بیهوشی. در صورت مشاهده هر یک از این عوارض، به پزشک مراجعه کنید.

در صورت مصرف یک سری از داروهای خاص یا ابتلا به بیماری های خاصی، خطر ابتلا به سندرم کیوتی افزایش پیدا می کند. پیش از مصرف داروی فلوتیکازون و ویلانترول، تمامی داروهای مصرفی تان را به اطلاع پزشک برسانید و اگر مبتلا به یکی از بیماری های زیر نیز هستید، به پزشک خود اطلاع دهید: بیماری های قلبی (مانند نارسایی قلبی، آهسته شدن ضربان قلب و سندرم کیوتی)، سابقه خانوادگی از بیماری های قلبی (مانند ایست قلبی ناگهانی).

کاهش سطح پتاسیم و منیزیم خون، خطر ابتلا به سندرم کیوتی را افزایش خواهد داد. قرص های ادرار آور و قرص آب و همچنین عارضه هایی مانند تعریق شدید، اسهال و استفراغ، نیز سطح این دو عنصر را در خون کاهش می دهند.

اگر در طی 12 ماه گذشته در حال استفاده از کورتیکواستروئیدهای خوراکی (مانند قرص پردنیزون) یا اسپری های کورتیکواستروئیدی بوده اید یا از این داروها با دز بسیار بالا در یک مدت طولانی استفاده کرده اید، بدن در یک فشار شدید قرار گرفته است؛ بنابر این هنگام عمل های جراحی، درمان های اورژانسی یا ابتلا به یک بیماری یا جراحت شدید، پزشک یا دندانپزشک خود را، در جریان استفاده تان از این داروها، قرار دهید. همچنین در صورت مشاهده علائمی مانند خستگی بیش از اندازه و کاهش وزن، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

فلوتیکازون و ویلانترول، می تواند بدن را تضعیف کرده و بدن را در معرض عفونت های مختلف قرار دهد و یا عفونت های فعلی را تشدید می کند؛ بنابراین برای جلوگیری از سرایت بیماری دست های خود را بشویید و از تماس با افرادی که به بیماری های مسری (مانند آبله مرغان، سرخک و آنفولانزا) مبتلا هستند، خودداری کنید. اگر در معرض خطر ابتلا به بیماری های واگیردار قرار گرفته اید، به پزشک خود اطلاع دهید.

استفاده طولانی مدت از فلوتیکازون و ویلانترول می تواند باعث کاهش موقتی رشد کودکان شود. اگرچه کنترل ضعیف بیماری آسم نیز می تواند منجر به بروز این عارضه شود. برای بررسی و چکاپ منظم قد کودک، به طور منظم به پزشک مراجعه کنید.

فقط باید در صورت لزوم در طول بارداری از این داروها استفاده نمود. درباره فواید و ضررهای استفاده از این دارو در حین بارداری، با پزشک خود مشورت کنید.

هنوز مشخص نشده است که آیا فلوتیکازون و ویلانترول می تواند وارد شیر مادر شود یا خیر اگرچه داروهای مشابه این دارو، به شیر مادر وارد می شوند. قبل از استفاده از این دارو در حین شیردهی، با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی فلوتیکازون و ویلانترول را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

برخی از داروها می توانند باعث عدم / کاهش تأثیر فلوتیکازون شوند و یا نحوه عملکرد آن را تغییر دهند. این داروها عبارتند از: بوسپروویر، مهارکننده پروتئاز اچ آی وی (مانند لوپیناویر، ریتوناویر)، ضدقارچ آزول (مانند کتوکونازول) و غیره.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. سایر علائم سوء مصرف دارو عبارتند از: درد در ناحیه قفسه سینه، تند شدن ضربان قلب و لرز.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

تست های آزمایشگاهی و پزشکی (مانند تست های عملکرد ریوی، آزمایش تراکم استخوان، اندازه گیری سطح کورتیزول خون و معاینه چشم)، برای نظارت بر روند بیماری و بررسی عوارض جانبی، انجام خواهد شد. برای کسب جزئیات بیشتر، با پزشک خود مشورت کنید.

برای جلوگیری از ایجاد عوارض جانبی باید تست های آزمایشگاهی زیر را به صورت مرتب انجام دهید: اندازه گیری سطح کورتیزول در خون، آزمایش تراکم استخوان، معاینه چشم و اندازه گیری قد و وزن. برای دستیابی به اطلاعات بیشتر، با پزشک خود مشورت کنید. از قرار گرفتن در معرض آلرژن ها (مانند گرده گیاه و موی حیوانات خانگی) و محرک ها (مانند سیگار کشیدن، در معرض دود سیگار قرار گرفتن) و عوامل دیگری که باعث تشدید بیماری آسم می شوند، خودداری کنید. اکثر افراد مبتلا به آسم و یا بیماری های پیشرفته ریوی، هر ساله باید واکسن آنفولانزا تزریق کنند. در این مورد با پزشکتان مشورت کنید.

در بزرگسالان استفاده طولانی مدت از این دارو خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد. با پزشکتان درباره این موضوع و درمان های رایج پوکی استخوان، صحبت کنید. تغییرات سبک زندگی مانند انجام ورزش هایی برای افزایش استحکام استخوان ها، دریافت کلسیم و ویتامین دی کافی، ترک سیگار و محدود کردن مصرف نوشیدنی های الکل دار، خطر ابتلا به این عارضه را کاهش می دهد. همچنین ممکن است که به استفاده از کلسیم و مکمل های ویتامین دی نیاز پیدا کنید. برای پیشگیری از ابتلا فرزندتان به پوکی استخوان، او را به انجام ورزش منظم و داشتن رژیم غذایی غنی از کلسیم، تشویق کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

دارو را داخل توالت یا چاه های فاضلاب نیندازید مگر اینکه در دستورالعمل استفاده از دارو ذکر شده باشد. همچنین در صورت منقضی شدن دارو یا عدم نیاز به آن، آن را دور بیندازید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره