مجسترول

Megestrol
نام های تجاری

مجسترول (نام تجاری: جستیران)، از دسته داروهای هورمونی می باشد که در کنترل سرطان های پیشرفته رحم و پستان، و بی اشتهایی و لاغری ناشی از ابتلا به ویروس نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف مجسترول، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: مجسترول

نام تجاری: مجیس

موارد مصرف

داروی مجسترول (جستیران)

داروی مجسترول برای درمان بی اشتهایی و کاهش وزن در بیماران مبتلا به ایدز مورد استفاده قرار می گیرد. در حقیقت این دارو با بهبود اشتها و افزایش وزن به بیمار کمک می کند تا حس بهتری داشته و فعال تر باشد.

مجسترول مشابه نوعی هورمون طبیعی در بدن بنام پروژسترون عمل می کند و در صورت صلاحدید پزشک می تواند به تنظیم پریود کمک کند.

کاربرد دیگر این دارو در درمان سرطان پستان و رحمی است که عود کرده، منتشر شده است و یا قابل جراحی نمی باشد.

مجسترول برای درمان بی اشتهایی و کاهش وزن در بیماران مبتلا به ایدز

اَشکال دارویی

  • سوسپانسیون خوراکی (40 میلیگرم / میلی لیتر، 625میلیگرم / 5 میلی لیتر)،
  • قرص (20 میلیگرم، 40 میلیگرم)

زمان و نحوه مصرف

مصرف داروی مجسترول به صورت خوراکی، طبق دستور پزشک و معمولاً روزی یک بار، می باشد. قبل از هربار استفاده بطری محتوی دارو را به خوبی تکان دهید. با استفاده از قاشق / ابزار اندازه گیری به دقت مقدار دوز مصرفی را اندازه بگیرید. برای اینکار از قاشق های خانگی استفاده نکنید چرا که ممکن است اندازه درستی به شما ندهد.

برای جلوگیری از دریافت دوز اشتباه از تغییر برند مجسترول مایعی که اکنون استفاده می کنید با دیگر برندهای مایع آن خودداری کنید. دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می شود. بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.

از افزایش مقدار یا تعداد دفعات مصرف داروی مجسترول و یا طولانی کردن دوره آن خودداری کنید چرا که نه تنها بیماری سریع تر بهبود نمی یابد بلکه امکان بروز عوارض جانبی نیز افزایش خواهد یافت.

از آنجایی که این دارو ممکن است از طریق پوست جذب شده و به جنین آسیب بزند، زنان باردار یا کسانی که قصد بارداری دارند باید در برخورد با این دارو با احتیاط عمل کنند.

درصورت تماس دارو با پوست، فورا محل تماس را با آب شستشو دهید.

گاهی اثرگذاری کامل این دارو چند هفته به طول می انجامد.

در صورت عدم بهبود و تشدید شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید.

عوارض جانبی

مشکلات خواب، تب، نفخ، کاهش میل / توانایی جنسی، و ناراحتی معده می تواند از عوارض داروی مجسترول باشد. همچنین ممکن است تغییراتی در عادت ماهیانه از جمله خونریزی های پیش بینی نشده ایجاد شود. در صورت تداوم یا تشدید هر کدام از این عوارض، فورا پزشک یا دکتر داروساز را مطلع سازید.

عوارض داروی مجسترول

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

بروز هرگونه عارضه جانبی جدی از جمله تپش قلب یا ضربان قلب بالا، خستگی، سردرد، تورم دست ها / پاها را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

در موارد نادر این دارو می تواند سبب افزایش قند خون و به تبع آن ایجاد یا تشدید دیابت گردد. در صورت داشتن علائم قند خون بالا مانند افزایش غیرمعمول احساس تشنگی / حجم ادرار فوراً پزشک خود را مطلع سازید. در صورتی که از قبل مبتلا به دیابت بوده اید، قند خون خود را به طور منظم و مطابق توصیه پزشک چک کرده و نتایج آنرا در اختیار پزشک قرار دهید تا در صورت لزوم داروهای دیابتی، برنامه ورزشی و یا رژیم غذایی را تغییر دهد.

در صورت بروز عوارض جانبی بسیار جدی همچون علائم لخته شدن خون (همچون درد قفسه سینه، مشکلات تنفسی، درد / قرمزی / تورم دست ها و پاها)، گیجی، تغییرات خلقی / روحی، احساس ضعف / بی حسی در یک سمت بدن، مشکلات تکلم و تغییرات بینایی فورا به مراکز درمانی مراجه کنید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک شدید از جمله عارضه های پوستی (راش)، خارش/تورم (به ویژه در ناحیه صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید و سخت شدن تنفس به مراکز درمانی مراجعه کنید. 

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی داروی مجسترول را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف داروی مجسترول، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

قبل از مصرف این دارو، پزشک یا پزشک داروخانه را در جریان سوابق پزشکی خود به خصوص سوابق مربوط به ابتلا به اختلالات غدد فوق کلیوی (همچون سندرم کوشینگ)، لخته های خونی، دیابت، بیماری های قلبی (همچون نارسایی احتقانی قلب)، فشار خون بالا، مشکلات کلیوی، خونریزی غیرعادی واژینال قرار دهید.

مصرف مجسترول در صورت ابتلا به دیابت می تواند بر قند خون تاثیر بگذارد. در نتیجه باید به طور منظم و طبق دستور پزشک قند خون خود را چک کرده و نتایج را به پزشک خود اطلاع دهید. در صورت بروز علائمی مبنی بر افزایش قند خون فوراً به پزشک خود اطلاع دهید تا در صورت لزوم تغییراتی در داروهای دیابت، تمرینات ورزشی، و یا رژیم غذایی اعمال شود.

مصرف طولانی مدت مجسترول توانایی بدن را در مبارزه با فشار های جسمی کاهش می دهد. اگر در حال مصرف مجسترول هستید و یا به تازگی مصرف آن را قطع کرده اید، قبل از انجام هرگونه جراحی یا درمان اورژانسی و یا در صورت ابتلا به یک بیماری / جراحت جدی، پزشک یا دندانپزشک خود را از این موضوع مطلع سازید. بروز علائمی چون خستگی شدید / غیرعادی، سرگیجه، تهوع یا استفراغ را سریعاً به پزشک خود اطلاع دهید.

افراد مسن تر حساسیت بیشتری نسبت به عوارض جانبی این دارو به خصوص خطر تشکیل لخته های خونی، نشان می دهند.

از آنجایی که مجسترول می تواند برای جنین خطرآفرین باشد از مصرف آن در دوران بارداری خودداری کنید و قبل از شروع به مصرف آن، حتماً تست بارداری انجام دهید تا از باردار نبودن خود مطمئن شوید. می توانید در مورد استفاده از روش های مطمئن پیشگیری از بارداری (مانند کاندوم، قرص های ضدبارداری) با پزشک خود مشورت کنید. در صورتی که باردارید و یا احتمال آن را می دهید، پزشک خود را مطلع سازید.

داروی مجسترول می تواند به داخل شیر مادر نفوذ کند. قبل از شیردادن به نوزاد خود با پزشک مشورت کنید. در صورت ابتلا به ویروس ایدز از شیردادن به نوزاد خودداری کنید چرا که این ویروس می تواند از طریق شیر مادر به نوزاد انتقال یابد.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی این محصول را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

دارویی که ممکن است با مجسترول تداخل داشته باشد دوفتیلید می باشد.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

از تجویز خودسرانه این دارو به دیگران خودداری نمایید.

در هنگام مصرف این دارو ممکن است پزشک انجام تست های پزشکی / تشخیصی ( همچون سنجش فشار خون و آزمایش قند خون) را توصیه کند. تمام آزمایش های خواسته شده را انجام دهید و برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت در ظرف اصلی دارو نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره