ایفوسفامید

Ifosfamide
نام های تجاری

داروی ایفوسفامید (نام تجاری: ایفکس)، یکی از داروهای مورد استفاده در شیمی درمانی است که در درمان برخی انواع سارکوم و سرطان بیضه کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف ایفوسفامید، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: ایفوسفامید

نام تجاری: آیفکس

موارد مصرف

داروی ایفوسفامید

داروی ایفوسفامید برای درمان سرطان های مختلف (مانند سرطان بیضه) مصرف می شود. این دارو، رشد سلول های سرطانی را کند می کند یا متوقف می سازد.

درمان سرطان بیضه با داروی ایفوسفامید

اَشکال دارویی

  • پودر داخل وریدی برای تزریق (1 گرم؛ 3 گرم)؛
  • محلول داخل وریدی (50 میلی لیتر / میلی گرم)

زمان و نحوه مصرف

داروی ایفوسفامید توسط پزشک و بصورت داخل وریدی به بیماران تزریق می شود. دوز مصرفی دارو بر اساس شرایط پزشکی فرد بیمار، اندازه بدن و‌ میزان پاسخ دهی او به درمان تعیین خواهد شد.

در صورت برخورد ایفوسفامید با پوستتان، فوراً آن ناحیه را با آب و صابون و به خوبی بشویید. همچنین درصورت تماس دارو با چشم، پلکتان را باز کرده و به مدت 15 دقیقه با آب شستشو دهید سپس به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید.

برای پیشگیری از ایجاد مشکلات ادراری، مقدار فراوانی مایعات بنوشید و زیاد ادرار کنید، مگر اینکه پزشک توصیه دیگری کرده باشد. همچنین ممکن است که پزشک برای کاهش خطر، داروهای دیگری (مانند مسنا، مایعات داخل وریدی) را نیز تجویز کند.

عوارض جانبی

حالت تهوع، استفراغ، اسهال، معده / شکم درد، از دست دادن اشتها یا قرمزی / درد / تورم در محل تزریق ممکن است رخ دهد. حالت تهوع و استفراغ می تواند شدید باشد. در برخی موارد، پزشک برای جلوگیری یا تسکین حالت تهوع و استفراغ، داروهایی را تجویز خواهد کرد. خوردن چندین وعده غذایی کوچک، نخوردن غذا پیش از درمان، پرهیز از مصرف مشروبات الکلی یا محدود کردن فعالیت ها، به کاهش برخی از این اثرات کمک خواهد کرد. در صورت تشدید یا تداوم هریک از این عوارض، فوراً پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید.

عوارض داروی ایفوسفامید

حالت تهوع، استفراغ و اسهال به ندرت ممکن است باعث از دست دادن بیش از حد آب بدن (دهیدراتاسیون) شود. در صورت مشاهده علائم کم آبی بدن مانند کاهش ادرار غیرعادی، خشکی دهان غیرعادی / افزایش تشنگی، کمبود اشک، سرگیجه / سبکی سر یا رنگ پریدگی و چروک شدگی پوست، فوراً با پزشکتان تماس بگیرید.

درد یا زخم در دهان و گلو نیز از سایر عوارض جانبی مصرف ایفوسفامید هست. دندان های خود را به آرامی مسواک بزنید، از استفاده از دهان شویه حاوی الکل خودداری نمایید و دهان خود را بصورت مرتب با آب خنک مخلوط با جوش شیرین یا نمک بشویید. همچنین بهترین است غذاهای نرم و مرطوب میل کنید.

ریزش موقتی مو نیز ممکن است رخ دهد. رشد طبیعی پس از پایان درمان، بازخواهد گشت.

مصرف کنندگان داروی ایفوسفامید، ممکن است دچار عوارض جانبی جدی شوند. با این وجود پزشک معالجتان این دارو را برایتان تجویز کرده است چرا که براین باور است که منافع این دارو از عوارض آن بیشتر است. نظارت دقیق توسط پزشک، خطرات ناشی از این دارو را کاهش خواهد داد.

در صورت وقوع هریک از عوارض زیر، پزشکتان را مطلع سازید: بی حسی / گزگز دست و پا، علائم مشکلات قلبی (مانند ضربان قلب سریع / آهسته / نامنظم، تنگی نفس، تورم مچ پا / پا، خستگی غیرعادی، افزایش وزن غیرمعمول / ناگهانی )، تغییر در مقدار ادرار، تغییرات بینایی (مانند کاهش / تاری دید)، قاعدگی نامنظم / متوقف شده (در زنان).

در صورت وقوع عارضه جانبی بسیار جدی مانند تشنج، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید.

واکنش جدی آلرژیک نسبت به این‌ محصول به ندرت رخ می دهد. با این وجود در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر، به دنبال امداد های فوری پزشکی باشید:راش، خارش / تورم (مخصوصاً / زبان / گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس.

البته موارد مذکور، تمامی عوارض جانبی احتمالی ایفوسفامید را دربر نمی گیرد. در صورت مشاهده علائمی به غیر از موارد بالا، با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه تماس بگیرید.

پیش از مصرف ایفوسفامید، درصورت داشتن حساسیت به آن و یا هرگونه حساسیت دیگری، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید. این محصول حاوی اجزا غیرفعالی است که منجر به ایجاد واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

موارد مهم قبل از مصرف داروی ایفوسفامید

پیش از مصرف ایفوسفامید، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود مخصوصاً موارد زیر مطلع سازید: مشکلات خونی / خونریزی (مانند کم خونی، کاهش تعداد سلول های خونی)، عفونت فعلی، مشکلات قلبی (مانند ضربان قلب سریع / نامنظم، نارسایی قلب)، بیماری های کلیوی، بیماری های کبدی، پرتودرمانی، مشکلات ادراری (مانند انسداد مجاری ادراری).

داروی ایفوسفامید، باعث خواب آلودگی می شود. الکل یا ماری جوانا (شاهدانه) این خواب آلودگی را تشدید خواهند کرد. تا زمانی که نتوانسته اید فعالیت هایی مانند رانندگی، کار با ماشین آلات و سایر فعالیت هایی که نیاز به هوشیاری دارند را با خیال راحت انجام دهید، از انجام آنها خودداری نمایید. نوشیدنی های الکل دار را محدود کنید. در صورت استفاده از ماری جوانا (شاهدانه) با پزشکتان صحبت کنید.

ایفوسفامید، افراد را در معرض ابتلا به عفونت های مختلف قرار می دهد و یا عفونت های فعلی را تشدید خواهد بخشید؛ بنابراین از تماس با افراد مبتلا به عفونت های مسری (مانند آبله مرغان، سرخک، آنفولانزا) خودداری کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا اگر در معرض عفونت قرار گرفته اید، با پزشکتان مشورت کنید.

بدون رضایت پزشکتان، از انجام هرگونه ایمن سازی / واکسیناسیون خودداری نمایید. همچنین از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده را دریافت کرده اند (مانند واکسن آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می شود) اجتناب کنید.

داروی ایفوسفامید ممکن است باعث شود زخم با سرعت کمتر از حد معمول، بهبود یابد. برای کاهش خطر بریدگی، کوفتگی یا آسیب دیدگی، هنگام استفاده از اشیای تیز مانند تیغ و ناخن گیر احتیاط کنید و از انجام فعالیت هایی مانند ورزش های پربرخورد خودداری نمایید.

افرادی که با این دارو درمان می شوند، به ندرت مبتلا به سایر سرطان ها (مانند سرطان خون ) می شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشکتان صحبت کنید.

پیش از انجام هرگونه عمل جراحی، نام تمامی داروهای مصرفی تان را (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به اطلاع پزشک یا دندانپزشک خود برسانید.

اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، پزشکتان را مطلع سازید. هنگام مصرف ایفوسفامید نباید باردار شوید زیرا ممکن است به جنین آسیب برساند. زنانی که این دارو را مصرف می کنند باید هنگام مصرف این دارو، از روش های قابل اطمینان کنترل بارداری استفاده کنند. اگر باردار هستید، فوراً در مورد خطرات و فواید این دارو با پزشکتان صحبت کنید. این دارو ممکن است بر تولید اسپرم تأثیر بگذارد و خطر نقایص مادرزادی را افزایش دهد. مردانی که همسرانی در سنین باروری دارند، باید هنگام مصرف این دارو و تا 6 ماه پس از قطع درمان، از روش های قابل اطمینان کنترل بارداری (مانند کاندوم) استفاده کنند.

داروی ایفوسفامید به شیر مادر منتقل می شود و ممکن است اثرات نامطلوبی بر نوزاد شیرخوار وارد کند. شیردهی در هنگام مصرف این دارو توصیه نمی شود. قبل از شیردهی با پزشکتان مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی، نحوه عملکرد داروها را تغییر می دهند و یا خطرات ناشی از عوارض جانبی جدی را افزایش خواهند داد. این یادداشت، حاوی همه تداخلات دارویی احتمالی نیست. لیستی از تمامی داروهای مصرفی تان (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) بنویسید و آن را در اختیار پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه قرار دهید. بدون تأیید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید.همچنین دوز آنها را نیز تغییر ندهید.

دارو نالیدیکسیک اسید، با این دارو تداخل دارد.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا دشواری در تنفس، با مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

در طول مصرف داروی ایفوسفامید، تست های آزمایشگاهی / پزشکی (مانند شمارش کامل سلول های خونی، سطح املاح / مواد معدنی خون، بررسی عملکرد کلیه ها) باید انجام شود. تمامی قرارهای پزشکی و آزمایشگاهی خود را به خاطر داشته باشید.

دوز فراموش شده

دریافت هر دوز از این دارو به صورت برنامه ریزی شده و طبق دستورالعمل، بسیار حائز اهمیت است و باعث اثرگزاری بیشتر این دارو می شود. در صورت فراموشی مصرف یک دوز از این دارو، با پزشکتان برای تعیین یک برنامه دوز جدید، تماس بگیرید.

نگهداری

برای اطلاع از جزئیات نگهداری از این دارو، دستورالعمل های محصول را مطالعه نمایید و یا با پزشک داروخانه مشورت کنید.

ویال های بازنشده داروی داروی ایفوسفامید را می توان هم در یخچال (دمای 2 الی 8 درجه سانتی گراد) و هم در اتاق (دمای بین 20 الی 25 سانتی گراد) نگهداری کرد. داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگه دارید.

داروها را در داخل توالت یا چاه های فاضلاب نیندازید مگراینکه در دستورالعمل مصرف آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن محصول یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بیندازید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره