داروی مسنا (نام تجاری: مسنکس)، نوعی داروی محافظت کننده از سلول های سالم بوده که به منظور کمک به حفظ سلامت مثانه در هنگام مصرف ایفوسفامید و سیکلوفسفاماید تجویز می شود. این دارو از بروز سایر عوارض ناشی از این داروها جلوگیری نمی کند. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف داروی مسنا (مسنکس)، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: مسنا
نام تجاری: مسنکس
داروی مسنا (مسنکس) خطرخونریزی مثانه ( التهاب هموراژیک مثانه) که یکی از عوارض بسیار جدی درمان سرطان با نوعی داروی شیمی درمانی بنام ایفوسفامید می باشد، را کاهش می دهد. مسنا در حفاظت از دیواره داخلی مثانه در برابر آسیب های ناشی از ایفوسفامید موثر است. بدن ایفوسفامید را تجزیه کرده و حاصل آن ماده ای است که می تواند برای مثانه آسیب زا باشد. مسنا با کاهش آسیب های ناشی از این ماده عمل می کند ولی اختلالی در آثار ضدسرطانی ایفوسفامید ایجاد نمی کند.
پیش از هر بار مصرف داروی مسنا، راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.
داروی مسنا بصورت تزریق داخل وریدی به مریض داده میشود. دز آن به اندازه بدن بیمار و دز ایفوسفامید (یا سیکلوفوسفامید) دریافتی بستگی دارد.
در دوره دریافت داروی مسنا باید روزی 4 لیوان معادل یک لیتر مایعات بنوشید مگر آنکه پزشک دستور دیگری داده باشد. نوشیدن مایعات زیاد باعث کاهش عوارض جانبی ایفوسفامید در مثانه می شود.
در اغلب بیماران، مسنا در کاهش خطر التهاب هموراژیکی مثانه بسیار موثر است. با این حال ممکن است در عده کمی از بیماران این تاثیرگذاری وجود نداشته باشد. بنابراین در صورتی که ادرار صورتی، قرمز رنگ یا خونی باشد فوراً مراتب را به پزشک خود اطلاع دهید.
سردرد، قرمزی / درد / تورم در محل تزریق، گرگرفتگی، سرگیجه، خواب آلودگی، تهوع، استفراغ، بی اشتهایی، اسهال، یبوست، حساس شدن پوست، یا علائم شبه آنفولانزا (همچون گلودرد، سرفه، بدن درد) می تواند از عوارض داروی مسنا باشند. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان داروی مسنا را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
در صورت بروز هرکدام از این عوارض خطرناک جانبی، بلافاصله به پزشك مراجعه کنید: تپش قلب، تورم قوزک پا / پاها، ضعف عضلات.
در صورت داشتن عوارض جانبی بسیار جدی شامل درد قفسه سینه، فوراً به مراکز درمانی مراجعه کنید.
واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: تب، تورم غدد لنفاوی، عارضه های پوستی (راش)، خارش / تورم (بخصوص در ناحیه صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید و سخت شدن تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی این دارو را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف داروی مسنا (مسنکس)، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی (همچون الکل بنزیل که در بعضی برندها یافت میشود) باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف داروی مسنا، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص سابقه شخصی ابتلا به بیماری های خودایمنی (بیش فعالی سیستم ایمنی) که می تواند سبب افزایش احتمال ایجاد واکنش آلرژیک به مسنا شوند (بطور مثال رماتیسم مفصلی، لوپوس، نفریت) مطلع سازید.
این دارو ممکن است باعث سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
بارداری و یا تصمیم به بارداری را به پزشک خود اطلاع دهید. از آنجا که مسنا به همراه داروهای شیمی درمانی استفاده می شود، در حین درمان نباید باردار شوید چرا که می توانند باعث آسیب به جنین شوند.
درباره روش های مطمئن پیشگیری از بارداری در حین شیمی درمانی از پزشک خود اطلاعات کافی کسب کرده و برگه راهنمای داروی شیمی درمانی را مطالعه نمایید. در صورت بارداری حتما با پزشک خود درباره خطرات و فواید مسنا و داروهای شیمی درمانی صحبت کنید.
مشخص نیست که آیا داروی مسنا به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. از آنجاییکه مسنا همراه با داروی شیمی درمانی به بیمار تجویز می شود، توصیه می شود در دوران درمان و یک هفته بعد از اتمام دوره درمانی از شیر دادن به نوزاد پرهیز شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد داروی مسنا را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی این محصول را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
مسنا می تواند بر روی نتایج برخی تست های آزمایشگاهی و پزشکی (تست کِتون ادراری) اثر گذاشته و احتمالا منجر به کاذب شدن نتیجه آزمایش می شود. اطمینان حاصل کنید که پرسنل آزمایشگاه و پزشکان از استفاده شما از این دارو مطلع هستند.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
مصرف مسنا از بدن در برابر سایر عوارض ایفوسفامید محافظت نخواهد کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه کنترل سایر عوارض جانبی با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید.
مقادیر کم خون در ادرار با چشم غیرمسلح و بدون استفاده از میکروسکوپ قابل دیدن نمی باشد. بنابراین قبل از هر بار مصرف ایفوسفامید باید آزمایش بررسی وجود خون در ادرار انجام شود تا تاثیرگذاری مسنا مشخص گردد.
اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.
در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت در ظرف اصلی دارو نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.