پتاسیم سیترات

Potassium Citrate
نام های تجاری

پتاسیم سیترات (نام تجاری: یوروسیت-کی)، نوعی دارو است که برای بازگرداندن PH طبیعی به ادرار در بیماران مبتلا اسیدوز توبولار کلیوی با سنگ کلیه کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف پتاسیم سیترات، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: پتاسیم سیترات

نام های تجاری: یوروسیت-کی، تویین-کی

موارد مصرف

داروی پتاسیم سیترات (یوروسیت-کی)

از پتاسیم سیترات برای کاهش خاصیت اسیدی ادرار (تنظیم PH ادرار) استفاده می شود. مصرف این دارو، به کلیه ها کمک می کند تا اسید اوریک را دفع کنند و در نتیجه از ایجاد نقرس و سنگ کلیه جلوگیری می کند. این دارو همچنین می تواند از بروز برخی مشکلات متابولیک (اسیدوز) ناشی از ابتلا به بیماری های کلیوی نیز پیشگیری کرده و آنها را درمان کند. اسید سیتریک و نمک های سیترات (که حاوی پتاسیم و سدیم هستند) متعلق به گروهی از داروها به نام قلیایی کننده های ادراری هستند. اگر شرایطی دارید که لازم است مصرف پتاسیم و سدیم را محدود کنید، پزشک ممکن است محصولی را تجویز کند که پتاسیم و سدیم کمتری دارد.

کاهش خاصیت اسیدی ادرار با مصرف داروی پتاسیم سیترات

زمان و نحوه مصرف

پتاسیم سیترات باید طبق تجویز پزشک به صورت خوراکی مصرف شود. دستورالعمل های پزشک خود را به دقت دنبال کنید. این دارو باید همراه با غذا یا میان وعده قبل از خواب مصرف شود.

پتاسیم سیترات را باید با یک لیوان پر آب یا مایعات دیگر (8 اونس یا 240 میلی لیتر) مصرف کنید، مگر اینکه پزشک تجویز دیگری داشته باشد. از خرد کردن، جویدن یا مکیدن قرص خودداری کنید. انجام این کار می تواند تمام دارو را به یکباره آزاد کند و خطر بروز عوارض جانبی را افزایش دهد. همچنین، قرص ها را تقسیم نکنید، مگر اینکه دارای خط تقسیم باشند و پزشک عمومی یا پزشک داروخانه نصف آن را تجویز کرده باشد. قرص را به طور کامل یا نصف شده، بدون خرد کردن یا جویدن، مصرف کنید. پس از مصرف این دارو حداقل تا 10 دقیقه دراز نکشید. از مصرف این دارو با معده خالی خودداری کنید.

ممکن است پزشک، رژیم غذایی کم نمک (کم سدیم) و همراه با مایعات زیاد را تجویز کند. دستورالعمل های پزشک خود را به دقت دنبال کنید. از جایگزین های نمک حاوی پتاسیم استفاده نکنید.

دوز مصرفی این دارو بر اساس وضعیت پزشکی و پاسخ بدن به درمان تعیین می شود.

پتاسیم سیترات را دقیقاً طبق تجویز پزشک مصرف کنید. بدون اطلاع پزشک، از افزایش دوز مصرفی و یا افزایش مدت زمان مصرف، خودداری کنید. بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود؛ بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.

در طول مصرف پتاسیم سیترات، ممکن است لازم باشد PH (اسیدیته) ادرار خود را با استفاده از کاغذ مخصوص بررسی کنید. بررسی PH به تعیین دوز مناسب کمک می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود یا پزشک داروخانه صحبت کنید.

عوارض جانبی

حالت تهوع، استفراغ، اسهال و درد معده می تواند در نتیجه مصرف پتاسیم سیترات رخ دهد. مصرف این دارو بعد از غذا به جلوگیری از بروز این عوارض کمک می کند. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، فورا به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

ممکن است پوسته قرص خالی در مدفوع بیمار ظاهر شود. مشاهده این پوسته جای نگرانی ندارد زیرا بدن قبلاً دارو را جذب کرده است.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف پتاسیم سیترات، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

مصرف این دارو می تواند باعث بروز مشکلات جدی معده یا روده ای شود (مانند خونریزی، انسداد یا زخم). در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی مانند تورم شکم، مدفوع سیاه رنگ یا خون آلود، یبوست، سرگیجه، ضربان قلب تند، درد شدید معده یا شکم، بلع دشوار یا دردناک، استفراغ شدید، استفراغی مشابه تفاله قهوه، فورا به پزشک خود اطلاع دهید.

پتاسیم سیترات ممکن است باعث افزایش سطح پتاسیم در خون (هیپرکالمی) شود. در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی مانند گرفتگی یا ضعف عضلانی، سرگیجه شدید، ضربان قلب کند یا نامنظم، اختلالات روحی یا روانی (مانند گیجی، بی قراری)، گزگز دست ها یا پاها، سردی غیرمعمول پوست، به سرعت به پزشک خود اطلاع دهید.

حالت تهوع از عوارض جانبی داروی پتاسیم سیترات

واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو به ندرت اتفاق می افتد. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش، خارش / تورم (به خصوص در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فوراً به پزشک یا مراکز فوریت های پزشکی مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی پتاسیم سیترات را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف پتاسیم سیترات، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک خود یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص سابقه شخصی ابتلا به هرنوع عارضه مرتبط با غده آدرنال (بیماری آدیسون)، عفونت مثانه، دیابت، کمبود کلسیم، اسهال شدید، مشکلات قلبی (مانند ضربان قلب نامنظم، حمله قلبی) عارضه های کلیوی، رژیم غذایی با پتاسیم محدود، سطوح بالای پتاسیم، مشکلات معده یا روده (مانند انسداد، یبوست، زخم)، کم آبی بدن مطلع سازید.

تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.

مشکلات قلبی از موارد احتیاطی مصرف داروی پتاسیم سیترات

در دوران بارداری، این دارو باید فقط در موارد ضروری استفاده شود. درباره خطرات و فواید آن با پزشک خود صحبت کنید.

انتقال این دارو به شیر مادر هنوز مشخص نیست. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی پتاسیم سیترات را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

برخی از محصولاتی که می توانند با پتاسیم سیترات تداخل داشته باشند عبارتند از: آنتی اسیدهای حاوی آلومینیوم، آسپیرین و سایر سالیسیلات ها (مانند سالسالات)، برخی داروهای فشار خون (از جمله مهارکننده های ACE مانند لیزینوپریل، مسدودکننده های آنژیوتانسین مانند لوزارتان)، دروسپیرنون، داروهایی که سرعت حرکت غذا / داروها از طریق مری / معده را کاهش می دهند (از جمله آنتی کولینرژیک ها مانند بلادونا / اسکوپولامین / بنزتروپین، ضد اسپاسم ها مانند گلیکوپیرولات / اکسی بوتینین، مسکن های قوی مانند مورفین)، اپلرنون، برخی داروهای قلبی (مانند دیگوکسینید)، لیتیوم، مکمل های پتاسیم (از جمله جایگزین های نمک)، پراملینتید، برخی قرص های مدر (مدرهای نگهدارنده پتاسیم مانند آمیلورید، اسپیرونولاکتون، تریامترن).

اگر پزشک، آسپیرین با دوز پایین برای پیشگیری از حمله قلبی یا سکته مغزی تجویز کرده است (که معمولاً 81 تا 162 میلی گرم در روز باید مصرف شود)، مصرف آن را تا زمانی که پزشک تجویز دیگری نکرده است ادامه دهید. برای اطلاعات بیشتر با پزشک خود یا پزشک داروخانه صحبت کنید.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد پتاسیم سیترات و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا مشکل تنفسی با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

علائم سوءمصرف دارو می تواند به صورت کندی ضربان قلب، حمله قلبی، عدم توانایی در حرکت باشد.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

بهتر است آزمایش های تشخیصی / پزشکی (مانند شمارش کامل فاکتور های خون، بررسی سطوح پتاسیم / سدیم / کلرید، آزمایش های کلیوی) به صورت دوره ای انجام شود تا میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی بررسی شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.

دوز فراموش شده

اگر دوز مصرفی را فراموش کردید، به محض به یاد آوردن آن را مصرف کنید. اگر زمان دوز بعدی نزدیک است، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره