پرجتا (پرتوزوماب)

Perjeta (Pertuzumab)
نام های تجاری

پرتوزوماب (نام تجاری: پرجتا)، یکی از داروهای مورد استفاده در درمان هدفمند است که در درمان سرطان پستان HER2 مثبت و در موارد بسیار نادری در درمان سرطان معده کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف داروی پرجتا (پرتوزوماب)، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: پرتوزوماب

نام تجاری: پرجتا

موارد مصرف

داروی پرجتا

از پرتوزوماب در درمان بعضی از انواع سرطان پستان استفاده می شود. داروی پرجتا (Perjeta) در درمان سرطان های پستان که در مرحله اولیه قرار دارند و باید جراحی شوند نیز کاربرد دارد. تومور های سرطانی که برای درمان آن ها از پروتوزوماب استفاده می شود، بیشتر از مقدار معمول، پروتئینی به نام HER2 تولید می کنند.

درمان سرطان پستان با داروی پرجتا (پرتوزوماب)

داروی پرجتا (پرتوزوماب) در دسته آنتی بادی های مونوکلونال قرار می گیرد. نحوه عملکرد این دارو به این صورت است که سلول های سرطانی که پروتئین HER2 ترشح می کنند را هدف قرار داده و از تقسیم و رشد آن ها جلوگیری می کنند. این دارو می تواند سلول های سرطانی را نابود کرده و یا با ارسال سیگنال هایی سیستم ایمنی بدن را تحریک کند تا آن ها را از بین ببرد.

 

درصورتی که خود یا یکی از عزیزانتان به سرطان پیشرفته و متاستاتیک مبتلا هستید، می توانید از بخش درمان هوشمند سین سا مد کمک بگیرید. درمان هوشمند راهی برای مدیریت صحیح هزینه های درمان و دستیابی به بهترین نتیجه ی ممکن می باشد. 

 

اَشکال دارویی

محلول تزریق داخل وریدی (420 میلی گرم در 14 میلی لیتر)

زمان و نحوه مصرف

داروی Perjeta (پرتوزوماب) به آرامی توسط پزشک یا پرستار، به صورت وریدی و معمولاً هر سه هفته یک بار تزریق می شود. اولین تزریق ممکن است بیش از 60 دقیقه به طول بیانجامد.

دوز دارو، سرعت و مدت زمان تزریق، همگی به شرایط بیمار، سایر درمان ها و میزان پاسخ دهی او به داروی پرتوزوماب، بستگی دارد.

پزشک یا پرستار باید حداقل 60 دقیقه پس از اولین تزریق و 30 دقیقه پس از تزریق های بعدی، شرایط بیمار را زیر نظر داشته باشد تا دچار واکنش های پس از تزریق نشود.

بیشترین اثربخشی داروی پرجتا (پرتوزوماب) در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. به همین منظور برای به خاطر سپردن آن روزهای تزریق را در تقویم علامت گذاری کنید.

عوارض جانبی

اسهال، حالت تهوع، استفراغ، خستگی و از دست دادن اشتها از عوارض جانبی داروی پرجتا (پرتوزوماب) هستند. در صورت تشدید یا تداوم هریک از این علائم، فوراً پزشک خود را مطلع سازید.

ممکن است به طور موقت نیز ریزش مو ایجاد شود که پس از پایان درمان، رشد عادی موها باز خواهد گشت.

به خاطر داشته باشید پزشک معالجتان داروی پرجتا (Perjeta) را برای شما تجویز کرده است چرا که بر این باور است که منافع این دارو از عوارض آن بیشتر است. بیشتر افراد با مصرف این دارو دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی جدی مانند دشواری در تنفس، بی حسی / سوزن سوزن شدن بازوها / ساق پا، علائم نارسایی قلبی (مانند تنگی نفس، تورم زانوها / پاها، خستگی غیرعادی، افزایش وزن ناگهانی / غیرعادی) پزشک خود را در جریان بگذارید.

 عوارض پرجتا (پرتوزوماب)

داروی پرجتا (پرتوزوماب) می تواند باعث ایجاد عارضه های پوستی شود که زیاد جدی نیستند. با این وجود، تشخیص دادن این نوع عارضه ها از انواعی که به دلیل وقوع واکنش های آلرژیک جدی ایجاد می شوند، آسان نیست. بنابراین در صورت مشاهده هرنوع عارضه پوستی، فوراً پزشک خود را مطلع سازید.

داروی پرجتا (پرتوزوماب) می تواند توانایی بدن در برابر مقابله با عفونت ها را کاهش داده و خطر ابتلا به عفونت های جدی و یا تشدید عفونت های کنونی را  افزایش دهد. در صورت مشاهده هر یک از علائم عفونت (مانند تب، لرز، گلو درد مداوم، سرفه) فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

پرتوزوماب گاهی می تواند منجر به ایجاد واکنش های جدی در هنگام تزریق داخل وریدی شود. اگر در هنگام تزریق دارو متوجه علائم زیر شدید، فوراً پزشکتان را مطلع سازید: لرز، تب، سر درد، راش (عارضه های پوستی)، استفراغ و ضعف جسمی. به همین دلیل پزشک ممکن است سرعت تزریق را کاهش دهد.

واکنش جدی آلرژیک نسبت به این محصول به ندرت رخ می دهد.در صورتی که متوجه بروز هر یک از علائم این نوع واکنش ها شدید، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید: راش (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (مخصوصاً در صورت، گلو، زبان)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس.

موارد مذکور، تمامی عوارض جانبی ناشی از واکنش های آلرژیک را در بر نمی گیرند به همین دلیل در صورت مشاهده هرگونه علامتی با پزشک معالج یا پزشک داروخانه تماس بگیرید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از استفاده از داروی پرجتا (Perjeta)، در صورت داشتن آلرژی به آن یا هر نوع آلرژی دیگری، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید‌. این محصول ممکن است حاوی اجزای غیرفعالی باشد که منجر به ایجاد بروز واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات دیگر می شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه مشورت کنید.

احتیاط در مصرف پرجتا (پرتوزوماب)

پیش از مصرف داروی پرجتا (پرتوزوماب)، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص درمان های پیشین سرطان (مانند رادیوتراپی قفسه سینه)، بیماری های قلبی، فشار خون بالا و واکنش های شدید در برابر درمان با آنتی بادی های مونوکلونال مطلع سازید.

این دارو توانایی را در مبارزه با عفونت ها کاهش داده و می تواند منجر به ابتلا به بیماری شده و یا عفونت را تشدید کند. برای پیشگیری از انتقال بیماری، دست های خود را به خوبی بشویید. از تماس با افراد مبتلا به بیماری های واگیردار (مانند آبله مرغان، سرخک، آنفولانزا، کووید-19) خودداری کنید. در صورتی که در معرض عفونت قرار گرفته اید یا برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشکتان مشورت کنید.

بدون موافقت پزشک از انجام هرگونه واکسیناسیون / ایمن سازی، اجتناب کرده و از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده (مانند واکسن آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می شود) دریافت کرده اند، خودداری نمایید. همچنین برای جلوگیری از انتقال بیماری، دست های خود را به خوبی بشویید.

برای کاهش احتمال بریدگی، کبودی و خونریزی، هنگام استفاده از اشیا تیز مانند تیغ و ناخن گیر، احتیاط کنید. از انجام ورزش های پربرخورد نیز خودداری نمایید.

پیش از انجام هرگونه عمل جراحی، همه داروهای مصرفی خود را (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به پزشک یا دندانپزشک اطلاع دهید.

افراد مسن نسبت به عوارض جانبی این دارو به خصوص خستگی، از دست دادن اشتها و بی حسی / سوزن سوزن شدن بازوها / پاها، حساس تر هستند.

در صورتی که باردار هستید و یا قصد بارداری دارید، پزشک خود را مطلع سازید. زمانی که تحت درمان با داروی پزتوزوماب هستید نباید باردار شوید زیرا ممکن است به جنین آسیب وارد شود.

هنوز مشخص نشده است که داروی پرجتا (پرتوزوماب) می تواند وارد شیر مادر شود یا خیر. با این وجود به دلیل خطرات احتمالی که برای جنین وجود دارد، مصرف این دارو در دوران شیردهی و 7 ماه پس از مصرف آخرین دوز دارو توصیه نمی شود. پیش از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی، نحوه عملکرد دارو ها را تغییر می دهند و عوارض جانبی خطرناکی نیز ایجاد خواهند کرد. این یادداشت حاوی همه تداخلات دارویی احتمالی نیست. لیستی از تمامی داروهای مصرفی خود را (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) تهیه کرده و در اختیار پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه قرار دهید. بدون تائید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید و همچنین دوز آن ها را نیز تغییر ندهید.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن و دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

پیش از شروع مصرف این داروها و در طول درمان، تست های آزمایشگاهی و پزشکی (مانند معاینه قلب، تست HER2) می بایست انجام شوند. همچنین یک تست بارداری نیز پیش از شروع درمان از بیماران گرفته خواهد شد. تمام ویزیت های پزشکی و آزمایشگاهی خود را به خاطر داشته باشید.

دوز فراموش شده

دریافت منظم Perjeta و مصرف آن طبق توصیه پزشک، بسیار حائز اهمیت است. در صورت فراموشی مصرف یک دوز از دارو، فوراً با پزشک معالج یا پزشک داروخانه تماس بگیرید تا یک برنامه دارویی جدید برایتان تنظیم کند.

نگهداری

داروی پرجتا را در یخچال (بین 2 الی 8 درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. این دارو نباید یخ بزند. دارو را در بسته بندی محصول و به دور از نور و رطوبت نگهداری کنید. همجنین این دارو را تکان ندهید.

فرم رقیق شده (آماده تزریق) این دارو را تا 24 ساعت می توان در یخچال نگهداری کرد.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره