توسیتوموماب و ید 131

Iodine I 131 & Tositumomab
نام های تجاری

داروی توسیتوموماب و ید 131 (نام تجاری: بکسار)، یکی از داروهای مورد استفاده در ایمنی درمانی سرطان می باشد که در درمان انواع لنفوم کاربرد دارد. Tositumomab در مواردی همراه با ریتوکسیماب (مبترا)، تجویز می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف بکسار، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: توسیتوموماب-ید 131

نام تجاری: دوزیمتریک بکسار، تراپوتیک بکسار

موارد مصرف

داروی توسیتوموماب و ید 131 (بکسار)

داروی توسیتوموماب یک آنتی بادی مونوکلونال است که مرتبط با ید رادیواکتیو I-131 است. آنتی بادی های مونوکلونال فقط برای هدف قرار دادن و از بین بردن سلولهای خاصی در بدن ساخته شده اند. این دارو ممکن است باعث محافظت سلولهای سالم از آسیب شوند.

توسیتوموماب برای درمان اشکال خاصی از لنفوم غیر هوچکین استفاده می شود. معمولاً این دارو را بعد از استفاده داروهای دیگر که درمان موفقیت آمیزی نداشته اند تعیین می کنند.

همچنین از توسیتوموماب ممکن است برای اهدافی دیگری استفاده کرد که در این یادداشت ذکر نشده است.

لنفوم غیر هوچکین

زمان و نحوه مصرف

این دارو طبق دستور پزشک معالج به درون ورید تزریق می شود. در این تزریق شما دو آمپول مختلف دریافت خواهید کرد (tositumomab و ید I-131 tositumomab) که در یک زمان داده می شود. اولین تزریق حداقل در 60 دقیقه انجام می شود و تزریق دوم حداقل طی 20 دقیقه انجام می شود.

درمان با توسیتوموماب معمولاً در دو مرحله و در مدت زمان 7 روز انجام می شود. در اولین قدم، شما این دو تزریق را پیش از انجام رادیوگرافی کل بدن انجام می دهید.

بوسیله این اسکن، پزشک می تواند میزان نفوذ مواد رادیواکتیو توسیتوموماب در سراسر گردش خون و بدن شما را مشخص کند. همچنین ممکن است طی چند روز آینده به اسکن های اضافی نیاز داشته باشید.

بر اساس نتایج اسکن شما، پزشک تعیین می کند که دستور مرحله دوم درمان توسیتوموماب را بدهید یا نه. در مرحله دوم، دوباره دو تزریق را دریافت خواهید کرد.

درمان 2 مرحله ای داروی توسیتوموماب معمولاً فقط یکبار انجام می شود.

بعد از اینکه از داروی توسیتوموماب برای درمان استفاده کرده اید، ممکن است بدن شما مواد رادیواکتیو را برای چند روز در خود حفظ کند. به این منظور شما باید دستورالعمل های لازم را برای عدم قرار گرفتن افرادی که از شما مراقبت میکنند در معرض این مواد رادیواکتیو را یاد بگیرید.

زمانی که تحت درمان با توسیتوموماب هستید، برای جلوگیری از عفونت، مرتباً دستان خود را بشویید.

توسیتوموماب می تواند خطر ابتلا به کم کاری تیروئید (تیروئید کم کار) را افزایش دهد. پزشک ممکن است بعضی داروها را برای محافظت از غده تیروئید و جلوگیری از واکنش های آلرژیک برای شما تجویز کند. بنابراین ممکن است شما نیاز داشته باشید تا بعد از پایان درمان، به مصرف برخی از این داروها ادامه دهید.

تمام داروهای تجویز شده توسط پزشک را برای کمک به محافظت از غده تیروئید حتماً مصرف کنید. ممکن است لازم باشد آزمایش خون برای بررسی عملکرد تیروئید در فواصل منظم تا پایان عمر خود انجام دهید. نتایج این آزمایشات را در اختیار پزشک خود قرار دهید.

ممکن است که توسیتوموماب بر نتایج دیگر آزمایشات از جمله: آزمایشات تشخیصی یا درمان با استفاده از پروتئین های نوترکیب (موش) یا آنتی بادی مونوکلونال تاثیر بگذارد و باعث ایجاد واکنشهای آلرژیک در شخص شود. بنابراین قبل از انجام هردرمانی به پزشک خود در مورد مصرف توسیتوموماب اطلاع دهید.

مصرف توسیتوموماب طبق دستور پزشک تزریق 450 میلی گرم توسیتوموماب در مدت 60 دقیقه و به دنبال آن توسیتوموماب I-131 پنج میلی گرم  و تزریق پروتئین IV I-131 سی و پنج میلی گرم در مدت 20 دقیقه تجویز می شود.

عوارض جانبی

در طول درمان با داروی توسیتوموماب ممکن است واکنش های آلرژیک جدی و گاهی کشنده رخ دهد. در صورت بروز هرگونه علائمی همچون: احساس سرگیجه، حالت تهوع، سبکی سر، تعریق یا تب، گرفتگی قفسه سینه، خس خس سینه، یا مشکل تنفس که ممکن است در حین تزریق یا حداکثر 48 ساعت بعد بروز کنند بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: خارش، تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو) و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

رنگ پریدگی پوست، احساس سبکی سر یا تنگی نفس، ضربان قلب سریع، مشکل در تمرکز، کبودی آسان، خونریزی غیرمعمول (از بینی، دهان، واژن یا راست روده)، لکه های قرمز و بنفش یا قرمز زیر پوست شما، ضعف، احساس خستگی، تب، لرز، گلو درد، بدن درد، علائم آنفولانزا، خون در ادرار یا مدفوع، سرفه کردن خون یا استفراغ شبیه تفاله قهوه یا درد قفسه سینه، خس خس سینه، سرفه با مخاط زرد یا سبز و احساس تنگی نفس، می توانند از عوارض این دارو باشند. در صورت بروز هرکدام از این موارد، به پزشک خود اطلاع دهید.

برخی عوارض از جمله حالت تهوع، استفراغ، اسهال، درد معده، از دست دادن اشتها، درد مفصل یا عضله، سردرد و خارش یا راش پوستی خفیف ممکن است از عوارض جانبی جدی این دارو باشند.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی این دارو را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

عوارض جانبی توسیتوموماب

موارد احتیاطی و منع مصرف

در طول درمان با توسیتوموماب ممکن است واکنش های آلرژیک جدی و گاهی کشنده رخ دهد. در صورت مشاهده هر یک از عوارضی همچون: سرگیجه، حالت تهوع، سبکی سر، تعریق، گرفتگی قفسه سینه، خس خس سینه و یا مشکل تنفس بافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

موارد احتیاط در مصرف توسیتوموماب و ید 131

همچنین توسیتوموماب می تواند باعث کاهش سلول های خونی (گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها) شود. این عارضه می تواند خونریزی در اثر آسیب دیدگی یا ابتلا به بیماریهای عفونی را افزایش دهد. بدین منظور همیشه باید خون شما آزمایش شود.

بعد از اینکه از توسیتوموماب برای درمان استفاده کرده اید، ممکن است بدن شما مواد رادیواکتیو را برای چند روز در خود حفظ کند؛ به همین دلیل شما باید دستورالعمل های لازم را در مورد چگونگی عدم قرار گرفتن افرادی که ازشما مراقبت میکنند در برابر این اشعه را تا زمان از بین رفتن این اثر، یاد بگیرید.

اگر نسبت به پروتئین های نوترکیب (پروتئین موش) حساسیت دارید یا قبلاً دچار آن شده اید، نباید از توسیتوموماب استفاده کنید. همچنین در صورت وجود واکنش آلرژیک به آنتی بادی مونوکلونال نیز از این دارو استفاده نکنید.

همچنین قبل از استفاده از توسیتوموماب، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص بیماری کلیوی یا سرکوب شدید مغز استخوان، مطلع سازید.

اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، پزشک خود را مطلع سازید. هنگام استفاده از توسیتوموماب نباید باردار شوید. زیرا توسیتوموماب ممکن است به غده تیروئید جنین آسیب برساند.

 با توجه به اینکه استفاده توسیتوموماب برای جنین ضرر دارد، هنگام استفاده از این دارو و حداقل به مدت 12 ماه پس از پایان دوره درمان، از اَشکال مطمئن پیشگیری از بارداری استفاده کنند. اگر شما یا همسرتان باردار هستید، بلافاصله در مورد خطرات و فواید این دارو با پزشک خود مشورت کنید.

توسیتوموماب می تواند به شیر مادر منتقل شود و ممکن است به نوزاد آسیب برساند. بنابراین در زمان استفاده از توسیتوموماب شیردهی ممنوع میباشد.

ممکن است بعضي از افرادی که برای درمان از توسیتوموماب استفاده میکنند، بعداً به سرطان خون يا سرطان هاي ديگري مبتلا شوند. با این حال، هنوز مشخص نیست که این دارو خطر ایجاد سرطان های دیگر را افزایش می دهد یا خیر. قبل از استفاده از این با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی توسیتوموماب را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید. همچنین تمام داروها باید از دسترس کودکان دور بمانند.دارو رو طبق دستور پزشک مصرف کنید.

سوءمصرف

از آنجا که این دارو توسط یک پزشک متخصص در یک محیط پزشکی تجویز می شود، مصرف بیش از حد آن است بعید است رخ دهد.

توجه

توسیتوموماب می تواند به مایعات بدن (از جمله ادرار، مدفوع یا استفراغ) منتقل شود. بنابراینن حداقل 48 ساعت بعد از اینکه شما دوز دریافت کردید، از تماس مایعات بدن با دست یا دیگران خودداری کنید. با پوشیدن دستکش لاتکس از تماس دست با مایعات بدن خود خودداری کنید. همچنین مراقبان باید اقدامات احتیاطی (مانند استفاده از دستکش، محافظ چشم و ماسک برای پوشاندن بینی و دهان) را برای جلوگیری از تماس با ادرار بیمار و سایر مایعات بدن انجام دهند.

زنی که باردار است و یا ممکن است باردار شود نباید با مایعات بدن فرد بیمار تماس داشته باشد.

هنگام تمیز کردن هرگونه نشت مایعات بدن، فقط از پارچه های تمیز کننده یکبار مصرف استفاده کنید که قابل شستشو هستند همچنین نباید آنها را به داخل توالت بریزید. با پزشک خود در مورد چگونگی دفع هرگونه مایعات از بدن مشورت کنید.

برای محافظت از دیگران در برابر ماده رادیواکتیو که در بدن خود، در طول درمان دارید سعی کنید حداقل فاصله خود با دیگر افراد به ویژه کودکان یا زنان باردار 6 قدم حفظ کنید.

 مراحل زیر را برای چند روز پس از پایان درمان توسیتوموماب ادامه دهید:

  • از ازدحام جمعیت و اماکن عمومی خودداری کنید. از مسافرت در سفرهای طولانی خودداری کنید.
  • از تختخواب یا حمام مشترک استفاده نکنید.
  • هنگام دفع ادرار روی توالت بنشینید و پس از استفاده 3 بار سیفون را بکشید.
  • همیشه پس از استفاده از دستشویی دستان خود را بشویید.
  • حوله، پارچه یا مسواک را با شخص دیگری به اشتراک نگذارید.
  • لیوان، بشقاب ها یا ظروف نقره ای را به اشتراک نگذارید.
  • در طول هفته پس از درمان، این وسایل را از لباسشویی سایر افراد خانه جدا نگه دارید.
  • لباس و سایر وسایل خود را جدا از سایر لباس های شسته شده در خانه بشویید.
  • از قرار گرفتن در مجاورت افراد بیمار یا دارای عفونت خودداری کنید. در صورت افزایش علائم عفونت بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
  •  هنگام استفاده از این دارو سعی کنید واکسن زنده (مانند واکسن آنفولانزا که از طریق بینی استنشاق می شود، سرخک، اوریون، سرخچه (MMR)، فلج اطفال، روتاویروس، حصبه، تب زرد، واریسلا (آبله مرغان) و زوستر (زونا)) را دریافت نکنید؛ زیرا ممکن است باعث کاهش عملکرد دارو در طول دوره شود.
  • از انجام فعالیت هایی مانند اصلاح صورت یا مسواک زدن که احتمال خونریزی یا آسیب دیدگی شما را افزایش می دهد خودداری کنید.

دوز فراموش شده

اگر دوز مصرفی را فراموش کردید، بلافاصله برای گرفتن برنامه جدید با پزشک خود مشورت کنید.

نگهداری

این دارو در مراکز بهداشتی و درمانی توزیع و تزریق می شود و قابل نگهداری در منزل نیست.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره