کلیندامایسین

Clindamycin
نام های تجاری

کلیندامایسین (نام تجاری: کلئوسین)، از دسته آنتی بیوتیک های مشتق شده از لینکومایسین است که در درمان عفونت های شدید باکتریایی کاربرد دارد. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف کلیندامایسین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: کلیندامایسین

نام تجاری: کلئوسین اچ.سی.ال

موارد مصرف کلیندامایسین

داروی کلیندامایسین (کلئوسین)

کلیندامایسین در درمان طیف گسترده ای از عفونت های باکتریایی استفاده می شود. داروی آنتی بیوتیکی است که با جلوگیری از رشد باکتری ها عمل می کند. این آنتی بیوتیک فقط عفونت های باکتریایی را درمان می کند و برای عفونت های ویروسی (مانند سرماخوردگی، آنفولانزا) موثر نمی باشد. توجه داشته باشید استفاده از هر آنتی بیوتیک در صورت عدم نیاز، می تواند از تاثیر دارو برای عفونت های آینده بکاهد.

درمان عفونت های باکتریایی با مصرف داروی کلیندامایسین

زمان و نحوه مصرف کلیندامایسین

این دارو را معمولاً 4 بار در روز (هر 6 ساعت) یا طبق دستور پزشک به صورت خوراکی و به جز مواردی که پزشک خلاف این را تجویز کند، همراه یک لیوان آب کامل (8 اونس یا 240 میلی لیتر) مصرف نمایید، بعد از مصرف این دارو حداقل 10 دقیقه دراز نکشید.

دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به درمان تعیین می شود. برای تعیین دز مصرفی کودکان، وزن آن ها نیز در نظر گرفته می شود.

بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود؛ بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.

حتی در صورتی که علائم پس از چند روز از بین رفتند، مصرف کلیندامایسین را تا پایان مقدار تجویز شده ادامه دهید، زیرا قطع سریع دارو ممکن است باعث بازگشت عفونت شود.

در صورت تداوم یا تشدید وضعیت، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی کلیندامایسین

حالت تهوع، استفراغ و اسهال می توانند از عوارض کلیندامایسین باشند. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از عوارض، حتماً آن را با پزشک معالج یا پزشک داروخانه مطرح کنید.

به یاد داشته باشید پزشک معالجتان این دارو را به دلیل بیشتر بودن منافع این دارو نسبت به عوارض آن برای شما تجویز کرده است. بیشتر افراد با مصرف کلیندامایسین، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

استفراغ از عوارض جانبی داروی کلیندامایسین

در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی نادر اما بسیار جدی: سوزش معده، درد یا تورم مفصل، زردی چشم یا پوست، ادرار تیره فوراً موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

استفاده از این دارو برای دوره های طولانی مدت یا مکرر ممکن است منجر به برفک دهانی یا عفونت مخمر واژن شود. در صورت مشاهده لکه های سفید در دهان، تغییر ترشحات واژن یا سایر علائم جدید با پزشک خود تماس بگیرید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید با جویدن، مکیدن و حل کردن دارو در دهان امکان بروز واکنش های آلرژیک افزایش می یابد.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی کلیندامایسین را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف کلیندامایسین در صورت حساسیت به این دارو، لینکومایسین یا مواد دیگر موضوع را با پزشک معالج خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشدکه می توانند باعث بروز واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

بیماری های کبدی از موارد احتیاطی مصرف داروی کلیندامایسین

همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص: بیماری کبدی، بیماری کلیوی، بیماری های معده یا روده (به عنوان مثال کولیت، اسهال مرتبط با کلستریدیوم دیفیسیل)، شرایط آلرژیک (به عنوان مثال، آسم، تب یونجه، اگزما) مطلع سازید.

کلیندامایسین ممکن است باعث شود که واکسن های باکتریایی زنده (مانند واکسن تیفوئید) نیز به خوبی کار نکنند. در طول مصرف این دارو، جز مواردی که پزشک تجویز می کند، از انجام هرگونه واکسیناسیون خودداری نمایید.

پیش از انجام جراحی، پزشک یا دندانپزشک خود را از کلیه محصولات مصرفی خود (از جمله داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) مطلع نمایید.

همچنین افراد مسن نسبت به عوارض کلیندامایسین، به ویژه اسهال مداوم حساسیت بیشتری نشان می دهند.

اگر باردار هستید قبل از استفاده از این دارو به پزشک خود اطلاع دهید.

کلیندامایسین به شیر مادر منتقل می شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت نمایید.

تداخلات دارویی کلیندامایسین

تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی کلیندامایسین را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

محصولی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشد عبارت است از:کائولن-پکتین.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا مشکلات تنفسی با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

توجه

از تجویز خودسرانه کلیندامایسین به دیگران بپرهیزید و توجه داشته باشید این دارو فقط برای شرایط فعلی شما تجویز شده و از مصرف آن در موارد بعدی ابتلا به بیماری، بدون تجویز و راهنمایی پزشک، خودداری نمایید.

جهت کنترل پیشرفت وضعیت و بررسی عوارض جانبی در درمان طولانی مدت، آزمایش های تشخیصی / پزشکی (مانند آزمایش عملکرد کبد و کلیه، شمارش کامل فاکتورهای خون) باید به صورت دوره ای انجام شود.

برای دریافت اطلاعات بیشتر با پزشک معالج خود صحبت کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

دارو ها را درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره