کابرگولین (نام تجاری: کابرلین)، نوعی مهار کننده پرولاکتین است که در درمان و کنترل هایپرپرولاکتینمیا (افزایش تولید و ترشح هورمون پرولاکتین) کاربرد دارد. در مواردی از این دارو به منظور افزایش قدرت باروری نیز استفاده می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف کابرگولین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی :کابرگولین
نام تجاری : داستینکس، کابرلین
از داروی کابرگولین در درمان ترشح زیاد هورمون پرولاکتین استفاده می شود. افزایش میزان پرولاکتین می تواند باعث ترشح ناخواسته شیر، جلوگیری از پریود و اختلال در بارداری شود. مقادیر بالای پرولاکتین در مردان می تواند علائمی مانند بزرگ شدن بافت پستانی و کاهش توانایی و میل جنسی را به همراه داشته باشد. کابرگولین، می تواند از ترشح پرولاکتین از غده هیپوفیز جلوگیری کند.
مصرف کابرگولین و تنظیم سطح میزان پرولاکتین در بدن می تواند منجر به افزایش قدرت و تمایل جنسی در آقایان و تنظیم عادت ماهیانه در خانم ها و کاهش وزن خفیف در هر دو شود. توجه داشته باشید مصرف سرخود کابرگولین به منظور دستیابی به موارد فوق می تواند آسیب های جبران ناپذیری را به بدن وارد کند، بنابراین حتماً باید در صورت تأیید پزشک مصرف شود.
به طور معمول داروی کابرگولین (کابرلین) باید هفته ای دو بار، به صورت خوراکی و طبق دستور پزشک، همراه با غذا یا بدون غذا مصرف گردد. این دارو را هر روز مصرف نکنید، مگر آن که پزشک نظر دیگری داشته باشد.
دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو (میزان پرولاکتین خون) تعیین می شود. پزشک، ابتدا دوز مصرفی را با میزان کم تجویز می کند و به آرامی میزان آن را در طی چندین ماه افزایش می دهد تا به کاهش عوارض جانبی کمک کند. بنابراین، به دقت از دستورالعمل های پزشک خود پیروی کنید.
بیشترین اثربخشی داروی کابرگولین در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، بهتر است زمان مصرف دارو را در تقویم علامتگذاری کنید.
در صورت تداوم و تشدید عارضه به عنوان مثال فشار خون که افزایش پیدا کرده است یا بالا مانده است، پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید.
حالت تهوع، استفراغ، ناراحتی معده، یبوست، سرگیجه، سبکی سر یا خستگی می تواند از علائم مصرف این دارو باشد. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان داروی کابرگولین را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
بروز هرگونه عارضه جانبی جدی مانند سرفه مداوم، تغییرات ذهنی و خلقی (مانند عصبی بودن)، تمایل شدید به انجام رفتارهای غیر معمول (مانند افزایش تمایل به انجام قمار، افزایش میل جنسی)، اختلالات بینایی، قاعدگی دردناک، درد پستان، علائم نارسایی قلبی (مانند تنگی نفس، تورم مچ پا یا ساق پا، خستگی غیرمعمول، افزایش وزن غیرمعمول یا ناگهانی) را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی جدی مانند درد قفسه سینه، علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار، درد کمر یا پهلو) بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون عارضه های پوستی، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی داروی کابرگولین را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف داروی کابرگولین (کابرلین)، در صورت حساسیت به آن یا داروهای ارگوت دیگر مانند ارگوتامین و هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
به علاوه قبل از مصرف داروی کابرگولین، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص ابتلا به بیماری کبدی، فشار خون بالا، بیماری دریچه قلب، زخم غیرطبیعی یا ضخیم شدن پوشش ریه ها، قلب و پشت محوطه شکمی (فیبروز ریوی، پریکارد و رتروپریتونال) مطلع سازید.
مصرف این دارو می تواند باعث ایجاد سرگیجه شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند باعث تشدید این سرگیجه شود. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کنید و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
برای کاهش خطر سرگیجه، به آرامی از حالت نشسته یا خوابیده برخیزید.
تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
تنها در صورت لزوم از داروی کابرگولین در حین بارداری استفاده کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
هنوز مشخص نیست که آیا این دارو از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود یا خیر، با این حال، این دارو ممکن است بر میزان تولید شیر مادر تأثیر بگذارد، بنابراین شیردهی هنگام استفاده از این دارو توصیه نمی شود. حتماً قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد داروی کابرگولین را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی کابرگولین را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: کلرپرومازین، هالوپریدول، تیوتیکسن، لورکاسرین، متوکلوپرامید و پروکلرپرازین.
مصرف برخی دیگر از داروها می تواند بر دفع کابرگولین از بدن و در نتیجه عملکرد آن تاثیر بگذارد. از این دسته داروها می توان به برخی از داروهای ضد قارچ آزول (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول، پوساکونازول)، کوبیسیستات، مهارکننده های پروتئاز HIV (مانند ریتوناویر، ساکوی ناویر) و سایر موارد اشاره کرد.
در صورت مصرف بیش از حد داروی کابرگولین و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. علائم سوء مصرف دارو می تواند به صورت سرگیجه، غش، تغییرات ذهنی / خلقی (مانند توهم) باشد.
این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.
از انجام منظم آزمایش های پزشکی دوره ای (مانند سطح پرولاکتین، EKG) غافل نشوید. انجام این آزمایش ها می توانند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کنند.
اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.
دارو را در دمای محیط و به دور از نور و رطوبت نگه دارید و برای جلوگیری از رطوبت ماده خشک کننده را در بسته دارو نگاه داشته و از نگهداری دارو در دستشویی یا حمام خودداری کنید. همچنین داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.
این دارو ممکن است باعث تحریک معده و ایجاد احساس تهوع شود، به همین دلیل معمولاً توصیه می شود که حتماً با غذا مصرف شود. در وعده غذایی که کابرگولین با آن مصرف می شود بهتر است از مواد محرکی مانند قهوه، غذاهای تند یا الکل خودداری کرد.
مصرف کابرگولین معمولاً برای یک یا دو بار در هفته تجویز می شود. این دارو می تواند باعث سرگیجه، تهوع یا سردرد شود، به همین دلیل می توان به منظور کاهش عوارض جانبی آن را همراه با یک وعده غذایی و یا آخر شب پیش از خواب مصرف کرد.
به طور معمول مصرف کابرگولین باید تا زمانی ادامه پیدا کند که میزان پرولاکتین خون برای 6 ماه ثابت و در حد استاندارد باشد. در این زمان طبق نظر پزشک دارو قطع می شود و پس از آن با انجام منظم آزمایش، وضعیت هورمونی بدن سنجیده می شود.