فیزیوتراپی، نوعی درمان غیر دارویی است که با ارائه تمرین ها و استفاده از وسایل خاصی باعث افزایش قدرت عملکرد عضلات و استخوان ها می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره فواید فیزیوتراپی، عمل فیزیوتراپیست و بیماری هایی که فیزیوتراپی می تواند به درمان و تسکین آن کمک کند، ارائه می شود.
نگاه کلی
در فیزیوتراپی، متخصصان آموزش دیده، عملکرد غیر طبیعی ناشی از آسیب، ناتوانی و بیماری های مختلف در بدن را ارزیابی و درمان خواهند کرد.
فیزیوتراپیست یک متخصص آموزش دیده و دارای مجوز و با تجربه در تشخیص ناهنجاری های جسمی، بازیابی عملکرد و تحرک بدنی، حفظ عملکرد بدنی و ارتقا فعالیت بدنی است.
فیزیوتراپیست های مجاز را می توان در مراکز مختلفی از جمله مراکز درمانی خصوصی، بیمارستان ها، مراکز توانبخشی، خانه های سالمندان، خانه های بهداشت، مراکز ورزش و تناسب اندام، بیمارستان ها، سازمان های دولتی و مراکز تحقیقاتی یافت.
از فیزیوتراپیست چه انتظاری می رود
یک فیزیوتراپیست به مراقبت از بیماران در کلیه مراحل بیماری از تشخیص اولیه تا مراحل ترمیم و پیشگیری از بروز مجدد آسیب، کمک خواهد کرد. فیزیوتراپی ممکن است یک گزینه درمانی مستقل باشد یا اینکه برای پشتیبانی از سایر درمان ها انجام شود.
برخی از بیماران توسط پزشک خود به یک متخصص فیزیوتراپی ارجاع داده می شوند اما برخی دیگر خودشان به فیزیوتراپ مراجعه می کنند.
به هر صورتی که بیمار به متخصص فیزیوتراپی مراجعه کند، انتظار دارد که:
تحت معاینه و ارزیابی بدنی قرار بگیرد و سابقه پزشکی، وضعیت حرکتی، انعطاف پذیری وعملکرد عضلات و مفاصل، بررسی شوند.
یک تشخیص بالینی، برنامه مراقبت و اهداف کوتاه مدت و بلند مدت درمان را دریافت کند.
درمان و مداخله فیزیکی را براساس ارزیابی و تشخیص درمانگر دریافت کند.
توصیه های خود مدیریتی را دریافت کند.
بیماران معمولاً تمریناتی که می توانند در خانه انجام دهند را با یک فیزیوتراپیست تمرین می کنند تا عملکرد مؤثرتری داشته باشد.
بیماری های رایج
فیزیوتراپیست ها بسته به تخصصی که دارند می توانند انواع مختلفی از بیماری ها را درمان کنند.
برخی از بیماری هایی که می توانند از این نوع درمان بهره مند شوند عبارتند از:
بیماری های قلبی / ریوی مانند بیماری انسدادی مزمن ریوی و سکته قلبی
درمان درد های ناحیه دست در عارضه هایی مانند سندرم تونل کارپال دست و بیماری انگشت ماشه ای (تریگر فینگر)
اختلال در عملکرد اسکلتی / عضلانی مانند کمر درد، پارگی عضلات ساعد و اختلالات مفصل گیجگاهی فکی
بیماری های عصبی مانند سکته، آسیب های نخاعی، پارکینسون، ام اس، اختلالات تعادلی و حرکتی و آسیب های مغزی
بیماری های کودکان مانند تأخیر در رشد، فلج مغزی و دیستروفی عضلانی
آسیب های ناشی از ورزش مانند ضربه مغزی و آرنج تنیس بازان
سلامت زنان و اختلال در عملکرد ناحیه تحتانی لگن مانند بی اختیاری ادراری و ورم لنفاوی
فواید فیزیوتراپی
از مزایای فیزیوتراپی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مدیریت درد با کاهش نیاز به مسکن های افیونی
اجتناب از جراحی
تحرک و بهبودی حرکات
بهبودی آسیب یا ضربه
بهبودی سکته یا فلجی
پیشگیری از زمین خوردن
بهبودی تعادل
مدیریت عوارض ناشی از سن
یک فیزیوتراپبیست ورزشی می تواند از طریق تقویت قسمت های خاص بدن و استفاده از عضلات به روش های جدید به ورزشکاران کمک کند تا عملکرد خود را به حداکثر برسانند.
انواع فیزیوتراپی
فیزیوتراپی می تواند به بیماران کمک کند تا پس از آسیب یا بیماری دوباره توانایی حرکت و قدرت خود را بدست آورند.
مانند هر نوع درمانی، فیزیوتراپی نیز انواع مختلفی دارد:
فیزیوتراپی ارتوپدی. این نوع فیزیوتراپی، آسیب های اسکلتی / عضلانی و آسیب به استخوان ها / رباط ها / بافت نرم بین اندام ها یا مفاصل / تاندون ها را درمان می کند. همچنین برای عارضه هایی مانند شکستگی، پیچ خوردگی، التهاب تاندون ها، ورم کیسه های مفصلی، مشکلات پزشکی مزمن و توان بخشی یا بهبودی پس از جراحی ارتوپدی، مناسب است. در این نوع فیزیوتراپی بیماران با روش هایی مانند تحرکات مفصلی، درمان دستی، تمرینات قدرتی و سایر روش ها تحت درمان قرار می گیرد.
فیزیوتراپی سالمندان. این نوع فیزیوتراپی می تواند به سالمندان مبتلا به بیماری های مؤثر بر تحرک و عملکرد بدن از جمله آرتروز، پوکی استخوان، آلزایمر، تعویض مفصل ران و لگن، اختلالات تعادل و بی اختیاری کمک کند. هدف این نوع فیزیوتراپی، بازیابی تحرک، کاهش درد و افزایش سطح آمادگی جسمانی است.
فیزیوتراپی عصبی. این نوع فیزیوتراپی به افراد مبتلا به اختلالات عصبی و بیماری هایی مانند آلزایمر، آسیب مغزی، فلج مغزی، ام اس، پارکینسون، آسیب نخاعی و سکته مغزی کمک می کند. هدف از فیزیوتراپی عصبی، افزایش واکنش پذیری اندام، درمان فلجی و افزایش قدرت عضلات با کاهش آتروفی عضلات می باشد.
فیزیوتراپی کودکان. هدف از این نوع فیزیوتراپی، تشخیص، معالجه و مدیریت بیماری هایی است که نوزادان، کودکان و نوجوانان را تحت تأثیر قرار می دهد از جمله تأخیر در رشد، فلج مغزی، ستون فقرات شکاف دار، کجی مادرزادی گردن و سایر بیماری هایی که بر سیستم اسکلتی/ عضلانی تأثیر می گذارد.
فیزیوتراپی برای درمان مشکلات تعادلی. این نوع فیزیوتراپی برای درمان مشکلات تعادلی ناشی از بیماری های گوش داخلی انجام می شود و شامل تعدادی تمرین و تکنیک دستی است که به بیماران کمک می کند تعادل و هماهنگی طبیعی خود را به دست آورند.
فیزیوتراپی ضد ورم. این نوع فیزیوتراپی به تخلیه مایعات انباشته شده در بیماران مبتلا به ورم لنفاوی و سایر بیماری هایی که در آنها مایعات تجمع پیدا می کنند، کمک می کند.
فیزیوتراپی و توانبخشی بخش تحتانی لگن. این نوع فیزیوتراپی می تواند به درمان بی اختیاری ادرار یا مدفوع، بی اختیاری ادرار فوریتی و درد لگن در مردان و زنان در نتیجه آسیب ها، جراحی های مختلف یا به دلیل ابتلا به برخی از بیماری های خاص، کمک کند.
جدا از تمرینات فیزیکی، درمان فیزیوتراپی ممکن است شامل موارد زیر نیز باشد:
سونوگرافی. سونوگرافی با گرم کردن تاندون ها، عضلات و بافت ها، به جریان خون کمک می کند و نواحی آسیب دیده را نیز التیام خواهد بخشید.
فونوفورزیس. در این تکنیک از سونوگرافی برای وارد کردن مولکول های داروهای خاصی مانند استروئیدهای موضعی در بافت ها استفاده می شود که این امر التهاب ها را کاهش خواهد داد.
تحریک الکتریکی. در این تکنیک الکترودهای موضعی را برای کاهش درد و افزایش قابلیت های عملکردی، روی پوست قرار خواهند داد و اینگونه یک نوع تحریک الکترونیکی از طریق پوست، اعصاب را درگیر خواهد کرد. داروهای ضد التهاب با این تکنیک به بیماران داده می شود.
گرما درمانی و سرما درمانی.
نور درمانی. که در این روش از نورها و لیزرهای خاصی برای درمان برخی از بیماری ها استفاده می شود.
فیزیوتراپیست، با توجه به شرایط بیمار، مناسب ترین روش درمانی را به او پیشنهاد خواهد کرد.
یافتن یک فیزیوتراپیست
یافتن یک فیزیوتراپیست مناسب به عوامل مختلفی از جمله پذیرش بیمه، دلیل بیماری و موقعیت جغرافیایی بیمار بستگی دارد.
شرکت های بیمه معمولاً لیستی از مکان هایی که در آنجا فیزیوتراپی انجام می شود را به بیماران ارائه خواهند داد. سایر ارائه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی نیز ممکن است که این کار را انجام دهند.
فیزیوتراپیست ها طی چندین سال آموزش، دروسی مانند زیست شناسی، آناتومی، بافت شناسی سلولی، فیزیولوژی، فیزیولوژی ورزش، بیومکانیک، حرکت شناسی، علوم اعصاب، داروشناسی، آسیب شناسی، علوم رفتاری، عملکرد قلب و عروق و ریوی / غدد درون ریز / اسکلت عضلانی و متابولیک بدن را مطالعه می کنند.
فیزیوتراپیست ها در زمینه های زیر به بیماران کمک خواهند کرد:
سلامت قلب و عروق و ریوی
الکتروفیزیولوژی بالینی
سلامتی افراد مسن
مغز و اعصاب، ارتوپدی، اطفال، فیزیوتراپی ورزشی و سلامت زنان.