لیراگلوتاید (نام تجاری: ساکسندا، ویکتوزا)، نوعی دارو است که مشابه یکی از هورمون های بدن عمل می کند. برند ویکتوزای این دارو به منظور کنترل قند خون در افراد بالای 10 سال و برند ساکسندای آن برای کمک به لاغری در افرادی با شاخص توده بدنی (BMI) بالای 30 تجویز می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف لیراگلوتاید، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: لیراگلوتاید
نام تجاری: ساکسندا، ویکتوزا
لیراگلوتاید مطابق با نظر پزشک همراه با ورزش، ایجاد تغییر در سبک زندگی و رژیم های غذایی برای کمک به کاهش وزن استفاده می شود. افراد مبتلا به اضافه وزن بسیار زیاد و چاقی ناشی از بیماری از این دارو استفاده می کنند . کاهش وزن و حفظ آن احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری های ناشی از چاقی مثل بیماری های قلبی، دیابت، فشارخون بالا و همچنین احتمال کوتاه شدن عمر را کاهش می دهد.
لیراگلوتید مانند هورمون طبیعی بدن (اینکرتین) اشتها را کنترل می کند.
پیش از هر بار مصرف دارو راهنمای دارو و دستورالعمل های استفاده ی دارو را از بروشور ارائه شده توسط داروساز مطالعه نمایید و تمام دستورالعمل های تهیه و استفاده دارو را بیاموزید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.
داروی لیراگلوتاید را مطابق با دستور پزشک، معمولاً یک بار در روز زیر پوست ران، شکم یا بالای بازو تزریق کنید. به منظور کاهش خطر بروز عوارض جانبی معده / شکم، درمان ابتدا با دوز کم شروع شده و سپس دوز دارو به تدریج افزایش خواهد یافت. در صورتی که بیشتر از 3 روز از آخرین باری که لیراگلوتید مصرف کرده اید گذشته است با پزشک خود درباره ضرورت یا عدم ضرورت بازگشت به قدم اول درمانی مشورت کنید. از دستورالعمل های پزشک به دقت پیروی کنید.
پیش از مصرف لیراگلوتاید رنگ طبیعی و عدم وجود ذرات را در آن بررسی کنید. قبل از تزریق هر دوز، محل تزریق را با الکل ضدعفونی کنید. هر بار محل تزریق را تغییر دهید تا میزان آسیب دیدگی زیر پوست کاهش یابد.
بشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید. برنامه غذایی و برنامه تمرینی را که پزشک توصیه کرده است با دقت انجام دهید.
حتی با وجود تعویض سر سوزن نیز هرگز از قلم مشترک استفاده نکنید، زیرا احتمال انتقال بیماری وجود دارد. چگونگی استفاده ایمن از لوازم پزشکی، نگهداری و دور انداختن آنها را بیاموزید.
حالت تهوع، استفراغ، ناراحتی معده، اسهال، گاز معده، سوزش معده یا یبوست می تواند از عوارض لیراگلوتاید باشد. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف لیراگلوتاید، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
استفراغ / اسهال مداوم می تواند منجر به کاهش شدید آب بدن (دهیدراسیون) شود. در صورت مشاهده علائم کم آبی بدن مانند خشکی دهان / تشنگی غیرمعمول یا سرگیجه / سبکی سر، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، از جمله علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر حجم ادرار)، زردی چشم / پوست، تپش قلب، تغییرات ذهن / خلق (مانند افسردگی، افکار خودکشی)، علائم افت قند خون (تعریق ناگهانی، لرزش، تپش قلب، گرسنگی، تاری دید، سرگیجه یا سوزن سوزن شدن دست ها / پاها)، علائم پانکراتیت یا بیماری های کیسه صفرا (مانند تهوع / استفراغ مداوم، درد شدید معده / شکم) پزشک خود را در جریان قرار دهید.
واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است با این حال در صورت مشاهده علائم آلرژیک جدی از جمله: راش های پوستی (ضایعه پوستی)، خارش، تورم (به ویژه در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید و مشکل تنفسی فورا به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی لیراگلوتاید را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
پیش از مصرف لیراگلوتاید در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد (مانند سولفیت، سویا در بعضی محصولات) که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف لیراگلوتاید، پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص بیماری کلیوی، بیماری پانکراس (پانکراتیت)، اختلالات ذهنی / خلقی (مانند افسردگی، افکار خودکشی)، برخی از اختلالات معده / روده (گاستروپارزی، مشکلات هضم غذا) مطلع سازید.
تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی ) پیش از جراحی به پزشک یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت ابتلا به دیابت، این محصول می تواند بر روی قند خون تأثیر گذارد. قند خون خود را به طور منظم اندازه گیری کرده و نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید. در صورت مشاهده علائم افت قند خون آن را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است لازم باشد پزشک داروهای دیابت، برنامه ورزشی یا رژیم غذایی را تغییر دهد.
به دلیل خطر آسیب به جنین، مصرف لیراگلوتاید در حین بارداری توصیه نمی شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید
هنوز مشخص نیست که آیا این دارو از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود یا خیر، به همین دلیل حتماً قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی لیراگلوتید را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
برخی از محصولاتی که ممکن است با لیراگلوتاید تداخل داشته باشند عبارتند از: داروهای دیابت (مانند انسولین، سولفونیل اوره حاوی گلی بوراید)
این دارو نباید با هیچ محصول دیگری که حاوی لیراگلوتید یا سایر داروهای مشابه که برای درمان دیابت استفاده می شوند (مانند اگزناتید، دلاگلوتید) استفاده شود.
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. علائم سوء مصرف دارو می تواند به صورت تهوع / استفراغ شدید باشد.
این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید
تست های آزمایشگاهی و معاینه (مانند عملکرد کلیه، قند خون ناشتا، تپش قلب، کنترل وزن) باید به صورت دوره ای انجام شود تا روند بهبودی و عوارض جانبی بررسی شود. برای کسب اطلاعات بیشتر بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.
قبل از اولین استفاده از قلم لیراگلوتید، آن را در یخچال نگهداری کنید (مراقب باشید که دارو یخ نزند). پس از اولین استفاده، لیراگلوتید را می توان در دمای اتاق یا در یخچال نگهداری کرد. دور از گرما و نور خورشید نگهداری شود. 30 روز پس از اولین استفاده، قلم را دور بریزید، حتی اگر مقداری دارو در آن باقی مانده باشد. به علاوه همه ی داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.