آسیترتین

Acitretin
نام های تجاری

آسیترتین (نام تجاری: کراکوتان) دارویی از دسته رتینوئیدها است که به طور خوراکی در درمان پسوریازیس شدید و مقاوم به درمان های دیگر استفاده می شود. آسیترتین معمولاً برای بیمارانی تجویز می شود که به سایر درمان های موضعی یا سیستمیک پاسخ نداده اند. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف آسیترتین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه شده است.

نام عمومی: آسیترتین

نام تجاری: کراکوتان

موارد مصرف آسیترتین

داروی آسیترتین (کراکوتان)

آسیترتین از دسته داروهای رتینوئیدی بوده و برای درمان پسوریازیس شدید و سایر بیماری های پوستی در بزرگسالان استفاده می شود.

زمان و نحوه مصرف آسیترتین

پیش از شروع مصرف آسیترتین و یا در هربار شروع مجدد آن، برگه راهنما دارو و دستورالعمل استفاده از آن را مطالعه نمایید. در صورت داشتن هرگونه سوالی آن را از پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه بپرسید.

آسیترتین می بایست بنابر تجویز پزشک به صورت خوراکی و معمولاً یکبار در روز همراه با یکی از وعده های غذایی اصلی مصرف شود.

دوز دارو بر اساس شرایط پزشکی بیمار و میزان پاسخ دهی او به درمان تعیین خواهد شد. هرگز بدون مشورت با پزشک مقدار مصرفی و دوز دارو را افزایش ندهید. این کار نه تنها باعث بهبودی سریع تر نخواهد شد بلکه خطر ایجاد عوارض جانبی را افزایش می دهد.

2 الی 3 ماه طول می کشد تا آسیترتین اثر کامل خود را بگذارد.

بیشترین اثربخشی این دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. برای کمک به یادآوری این موضوع، دارو را هر روز و در یک زمان خاص مصرف کنید.

عوارض جانبی آسیترتین

قرمزی شدید پوست، خارش، پوسته پوسته شدن، پوست انداختن و خشکی پوست از عوارض جانبی مصرف آسیترتین در هفته های نخست (به دلیل سازگار شدن بدن با این دارو) می باشد. خشکی چشم، التهاب گوش، پوسته شدن پلک چشم، خشکی دهان، پوسته پوسته شدن صورت / نوک انگشتان / کف دست و کف پا، خشکی لب، آبریزش بینی، تشنگی، ایجاد تغییراتی طعم و مزه و ریزش مو نیز ممکن است رخ دهد. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از عوارض به پزشک اطلاع دهید.

در طول مصرف آسیترتین استفاده از لنزهای طبی ممکن است دشوار باشد؛ زیرا این دارو باعث خشکی چشم می شود.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این محصول را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این محصول بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف آسیترتین، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

در صورت مشاهده هر یک از عوارض جانبی خطرناک از جمله کاهش دید در شب، تب، لرز، سرگیجه، درد در مفاصل و استخوان ها، درد / سستی و ضعف عضلانی، دشواری در حرکت، تورم و علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییرات در مقدار ادرار) به پزشک مراجعه کنید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله راش پوستی (عارضه های پوستی)، خارش یا تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.

خشکی پوست از عوارض جانبی داروی آسیترتین

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی آسیترتین را در برنمی گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف داروی آسیترتین، در صورت حساسیت به آن یا داروهای مرتبط به ویتامین آ (مانند سایر رتینوئیدها مانند ایزوترتینوئین) یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

پیش از شروع مصرف آسیترتین پزشکتان را از سوابق پزشکی خود مخصوصاً بیماری های کلیوی، بیماری های کبدی، بیماری های قلبی، دیابت، سابقه خانوادگی یا شخصی از ابتلا به بیماری های روحی روانی (مانند افسردگی) و انجام نور درمانی در گذشته مطلع سازید.

در هنگام مصرف آسیترتین یا حداقل 3 سال پس از درمان با این دارو، از اهدای خون امتناع کنید زیرا ممکن است خون شما به یک زن باردار تزریق شود.

آسیترتین باعث حساسیت افراد به نور خورشید می شود؛ بنابراین می بایست زمان قرار گرفتن در نور خورشید را محدود کنید. از قرار گرفتن در معرض لامپ های آفتابی و اتاقک های برنزه کننده، خودداری کنید. هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید از کرم های ضد آفتاب و لباس های محافظ استفاده کنید. در صورت آفتاب سوختگی یا ایجاد تاول و قرمزی بر روی پوستتان، فوراً به پزشکتان اطلاع دهید.

آسیترتین ممکن است باعث ایجاد تغییرات در بینایی مانند کاهش دید در شب شود. تا زمانیکه نتوانستید فعالیت هایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات یا انجام فعالیت هایی که نیاز به دید واضح دارد (مخصوصاً در شب) را با خیال راحت انجام دهید، از انجام آنها اجتناب کنید.

هنگام مصرف این دارو و دو ماه پس از قطع آن، از مصرف نوشیدنی های الکلی امتناع کنید.

در طول مصرف آسیترتین و تا سه سال پس از قطع مصرف آن نباید باردار شوید. اگر قصد بارداری دارید یا فکر می کنید که ممکن است باردار باشید، فوراً به پزشکتان اطلاع دهید. در طول درمان با این دارو از روش های قابل اطمینان پیشگیری از بارداری مانند کاندوم استفاده نمایید. 

بیماری های کبدی از موارد احتیاطی مصرف داروی آسیترتین

از آنجا که این دارو از طریق پوست و ریه ها قابل جذب است و ممکن است به جنین آسیب برساند، زنانی که باردار هستند یا ممکن است باردار شوند نباید آسیترتین مصرف کنند یا گرد و غبار کپسول ها را تنفس کنند.

ترشح این دارو به شیر مادر مشخص نمی باشد. شیردهی هنگام استفاده از این دارو و حداقل سه سال پس از قطع دارو توصیه نمی شود.

تداخلات دارویی آسیترتین

تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی آسیترتین را پوشش نمی دهد؛ بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

برخی از داروهایی که با داروی آسیترتین تداخل دارویی دارند عبارتند از: متوترکسات، گیاه گل راعی، آنتی بیوتیک های تتراسایکلین، ویتامین آ.

سوء مصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. سایر علائم سوء مصرف این دارو عبارتند از: سر درد، حالت تهوع، استفراغ، خواب آلودگی، تحریک پذیری، از دست دادن تعادل و خارش.

توجه

هرگز این دارو را بصورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.

از انجام منظم آزمایش های پزشکی دوره ای (مانند تست های عملکرد کبدی، رادیوگرافی، تست های کلسترول و تست های ماهیانه بارداری) پیش از شروع درمان، غافل نشوید. انجام این آزمایش ها می توانند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کنند.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری شود. از نگهداری آن در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.

داروها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها