ایزوترتینوئین (راکوتان)

Isotretinoin (Roaccutane)
نام های تجاری

ایزوترتینوئین (نام تجاری: راکوتان) یکی از داروهای کنترل کننده غدد سباسه (غدد ترشح کننده چربی) است که با کاهش تولید چربی پوست به درمان آکنه های شدید کمک می کند. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف ایزوترتینوئین، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.

نام عمومی: ایزوترتینوئین

نام تجاری: راکوتان

موارد مصرف

داروی ایزوترتینوئین (Isotretinoin)

از داروی ایزوترتینوئین در درمان آکنه های کیستیک شدید (آکنه ندولار) که پاسخی به درمان های دیگر نداده است استفاده می شود (به عنوان مثال، پس از استفاده از بنزوئیل پروکساید یا کلیندامایسین موضعی یا تتراسایکلین یا ماینوسایکلین خوراکی).

درمان آکنه داروی ایزوترتینوئین (Isotretinoin)

داروی ایزوترتینوئین از دستۀ داروهای رتینوئید می باشد که تولید چربی پوست (سبوم) را کاهش می دهد. سبوم زیاد در پوست می تواند منجر به آکنه شدید شده و در صورت عدم درمان به موقع، ممکن است جای زخمی دائمی (اسکار) ایجاد کند.

زمان و نحوه مصرف

پیش از هر بار مصرف دارو راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید و پیش از مصرف آن، فرم رضایت استفاده از دارو را امضا کنید.

داروی ایزوترتینوئین باید روزی دو بار و برای 15 الی 20 هفته مصرف شود. دارو را بلعیده و از له کردن یا جویدن آن خوداری کنید. برخی از برندهای داروی ایزوترتینوئین باید با غذا مصرف شوند، برخی دیگر را می توان با غذا یا بدون غذا مصرف کرد. غذا به افزایش جذب این دارو در جریان خون کمک می کند. سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.

این دارو را با یک لیوان پر از آب (240 میلی لیتر) مصرف کنید و حداقل تا 10 دقیقه پس از مصرف آن دراز نکشید.

دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی و میزان پاسخ بدن به دارو و وزن فرد تعیین می شود.

گاهی در طی روزهای اول مصرف این دارو، آکنه تشدید می شود و ممکن است به 1 الی 2 ماه زمان برای مشاهده نتیجه درمان نیاز باشد. در صورت عود آکنه پس از قطع مصرف دارو، برای شروع دوره دوم درمان باید حداقل 2 ماه از قطع مصرف دارو گذشته باشد. استفاده طولانی مدت از این دارو توصیه نمی شود. دارو را بیش از دوز تجویز شده مصرف نکنید.

به دلیل این که این دارو از طریق پوست و ریه ها قابل جذب است و ممکن است به جنین آسیب برساند، لمس دارو یا استنشاق گرد آن در حین بارداری توصیه نمی شود.

عوارض جانبی

خشکی لب و دهان، تورم جزئی پلک ها یا لب ها، پوسته پوسته شدن پوست، خونریزی از بینی، ناراحتی معده یا نازک شدن مو می تواند از عوارض مصرف این دارو باشد. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.

عوارض جانبی داروی ایزوترتینوئین (Isotretinoin)

می توان با مکیدن آب نبات (بدون قند) یا چیپس یخ، جویدن آدامس (بدون قند)، نوشیدن آب یا استفاده از جایگزین بزاق (بزاق مصنوعی)، خشکی دهان را تسکین داد.

به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند

بروز عارضه جانبی جدی، از جمله تغییرات ذهنی یا خلقی (مانند افسردگی، اضطراب، افکار خودکشی)، احساس گزگز در پوست، درد کمر / مفاصل / عضلات، علائم عفونت (مانند تب، گلودرد مداوم)، بلع دردناک، پوسته پوسته شدن پوست کف دست یا کف پا را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

در موارد نادری ممکن است مصرف این دارو باعث بیماری پانکراس (پانکراتیت) شود که خطرناک می باشد. در صورت بروز هر گونه علامتی همچون درد شدید معده، حالت تهوع یا استفراغ شدید یا مداوم، فوراً پزشک خود را در جریان قرار دهید.

در صورت بروز هر گونه عارضه جانبی غیرمحتمل اما هشدار دهنده ای مانند سردرد شدید، تغییرات بینایی، صدای زنگ در گوش، کاهش شنوایی، درد قفسه سینه، زردی چشم / پوست، ادرار تیره، اسهال شدید، خون ریزی مقعدی مصرف دارو را قطع کرده و فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون راش (عارضه های پوستی)، خارش / تورم (به خصوص در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی داروی ایزوترتینوئین را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا به داروهای مرتبط با ویتامین A (سایر رتینوئیدها مانند ترتینوئین) یا هر آلرژی دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی (مانند دانه سویا، پارابن) باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر می شود (به خصوص برای افراد حساس به بادام زمینی و سویا). برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص دیابت، سابقه خانوادگی یا فردی ابتلا به چربی خون (تری گلیسیرید) بالا، مشکلات روحی یا خلقی (مانند افسردگی)، بیماری کبدی، چاقی، اختلالاتی (مانند بی اشتهایی عصبی)، سوءمصرف الکل، پانکراتیت، پوکی استخوان یا استئومالاسی (نرمی استخوان) و کاهش تراکم استخوان مطلع سازید.

از هنگام مصرف تا حداقل 1 ماه پس از قطع مصرف ایزوترتینوئین، خون اهدا نکنید.

مصرف داروی ایزوترتینوئین ممکن است حساسیت شما را نسبت به آفتاب بیشتر کند. بنابراین کم تر در معرض نور خورشید قرار داشته و از برنزه کردن (چه زیر آفتاب و چه در سولاریوم) پرهیز کنید. همچنین در فضای باز از ضد آفتاب استفاده کرده و لباس هایی که از پوست شما محافظت می کنند بپوشید. در صورت آفتاب سوختگی یا مشاهده تاول یا قرمزی پوست فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

ایزوترتینوئین می تواند دید شب را تحت تأثیر قرار دهد، به همین دلیل تا زمانی که از قدرت بینایی خود اطمینان حاصل نکرده اید از رانندگی، کار با ماشین آلات و هر کاری که به دقت و دید کافی نیاز دارد پرهیز کنید.

هنگام استفاده از این دارو ممکن است استفاده از لنزهای چشمی ناراحت کننده باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

از آغاز تا 6 ماه بعد از درمان، از روش های زیبایی برای پوست خود (به عنوان مثال، اپیلاسیون، لیزر، درم ابریژن) استفاده نکنید، زیرا می تواند باعث ایجاد جای زخم (اسکار) شود.

هنگام مصرف این دارو از مصرف الکل خودداری کنید، چرا که خطر بروز برخی از عارضه های جانبی (مانند پانکراتیت) افزایش می یابد.

یافته های محدودی نشان می دهد که ایزوترتینوئین ممکن است باعث کاهش استحکام استخوان شود. بنابراین انجام ورزش های سنگینی مثل فوتبال آمریکایی (راگبی)، بسکتبال، فوتبال و تنیس می تواند منجر به مشکلات استخوانی از جمله افزایش خطر شکستگی استخوان ها شود. همچنین نتایج تحقیقات محدودی حاکی از آن بوده است که ایزوترتینوئین ممکن است باعث توقف رشد طبیعی در برخی از کودکان شود (با بستن صفحه اپی فیز استخوان). برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

از آنجا که افراد مسن نسبت به اثرات دارو -به ویژه تأثیر بر روی استخوان ها- حساسیت بیشتری دارند، هنگام استفاده از این دارو باید جوانب احتیاط بیشتر رعایت شود.

کودکان ممکن است نسبت به عوارض جانبی مانند درد کمر، مفصل و یا عضله، حساسیت بیشتری داشته باشند.

در حین مصرف ایزوترتینوئین نباید باردار شد، به دلیل خطر آسیب به جنین مصرف این دارو در حین بارداری توصیه نمی شود؛ در نتیجه در صورت بارداری یا قصد بارداری حتماً در مورد فواید و خطرات مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنید.

این دارو می تواند از طریق ریه و پوست وارد جریان خون شده و به جنین آسیب برساند، به همین دلیل باید از لمس دارو و استنشاق آن در زمان بارداری پرهیز شود.

حتما قبل از شروع این دارو باید دو آزمایش بارداری پی در پی داده شود و جواب دو آزمایش منفی باشد. در طول درمان نیز باید ماهانه آزمایش بارداری انجام شود، اگر نتیجه آزمایش مثبت شد، باید این دارو را قطع کرد و بلافاصله با پزشک تماس گرفت.

هنگام شروع هر داروی جدید، با پزشک درباره ی روش های کنترل بارداری مشورت کنید. همچنین اگر دچار لکه بینی یا خونریزی شدید، به پزشک خود اطلاع دهید، چرا که به نظر می رسد روش های پیشگیری از بارداری مؤثر نبوده است.

هنوز مشخص نیست که این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر؛ ولی با توجه به اینکه داروهای مشابه به شیر مادر منتقل می شوند، شیردهی در هنگام استفاده از این دارو توصیه نمی شود. در این مورد با پزشک خود مشورت کرده و از پزشک زمان مناسب برای شیردهی را بپرسید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: تتراسایکلین ها (مانند ماینوسایکلین، تتراسایکلین)، داروهای مشابه ویتامین A (مانند اسیترتین، بگزاروتن)، ویتامین A، داروهایی که باعث پوکی استخوان می شوند (به عنوان مثال داروهای ضد تشنج مانند فنی توئین، کورتیکواستروئیدها (مانند پردنیزون).

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. علائم سوء مصرف دارو عبارتند از: استفراغ، درد معده، گرگرفتگی صورت، سر درد و از دست دادن تعادل.

توجه

این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید. دارو می تواند باعث نقص مادرزادی و سایر عارضه های خطرناک شود.

از انجام منظم و دوره ای آزمایش ها (مثل بارداری، سطح کلسترول خون / تری گلیسیرید خون، عملکرد کبد، تعداد گلبول های سفید و معاینه چشم) غافل نشوید. انجام این آزمایش ها می توانند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کنند.

دوز فراموش شده

اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.

نگهداری

دارو را در دمای محیط و به دور از نور و رطوبت نگه دارید و برای جلوگیری از رطوبت ماده خشک کننده را در بسته دارو نگاه داشته و از نگهداری دارو در دستشویی یا حمام خودداری کنید. همچنین داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره