آکانتوزیس نیگریکانس

Acanthosis nigricans

آکانتوز نیگریکانس، نوعی عارضه پوستی است که طی آن لکه های خشک و تیره ای روی پوست و معمولاً در زیر بغل، گردن یا کشاله ران ظاهر می شوند. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و علل بروز آکانتوز نیگریکانس، نحوه تشخیص و درمان آن ارائه می شود.

آکانتوزیس نیگریکانس چیست؟

آکانتوزیس نیگریکانس عارضه ای است که باعث تیره، ضخیم و مخملی شکل شدن ظاهر پوست در چین های بدن می شود. این عارضه معمولاً زیر بغل، ناحیه تناسلی و گردن را درگیر می کند.

آکانتوزیس نیگریکانس معمولا در افراد چاق ایجاد می شود. در موارد بسیار معدودی، این عارضه پوستی می تواند نشانه ای از سرطان در یک اندام داخلی مانند معده یا کبد باشد.

درمان عامل ایجاد کننده آکانتوزیس نیگریکانس می تواند رنگ و بافت پوست را به حالت عادی بازگرداند.

بروز علائم آکانتوزیس نیگریکانس در نقاط خاصی از بدن

علائم

علامت اصلی آکانتوزیس نیگریکانس، پوستی تیره، ضخیم و مخملی در ناحیه چین های بدن است. این عارضه اغلب در زیر بغل، ناحیه تناسلی و پشت گردن ظاهر می شود و به آرامی گسترش می یابد. آکانتوزیس نیگریکانس می تواند خارش و زائده های غیرسرطانی پوستی ایجاد کند و یا با بوی نامطبوع همراه باشد.

علائم ابتلا به آکانتوزیس نیگریکانسدر گردن

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

در صورت مشاهده تغییرات در پوست خود -به ویژه اگر این تغییرات ناگهانی باشد- با پزشک مشورت کنید. ممکن است آکانتوزیس نیگریکانس در نتیجه یک بیماری زمینه ای باشد که نیاز به درمان دارد.

علل

آکانتوزیس نیگریکانس ممکن است در نتیجه موارد زیر باشد:

  • مقاومت به انسولین. در بسیاری از افراد مبتلا به آکانتوزیس نیگریکانس، مقاومت به انسولین نیز گزارش شده است. انسولین، هورمونی است که توسط پانکراس (لوزالمعده) ترشح می شود و به بدن اجازه استفاده از قندها را به عنوان منبع انرژی می دهد. مقاومت به انسولین منجر به دیابت نوع 2 می شود. مقاومت به انسولین همچنین با سندرم تخمدان پلی کیستیک مرتبط است و ممکن است یکی از عوامل ایجاد کننده آکانتوزیس نیگریکانس باشد.
  • برخی داروها و مکمل ها. دوز بالای نیاسین، قرص های ضدبارداری، پردنیزون و سایر کورتیکواستروئیدها ممکن است باعث آکانتوزیس نیگریکانس شوند.
  • سرطان. برخی انواع سرطان باعث ایجاد آکانتوزیس نیگریکانس نیز می شوند. از این دسته می توان به لنفوم و سرطان های معده، روده بزرگ و کبد اشاره نمود.

داروهای ضد بارداری از علل ابتلا به آکانتوزیس نیگریکانس

عوامل خطر ساز (ریسک فاکتورها)

خطر ابتلا به آکانتوزیس نیگریکانس در افراد چاق بالاتر است.

همچنین در افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به آن را دارند -به ویژه در خانواده هایی که چاقی و دیابت نوع 2 نیز شایع است-، این عارضه بیشتر دیده می شود.

چاقی از عوامل خطرساز آکانتوزیس نیگریکانس

تشخیص

آکانتوزیس نیگریکانس در طی معاینات پوستی تشخیص داده می شود. برای اطمینان از تشخیص، ممکن است درمانگر یک نمونه از پوست (بیوپسی) را برداشته تا آن را زیر میکروسکوپ بررسی کند. همچنین ممکن است نیاز به آزمایش های دیگری برای یافتن علت بیماری باشد.

درمان

درمان خاصی برای آکانتوزیس نیگریکانس وجود ندارد. درمانگر شما ممکن است راهکار هایی را برای کمک به درد و بوی نامطبوع، مانند کرم های پوستی، برخی صابون های مخصوص، داروها و درمان با لیزر را پیشنهاد کند.

درمان علت زمینه ای می تواند کمک کننده باشد، به عنوان مثال:

  • کاهش وزن. اگر آکانتوزیس نیگریکانس ناشی از چاقی باشد، مشاوره تغذیه ای و کاهش وزن می تواند کمک کننده باشد.
  • قطع مصرف دارو. اگر عارضه در نتیجه مصرف یک دارو یا مکمل باشد، ممکن است پزشک پیشنهاد کند که مصرف آن ماده متوقف شود.
  • جراحی. در اغلب موارد، اگر آکانتوزیس نیگریکانس در نتیجه ابتلا به یک تومور سرطانی ایجاد شده باشد، جراحی برای برداشتن تومور باعث برطرف شدن علائم پوستی می شود.

آماده شدن برای ویزیت

هنگام مراجعه و ویزیت پزشک، ممکن است به متخصص پوست یا متخصص غدد درون ریز ارجاع داده شوید. از آنجایی که ملاقات ها معمولاً کوتاه هستند و اغلب موضوعات زیادی برای بحث وجود دارد، از پیش آماده شدن برای ملاقات با پزشک به شما کمک می کند که به بهترین نحو از زمان ملاقات خود استفاده کنید.

کارهایی که می توانید انجام دهید

قبل از ملاقات، بهتر است لیستی از پاسخ سوالات زیر را آماده کنید:

  • آیا کسی در خانواده شما این علائم پوستی را داشته است؟
  • آیا دیابت در خانواده شما وجود دارد؟
  • آیا تاکنون دچار اختلال و یا بیماری در تخمدان ها، غدد فوق کلیوی یا تیروئید بوده اید؟
  • چه داروها و مکمل هایی را به طور منظم مصرف می کنید؟
  • آیا تاکنون مجبور شده اید دوزهای بالای پردنیزون را برای بیش از یک هفته مصرف کنید؟

از پزشک چه انتظاری می رود؟

پزشک شما احتمالاً از شما سوالاتی مانند موارد زیر خواهد پرسید:

  • علائم شما از چه زمانی شروع شده است؟
  • آیا این علائم بدتر شده اند؟
  • چه نواحی از بدن شما درگیر شده است؟
  • آیا تاکنون سرطان داشته اید؟
ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره