زیلوکوپلان (نام تجاری: زیلبریسک)، از داروهای سرکوبکننده انتخابی سیستم ایمنی است که در مدیریت و کنترل میاستنی گراویس کاربرد دارد. این دارو به صورت زیرجلدی تزریق می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف زیلوکوپلان، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن ارائه می شود.
نام عمومی: زیلوکوپلان
نام تجاری: زیلبریسک
موارد و نحوه مصرف زیلوکوپلان
زیلوکوپلان (زیلبریسک) دارویی است که معمولاً برای درمان یک بیماری عصبی-عضلانی به نام میاستنی گراویس استفاده می شود. میاستنی گراویس یک اختلال خودایمنی است که باعث ضعف عضلات می شود.
همچنین ممکن است داروی زیلوکوپلان برای درمان سایر بیماری ها توسط پزشک متخصص تجویز شود.
زیلوکوپلان چگونه عمل می کند؟
زیلوکوپلان یک مهارکننده کمپلمان است. کمپلمان بخشی از سیستم ایمنی بدن است که در التهاب و آسیب بافتی نقش دارد. در افراد مبتلا به میاستنی گراویس، مسیر کمپلمان بیش از حد فعال است. زیلوکوپلان با مسدود کردن این مسیر، به کاهش علائم بیماری کمک می کند.
اشکال دارویی و دوزهای زیلوکوپلان
زیلوکوپلان با نام تجاری زیلبریسک در دسترس است.
- سرنگ های از پیش پر شده با دوزهای 16.6 میلی گرم در 0.416 میلی لیتر
- سرنگ های از پیش پر شده با دوزهای 23 میلی گرم در 0.574 میلی لیتر
- سرنگ های از پیش پر شده با دوزهای 32.4 میلی گرم در 0.81 میلی لیتر
عوارض جانبی زیلوکوپلان زیلوکوپلان
عوارض جانبی رایج زیلوکوپلان
در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی زیر و آزاردهنده بودن آن ها، به پزشک خود اطلاع دهید:
- درد، خارش، تورم یا قرمزی در محل تزریق
- عفونت بینی یا گلو، گلودرد یا علائم سرماخوردگی
- اسهال
ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز وجود داشته باشد که در این لیست ذکر نشده اند. در صورت مشاهده هرگونه عارضه جانبی، با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی جدی زیلوکوپلان
بروز عوارض جانبی جدی کمتر شایع هستند. در ادامه اقداماتی که در صورت بروز آن ها باید انجام دهید ذکر شده است:
واکنش های آلرژیک شدید: زیلوکوپلان ممکن است باعث واکنش های آلرژیک جدی شود. در صورت بروز هر یک از علائم زیر، مصرف زیلوکوپلان را قطع کرده و فوراً به پزشک مراجعه کنید:
- مشکلات تنفسی یا خس خس سینه
- تپش قلب
- تب یا احساس ناخوشی عمومی
- تورم غدد لنفاوی
- تورم صورت، لب ها، دهان، زبان یا گلو
- مشکل در بلع یا احساس تنگی در گلو
- خارش، بثورات پوستی یا برجستگی های قرمز رنگ روی پوست (کهیر)
- حالت تهوع یا استفراغ
- سرگیجه، احساس سبکی سر یا غش کردن
- گرفتگی عضلات شکم
- درد مفاصل
عفونت ها: زیلوکوپلان می تواند خطر ابتلا به عفونت های ناشی از انواع خاصی از باکتری ها را افزایش دهد که می توانند باعث مننژیت، ذات الریه، سوزاک یا سایر بیماری ها شوند. برای کمک به کاهش خطر ابتلا به برخی از این عفونت ها، پزشک ممکن است توصیه کند قبل از شروع مصرف زیلوکوپلان، واکسن های خاصی را دریافت کنید. در صورت بروز عفونت یا هر یک از علائم زیر، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
- سردرد همراه با حالت تهوع، استفراغ، تب یا سفتی گردن یا کمر
- حساسیت به نور
- دردهای عضلانی
- گیجی
- سوزش یا گزش هنگام ادرار کردن
- سرفه یا سرفه خونی
- تب، تعریق، لرز یا دردهای عضلانی
- تنگی نفس
- پوست گرم، قرمز یا دردناک
- کاهش وزن
التهاب پانکراس (پانکراتیت): زیلوکوپلان ممکن است باعث التهاب پانکراس (پانکراتیت) شود. همچنین ممکن است باعث ایجاد کیسه های پر از مایع روی پانکراس (کیست های پانکراسی) شود. در صورت داشتن علائم پانکراتیت یا کیست های پانکراسی، از جمله استفراغ یا درد شدید در قسمت بالای شکم که به پشت می رسد، مصرف زیلوکوپلان را قطع کرده و فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
موارد احیتاطی و منع مصرف زیلوکوپلان
چه کسانی نباید از زیلوکوپلان استفاده کنند؟
آلرژی به مواد تشکیل دهنده: افرادی که به هر یک از مواد زیر آلرژی دارند، نباید از زیلوکوپلان استفاده کنند:
- زیلوکوپلان
- زیلوبریسک
- هر یک از مواد تشکیل دهنده موجود در محصولی که برای شما تجویز شده است.
داروساز شما می تواند تمام مواد تشکیل دهنده زیلوکوپلان را به شما بگوید.
عفونت مننگوکوکی: اگر در حال حاضر به عفونت مننگوکوکی مبتلا هستید، نباید از زیلوکوپلان استفاده کنید.
قبل از مصرف زیلوکوپلان چه نکاتی را باید بدانم؟
از مصرف داروی زیلوکوپلان بدون تجویز پزشک خودداری کنید و همواره داروها را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
زیلوکوپلان را با دیگران به اشتراک نگذارید، حتی اگر آن ها شرایط مشابهی با شما داشته باشند. این دارو ممکن است به آن ها آسیب برساند.
زیلوکوپلان را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید. از آنجا که این دارو باید در یخچال نگهداری شود، اقدامات احتیاطی ویژه ای برای دور نگه داشتن آن از کودکانی که از یخچال استفاده می کنند، انجام دهید.
این دارو به زیر پوست تزریق می شود. در صورت تزریق در منزل اطمینان حاصل کنید که شما یا اعضای خانواده می دانید چگونه زیلوکوپلان را به درستی آماده و استفاده کنید. اگر سوالی دارید، با پزشک خود صحبت کنید.
زیلوکوپلان می تواند خطر ابتلا به سوزاک (نوعی بیماری مقاربتی - STD) را افزایش دهد. برای کمک به کاهش خطر این عفونت، رعایت نکات ایمنی در رابطه جنسی، مانند استفاده از کاندوم، مهم است و با پزشک خود در مورد زمان انجام آزمایش برای خود و شریک جنسی خود صحبت کنید.
برای کمک به کاهش خطر عفونت های جدی مننگوکوکی، پزشک خطرات استفاده از دارو را با شما در میان می گذارد و اطمینان حاصل می کند که حداقل دو هفته قبل از شروع مصرف دارو، واکسن های مننگوکوکی خود را دریافت کرده اید. اگر نیاز دارید که فوراً مصرف زیلوکوپلان را شروع کنید و هنوز تمام واکسن های لازم را دریافت نکرده اید، ممکن است لازم باشد برای جلوگیری از عفونت، تا زمانی که واکسن ها اثر کنند، آنتی بیوتیک مصرف کنید.
قبل از مصرف زیلوکوپلان، چه اطلاعاتی را باید به پزشک خود اطلاع دهم؟
در مورد تمام شرایط سلامتی خود و هر گونه داروی تجویزی یا بدون نسخه (OTC)، ویتامین ها / مواد معدنی، محصولات گیاهی و سایر مکمل هایی که مصرف می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید. این اطلاعات به آن ها کمک می کند تا تشخیص دهند که آیا زیلوکوپلان برای شما مناسب است یا خیر.
به طور خاص، اطمینان حاصل کنید که در مورد موارد زیر صحبت می کنید:
التهاب پانکراس (پانکراتیت): اگر سابقه ابتلا به بیماری به نام پانکراتیت را دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. قبل از شروع مصرف زیلوکوپلان، تمام قرارهای مربوط به آزمایش خون را پیگیری کنید تا از بی خطر بودن مصرف آن برای شما اطمینان حاصل شود.
عفونت یا تب: قبل از شروع مصرف زیلوکوپلان، مهم است که در مورد هر گونه عفونت جدی که در گذشته داشته اید و همچنین در صورت داشتن تب یا عفونت فعلی، با پزشک خود صحبت کنید.
سابقه واکسیناسیون: واکسن های خاصی می توانند به کاهش خطر ابتلا به عفونت ها در طول مصرف زیلوکوپلان کمک کنند. اطمینان حاصل کنید که پزشک از سابقه واکسیناسیون کامل شما مطلع است. آن ها از این اطلاعات برای تعیین اینکه قبل از شروع مصرف این دارو به چه واکسن هایی نیاز دارید، استفاده می کنند.
بارداری: مشخص نیست که زیلوکوپلان چگونه می تواند بر بارداری تأثیر بگذارد یا به جنین آسیب برساند. اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
شیردهی: مشخص نیست که آیا زیلوکوپلان وارد شیر مادر می شود یا خیر. اگر در دوران شیردهی هستید یا قصد شیردهی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
تداخلات دارویی زیلوکوپلان
آیا زیلوکوپلان با غذاها یا نوشیدنی ها تداخل دارد؟
هیچ تداخل شناخته شده ای بین زیلوکوپلان و غذاها یا نوشیدنی ها وجود ندارد.
مشخص نیست که آیا مصرف الکل بر زیلوکوپلان تأثیر می گذارد یا خیر.
آیا زیلوکوپلان با سایر داروها تداخل دارد؟
هیچ تداخل شناخته شده ای بین زیلوکوپلان و سایر داروها وجود ندارد. همیشه در مورد هر گونه داروی تجویزی یا بدون نسخه (OTC)، ویتامین ها / مواد معدنی، محصولات گیاهی و سایر مکمل هایی که مصرف می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید.
سوء مصرف
در صورت مصرف تصادفی بیش از حد زیلوکوپلان چه باید کرد؟
اگر شما یا شخص دیگری بیش از حد زیلوکوپلان مصرف کرده اید، فوراً به مراکز امداد پزشکی مراجعه کنید یا با مرکز کنترل مسمومیت با شماره تلفن 1490 تماس بگیرید.
در صورت فراموشی مصرف یک نوبت زیلوکوپلان چه باید کرد؟
اگر یک نوبت مصرف دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری، زیلوکوپلان را مصرف کنید. اگر از زمان مصرف دوز دارو مدت زیادی گذشته است و نزدیک به زمان مصرف دوز بعدی است، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید و سپس نوبت بعدی را در زمان مقرر معمول مصرف کنید.
نحوه نگهداری زیلوکوپلان
دارو را در یخچال و در دمای بین 2 تا 8 درجه سانتیگراد نگهداری کنید. از یخ زدگی دارو خودداری کنید. همچنین دارو را در بسته بندی خود و به دور از نور و رطوبت نگهداری کنید.
در صورت نیاز، زیلوکوپلان را می توان حداکثر به مدت سه ماه در دمای اتاق (تا 30 درجه سانتیگراد) نگهداری کرد. پس از نگهداری در دمای اتاق، دارو را نمی توان دوباره در یخچال قرار داد. اگر دارو ظرف سه ماه پس از نگهداری در دمای اتاق استفاده نشد، باید دور ریخته شود.
ثبت دیدگاه
دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید.