اکستندی (انزالوتامید)

Xtandi (Enzalutamide)
نام های تجاری

انزالوتامید (نام تجاری: اکستندی) دارویی در هورمون درمانی است که برای درمان سرطان پروستات در برخی مردان استفاده می شود. هنوز میزان اثربخشی و بی خطر بودن داروی اکستندی (انزالوتامید) برای خانم ها و کودکان مشخص نیست. در ادامه اطلاعاتی درباره موارد و نحوه مصرف اکستندی(Xtandi) و عوارض جانبی و تداخل دارویی آن ارائه شده است.

نام عمومی: انزالوتامید

نام تجاری: اکستنتدی

موارد مصرف

داروی اکستندی (انزالوتامید)

داروی اکستندی (Xtandi) در درمان سرطان پروستات استفاده می شود. این دارو متعلق به دسته ای از داروها است که به عنوان ضد آندروژن (ضد تستوسترون) شناخته می شوند. این دارو با جلوگیری از اثر تستوسترون، رشد سلول های سرطانی را کند یا متوقف می کند.

تاثیر انزالوتامید بر سرطان پروستات

 

درصورتی که خود یا یکی از عزیزانتان به سرطان پیشرفته و متاستاتیک مبتلا هستید، می توانید از بخش درمان هوشمند سین سا مد کمک بگیرید. درمان هوشمند راهی برای مدیریت صحیح هزینه های درمان و دستیابی به بهترین نتیجه ی ممکن می باشد. 

 

اَشکال دارویی

کپسول خوراکی (40 میلی گرم)

زمان و نحوه مصرف

پیش از شروع مصرف انزالوتامید و در هربار شروع مجدد آن، برگه راهنما دارو را مطالعه نمایید. در صورت داشتن هرگونه سوالی آن را از پزشک معالج یا پزشک داروخانه بپرسید.

داروی اکستندی (Xtandi) طبق توصیه پزشک به صورت خوراکی همراه با غذا یا بدون آن و معمولاً یک بار در روز، مصرف می شود. کپسول ها را کامل ببلعید. کپسول ها را نجوید، حل نکنید یا نصف نکنید.

دوز مصرفی دارو بر اساس شرایط پزشکی فرد بیمار، میزان پاسخ دهی او به درمان و سایر داروهای مصرفی او بستگی خواهد داشت. حتماً نام تمام داروهای مصرفی خود را (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) را به اطلاع پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه برسانید.

دوز و مقدار دارو را افزایش ندهید و این دارو را طولانی تر از مدت زمان تجویز شده توسط پزشک، مصرف نکنید. با این کار بیماری سریع تر بهبود نخواهد یافت بلکه خطرات ناشی از عوارض جانبی افزایش می یابد.

بیشترین اثربخشی داروی اکستندی (Xtandi) در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. برای کمک به یاد آوری آن، دارو را هر روز و در یک زمان خاص مصرف کنید.

از آنجا که این دارو از طریق پوست و ریه ها نیز قابل جذب است و ممکن است به جنین آسیب برساند، زنانی که باردار هستند یا ممکن است باردار شوند نباید این دارو را مصرف کنند و یا گرد کپسول ها را تنفس کنند.

عوارض جانبی

گرگرفتگی، سردرد، سرگیجه یا کاهش علاقه / توانایی جنسی ممکن است رخ دهد. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود را مطلع سازید.

به خاطر داشته باشید که پزشک معالج این دارو را برای شما تجویز کرده است چرا که بر این باور است که منافع این دارو از عوارض آن بیشتر است. بیشتر افراد با مصرف این دارو دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

عوارض دارو انزالوتامید (اکستندی)

در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی مانند کمردرد، بی حسی / گزگز / ضعف / درد بازوها یا پاها، افتادن، شکستگی استخوان ها، ادرار صورتی / قرمز، فوراً پزشک را مطلع سازید.

داروی اکستندی (انزالوتامید) ممکن است فشار خون را افزایش دهد. فشار خون خود را مرتباً بررسی کنید و در صورت بالا بودن نتایج آن را به پزشک اطلاع دهید.

در صورت بروز هریک از عوارض بسیار جدی زیر، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید: سردرد مداوم، کاهش هوشیاری، تشنج، تغییرات ناگهانی بینایی، تغییرات ذهنی / خلقی (مانند مشکلات حافظه، گیجی)، علائم حمله قلبی (مانند درد قفسه سینه / فک / بازوی چپ)، تنگی نفس، تعریق غیرمعمول.

داروی Xtandi ممکن است توانایی بدن در مقابله با عفونت ها را کاهش دهد که این امر ممکن است باعث شود تا افراد به یک عفونت جدی (به ندرت کشنده) مبتلا شوند و یا عفونت های فعلی آنان، تشدید شود. در صورت مشاهده علائم عفونت (مانند تب، لرز، گلودرد مداوم، سرفه) فوراً پزشک را مطلع سازید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به داروی اکستندی (انزالوتامید) به ندرت رخ می دهد. با این وجود در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: عارضه پوستی، خارش / تورم (به خصوص صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، به مراکز درمانی مراجعه کنید.

موارد مذکور، تمام عوارض جانبی داروی اکستندی (انزالوتامید) را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.

موارد احتیاطی و منع مصرف

پیش از مصرف انزالوتامید، در صورت داشتن حساسیت به آن و یا هرگونه آلرژی دیگری، پزشک معالج یا پزشک داروخانه را مطلع سازید. این محصول حاوی اجزا غیرفعالی است که می تواند باعث ایجاد واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.

قبل از مصرف داروی اکستندی (انزالوتامید)، پزشک معالج یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود مخصوصاً موارد زیر، مطلع سازید: فشار خون بالا، تشنج، عوامل خطرساز منجر به تشنج (مانند آسیب مغزی، سکته مغزی، تومور مغزی)، بیماری های قلبی (مانند آنژین / درد قفسه سینه)، حمله قلبی، دیابت، کلسترول بالا یا چربی (تری گلیسیرید) در خون، شکستگی استخوان ها.

از آنجا که داروی اکستندی (انزالوتامید) به ندرت ممکن است در برخی افراد باعث تشنج شود، از پزشک خود درباره صلاحیت در انجام فعالیت هایی که کاهش ناگهانی هوشیاری در آنها ممکن است آسیب جدی به شما یا دیگران وارد کند سوال کنید.

این دارو ممکن است باعث سرگیجه شود. الکل یا ماری جوانا (شاهدانه) نیز می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که نتوانسته اید فعالیت هایی مانند رانندگی، کار با ماشین آلات یا هر نوع فعالیت دیگری که نیاز به هوشیاری دارد را با خیال راحت انجام دهید، از انجام آن ها خودداری نمایید. مصرف نوشیدنی های الکل دار را محدود کنید. در صورت استفاده از ماری جوانا (شاهدانه) با پزشک خود صحبت کنید.

قبل از انجام جراحی، نام تمامی داروهای مصرفی (داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) را به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید.

از آنجا که این دارو از طریق پوست و ریه ها نیز قابل جذب است و ممکن است به جنین آسیب برساند، زنانی که باردار هستند یا ممکن است باردار شوند نباید گرد کپسول ها را تنفس کنند یا به آن دست بزنند.

خانم ها هرگز نباید از این دارو استفاده کنند به خصوص اگر در دوران بارداری یا شیردهی باشند زیرا ممکن است به جنین و یا نوزاد آسیب برساند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

مردانی که همسر باردار دارند، باید برای انجام فعالیت جنسی در طول درمان با انزالوتامید و به مدت 3 ماه پس از قطع دارو، از کاندوم استفاده کنند. مردانی که همسرانی دارند که در سن باروری هستند اما باردار نیستند باید از کاندوم و یا روش های دیگری برای پیشگیری از بارداری در طول درمان با انزالوتامید و به مدت 3 ماه پس از قطع درمان استفاده کنند. برای کسب اطلاعات بیستر با پزشک صحبت کنید. اگر همسرتان باردار شد یا فکر کرد که ممکن است باردار باشد، فوراً به پزشک اطلاع دهید.

تداخلات دارویی

تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.

سایر داروهایی که می توانند بر دفع داروی اکستندی (انزالوتامید) از بدن و عملکرد این دارو تأثیر بگذارد عبارتند از: ریفامایسین ها (مانند ریفابوتین، ریفامپین)، داروهای تشنج (مانند فنوباربیتال، فنی توئین)، گل راعی و غیره.

انزالوتامید می تواند سرعت دفع سایر داروها را از بدن افزایش دهد، و به این صورت بر نحوه عملکرد آن ها تأثیر بگذارد. از این داروها می توان به آسوناپرویر، کوبی سیستات، آلکالوئیدهای ارگوت (مانند دی هیدروارگوتامین، ارگوتامین)، فنتانیل، لورازیدون، پیموزاید، کویینیدین، سیرولیموس، سوورکسانت، تاکرولیموس، ووریکونازول و غیره اشاره نمود.

سوءمصرف

در صورت مصرف بیش از حد داروی اکستندی (Xtandi) و بروز علائم جدی مانند قطع شدن تنفس یا اختلال در آن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. تشنج نیز می تواند یکی از علائم سوءمصرف باشد.

توجه

هرگز این دارو را به صورت سر خود به دیگران تجویز نکنید.

از انجام منظم تست های پزشکی و آزمایشگاهی دوره ای غافل نشوید (مانند سنجش فشار خون). انجام این آزمایش ها می تواند به ارزیابی صحیح از میزان بهبودی یا بروز عوارض جانبی کمک کنند‌.

دوز فراموش شده

اگر دوز را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن، آن را مصرف کنید. اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را 2 برابر نکنید.

نگهداری

داروی اکستندی را در دمای اتاق (20 الی 25 درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. همچنین درب ظرف دارو را محکم ببندید و به دور از نور و رطوبت قرار دهید. همه داروها را از کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.

دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.

ثبت دیدگاه دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.
ارسال
دیدگاه ها
مشاوره