سرطان سلول های هرتل، نوع بسیار نادری از سرطان فولیکولار تیروئید است که در مقایسه با سایر انواع سرطان تیروئید تهاجمی تر بوده و سرعت رشد و گسترش بیشتری دارند. این نوع سرطان در افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو بیشتر مشاهده می شود. در ادامه اطلاعاتی درباره علل و علائم سرطان سلول های هرتل، تشخیص و درمان آن ارائه می شود.
سرطان سلول های هرتل نوعی سرطان نادر میباشد که غده تیروئید را درگیر میکند.
تیروئید غده ای به شکل پروانه در پایه گردن است که برای تنظیم متابولیسم بدن، هورمون هایی ضروری ترشح می کند.
سرطان سلول هرتل را کارسینوم سلول هرتل یا کارسینوم سلول اوکسیفیلیک نیز می نامند. این سرطان یکی از چندین نوع سرطانی است که می تواند تیروئید را درگیر کند.
سرطان سلول هرتل تیروئید میتواند تهاجمی تر از دیگر انواع سرطانهای تیروئید باشد. مرسوم ترین درمان، انجام جراحی برای برداشتن غده تیروئید میباشد.
سرطان سلول هرتل همیشه علائم ایجاد نمی کند و گاهی اوقات در طی معاینه جسمی یا آزمایش تصویربرداری به دلایل دیگر، تشخیص داده می شود.
علائم و نشانههای سرطان سلول هرتل تیروئید عبارتند از:
این علائم و نشانه ها لزوماً به معنی ابتلای فرد به سرطان نیستند و میتوانند علائم بیماریهای دیگری مانند التهاب غده تیروئید یا بزرگی غده تیروئید (گواتر) باشند.
اگر فرد دچار علائمی شود که موجب نگرانی وی گردد، باید به پزشک مراجعه کند.
علت بروز سرطان سلول هرتل تیروئید روشن نیست.
سرطان زمانی آغاز می شود که تغییراتی در DNA سلول های تیروئید ایجاد شود. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که عملکرد سلول را سمت و سو می بخشد. با تغییر DNA (جهش سلولی)، سلول های سرعت رشد و تقشیم سلول های تیروئید بیش از حد و به طور غیر قابل کنترلی افزایش می یابد. تجمع سلول ها باعث ایجاد تومور می شود که می تواند به بافت های اطراف حمله کرده و در سایر نقاط بدن منتشر شود (متاستاز).
عواملی که خطر ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش میدهند عبارتنداز:
عوارض احتمال سرطان سلول هرتل تیروئید عبارتند از:
تستها و آزمایشهایی که برای تشخیص سرطان سلول هرتل استفاده می شود شامل موارد زیر است:
ممکن است این روش زمانی که خطر گسترش سلول های سرطانی به تارهای صوتی وجود داشته باشد، توصیه شود.
اغلب برای درمان سرطان سلول هرتل نیاز به جراحی است و غده تیروئید برداشته می شود. سایر گزینه های درمانی بنا بر شرایط بیمار انتخاب می شود.
شایعترین درمان سرطان سلول هرتل، برداشت کامل یا قسمت زیادی از تیروئید (تیروئیدکتومی) میباشد.
در جریان تیروئیدکتومی، جراح همه یا بیشتر غده تیروئید را بر می دارد و لبههای کوچکی از بافت تیروئید را که نزدیک غدد پاراتیروئید هستند، نگه میدارد تا احتمال آسیب به آنان کمتر شود. غدد پاراتیروئید میزان کلسیم بدن را تنظیم می کنند.
در صورت مشکوک شدن به انتشار سرطان به گرههای لنفاوی اطراف، ممکن است آنها نیز جراحی و برداشته شود.
خطرات ناشی از تیروئیدکتومی عبارتند از:
پس از عمل جراحی، پزشک داروی هورمونی لووتیروکسین را تجویز خواهد کرد تا جایگزین هورمونی باشد که از تیروئید ترشح میشد. فرد باید این دارو را به طور مادامالعمر مصرف کند.
ید درمانی رادیواکتیو شامل بلعیدن یک کپسول حاوی مایع رادیواکتیو است.
این نوع درمان معمولاً پس از جراحی تجویز میگردد، زیرا میتواند به نابودی بقایای بافت سرطانی کمک کند. در صورت انتشار سرطان سلول هرتل به دیگر قسمتهای بدن نیز میتوان از این شیوه بهره برد.
عوارض جانبی موقت درمان با ید رادیواکتیو می تواند شامل موارد زیر باشد:
در این روش از امواج پرانرژی مانند اشعه ایکس یا پروتون برای کشتن سلولهای سرطانی استفاده میشود. در این روش فرد روی یک تخت خوابانده میشود و دستگاهی اطراف وی حرکت کرده و پرتو را به ناحیه مورد نظر میتاباند.
از پرتو درمانی می توان پس از جراحی به منظور از بین بردن سلول های احتمالی باقی مانده استفاده نمود.
عوارض جانبی پرتودرمانی می تواند به اشکال زیر بروز کند:
در درمان های دارویی هدفمند از داروهایی استفاده می شود که به ناهنجاری های خاصی در سلول های سرطانی حمله می کنند. در صورت عود سرطان سلول هرتل بعد از سایر روش های درمانی یا گسترش به نقاط دیگر بدن، درمان هدفمند می تواند یک گزینه باشد.
عوارض جانبی به دارو بستگی دارد، اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
درمان هدفمند یک بخش فعال در تحقیقات سرطان است. پزشکان در حال مطالعه بسیاری از داروهای هدفمند جدید برای استفاده در افراد مبتلا به سرطان تیروئید هستند.
تشخیص سرطان می تواند زندگی را برای همیشه تغییر دهد. هر فرد روش خود را برای کنار آمدن با تغییرات عاطفی و جسمی که سرطان به وجود می آورد پیدا می کند. اما در ابتدای تشخیص، گاهی اوقات دشوار است که بدانید چه باید کرد.
در اینجا چند راهکار ساده برای کنار آمدن با بیماری آمده است:
اگر علائم و نشانه هایی دارید که شما را نگران می کند با ملاقات با پزشک خانواده خود شروع کنید.
در صورت مشکوک بودن به سرطان سلول هرتل، ممکن است شما به پزشکی متخصص در زمینه درمان اختلالات تیروئید (متخصص غدد) یا پزشکی که در زمینه درمان سرطان تخصص دارد (متخصص انکولوژی) ارجاع داده شوید.
از آنجا که ملاقات با پزشک معمولاً در مدت زمان کوتاهی انجام می شود، بهتر است که برای آنها آماده باشید. در اینجا برخی اطلاعات برای کمک به شما در آماده سازی و انتظاراتی که از پزشک دارید، آورده شده است.
از هرگونه محدودیت قبل از قرار ملاقات آگاه باشید. در زمان تعیین وقت، بپرسید آیا لازم است کاری از قبل انجام دهید، مانند تغییر رژیم غذایی.
وقت شما با پزشک محدود است، بنابراین تهیه لیستی از سوالات به شما کمک می کند تا از وقت خود استفاده کنید. سوالات را از مهم ترین تا کم اهمیت ترین لیست کنید. در مورد سرطان سلول هرتل، برخی از سوالات اساسی که بهتر است از پزشک بپرسید شامل موارد زیر است:
علاوه بر سوالاتی که برای پرسیدن از پزشک خود آماده کرده اید، در پرسیدن سوالات دیگری که برای شما پیش می آید تردید نکنید.
پزشک احتمالاً تعدادی سوال از شما می پرسد. آمادگی برای پاسخ دادن به آنها ممکن است وقتتان را برای نکاتی که می خواهید به آنها بپردازید، ذخیره کند. پزشک ممکن است سوالات زیر را بپرسد: